Itt vásárolj be: Pörc

Itt vásárolj be: Pörc

Kocsis Jenő egy másfél évszázados hentes-dinasztia tagjaként viszi delikátüzletét Balatonkenese központjában, szigorúan ingben és nyakkendőben. Kóstolni nemcsak ér, hanem kötelező.

unnamed.jpg

Olyan, mintha egy másik idősíkba kerülnél, amikor belépsz ide. Régebbi időket idéző belső tér, családi fotók a falon. Egy egész családtörténet bontakozik ki, és az üzlet tulajdonosa, Kocsis Jenő szívesen el is meséli, ki kicsoda és hányadik generációhoz tartozott. A balatonkenesei Kocsis család ugyanis 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel, igazi hentes-dinasztiáról beszélhetünk.

porc1_1.jpg

Itt senki nem siet, hanem kóstolgat és beszélget. Ha egy gyors bevásárlást terveztél, nem fog összejönni. Ha viszont van időd és kíváncsi vagy, hogy kerül Balatonkenesére egy ilyen hely, nemcsak a családról fogsz mindet megtudni, hanem az itt kapható termékekről is, meg a azokról, akik készítik őket. A kínálat nagy része ugyanis a bőven vett régióból származik, a húsok kivételével.

unnamed 2.jpg

unnamed 3.jpg

Ha esetleg bevásárlólistával érkeztél, el is felejtheted, a szarvasszalámi, a mangalicakolbász vagy a Pörc saját készítésű sült és göngyölt szalonnája elég nagy kísértést fog jelenteni az újratervezéshez. A saját termékek – sült császár, füstölt csülök, pörc, stb. - ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, és igen, egy megsárgult, régi füzetet kell elképzelni.

porc5_1.jpg

A hízósertés egy somogyi vágóhídról érkezik, a csirkét egy Budapest melletti kisvállalkozás szállítja. A többi termék - sajtok, lekvárok, borok, mézek, stb., - esetében Jenő arra törekedett, hogy 50 km-es körzetből vásároljon. Vannak itt tekeresvölgyi kézműves sajtok, bogyódombi homoktövis préslé, Csikos lekvárok, a régióban készülő teafű, és még kerámiákat is találsz. Jenő személyesen ismer minden őstermelőt, akiktől vásárol, ez máshogy nem is működhet.

porc4_1.jpg

Jenő 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről és édesapjával közösen újraéleszti a családi hagyományt. Nem hentes a szó szoros értelmében, vendéglátóipari végzettsége van. Saját bevallása szerint képtelen lenne leszúrni egy disznót, de nincs is ilyen ambíciója. Nem véletlen, hogy nem a család valamelyik húsboltjában dolgozik, hanem a delikátboltot viszi.

porc8_1.jpg

Szeret állni a pult mögött és beszélgetni az emberekkel. Ehhez a megfelelő megjelenést is fontosnak tartja: ingben, nyakkendőben dolgozik, akárcsak annak idején a „tőkelegények”, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiszolgálják a hentesüzletek vevőit.

A Pörc a téli szezonra bezár, de novemberben megnyílik Budán a fővárosi üzlet.

fotók: Szabó Balázs és ilovebalaton blog

Pörc – Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882

Ha télen-nyáron értesülni akarsz a legfontosabb balatoni hírekről, csatlakozz a facebookos oldalunkhoz.

Ha a Balatonnál vagy, egy lépést se tegyél az I love Balaton app nélkül, amely csak a legjobb helyeket ajánlja neked! Még nincs meg? Letöltés Androidra ittLetöltés iOS-re itt.

Itt vásárolj be: Pörc Tovább
Címkék:kézműves hentes gasztronómia kecskesajt kolbász mangalica szürkemarha delikát Balaton Balatonkenese Pörc Kocsis Jenő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr886781597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2014.10.13. 15:19:51

Drukkolok, hogy megmaradjon, fejlődjön! Sok sikert kívánok!

zsírvezér 2014.10.15. 18:32:45

Eddig csak az új nagy piros traktorra hittem, hogy mennyire szép lehet, de ez a kis bolt is könnyfakasztóan ott van.
Mint egy kis ékszer doboz, mondjuk az árak alapján itt inkább téged rabolnak ki, de gondolom kenesén volt/van/lesz az ország anyagi erőforrásait dézsmáló fizetőképes kereslet.
A nyakkendős hentes pedig a szakma egyik végpontját jelöli ki.

langmedia 2014.10.17. 17:13:16

Gratulalok Jenci, sok sikert!

ecetecske 2014.10.18. 13:18:04

Mikor kezdődik a téli szünet a boltban?
süti beállítások módosítása