Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel

A történet első és második része.

Sió követet küldött Thuzhoz az aranygyapjúért, ami megszabadíthatta volna a fején tekergőző kígyóktól, de a herceg kinevette, nem teljesítette ígéretét. Nemsokára az öreg remete, aki annyi éve keresztül vigyázott a sárga köves gyűrűre, szintén elkezdte hiányolni az ékszert, és mert beteg lett, fiát, Kelént küldte Thuzhoz. De a fiú hiába könyörgött Horkának és Thuznak az ékszerért, hogy apja csak a gyűrű erejétől gyógyulhat meg, nem adták vissza neki.

A magába roskadt fiút gyönyörű lány szólította meg a palota folyosóján. Helka volt az, a gonosz Horka kedves testvére, és hogy jóvá tegye nővére gonoszságát, Kelénnel tartott, hogy segítsen ápolni idős apját. A remete a sok szeretetnek és gyógyszereknek köszönhetően meggyógyult, a két fiatal pedig egymásba szeretett az együtt töltött idő alatt. De szerelmüket titkolni kellett, mert Kelén szegény ember fia volt, s Rohan herceg, Helka apja, nem tartotta volna méltónak a palotába.

image.ashx.jpeg

Eközben Horka és Thuz ahelyett, hogy boldogan éltek volna, azon kezdték törni a fejüket, hogyan szerezzék meg Rohan herceg többi kincsét is. A jóságos Helka útjában állt gonosz tervüknek, ezért először őt akarták eltávolítani apjuk közeléből.

A hegy alatt élt egy cigányasszony, aki boszorkány hírében állt. Hozzá fordultak segítségért. Tudták, hogy Helka mindent megtenne apjáért, Rohan hercegért, aki akkoriban már nagyon rosszul látott, majdnem vak volt.

Gonosz tervet eszeltek ki. Élt a Balaton közepén egy varázserejű hal, Sió kedvenc halacskája. Horka azt mondta Helkának, ha megszerzi az aranyhalat, és az apjuk, Rohan eszik húsából, megjön a szeme világa. Tudta Horka, hogy Sió nem fogja hagyni elvenni a halat, így húga nem tér vissza veszélyes küldetéséből.

Helka azonnal útnak indult, Kelén elkísérte útján. Mikor Sió rájött, hogy a pár aprócska csónakján kedvenc halacskáját akarja megszerezni, éktelen haragra gerjedt. Hatalmas, sötét hullámokat kavart a tó szelíd vizén, a kis lélekvesztő szinte eltűnt közöttük. Sió el akarta pusztítani őket, de látta halált megvető bátorságukat és igaz szerelmüket, és reménykedni kezdett: talán a fiatalok képesek lennének feloldani az őt sújtó átkot. Alkut ajánlott nekik. A halacskáért cserébe kérte a kis kecske arany szőrét. A szerelmesek megesküdtek, hogy teljesítik ígéretüket, Sió pedig odaadta a halat.

Holnap folytatjuk a mesét, melyben Kelén megküzd a hatalmas vadkannak és találkozik Kamorral, az erdő varázslójával.

A történetet Bezzeganyától kaptuk kölcsönbe. Az eredeti mesét Fáy András vetette papírra 1836-ban. A történet új verziója megvásárolható a Bookline webáruházban.

Balatoni mesék 3: Sió találkozik a szerelmesekkel Tovább
Címkék:balatoni mesék

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr886658915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása