Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Köszöni, remekül van. Jelenleg épp 132 centiméteren áll, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen engedni kéne belőle: a régi szabályozási szint 110 centi volt, ezt módosították nemrég 120 centire, de még ebbe a megnövelt felső határba is folyton beleütötte idén a fejét a tó. Ennél rosszabb képzavar nem lesz már a cikkben.

big_SZELES.png

Elmondjuk azt is, miért hihetetlen ez a 132 centiméter: azért, mert a szezon végén, ősz elején általában már majdnem elérjük az egész éves mélypontot. Az utóbbi hat év tapasztalatai alapján a mostaniból még kábé tíz centit veszthet a Balaton, de még akkor is 120 centi körül járunk, sokkal magasabban, mint amekkora a 2012-es éves csúcs volt (85 centi), a két évvel ezelőtti szeptemberi vízmagasságot meg tényleg ne is emlegessük (45 centi).

Akkora volt a baj, hogy annak idején egy cikksorozatot is írtunk a témáról (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész), amiben arra kerestük a választ, hogy felelőssé tehető-e a Sió-csatorna az alacsony vízszintért (nem), hogy a patásördög gazdag vitorlázók hibáztathatók-e a kialakult helyzetért (nem), hogy jelentősen csökkent-e a terület csapadékellátása az elmúlt években (igen), hogy a melegebb nyarak miatt gyorsabban párolog-e a tó (igen), hogy lesz-e még újra magas a vízszint (igen) és hogy közép-, illetve hosszútávon kell-e félni attól, hogy az átlagos vízszint tartósan alacsonyabb lesz (igen).

A folyamatokat nem lehet megállítani, egyre kevesebb eső esik a Balaton vízgyűjtő területén és egyre melegebben a nyarak, de bármikor jöhet egy olyan év, mint a csapadékos 2013-as, vagy a szintén csapadékos és a megszokottnál hidegebb 2014-es, és máris megdőlnek az évtizedes rekordok. Öröm nézni a 2014-es vízszintet a korábbi évekhez képest (2014, 2013, 2012):

vizszb.gif

vizszb13.gif

vizszb12.gif

És valami katasztrófának kéne történnie ahhoz, hogy 2015-ben megint leapadjon a tómeder.

Persze ez a katasztrófa matematikailag bekövetkezhet: 2010-ben még a jelenleginél is magasabb vízszinttel búcsúztattuk a nyarat, csapadékos volt a tél is, aztán 2011. tavaszán elindult a rohamos párolgás, az év őszére már el is értük a minimális szabályozási szintet és jött a tragikus 2012., amikor egy nagy pocsolyához mentünk le pancsolni (2010. majd 2011. a képeken)

vizszb10.gif

vizszb11.gif

Persze nem törvényszerű, hogy a következő egy évben is hasonló folyamatokra lehet számítani, de az tény, hogy a jelenlegi magas vízszint önmagában ugyanúgy nem jelent semmit, mint a 2012-es alacsony: csak a trendek és a statisztikai adatok számítanak, azok meg arra figyelmeztetnek minket, hogy óvjuk a tavat, mert a hosszú távú kilátásai nem épp javuló tendenciát mutatnak. A gond az, hogy óvással nem lehet növelni a csapadék mennyiségét a vízgyűjtő területen.

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével? Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr746655183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totalnick 2014.10.07. 10:28:53

nem értem ezeket a cikkeket. Ha esik az eső lesz Balaton, ha nem esik, akkor kiszárad. Ennyit tudtunk meg. Tenni semmit nem tudunk ellene, max utólag nézegethetjük a grafikonokat.

Gazz 2014.10.07. 10:31:20

Én bizony belevezetném a Rábát a Zalába, ha kicsi a vízszint a Balcsiban, aztán majd a Kis Balaton összehangolja az esetlegesen eltérő vízösszetételt, ami miatt szoktak aggódni.

Magyarósi Csaba 2014.10.07. 11:35:08

@totalnick: viszont linkelve van három másik cikk, amiben néhány tízezer karakterben van kifejtve, hogy a kérdés ennél valamivel bonyolultabb.

Asidotus 2014.10.07. 11:53:38

" szezon végén, ősz elején általában már majdnem elérjük az egész éves mélypontot"
Most meg 132 cm-n áll. Nem lesz ebből baj tavaszra?

Szelid sunmalac 2014.10.07. 13:13:57

@Nűnű: Tavaszra? Most majd az osszes vizparti haz vizben all. Ha az telen megfagy, akkor kampec.

laci_52 2014.10.07. 13:53:11

@Nűnű: Akkor lesz baj, ha nem sikerül legalább 20 centivel csökkenteni a mostani vízszintet, mielőtt befagy a tó.

Ha a jég olvadásakor jön egy nagy vihar, komoly károk keletkezhetnek a parton.

Persze jöhet megint egy enyhe tél, amikor nem fagy be és akkor nincs gond.

Szabványok 2014.12.13. 23:35:16

Miért is kell leereszteni? Azért, mert pár ember árterületre építkezett? Ez legyen az ő gondja. Ki ígérte meg nekik, hogy a Balaton vízszintje soha nem lesz nagyobb?
Másrészt, ha már oda építkezik, akkor vagy építkezzen úgy, hogy elviselje a vizet, vagy hozza rendbe, ha valami kár keletkezik benne.

Szabványok 2014.12.13. 23:41:51

@totalnick: Pedig egyszerű a probléma! Amikor jól kiszámítható a csapadékmennyiség, akkor szűk határok között lehet tartani a tó vízszintjét. Ilyenkor az ostobák építkeznek a vízszint főlé pár deciméterrel kényes, nem vízálló házakat.
De az utóbbi években szeszélyes az időjárás. Ha nem eresztenének le semmit, akkor 50 és 150cm között ingadozna a vízszint. De jaj, 150cm-nél már a pár évtizede feltöltött a vízszintnél alig magsabb területre épített házak benedvesednek. Nosze, korlátozzuk a maximumot, engedjünk le, hogy ne menjen 120cm fölé. Viszont a 120cm-hez az 1m veszteség után már 20cm-s vízszint tartozik, amikor a fél Balaton használhatatlanná válik.

Tehát a konfliktus ott van, hogy most vizes lesz pár alacsonyan fekvő ház, vagy megnöveljük a valószínűségét egy jövő nyári katasztrófának.

Én a megnövelt (pontosabban nem lecsökkentett) vízszint mellett vagyok. (Annak ellenére, hogy ilyenkor nálunk is tele a vízakna vízzel.)
süti beállítások módosítása