Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Egy gigantikus steampunk pálinkafőző, eszméletlenül finom pálinkák és egy filmbe illő történet – a Reneszánsz Pálinkaházban még a kávét is bodzapálinkával turbózzák fel.

rp10.jpg

A látványfőzde Badacsonyörsön (Badacsonytomaj része), egy kis mellékutcában található, így attól nem kell tartanod, hogy egy snapszra utazó beeső vendégekkel találkozol. Ez teljesen más műfaj.

A tulajdonosok - és egyben főzőmesterek -, Jakab Kati és Molnár Tamás túl voltak már az ötvenedik születésnapjukon, amikor megálmodták ezt a helyet. Az egész egy Valentin-napi mozi után kezdődött. Beültek egy kávézóba, és Tamás megemlítette, hogy mindig is szeretett volna egy saját pálinkafőzdét. Másnapra már mindketten tudták, hogy belevágnak, és az övék nem akármilyen bérfőzde lesz, hanem látványfőzde kóstolótérrel. Egyszóval nem az a „gumicsizmás” műfaj, meséli Tamás.

rp3_1.jpg

Először a Somló környékén kerestek megfelelő területet. Egyértelmű volt, hogy olyan régióban akartak pálinkát főzni, ahol szőlőművelés is van. A Szent György-hegy is szóba jött, aztán végül Badacsonyörs lett a befutó. A helyi polgármester is boldog volt, azt mondta, hogy nagyon kell a badacsonyi borászok mellé egy pálinkafőző.

rp9_1.jpg

A terv megvalósításához azonban mindenüket el kellett adni. Nemcsak az ingatlanokat, hanem a Harley Davidsont is. Képesítést szereztek, és 2012-ben már nagyban főzték a saját prémium kategóriás pálinkáikat. Az alapanyagokat őstermelőktől veszik, de szeretnének majd a kertbe ültetni olyan ritkaságokat, mint a debreceni muskotályos szilva.

rp2_1.jpg

Ha belépsz, biztos, hogy nem tudod levenni a szemed A GÉPről, ami a helyiség hátsó részét elfoglalja. Az őrült kísérletes, világuralomra törő gonosz tudósos filmeket idéző steampunk szerkezetnek kinéző gép egy 300 literes Müller márkájú aromatornyos pálinkafőző berendezés. (Az aromatorony kiemeli a cefrében rejlő ízeket és illatokat). Egyszerre 300 liter cefre fér bele, ebből kb. 30 liter pálinka lesz, ha jó a cefre. (A málna és a kökény esetében sokkal kevesebb pálinka készül ugyanennyiből.) Napi 24 órán át főznek, csak március-április az uborkaszezon.

rp4_1.jpg

34-féle saját termékük van, és olyan gyümölcsökből is készül pálinka, mint a földibodza, a galagonya vagy a madárberkenye. Bérfőzdeként is működnek, évente 20-25 ezer liter pálinkát főznek a megrendelőknek. A borászok idehordják a szüret után a törkölyt (borászati melléktermék, a szőlő feldolgozása után a présben maradó növényi részek), és csodás pálinkát visznek haza, ami jól jön a borkóstolókon is.

Amíg beszélgetünk, természetesen kóstolnom is kell. Nem iszom gyakran pálinkát, a házi, 50 plusz fokos cuccoktól pedig egyszerre kiver a víz és ráz a hideg, ez azonban mesés. Valóban gyümölcsíze van. Két íz között három szem mogyorót és egy kávészemet is kapok a víz mellé. A birs, a málna és az irsai olivér a nyerő nálam, de a tételek negyedéig sem jutok el.

rp7_1.jpg

„A pálinkakultúra szerencsére megváltozott, már nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség” - mondja Tamás. Sokan ötfélét is megkóstolnak, de csak egy-egy centet isznak. Az igazi pálinka egyébként a „száraz teszten” is átmegy: a fogyasztás után az üres pohár még fél óra után is illatos, és meg lehet mondani, milyen pálinka volt benne.

rp6_1.jpg

Mivel még hosszú a nap, indulás előtt minden reményem egy kávé. Tamás szerint úgy lesz a legfinomabb, ha kerül bele néhány csepp a híres földibodza pálinkájukból, ez Kati specialitása. Hát legyen. És tényleg feldobja a kávét, főleg, hogy cukor nélkül iszom. De megszokni nem érdemes, mivel a hétköznapokban mégsem hord az ember magánál egy üveg bodzapálinkát.

A pálinkaház ősszel és télen is nyitva van, de kóstolás előtt jelentkezz be!

Reneszánsz Pálinkaház
Badacsonyörs, Füredi út 3.
www.badacsonyipalinkahaz.hu
0036703405152

 

 

Ahol még a kávéba is pálinka kerül Tovább
Címkék:balaton programok pálinka gasztró pálinkafőzde törkölypálinka Badacsonyörs Reneszánsz Pálinkaház

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr526769033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2014.11.02. 12:14:24

Öröm egy ilyet olvasni. Főleg, hogy gyerekkoromban sokat jártam arra :)

Az olaszoknál is lehet inni kávét grappával, és mennyei. Próbáltuk külföldieknek elmagyarázni, hogy nálunk a törkölyt miért hívják kerítésszaggatónak :) De örülök, hogy Magyarországon is a törköly egyre inkább nem kerítésszaggató, hanem az olasz grappákkal versenyezni tudó finom pálinka lesz.

Még egy kérdés: a földibodza nem mérgező? Mintha nekem azt mondták volna, hogy a bodzával ellentétben a földibodza nem ehető. De lehet, hogy rosszul tudom.
süti beállítások módosítása