Képzőművész a szőlőben

Képzőművész a szőlőben

Miért kezd el bort készíteni egy képzőművész? És ha végre rájött, hogy kell, miért nyit egész évben működő éttermet egy kis faluban? Trombitás Tamásnál jártunk, aki eldöntötte, hogy felpörgeti a Káli-medencét.

Trombitás Tamást étterme, a Miakő megnyitása óta főleg Köveskálon lehet megtalálni. Attól függetlenül, hogy éppen a szőlőben vagy a konyhában alkot, nem szűnik meg képzőművésznek lenni. A Borház kóstolóterme egy műteremben van, az étterem falain a barátai festményei vannak, és a Trombitás-borok címkéje is egy-egy alkotás.

nyl_5711_01.JPG

A Munkácsy-díjas képzőművész 1985-ben, az Ernst Múzeumban rendezett kiállítása után döntötte el, hogy el akar költözni Budapestről. Azelőtt sokáig élt Európa fővárosaiban, és egy idő után arra jutott, hogy az embernek szüksége van arra, hogy ne pörögjön állandóan, tudjon foglalkozni magával, és legyen egy hely, ahová el lehet vonulni dolgozni. Egy romos szentbékkállai házat vett, amiben műterem és pince is helyet kapott a felújítás után. Először nem akart ideköltözni, mert a közeli fogadónak akkor még nagyon kelet-német turistás fílingje volt, de aztán győzött a hely varázsa.

nyl_5698_01.JPG
Az, hogy a művész-borász Budapestet a Káli-medencére cserélte, soha nem jelentette azt, hogy "elvonul a világtól". Az alkotás és a kiállítások mellett a MOME-n tanított. Aztán jött a borkészítés. "Eszembe sem jutott, hogy borászattal foglalkozzak, annyi közöm volt hozzá, hogy pár öreg helyi termelőnek ízlett a bora" - meséli. Aztán sokan közülük abbahagyták a borászkodást vagy meghaltak, és Tamás elkezdte hiányolni a megszokott ízeket és minőséget. "Arra gondoltam, hogy ha ők tudtak bort készíteni, akkor majd nekem is menni fog. Ez persze nem így volt."

Szőlőt vásárolt, de hamar rá kellett jönnie, hogy mindent teljesen elölről kell kezdenie, ha olyan bort akar, amilyet elképzelt. Kidobta a hordókat, kivágta az ültetvényt. Újratelepítette a szőlőt, borászati iskolákba iratkozott be, külföldi szakkönyvekből is próbált tanulni. "Ez csak arra volt jó, hogy eldöntöttem, nem úgy csinálom a dolgokat, ahogy azt tanítják. Az volt a célom, hogy természetes bort készítsek, a lehető legtermészetesebb, nem túlvegyszerezett szőlőből" - meséli.

nyl_5604_01.JPG
Trombitás Tamás azt vallja, hogy a minőségre kell menni. Ahogy nem érdemes átlagos képet festeni, kommersz bort sem éri meg készíteni. A képzőművészet és a borászat is a korról és a kultúráról szól. Míg a kortárs képzőművészetből mára szinte csak az maradt, hogy az ember elmegy megnézni egy kiállítást a múzeumba, a borokat és a gasztronómiát sokkal nagyobb mítosz övezi, és az embereknek egyre komolyabb elvárásaik vannak.

A jelenleg másfél hektáros birtok borait  - Olaszrizling, Siller, Club Rosé, Chardonnay, stb. - felszívja a piac. Az idén egy nehezen megközelíthető, elfelejtett hegyi dűlővel bővül a szőlőterület, 2 hektár furmint és a későbbiekben 3,5 hektár olaszrizling, kéknyelű, cabernet franc kerül a falu feletti Fekete-hegyre. Tamás szerint sok szőlőfajtának van létjogosultsága a régióban. "Az olaszrizlinget nagyra tartom, szenzációs bort ad, és fáj, hogy annak idején lejáratták és kommersz tömegbort csináltak belőle. Egy hatalmas hátrányt kell ledolgozni az egész szakmának - csodálatos, hogy mégis teljesen talpra állt" - mondja.

nyl_5631_01.JPG
A Miakőt 2014-ben nyitotta meg. "Az éttermet is a bor hozta" - meséli. "Egyre több éttermes jött el kóstolni a Borházba, és nem lehetett nekik száraz pogácsát adni, valamit mindig kellett főznöm. Rábeszéltek, hogy nyissak éttermet is. Természetesen ez csak úgy valósulhatott meg, hogy feleségem, Márványi Katalin és a családom is velem dolgozik".

nyl_5529_01.JPG
A Miakőnek otthont adó épület sokáig kocsma volt, egészen szürreális állapotban volt, amikor elkezdték átépíteni. Nemcsak a szezonban köti le a borász energiáit, hanem az év mindennapján nyitva tart. Igen, télen is. "Túl vagyunk az első télen, nehéz volt, de ez az én makacsságom. Olyan helyet akartam, amire mindig számítani lehet, ami olyan jó, hogy télen is eljönnek az emberek. Én ezt választottam."

nyl_5638_01_1000.jpg
Vagyis nagyobb eséllyel lehet a borásszal a köveskáli étteremben találkozni, de ettől függetlenül a szentbékkállai Borház továbbra is várja a vendégeket bejelentkezés alapján. Itt a miliő az, ami miatt érdemes idelátogatni. Nem fogod megbánni.

Trombitás Borház
Szentbékkálla, Jókai utca 1.

+36203315089

Képzőművész a szőlőben Tovább
Címkék:balaton olaszrizling furmint bor étterem gasztronómia gasztró borászat pincészet borkóstolás képzőművész szentbékkálla Köveskál Balaton-felvidék Trombitás Tamás Trombitás Borház Miakő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr247318202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fazzoletti 2015.04.16. 09:35:32

Mivel a közelben lakunk, adta magát, hogy kipróbáljuk a régi "Áfész-kocsma" helyén nyílt éttermet. A feleségemmel szeretünk főzni, szeretjük a finom, de nem túl flancos ételeket, ezért is szavaztunk bizalmat a helynek. Nos az első alkalom nem volt igazán áttörő. Szépen tálalt, de nem túl kiemelkedő ételek, mindehhez képest magas árral. De adtunk mégegy esélyt, mert úgy éreztük ez így dukál. Hát sajnos nem lett jobb. Sőt. A céklás, kecskesajtos előétel nem fogott meg, a borjúláb túl zsíros volt és tocsogott az olajban, a köretet jobb minőségben, feleáron a parti sütődében is megkaptuk volna. Nagyon sajnálom, mert szívesen jöttünk volna többször is, de ezek után kihagyjuk.
süti beállítások módosítása