Így eresztik le a Balaton vizét

Így eresztik le a Balaton vizét

Miközben az I love Balaton stábja szétteszteli magát a Balaton környékén, hogy a szezonra a csodás magabiztossággal tudjuk nektek ajánlani a legjobb éttermeket, programokat, meg a többit, odafigyelünk persze a tóra is. Amiről mindannyian tudjuk, hogy épp eresztik. Lefilmeztük nektek, hogy miként fest ez a gyakorlatban:

Néhányan benne maradtak a boogie-ban, őket képtelenség meggyőzni arról, hogy a Sió megnyitása nem a burzsujdémon műve, de a többieknek jelentjük, hogy az északi parton akkora a talajvíz, hogy lényegében a part mellett egy újabb balatonocska jött létre, Kenese környékén meg a partvonaltól kábé öt centire lötyög a Balaton. Az meg nem sok.

P1220466.JPG

Közben ömlik a Zalából a víz a tóba, ami tök jó hír, de ha nem tennének gyorsan valamit, a Balaton elrohasztaná az északi földeket és a déli strandokat, szóval nemcsak az ördögien gonosz és világuralomra törő patás-vitorlás gazdagoknak ugrana a nyara, hanem mindenkinek, aki azt tervezte, hogy kifekszik a partra.

Éppen ezért a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál úgy döntöttek, hogy megnyitják a zsilipet, legalább annyira, hogy ne emelkedjen tovább a vízszint. Egyébként egy hét alatt annyi történt, hogy az átlagos vízszint 124 centiről 124 centire csökkent (szóval annyi víz jött be, amennyi kiment), így még mindig 14 centivel a szabályozási szint fölött vagyunk, szóval bőségesen van víz a mederben. Főleg, hogy ha hozzávesszük, hogy a 124 centi nem egy átlagos vízmennyiséget jelöl, csak azt mutatja, hogy mennyivel van a tó a meghatározott szint fölött. Az átlagos vízmélység 3,73 méter, ahogy az a zsilip kijelzőjén is látható.

IMG_6109.JPG

IMG_6107.JPG

És még egy érdekes adat: az átfolyó víz mennyisége másodpercenként 16 köbméter, a Balatonban 1800 millió köbméter víz van, ami azt jelenti, hogy ilyen csorgatással kábé 3,5 év alatt tudnák leengedni a teljes tavat az imperialista megszálló csapatok, ha feltételeznénk, hogy egy csepp folyadék sem érkezik bele. Persze ezek bármire képesek, csak hogy felhozhassák a Sión a jachtjaikat a Balaton kiszáradt medrébe.

Így eresztik le a Balaton vizét Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr485284645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása