A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

Találtunk egy második Toszkánát a Balaton környékén. A Balaton-felvidék belehúzhat, Sümeg is felzárkózott az élvonalhoz az új séffel erősítő mediterrán éttermével.

b4.jpg
Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod, és azon gondolkozol, hogy kacsamellet vagy sertéspofát rendelj, miután elfogyasztottad a szarvasgombás vajas házi kenyeret. Az étterem ugyanis a város legszélén, egy emelkedő tetején van. Kiadós séta a központból, vagy taxit is foghatsz a vár alatti parkolóban.

b12.jpg
b11.jpg
A Terazza Bistro Bar fine dining étterem, ahol a már említett szarvasgombás vajjal várnak, és amikor túl vagy az első meghatódáson, eléd tesznek még 4 apró üdvözlőfalatot, amiből az egyik folyékony. És ez a különleges nevű és szokatlan ételek étterme is, ahol minden fogás egy komoly kompozíció, 4-5-féle hozzávalóval. Rákényszerítenek, hogy bevállalj valami olyat, amiről fogalmad sincs, hogy mi. De ez jó.

b1.jpg

b5.jpg

Elkezdődött a limonádé-szezon, ezért ezzel kezdtünk. Csiliset kértünk, mert bátrak vagyunk, de nem volt semmi komoly, az enyhén pikáns íz inkább a pohár aljára koncentrálódott. Az étlap rövid, és nincs lefűzve, hanem cserélhető lapokból áll. Ez ugye jó hír, friss alapanyagokra és improvizációra utal.

b2.jpg

Van napi menü is, mérsékeltebb árakkal, de végül az étlapon szereplő aktuális levessel folytattuk a tesztet, ami a puccos "zöldborsó-jégsaláta cappuccino krémleves" néven szerepelt. Narancssárga fémbögrében hozták ki, csaknem fél liter egy adag. Az íze döbbenetesen jó volt, és képtelenség meghatározni, hogy mihez hasonlít. Salátacsíkok úsztak benne, és egy tavaszi tekercshez hasonló ropogós étel kísérte.

b15.jpg
A kiszolgálás, ami ugye sokat ronthat vagy javíthat az emlékeken, profi. Igaz, mi voltunk az egyetlen vendégek április közepén, hétköznap, szóval arról nem tudunk beszámolni, milyen az, amikor pörgés van. A pincér megkérdezte, van-e ételallergiánk, és nem jelent meg a szokásos lefagyás az arcán, amikor mondtuk, hogy igen, van. Szó nélkül elkészíttette a krémlevest tejtermék nélkül, és a továbbiakban is megoldotta, hogy ne legyen tej a kajában. Mindezt úgy, hogy nem kellett hisztis, nehéz vendégnek érezni magunkat, mint a legtöbb helyen, ahol rákérdeztünk, hogy mégis miből van az étel.

A pisztrángfilét ilyen pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és ezzel a szürreális tésztával tálalták. Járt hozzá rizlinghab is, de ezt csak a kedvünkért külön szolgálták fel, mert tartalmaz tejterméket. A hal bőre pont annyira volt sós és ropogós, amennyire kell, az ízek a helyükön voltak, a látvánnyal meg próbáltunk barátkozni.

b8.jpg

A következő fogásban a sertés és a házi burgonya voltak a főszereplők: omlós hús, krumplipüré, házi burgonyagombóc, sertéspofa. Hibátlan volt. Aki mindezt elkövette, egy Klaus Deutschmann nevű osztrák séf.

b10.jpg
Ezek után nem bírtunk már desszertet kérni. Inkább a borlapot tanulmányoztuk - balatoni borok 50 százalékban, kb. 600 Ft-ért pohárral is adnak. Közben megtudtuk, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől és Olaszországból hozzák, ezért sorakoznak kissé kaotikusan a pultban és a hűtőben a különféle sajtok és sonkák. A fűszerek a lépcsős teraszokon teremnek. Ha jó az idő, mindenképp az egyik szeparált, panorámás asztalt válaszd az étterem alatti lejtős teraszon. Tökéletes választás, ha randizol, ha ki akarsz békülni, vagy ha olyan a helyzet, hogy a virágcsokor már kevés.

b3.jpg
Összességében: ez nem olcsó hely, a levesek 1200 forintba kerülnek, a főételek közül a komolyabb húsételek ára 3500 Ft körül mozog. De ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg, és itt nem kell nagyítóval vadászni az adagot a tányér közepén. A Balaton-felvidék tényleg belehúzhat, megjelent a konkurencia.

A helyre nem jelentkeztünk be, és kifizettük a számlát.

Terazza Bistro - Bar
Sümeg, Csalogány u. 7.
http://www.terazza.hu/
Nyitva: K-V, 12-21h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar Tovább
Címkék:leves étterem gasztronómia gasztró mediterrán panoráma sümeg halétel Balaton Terazza Bistro

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr697369240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apanna 2015.04.16. 17:48:52

Pizzériéban pedig a mauro Balatonfüreden.

apanna 2015.04.16. 17:49:26

Pizzériéban pedig a mauro Balatonfüreden.
süti beállítások módosítása