A legjobb kirándulóhelyek a Balaton környékén

A legjobb kirándulóhelyek a Balaton környékén

Már csak néhány hűvösebb napot kell kibírni, és a hőmérséklet tartósan 25 fok fölött marad, legalábbis napközben. Ha eddig nem terveztél be egy "szezon" előtti balatoni hétvégét, akkor gondold át ezt még egyszer, ugyanis a tavasz-kora nyár az egyik legjobb időszak a tónál.

Nincs tömeg, az egész évben nyitva tartó éttermek és pincészetek mellett egyre több szezonális vendéglátóhely ébred fel a téli álmából, lehet bringázni, bort kóstolni és természetesen túrázni. Összegyűjtöttünk néhány nem túl megterhelő úti célt, amit gyerekekkel, kevésbé fitten vagy akár borkóstolással összekötve is bevállalhatsz.

oreghegy_2.jpg
Kincskeresés a Káli-medencében

Nem jövünk a magyar Provence szöveggel, de tényleg ez az ország egyik legszebb része. A Kőtengeren és a Hegyestűn kívül érdemes megnézni a Salföld közelében található kőkúti pálos kolostorromot, vagy az Eötvös Károly kilátót a Fekete-hegyen. Ha nem akarod a véletlenre és a térképre bízni magad, személyre szabott, vezetett túrákon is részt vehetsz: Balogh Tomi geológusként és tájfutóként a Káli-medence összes sztoriját és nevezetességét ismeri. Elvisz a  Fekete-hegy fennsíkján megbújó tavakhoz, Kővágóörsön pedig térképes családi kincsvadászatot is szervez. Igény szerint olyan túraútvonalat is összeállít, ahol elhanyagolhatóak a szintkülönbségek, így kisgyerekkel, nagymamával is tervezhetsz programot.

oreghegy.jpg

Sétálj bele a vulkánba!

Ha elindulsz kirándulni a Tihanyi-félszigeten, rossz helyre biztosan nem tévedsz. Néhány millió évvel ezelőtt az egész félsziget egy forrongó tűzhányó volt. A Belső-tó és a gejzírkúpok igen aktív vulkáni tevékenység eredményei. És ha már itt vagy, nézd meg a Barátlakásokat is, amelyeket az Óvár keleti oldalába, egy húsz méter magas bazalttufa falba vájtak a bazilita szerzetesek. Sajnos már csak három cellacsoport maradt meg, a többit egy sziklaomlás betemette az ötvenes években. A közelben fakad az Cyprián-forrás is. Ne hagyd ki a Levendula-házat, kommentelőink pedig felhívták a figyelmünket, hogy a sajkodi Teázó az Erdő mélyén pedig bezárt tavasszal.

img_6585.jpg

A Belső-tó

dsc_6270.JPG

A Levendula-ház (Fotó: Nyul Zsuzsanna)

Bringával is: Csobánc

A Gyulakesziből megközelíthető vár 376 méteres magasságban található, és nem javasoljuk, hogy kocsival menj fel. Hidd el, megéri a kilátás a sétát, az edzettebbek pedig bringával is nekivághatnak. A vár építését az 1250-es években kezdték, a 14. századtól pedig a Gyulaffy-család tulajdona volt egészen a 17. század második feléig. A Csobáncot soha nem vette be az ellenség, még a Rákóczi-szabadságharcban is túlélt egy hatalmas ostromot, végül a 18. század elején a császári udvar felrobbantotta. A Csobánc Váráért Alapítvány Évente kétszer vármentő hétvégéket szervez, ahol önkéntesek segítségével tartják karban és építik részlegesen újjá a falakat. A kalóriák pótlására az Autóspihenő híres velős pirítósát ajánljuk, ha pedig kedvet kaptál a kincsvadászathoz, nézz be a Csigó Malomba.

Nemcsak az északi part: vár és madárles

A Balaton déli partja egykor mocsaras vidék volt, és a török hódoltság idején sok erődítményt emeltek. Fejérkő várának (Kereki vár) romjaihoz Balatonföldvártól juthatunk el - bringával is. A vélhetően a 14. században, főként téglából épült várból 10-12 méteres falak maradtak. Siófokról a 9 km-es Töreki Tavak Tanösvényen érdemes elindulni, ami az európai madárfajok vonulási útvonala is. Ősszel és tavasszal a halastavaknál számos, hazánkban nem honos madarat lehet látni. (A tanösvény a 7-es főút 116 és 117 km szelvénye között, a benzinkút mögött kezdődik.)

kotenger.jpg

A Kőtenger - kötelező látnivaló

A Keszthelyi-hegység vezetett túráiról itt találsz információt, ezen a honlapon pedig több mint 150 túra útvonalát találod meg, a nehézségi fokozatok feltüntetésével. Vedd elő a túrabakancsot, és fedezd fel a Balaton környékét is!

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A legjobb kirándulóhelyek a Balaton környékén Tovább
Címkék:balaton kilátó túra kirándulás nyaralás bicikli csobánc túravezetés kőtenger kereki vár Tihany Balatonföldvár Káli-medence Balogh Tamás Gyulakeszi töreki tavak

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr947342570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

incanto 2015.05.26. 11:15:23

A Csobáncra nem vezet aszfaltozott út, de kerékpárral is csak a legkeményebb montisok juthatnak fel a nyugati oldalon, szóval inkább csak gyalogosan ajánlott célpont. A Gyulakeszi templom mellett kell befordulni, onnét egyenes az út a turista parkolóig.

Levente Hada 2015.05.27. 13:16:40

Van szerencsém ismerni a Teázó az erdő mélyén személyzetét, nagyszerű csapat, isteni süteményeket ettünk náluk (mákosguba torta). Sajnos a jövőben már nem ők "viszik a boltot", ezért a teázó sincsen már április vége óta nyitva.

cucurbita pepo 2015.05.27. 13:29:11

Teázó az erdő mélyén bezárt, csak szólok! Sajkodot ettől függetlenül is ajánlom főleg kerékpárral, szerinetm nem igazán illik autóval érkezni ide. Nagyon szép nyugodt kis elbújós hely. Ici-pici stranddal. A lángos is finom!

babicsek 2015.05.27. 13:37:52

igen egyetértek, ez nagy butaság a cikkben, semmilyen aszfaltút nem vezet föl, ha már én mint szakértő meg lettem említve, ezt korrigálni kellene. bicajjal lehet, és érdemes megemlíteni a "hátsó" utat is Hegyesd felől, vagy a köztes rossz útról a forrást érintve

laci_52 2015.05.27. 14:25:35

Badacsony kimaradt! Ott túrázni és borozni is lehet, látnivaló is van bőven.
süti beállítások módosítása