A Balaton jövője: Balatonfüred

A Balaton jövője: Balatonfüred

Folytatjuk az idei balatoni fejlesztéseket bemutató sorozatunkat, ezúttal Balatonfüred projektjeit mutatjuk be, de kezdjük a cikket a nagyobb kép ismertetésével: a Balaton Fejlesztési Tanács ugyanis egyhangúan elfogadta a régió 2014-20-as uniós ciklusra szóló fejlesztési koncepcióját. A kitűzött célok elérése 300 milliárd forintba kerülne.

A fejlesztési stratégia egyik fő célkitűzése az üdülőövezet sportrégióvá alakítása a kerékpározás, a természetjárás, a vitorlázás, a strandsportok, illetve az extrém sportok feltételeinek megteremtésével, de kézilabda-bázis és diákolimpiai központ kialakítása is szerepel a tervekben. Felvetődött, hogy a nyaranta zajló "Mozdulj Balaton" sportprogramsorozat továbbfejlesztéseként három nemzetközi szintű versenysportközpontot alakítanának ki a tó körül.

A fenti tervekkel egyébként masszívan egybevágnak az I love Balaton sporteseményei is, ott van május végén a Keszthelyi Triatlon, július 12-én a Bringa Weekend, Július 18-án az Éjszakai futás Balatonfüreden, idén először a mi szervezésünkben július 19-én az I love Balaton öbölátúszás, július 25-26-án immár sokadszor az I love Balaton 2x, ami a Zamárdi-Tihany közti átúszás oda-vissza, illetve szeptember végén az I love Balaton Szőlős kör.

ilb-atuszas_20130818-258_1.jpg

Na de most, hogy kisportoltuk magunkat, térjünk vissza Füredre: a város terve, hogy a Balaton legyen Európa kulturális tava, ezt a régi célt szolgálná egy 2 ezer fő befogadására képes rendezvénycsarnok létesítése a régióban. Témaparkok, élményparkok építésére is szükség van a parttól távolabb.

Emellett gyógyászati központok kialakításával, időskorúak számára kínált szolgáltatások bővítésével és egészséges életmódprogramokkal tervezik erősíteni a térség egészségiparát, ami szintén a kiemelt célok között szerepel a Balatonfüred.hu szerint.

Hogy a konkrét tervekről is beszéljünk: van egy városi uszoda a kiemelt beruházások között, aminek legkésőbb június végére el kell készülnie. Odabent harminchárom méteres fedett medence és wellnessrészleg is lesz. Az egymilliárdos beruházással létesített uszodához egy szálláshelyként is működő, kézilabda utánpótlás-nevelő akadémia is épülne.

“A műszaki átadás hivatalos határideje április 30. A kivitelező jelezte, hogy módosítsunk a határidőn, ehhez azonban egy szigorú, tételes ütemezési tervet kértem. Legkésőbb június végére el kell készülnie az uszodának, a látvány csapatsportok erősítésére kiírt támogatási rendszer ezt írja elő. Az uszoda egyébként négycsillagos szolgáltatásokat nyújtó létesítmény lesz, amelyhez a tervek szerint egy akadémiát is építünk” - mondta el dr. Bóka István polgármester.

9d6360f0276684abf50235473fcfe3e8_xl.jpg

Jelenleg a belső burkolási munkálatok mellett a városi uszoda felső szintjének falazása zajlik. Február végére tető alá került az épület, utána kezdődhetett meg a már kialakított két medence speciális szigetelése és burkolása, amit a próbaüzem követ majd.

Az épület homlokzata a Balaton Szabadidő Központ stílusához illeszkedik, ugyanazt a kődíszítést kapja.

A 3200 négyzetméter területű háromszintes épület ad majd helyet a füredi iskolások úszóóráinak, itt tartja a Balatonfüredi USC az edzéseket, illetve rendezi meg a korosztályos bajnoki meccseit, és persze a lakosság előtt is nyitva áll majd az uszoda.

