Elözönlötték az oroszok a Balatont

Elözönlötték az oroszok a Balatont

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly 2013-as évhez képest, döntően az orosz vendégeknek köszönhetően a reptér ügyvezető igazgatója szerint.

Benkő Attila elmondta, hogy a 2013-as 28 ezres utasszám után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a Balatonhoz közeli repülőtéren.

92228981_xsx9vv9m_flybalatonrepltrflybalatonairport.jpg

Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Tavaly a vendégek túlnyomó része, 27 ezer utas orosz, illetve német volt, mintegy másfélszer annyi orosz vendég fordult meg Sármelléken, mint ahány német utast regisztráltak. De igénybe vették a leszállóhelyet csehek, valamint - főleg a kisgépekkel - horvátok, osztrákok és svájciak is.

Az elmúlt évben nagy bizonytalanságot eredményezett az orosz-ukrán konfliktus és a rubel gyengülése, ami jelentősen befolyásolta az utasok számának alakulását. Ezek a politikai és gazdasági gondok a repülőtér idei terveit is befolyásolják, bár a pravoszláv karácsonyi ünnepek idején, vagyis január első hetében a tavalyihoz képest alig volt kevesebb orosz utas az idén.

A 2015-re vonatkozó tervekben egyelőre bizonytalan, hogy a tavaly már menetrend szerint közlekedő moszkvai járat a tervezettek szerint március végén újra elindul-e, ez csak az orosz partnereken múlik. Az azonban már biztos, hogy a már bejelentett törökországi, antalyai charterjáratok júniusban elindulnak, illetve az eddigi német nagyvárosok mellett a svájci Zürich is az új úti célok között lesz - mondta.

Benkő Attila jelezte: az orosz helyzet miatt egyelőre pesszimistább terveket készítenek az idei évre. A tavalyi növekedésnél valamivel alacsonyabb szintű bővülést remélnek, de 2015-ben így is legalább 36 ezer utasra számítanak a Hévíz-Balaton Airporton.

De ha már közlekedés: jó éven van túl a hajózás is. A Balatoni Hajózási Zrt. bevétele 5,8 százalékkal nőtt tavaly, a társaság 2,2 milliárd forintos árbevétel mellett várhatóan 88 millió forintos nyereséggel zárja a 2014-es évet.

hajbe145.jpg

Halmos Gábor, a 22 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 290 embernek munkát adó cég vezérigazgatója elmondta: a társaság nem emelte árait tavaly, a bevételek emelkedése a növekvő forgalomnak köszönhető.

A kiemelkedően jól sikerült nyár után az őszi hajózási szezon is hozott pár százalékos forgalomnövekedést. A cég személyhajóin tavaly mintegy 20 százalékkal, a sétahajókon 30 százalékkal többen utaztak, mint egy évvel korábban és a komp forgalma is 5 százalékkal emelkedett. A vitorláskikötői üzletág bevétele 3 százalékos emelkedést hozott, egyedül a cég két kempingjének forgalma csökkent 7-8 százalékkal. A társaság működteti a siófoki Hotel Mólót is, amelynek bevétele egy új szakmai stáb irányítása mellett 31 százalékkal nőtt tavaly.

Halmos Gábor hozzáfűzte, hogy a társaság nyeresége annak ellenére emelkedett 88 millió forintra az előző évi 68 millióról, hogy 2014-ben új teherként jelentkezett a mintegy 20 millió forintnyi, államnak fizetendő mederhasználati díj.

A vezérigazgató szerint az eredmények a cég megújuló marketing stratégiájának, bővülő szolgáltatásainak, a hajózás szempontjából kedvezően alakult időjárásnak és az egyre több, színvonalasabb balatoni programnak is köszönhető. Az önmagában veszteséges menetrend szerinti hajózás működtetését a társaság többi üzletágának nyereségessége biztosítja.

Halmos Gábor szerint a Balatonnál fellendülőben van a fittness-wellness turizmus, ezen belül különösen figyelemreméltó a bicikliturizmus évek óta tartó növekedése. További jó hír, hogy idén átadnak egy 180 fő befogadására képes, új menetrend szerinti hajót. Az ehhez vásárolt, orosz típusú vízibuszt eddig nem sikerült felúsztatni a Sión a Balatonhoz a túl magas vízállás miatt, mert nem fér el a hidak alatt, ezért várhatóan már csak a nyári szezon végére készülhet el az átalakítása. A nevét arról a balatoni településről fogja kapni, amelyik kész ezért szponzorálni is az új jármű forgalomba állítását.

A legutóbb egyébként 2013-ban adtak át új hajót néhány évtized kihagyás után, amit annak idején jól ki is próbáltunk:

(via MTI)

Elözönlötték az oroszok a Balatont Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr677073135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása