A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt

A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt

A 2013-as nyitásnál nagy volt a balatonfüredi Sparhelt körül a hájp, de mire felpörgött, el is tűnt a balatoni gasztroszíntérről. Az idén februárban új csapattal indult újra a hely, és már most legenda. Erről mi is meg akartunk győződni.

nyl_4076.jpg
Először is tök jó, hogy a Sparhelt nem a parton van. Néha egy kicsit sok tud lenni a nyüzsgés, főleg, ha az ember egy belazulós, beszélgetős, fröccsözős, merengős ebédre vagy vacsorára vágyik.

A start: 20 percet várunk kint, míg a társaság minden tagja megérkezik. Többször is megkérdezi a pincér, hogy mit kérünk, minden ok-e. Aztán kihoznak egy üdvözlőfalatot. Szarvasgombás házi vajas kenyér, és egy mosoly. Érezzük a törődést, tényleg.

nyl_4043.jpg
Kiderül, hogy 10-féle szörp van. Olyan ízek közül lehet választani, amilyenekkel eddig inkább a bioboltokban találkoztunk: tőzegáfonya, ribiszke, földieper. Ismeretlen vizekre evezünk, kérünk egy tőzegáfonyásat, és örülünk, hogy nem a műanyag szirupokkal felturbózott, túl édes limonádét kapjuk. A tőzegáfonyaízről összehasonlítási alap hiányában nem tudunk mit mondani.

nyl_4048.jpg
Az étlap rövid, és csak a hozzávalókat tüntetik fel. Az, hogy milyen formában és állagban kapjuk meg az ételeket, meglepetés. Az egyik főételről például csak annyit lehet tudni, hogy van benne lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta. Meg kell előlegeznünk a bizalmat a séfnek, Elek Balázsnak - akinek egyébként minden mozdulatát figyelemmel kísérhetjük a látványkonyhában. Megjárta több Kempinski hotel, és a balatonakarattyai Spoon Lodge konyháját is.

nyl_4072.jpg
Megérkeznek a többiek, és a lovak közé csapunk. Pástétomválogatás következik. Ez egy padlizsántatárt, egy almás-sajtos olívaolajos kencét, egy pikánsan fűszeres schmalz-ot és egy áfonyás kenyeret tartalmazó összeállítás. (A schmalz egyébként a sertés hasüregében levő hófehér zsír, vagyis háj.) Minden tökéletes, és elég kalóriadús is, félig jóllakunk vele. Pedig még messze a vége, sejtjük, hogy ez nagyon durva lesz.

sp1.jpg
A főétel: "céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta". Kíváncsiak voltunk, hogy ennyire távolinak tűnő hozzávalókat hogy lehet összehozni egy tányéron. Az eredmény: tökéletes összhang. "Ízharmóniát" is írhatnánk, de ez nem az a blog. Így néz ki a kompozíció:

nyl_4053.jpg
Kérünk egy déli menüt  is - burgonyakrémleves szalonnával, karfiolos rizottó, csirkével, almás pite linzertortával, 2000 Ft körüli összegért. Ez teljesen korrekt, hiszen a csúcsgasztronómia szféráiban vagyunk. (Sajnos a déli menü már nem aktuális, szezonban csak a la carte ételek vannak.)

nyl_4050.jpg

photo_2015_04_29_13_13_33.jpg
A Sparhelt tényleg döbbenetesen jó, és csak balatoni borokat tartanak. A húsos főételek 3200-4400 forintos árkategóriában vannak, a levesek 1300-1400 forintba kerülnek. Nem olcsó, de gondoljunk bele, mennyi olyan hely van a Balatonnál, ahol ennek az árnak a 70 százalékáért sokkal rosszabb kaját lehet kapni. Jó hír, hogy bevállalják az egész éves nyitva tartást, és a tervek között szerepel egy delikátüzlet és reggelizőhely is.

Bistro Sparhelt

Balatonfüred, Szent István tér 7.
0687950406, 06706399944
Nyitva: szerda-vasárnap, 12-22h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt Tovább
Címkék:étterem balatonfüred gasztronómia gasztró sparhelt Balaton Elek Balázs bistro sparhelt

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr817445670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sm33 2015.05.18. 14:44:42

Nagy reményekkel indultunk kipróbálni a helyet a cikk nyomán.
A bejárat felé közeledvén egyre erősebb szivarszag ütötte meg az orrunkat.
A bejárati ajtó mellett kb. 30 cm-rel dohányzóasztal két székkel és két szivarozó férfival. Ez egy kicsit kevesebb mint öt méter.
Belépve az étterembe az oda is beáramlott szivarbűzön kívül nem részesültünk túl gyors és kedves fogadtatásban. Miután visszaköszönés gyanánt elmotyogott valamit a hozzámtévedt személyzet, a kérdésemre, hogy egy kis kutyával vagyunk, be lehet-e menni vele, szó szerint idézem a választ: "terasz" (mindezt mutatóujjával a terasz felé bökve bírta kimondani)
Lehet ott bármilyen séf, bármilyen konyha, ha ilyen faragatlan és képzetlen pincérekkel dolgoztatnak, akkor semmi értelme. Egyébként is fejétől bűzlik a hal.

Nagykukac 2015.10.14. 10:01:14

Színházban voltál már kutyával? Miből gondolod, hogy étterembe lehet vele menni?

sm33 2015.10.20. 18:16:28

@Nagykukac: Fel sem fogtad a mondandóm lényegét. Nem a kutya az elsődleges probléma, hanem a személyzet tufasága. Azt elfogadom, hogy ha egy üzlet úgy dönt: ő inkább nem szeretne állatokat beengedni.
Az sokkal nagyobb baj, ha ezt nem tudják normálisan közölni és egyáltalán visszaköszönni.
Sajnos a normális munkaerő zöme elment külföldre, itt pedig jó sok gyenge képességű, neveletlen suvernyák maradt.
Sajnálom, hogy Te ezzel azonosulni tudsz szellemileg.
A gyerekszoba hiányát aotodidakta módon utólag is orvosolni lehet.

hatodik lenin apánk 2018.07.21. 09:15:25

@sm33: szerintem alapból tudnod kellene,h kutyával nem mész ilyen helyre..az a baj,h sok kutyabaszó mivel nincs gyereke úgy gondolja,h a szutykos kutya a gyerek..te figyelj, én sem megyek hozzád, pisálok a szőnyegedre, oszt kérdezem meg,h ezt szabad-e. aztán még neked áll feljebb,ha köcsögök veled..ezt nem lehet szépen mondani,h idefigyelj vidd már ki a kibaszott szutykos kutyádat onnan,ahol mások esznek..te ezt nem érted,mert felmászik az ágyadba, odapisál, odaszarik, és vele is hálsz...ezt kellene már megérteni a sok köcsög homárnak..hogy előbb az illem, tudod, ezt anno beleverték az emberbe...most meg köcsögösködsz,h jujj hogy szóltak hozzád..figyelj én már nem is szólnék, csak simán megtekerném az orrod...aztán megtanulnál viselkedni...

hatodik lenin apánk 2018.07.21. 09:19:57

@sm33: gyerekszobád az volt..nyilván sokáig egyedül is hagytak..aztán csak a fütyikéddel játszadoztál..sajnálom,h a könyvtárszobát nem találtad meg miután kinőtted a járókát...talán találtál volna egy illemtankönyvet..bár nem hiszem, mert az alma nem esik messze..de a követelőzést azt szépen megtanultad..mondom, én úgy megtekerném az orrod,h az anyuci öléig szaladnál...kutya baxo

sm33 2018.07.23. 12:28:40

További szép, színvonalas és kulturált szórakozást kívánok, továbbá, hogy a szókincsecskédet fejleszd még egy cseppet.
süti beállítások módosítása