A másik fontos idei projekt: tavaszra megújul a Tagore sétány, aminek nemrég elbontották a láncait és oszlopait, ezzel elkezdődött a terület rehabilitációja. A háromszáz milliós beruházás a tervek szerint április végére fejeződik be. A sétány jellege, hangulata nem változik, de közvetlenebb lesz a part és a víz kapcsolata, új, impozáns stég épül, sőt, vízparti promenád is.

A rehabilitáció során hangsúlyosabbá teszik a platánsor alatt húzódó sétautat, amely új burkolatot kap. Kisebb tereket, sétaösvényeket hoznak létre, rendezik a parkokat, két stég épül, az Annabella strandját pedig a többi strandhoz hasonlóan szezonon kívül megnyitják, ezzel közvetlenül a vízparton is lesz mintegy ötszáz méteres promenád. A beruházás részeként elkészül a Kagyló köz kiépítése is.

setany22.jpg

setany23.jpg

e92dc519c3c1d0000e5795e41f4c6df5_xl.jpg

A Tagore sétány rehabilitációjával folytatódik tehát a város mintegy három kilométeres, a körforgalomtól a Germering utcáig húzódó parti szakaszának felújítása.

“Elsődleges célunk az észak-déli irány hangsúlyozása a sétányon, vagyis kinyitjuk a perspektívát a víz felé. Ezt szolgálja az új, 84 méter hosszú, a Vitorlás téri gyönyördéhez hasonló fastég is, amely az egykori Fürdőház helyéről indul majd. Kitágítja a teret, a túlzsúfolt sétány mellett egy újabb izgalmas helyet hozunk létre. Fontos, hogy a jelenleg elzárt Annabella strandi részt szezonon kívül megnyitjuk, az előtte húzódó parti szakaszt kiszélesítjük, ezzel mintegy ötszáz méter hosszú, közvetlen vízparti promenád jön létre. Az Annabella Hotel előtti területen pedig egy új sétányt alakítunk ki, ez egy csendesebb pihenőrész lesz, a kissé megemelt dombról imponáló balatoni kilátással. Ez eddig egy kihasználatlan terület volt, most új funkciót kap tehermentesítve és új színt adva ezzel a korzónak” - összegezte a sétány rehabilitációját Wallner Krisztina táj- és kertépítész, aki a város több közterületének átalakítását is jegyzi.

“Az új, hosszan elnyúló stégnél üvegtáblán ábrázolva jelenítik majd meg az egykori Fürdőházat, a Bodorka melletti parkban egy eredeti bárkát állítanak fel, és az új strandbejáratnál egy kisebb, íves stéget alakítanak ki, amelyhez később majd csatlakozhat egy kikötő stég is” - mondta el Wallner Krisztina.

A sétány a Vitorlás téren is használt süttői mészkő burkolatot kapja, a platán sor marad, fiatalításukra egy hosszú távú terv készül.

A felújítási tervek szerint a sétány keleti végén lévő Deák Ferenc utca járdáját kiszélesítik, az Annabella Hotel előtti parkot átalakítják, itt íves sétáló ösvényeket, teresedéseket hoznak létre, lesz például pétanque pálya, hangsúlyosabbá teszik a rózsakertet, nyugágyakat, padokat helyeznek ki erre a területre. Bővítik a játszóteret, és az Esterházy strand előtti parkolót, a mocsárciprus ligetbe pedig egy kis híd vezet majd. A kerékpárút burkolatát felújítják, a sétányon húzódó üzletsor is egységes arculatot kap, rendezik az üzletek előtti területet is.

A munkálatok az időjárás függvényében zajlanak majd, de igyekezni kell a beruházással, mert április végére szeretnék befejezni a sétány felújítását illetve a Kagyló köz kiépítését.

Forrás: Balatonfüred önkormányzata / Balatonfüred.hu

A Balaton jövője: Balatonfüred Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr287322430
süti beállítások módosítása