A 2013-as nyitásnál nagy volt a balatonfüredi Sparhelt körül a hájp, de mire felpörgött, el is tűnt a balatoni gasztroszíntérről. Az idén februárban új csapattal indult újra a hely, és már most legenda. Erről mi is meg akartunk győződni.
Először is tök jó, hogy a Sparhelt nem a parton van. Néha egy kicsit sok tud lenni a nyüzsgés, főleg, ha az ember egy belazulós, beszélgetős, fröccsözős, merengős ebédre vagy vacsorára vágyik.
A start: 20 percet várunk kint, míg a társaság minden tagja megérkezik. Többször is megkérdezi a pincér, hogy mit kérünk, minden ok-e. Aztán kihoznak egy üdvözlőfalatot. Szarvasgombás házi vajas kenyér, és egy mosoly. Érezzük a törődést, tényleg.
Kiderül, hogy 10-féle szörp van. Olyan ízek közül lehet választani, amilyenekkel eddig inkább a bioboltokban találkoztunk: tőzegáfonya, ribiszke, földieper. Ismeretlen vizekre evezünk, kérünk egy tőzegáfonyásat, és örülünk, hogy nem a műanyag szirupokkal felturbózott, túl édes limonádét kapjuk. A tőzegáfonyaízről összehasonlítási alap hiányában nem tudunk mit mondani.
Az étlap rövid, és csak a hozzávalókat tüntetik fel. Az, hogy milyen formában és állagban kapjuk meg az ételeket, meglepetés. Az egyik főételről például csak annyit lehet tudni, hogy van benne lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta. Meg kell előlegeznünk a bizalmat a séfnek, Elek Balázsnak - akinek egyébként minden mozdulatát figyelemmel kísérhetjük a látványkonyhában. Megjárta több Kempinski hotel, és a balatonakarattyai Spoon Lodge konyháját is.
Megérkeznek a többiek, és a lovak közé csapunk. Pástétomválogatás következik. Ez egy padlizsántatárt, egy almás-sajtos olívaolajos kencét, egy pikánsan fűszeres schmalz-ot és egy áfonyás kenyeret tartalmazó összeállítás. (A schmalz egyébként a sertés hasüregében levő hófehér zsír, vagyis háj.) Minden tökéletes, és elég kalóriadús is, félig jóllakunk vele. Pedig még messze a vége, sejtjük, hogy ez nagyon durva lesz.
A főétel: "céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta". Kíváncsiak voltunk, hogy ennyire távolinak tűnő hozzávalókat hogy lehet összehozni egy tányéron. Az eredmény: tökéletes összhang. "Ízharmóniát" is írhatnánk, de ez nem az a blog. Így néz ki a kompozíció:
Kérünk egy déli menüt is - burgonyakrémleves szalonnával, karfiolos rizottó, csirkével, almás pite linzertortával, 2000 Ft körüli összegért. Ez teljesen korrekt, hiszen a csúcsgasztronómia szféráiban vagyunk. (Sajnos a déli menü már nem aktuális, szezonban csak a la carte ételek vannak.)
A Sparhelt tényleg döbbenetesen jó, és csak balatoni borokat tartanak. A húsos főételek 3200-4400 forintos árkategóriában vannak, a levesek 1300-1400 forintba kerülnek. Nem olcsó, de gondoljunk bele, mennyi olyan hely van a Balatonnál, ahol ennek az árnak a 70 százalékáért sokkal rosszabb kaját lehet kapni. Jó hír, hogy bevállalják az egész éves nyitva tartást, és a tervek között szerepel egy delikátüzlet és reggelizőhely is.
Balatonfüred, Szent István tér 7.
0687950406, 06706399944
Nyitva: szerda-vasárnap, 12-22h