A Balaton igazi sikertörténet

A Balaton igazi sikertörténet

Tudjátok, hogy a Balaton itt az I love Balatonon nekünk abszolút szívügyünk, ezért is szenteltünk csak a vízszinttel kapcsolatos aggodalmaknak négyrészes sorozatot. Az élővilágról szóló részben a Limnológiai Kutatóintézet illetékese is megszólalt, az intézményt vezető Dr. Bíró Péter pedig most Alsóörsön tartott előadást.

Nagy tévhit egyébként, hogy a kutatók csak unalmasan és szárazan tudnak beszélni, aki ott volt, egy lebilincselően izgalmas és egyben mélységében is tudományos előadást hallgathatott meg. Amelyből kiderült, hogy a Balaton-kutatás Magyarország egyik sikertörténete, mert néhány évtized alatt sikerült az intenzív mezőgazdasági művelés káros hatásaitól (a foszfor és nitrogén vízbe jutásától) megszabadítani a Balatont. És csak hogy tudjátok, Bíró Péter szerint igazából két nagyobb halpusztulásnak, az 1965-ösnek és 1975-ösnek köszönhető a Balaton megszállott kutatása. Mi lett volna halpusztulás nélkül?

Balaton.jpg

Az előadás tudományos részében szó esett a fajdiverzitásról, a változó vízmennyiségről, a fajok változásáról, új fajok megjelenéséről, valamint arról is, hogy mesterséges keretek közé szorítottuk a tavat a feltöltésekkel és beton partvédelemmel. Az meg tudjuk, hogy nem jó. Örömteli viszont, hogy míg 1940-ben 900 ismert fajról tudtunk a tóban, addig ez a szám az 1990-es évekre 2000 körülire emelkedett.

Dr. Bíró Péter a halpopuláción belül a géb fajok példáján keresztül mutatta be az új fajok megjelenését, valamint vándorlását. Jó volt, érdekes volt, még több ilyet.

A Balaton igazi sikertörténet Tovább
Címkék:Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr435229086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2013.04.16. 17:56:08

szerintem foleg arrol lehet szo, hogy mivel a mezogazdasag tonkrement Mo-n, ezert mar nem nagyon va ebbol kornezetszennyezes. Ez persze jo a Zimmer Feriknek. :) I love you, Balaton!

ccvv 2013.04.16. 18:09:46

Nem azért ismerünk most 2000 féle fajt a Balatonban, mert fejlődött a kutatási technológia?

Haloperidol: Szegény Zimmer Ferik nincsenek sehol, amióta az NDK-nak vége. A Balaton szerencsére megint az lett, aminek lennie kell: Egy kicsi, tengerpart nélküli ország legnagyobb tava. Se több, se kevesebb.

lyken 2013.04.16. 18:26:50

Video nem készült véletlenül?

jog-ász 2013.04.16. 18:56:34

éljen a balcsi, most bicajoztam tihanyi parton szombaton kristálytiszta a víz és gyönyörü zöld volt a tó

abcdrajtamkezdé 2013.04.16. 19:13:08

hát, a fajszám növekedés, az biztos sikertörténet? tehát siker a törpeharcsa, a busa, az angolna? Honnan jöttek ezek a fajok? Egy haldokló tóban is nő a fajszám, hiszen megjelennek a mocsári fajok, miközben a régiek még ott senyvednek...

abcdrajtamkezdé 2013.04.16. 19:15:55

@jog-ász: Kérdezz meg pár horgászt! A "kristálytiszta" víz tápláléktól tiszta vizet jelent. Nem biztos, hogy nem az a jobb, ha picit zavaros. Az Amazonas zavaros, és él...(még)

kvadrillio 2013.04.16. 19:24:00

...ühümmm....a Balaton sikertörténet.
SIKERÜLT ÚGY LEKEREKÍTENI A PARTSZAKASZOKAT ÚJGAZDAGÉKNAK, HOGY SE AZ ŐSLAKOSOK, SE AZ ESETENKÉNT ODA KIRÁNDULÓK NE TUDJÁK MEGKÖZELÍTENI A "MAGYAR TENGERT" !!!!!

KÖSZÖNJÜK MINDENKORI KORRUPT KORMÁNYAINKNAK !
REMÉLJÜK ECCER MEGBŰNHŐDNEK...

euAgWzgmmtq7K 2013.04.16. 19:33:12

@ccvv: a Zimmer Feri fénykora a kilencvenes évek közepe volt, szerintem akkor már nem volt NDK. És ma is van bőven.

torró 2013.04.16. 19:53:23

Mivel itt élek, joggal cáfolhatom a posztot.Nagyon sántít. Siker e az, hogy több ezer, igen több ezer munkahely szűnt meg a mezőgazdasági nagyüzemek szétverése miatt. Halpusztulás az angolna fajnál volt, mivel milliószám telepítették őket, kizabálta az őshonos fajokat, majdnem.Tíz év kellett, hogy újra látni lehessen a szaporodást.Viszont a napokban látom, hogy a horgászok hogy tizedelik az ikrával teli halakat.
@jog-ász
"kristálytiszta a víz és gyönyörü zöld volt a tó "
Aminek ugye valójában kéknek kellene lenni, csak az algától zöld!
@Haloperidol:
A Zimmer Feri buli megszűnt, gyakorlatilag nem látni már sok táblát. Ma már jobbára "internyet"
@kvadrillio: Pont!!

gy0ker 2013.04.16. 20:54:28

@torró: Nem, nem kéne kéknek lennie. Ezt már Cholnoky is megírta (többek között) a "Balaton" című könyvében:
"A Balaton vizében sokkal több a lebegő anyag, sokkal durvább szemű is, ezért a tó vize, vastag rétegen át tekintve, mindig szép sárgászöld színű, olyanforma, mintha a tiszta fűzöld színbe egy kis szennyes sárgát kevernénk. Ez a víz saját "színe", t. i. ezeket a fénysugarakat képes szétszórni, de már a narancsszínt és a vöröset nem."

na4 2013.04.16. 21:16:16

Addig, amíg a hülye vízügyesek megint le nem eresztenek belöle pármillió m3-t, mint 2011 elején. A klímaváltozás korában semmi sem garantálja, hogy máskor is lesz esö. Söt!

ccvv 2013.04.16. 21:27:46

@d.hardman: Hát... a szoba kiadáson lehet vitatkozni, mikor volt a csúcson. De most, amerre én szoktam járni, hosszú kilométereken át túlzás nélkül minden ötödik-hatodik ház eladó. Kihalt büfék, a nyári vasárnapokat leszámítva néptelen strandok...

ComLo 2013.04.16. 21:28:16

Ha már itt tartunk, balatonpartiként, had zsörtölődjek egy sort, engem az a trend akaszt ki évek óta, hogy márciustól novemberig, ha nincs 4 fürdöző/négyzetméter arányban a vízben, minden part menti kavicsot sáska módon lepnek el a horgászok, így téve lehetetlenné egy romantikus esti sétát, vagy hogy egy sporteszközt (kajak, kis vitorlás stb) vízre tegyél. Pedig régen még éjszakai fürdőzni is lehetett, ma már ez szinte kivitelezhetetlen ...

torró 2013.04.16. 21:42:26

@gy0ker:
Tehát! Én 21 évig minden nap vízmintáztam, ugyanis a vízkezelési technológiát a víz kémiai és fizikai paramétereik alapján kellett beállítani.A víz lebegő anyag tartalma állandóan változik.Amúgy a hatvanas évek elején bizony kék színben láttuk.Nem sötét, de inkább kék volt.Akkor még megvoltak azok a természetes szemét kirakó öblök, ahol az öntisztulási folyamatot a tó saját maga szabályozta, mígnem megjött az "ember" és tönkretette az egészet.Akkor még a csigák nyomvonalát is láttad 1 méter mélyen olyan tiszta volt. Hínár mezők sem voltak. Szóval én láttam régen, és láttam a tó tönkretételét. Ráadásul teljes napi kapcsolatban nézhettem a víz minőségi változásait. Igaz én nem írtam róla könyvet, csak megéltem.

gy0ker 2013.04.16. 21:53:02

@torró: Cholnoky ezt 1936-ban írta...

_B_ 2013.04.16. 22:25:45

Tavaly és idén inkább kék a víz színe ellentétben az korábbi határozott zölddel. Ennek tudja valaki az okát?

öregbuksi 2013.04.19. 11:35:25

@ccvv: Sajnos az én tavalyi tapasztalatom hasonló a
tieddel! Egy nagyon szemléletes példa és látvány: július első szombatján, kora délután a lellefelsői
strandon vízben állva, jobbra balra messze elnézve nem láttam 50 fürdőzőt. Mára a volt szállásunk bezárt, mert újítani kellett volna a "tábort", különben nem kaptak volna engedélyt a nyitásra.Ez az üzlet nem rentábilis. Akkor bicajjal megkerültem a tavat, sehol nem láttam zimmerferis invitálást. A tömeges nyaralásoknak vége és ettől az üdülő övezet az ebek harmincadára jutott. Az üdülőövezeti tömegközlekedés a 80-as éveket idézi, ami a nullával egyenlő. Ami a Balatonon múlik az még így is OK, a többi hervasztó és nem látszik a kiút!
De!!!
A szállásdíj fele az idén is át lett utalva, júni utolsó és júli első hetére.
Mert a Balaton az a Balaton!
süti beállítások módosítása