Itt vásárolj be: gyenesdiási hal- és termelői piac

Itt vásárolj be: gyenesdiási hal- és termelői piac

Friss balatoni halat enni menő és egészséges, beszerezni azonban nem egyszerű, hacsak nem horgászfelszereléssel jársz nyaralni. Ahogy már korábban is megírtuk, tényleg szégyen, hogy a Balatonnál alig lehet balatoni halhoz jutni. Volt egy időszak, amikor csak a halsütőknél és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. siófoki halpiacán lehetett friss helyi halakat venni, legalábbis legálisan, ami azért elég abszurd. A 2011-ben megnyílt gyenesdiási hal- és termelői piacnak köszönhetően egy fokkal jobb lett a helyzet, de még így is kevés a Balatonnál a friss halat árusító hely.


A gyenesdiási piac persze nem egy hagyományos értelemben vett halpiac. Nem az a gumicsizmás, halbelezős és valószínűleg elég bűzös hely, amilyet a klasszik kungfufilmek díszleteként láthatsz. Itt összesen két bódéban lehet halat kapni, igaz, a kínálat lefedi az egész balatoni felhozatalt. Szóval ide nyugodtan jöhetsz a szombat esti buli előtt is, nem fogsz halszagot árasztani (de azért egy rágó legyen nálad.)

A két halas teljesen más koncepciót képvisel. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nemcsak helyben sütött halakat árul, hanem az elviteles vevőkre is gyúr, egész és tisztított halakat – többek között busát, süllőt, balint, harcsát, pontyot, kárászt, angolnát (nyúzva is) és keszeget kínál. Az eladó hölgyek felkészültek, kedvesek, és félelmetesen magabiztosan kezelik a kést. Mögöttük az akváriumban élő halak úszkálnak, a halpultba pedig csak az nézzen be, aki tényleg szeretné tudni, milyen lények élnek még a tóban, amiben fürdik. Aki még nem látott egészben angolnát vagy busát, annak sokkoló lehet a látvány, ez utóbbi egészen ijesztő méreteket tud ölteni.


Busát enni amúgy kifejezetten jó fejség, ugyanis nem őshonos a Balatonban, és annyira elszaporodott, hogy eleszi a táplálékot a többi hal elől. (Az 1970-es és 80-as években telepítették a tóba, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, miszerint csökkenti majd az algásodást.) A kampány szerint azzal, hogy kiesszük a busát a Balatonból, mindenkinek jó lesz: nekünk azért, mert a busafogyasztás egészséges, a többi halnak pedig azért, mert így több kaja marad nekik.


Kánya Zoli halsütödéjében mindenképp kóstoljatok meg valamilyen füstölt halat, ugyanis ez a specialitása. Ezenkívül van harcsagyros, harcsával készült fish and chips, ponty, keszeg és pisztráng is. Bár ez utóbbi nem balatoni hal, füstölve nagyon finom, de utána szükséged lesz arra a bizonyos rágóra, ha nem egy szőlőhegyen, elvonultan, a civilizációtól távol töltöd a vakációt.


Természetesen nemcsak a halak miatt érdemes idejönni. Ha nem szereted a halat, ehetsz langallót, rétest, zsíros kenyeret, kürtőskalácsot, kolbászt és elvileg tócsnit is (amikor ott jártunk, éppen nem volt), és sokféle kézműves termékkel töltheted fel a spájzot. Olyan kincseket találtunk, mint a csilis-fokhagymás tehénsajt, a hagymalekvár, a mangalica disznósajt vagy a gyömbérzselé.

Ha megszomjazol, bio gyümölcs- és zöldséglevek, szörpök, tapolcai kézműves sörök és rengeteg pálinka közül választhatsz, bár ez már ugye nem annyira a folyadékpótlásról szól. És az egészben az a legjobb, hogy nem kell hajnalok hajnalán felkelni ehhez, a fő vásárnapon, szombatonként a piac délután 2-kor nyit.


A lényeg, hogy van hangulata helynek. Más, mint a Liliomkert, de azt fogod érezni, hogy ide vissza akarsz jönni, ha legközelebb erre jársz. És még valami: amit ezen a piacon soha, de soha ne kérj, az a hekk. Az import tengeri halat itt olyan mély megvetés övezi, hogy jobb, ha meg sem említed a nevét. Amúgy nem is árulnak.

I. Balatoni hal- és termelői piac
Gyenesdiás, Kárpáti korzó
(83) 511 790
Fő vásárnap: szombatonként 14 órától.
Nyitott piactér faházakkal keddtől vasárnapig 16 órától.
Hétfő szünnap.
Fogásnap: kedden és pénteken.

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Itt vásárolj be: gyenesdiási hal- és termelői piac Tovább
Címkék:keszthely piac gyenesdiás helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr736659435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása