A keszthelyi Festetics kastély: Nézd meg, hogy éltek a magyar főurak!

A keszthelyi Festetics kastély: Nézd meg, hogy éltek a magyar főurak!

Komolyan vehető, jó állapotú kastély kevés akad itthon. Nálunk nem úgy van, mint Franciaországban, hogy eldobsz egy arisztokráciáért robotoló parasztot, és az rögtön egy főúri palotára esik, itt meg kell dolgozni az élményért. Óriási mázli, hogy az egyik ilyen kastély, ami egyébként a negyedik legnagyobb az országban, pont a Balaton mellett, Keszthelyen található. Az meg már csak a bónusz, hogy kívül-belül kihagyhatatlanul jó állapotban van, a Festetics palota tehát kötelező program.

Rövid történelmi áttekintés: a barokk épület jó száz éven át készült, folyton reszelgették, átalakították a horvát eredetű Festeticsek, akik a 16. századtól kezdve erősítették a magyar nemesi mezőnyt. Ha nem tudod elsőre leírni a nevüket, nem para, nekik és évszázadokba telt, mire eldöntötték, hogy Fersteticsnek, Ferszeticsnek, Firstaticsnak vagy Festeticsnek írják, végül ez utóbbi lett a befutó, szóval most már tanuljuk meg mi is. Az ország leggazdagabb családjai közé tartoztak, leszármazottaik ma Ausztriában élnek.

Szóval felhúzták ezt a pompás kis kastélyt, amit nem szabad kihagynod, és ezt rögtön öt ütős érvvel is alátámasztjuk:

- A kastély gyönyörű. De nem csak a szegényes magyar mezőnyben, hanem nemzetközi szinten is versenyképes
- A kert remek sétaterep, ráadásul ingyenes
- Az épület belülről mutatós
- A pálmaház aranyos
- A kocsimúzeum jó móka

Vegyük végig. A kastély és a kert együtt tök ingyen bejárható, és ezek ketten már együtt megérnek egy jó délelőtti programot. A palota csodálatos, és amíg nem mentek fel a toronyba és nem néztek körül, tulajdonképpen képtelenség elképzelni, hogy az elegáns épülethez ennyire közel van a fröccsös-lángosos-bulizós Balaton. Pedig de:

A park szépen rendezett. Oké, nem egy Versailles, de minden évben 70 ezer egynyári virágot ültetnek, a vadgesztenyefák, török, mogyoró, feketefenyő és orgonafák csodásak, és nyaranta színházi előadásokat rendeznek a lombok alatt. Elől van egy szökőkút, hátul meg egy halastó, amiben többen látni véltek már teknősöket is. Nekem nem volt szerencsém hozzájuk.

Ha belülről is meg akarod nézni az épületet, már fizetned kell, és a móka nem olcsó: 2300 a jegy, ennek a másfélszereséért a már említett, városállamnyi Versailles-t is bejárhatod, de repülőjeggyel együtt persze XIV. Lajos monumentalista majomkodás drágább.

Az összegért megnézhetjük a kertben található kocsimúzeumot, amit kár lenne kihagyni, és magát a kastélybelsőt is, ami viszont tényleg üt. Oké, van néhány haloványabb kiállítás a 101 szobás épületben, de olyan szépen rekonstruálták a főurak életét, odabent olyan remekül el lehet képzelni, hogyan élt a magyar csúcsarisztokrácia a 18-19. században, ahogy azt egyetlen tankönyv sem képes bemutatni. Barokk díszítés, tökéletesen ép parketta, drapéria, berendezés vár mindenhol, a túra egyértelmű csúcsa meg a könyvtárszoba, ami Európa legnagyobb érintetlenül maradt főűri könyvtára is egyben. Akkora mázlim volt, hogy egy rövid időre egyedül maradtam a teremben és el tudtam képzelni, milyen érzés lehetett egy ilyen tér tulajdonosának lenni. Hát jó.

És ha egy mód van rá, a júliusi-augusztusi szerda esti programokat válaszd, amiken gyertyafényben nézheted meg a kastélyt, miközben a koncertteremben Debussy, Ravel és Brams művei szólnak, a tárlatvezetők meg barokk ruhákba öltözve mutatják be a termeket, te meg pezsgőt kortyolgatsz. Ennél tényleg nem lehet semmi sem szórakoztatóbb.

És ha már arra jársz, nézd meg a pálmaházat is, amit 130 évvel az építése után tavaly mutattak meg először a nagyközönségnek, és ami idén is nyitva áll. A vasszerkezetet Gustave Eiffel készítette, igen, az az Eiffel. Maga a pálmaház nem annyira érdekes, vagy legalábbis nem annyira nagy, mert persze csodás virágok vannak benne, de a környezete, a mellette elterülő park és a sok kis üvegház a különleges növényekkel mindenképp megéri azt az 600 forintot, amibe a belépő kerül.

Röviden: ha a Balatonra megyünk, mi is inkább a strandon töltjük az időt, de nem igazán tudunk egyetlen jó okot se arra, hogy miért hagyjuk ki a kastélyt, ha rosszabb idő, vagy ha már unjuk a napozást nap. Főleg ugye, szerda esténként, júliusban és augusztusban.

Festetics kastély
Keszthely, Kastély utca 1.
Nyitva:
09.01.-05.31: 10-17
06.01.-06.30: 9-17
07.01.-08.31: 9-18

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A keszthelyi Festetics kastély: Nézd meg, hogy éltek a magyar főurak! Tovább
Címkék:keszthely helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr956659393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.09.23. 11:21:09

A kastély tényleg gyönyörű, de sajnos a kiállítási anyagban egy szóval sem említik meg Festetics (I.) György feleségét, Sallér Juditot, pedig a család vagyonát az ő hatalmas hozománya alapozta meg: kugi.blog.hu/2012/01/23/63_adalekok_saller_judit_hazassagkotesehez
süti beállítások módosítása