Köveskál lesz a nyár egyik legmenőbb helye

Köveskál lesz a nyár egyik legmenőbb helye

Köveskál az utóbbi években megkapta a Káli-medence főutcája címet, és nem véletlenül. Kikerülhetetlen. Akár a Zánka-Tapolca úton, a medence „főútján” közlekedsz, akár Révfülöp és Kővágóörs felől közelíted meg a medencét, át kell menned Köveskálon.

p1010948.JPG
Mivel ez mégiscsak egy egy apró település, nem érdemes szétválasztani a szálláshelyeket, az éttermeket és a pincészeteket, mert több olyan hely van, ami egyszerre több kategóriába is beleillik. Induljunk inkább el a falu egyik végétől a másikig!  

utca.jpg

Ha Tapolca felől érkezel, akkor az első ház, amibe belefutsz, a Pálffy pincészet. A borteraszon hidegtálakat is kérhetsz a kitűnő borok mellé, és ez a pincészet az egyik bizonyíték arra, hogy a Káli-medence (és a Balaton-felvidék) már rég nem csak a fehérborokról szól. Hétvégén az sem kizárt, hogy élőzenével fokozzák az élményt.

1525443_10152758974541129_8871849056765628525_n.jpgforrás: Pálffy pincészet - facebook

Innen pillanatok alatt a falu központjába érsz, ahol a Miakő a következő célpont. Ez volt anno "a kocsma" a faluban, de évekkel ezelőtt bezárt, Trombitás Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész és borász pedig úgy döntött, szentbékkállai pincészete helyett itt nyit éttermet. Kecsketúró, libacomb, tökfőzelék, isteni desszertek és hatalmas kerthelyiség, csak hogy bedobjunk néhány hívószót. Egyben borház is, a Trombitás Borház palackjai mellett a Káli-medence meghatározó pincészetei is képviselik magukat.

p1010933.JPG
A következő állomás a Káli Kövek borászat (ami egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy borászat). Nemsokára elindul a saját streetfood projektjük, amelynek a bárány-, marha- és kecskehúsból készült "balkánburger" lesz a főszereplője, ezenkívül kéthetente népzenei és világzenei koncerteket szerveznek.

nyl_6099_1.jpgFotó: Nyul Zsuzsanna

A Káli Art Inn étteremnek és szálláshelynek is tökéletes. Mesés környezet, helyi alapanyagok, mintha egy másik világban lennél. A környék eszenciája, ami olyan gyönyörű, hogy az már Provence, pedig nem.

dsc05040.JPG

dsc04946.JPG

Egy balos a főutcáról, és meg is érkezel a Kővirágba, ahol magyaros konyhát visznek egy kis mediterrán beütéssel, és ahol a húsokhoz olyan köretet kínálnak, amire egyáltalán nem számítasz. Az alapanyagok frissek, a kínálat nem hétköznapi, a környezet pedig mesébe illő. Csak ne felejts el asztalt foglalni, sokan szeretik a helyet. Szálláshelyként is működik.

Ha visszamész a központba, és Kővágóörs felé kanyarodsz, a KerékBár nevű bringás paradicsomba érsz, ahol szörpöket, levest, zsíros kenyeret adnak, vízszintesbe kerülhetsz és kipihenheted az út fáradalmait. Természetesen nemcsak a két keréken érkezők előtt áll nyitva a hely, de akkor tudod igazán értékelni, ha végigküzdötted magad a Káli-medence alattomos emelkedőin. Akkor viszont nagyon. A KerékBár egy újabb ok, hogy néha letedd a kocsit, és bringával is körülnézz egy kicsit a Balaton-felvidéken.

10262167_793652733986916_6388218398442029021_n.jpg

10411797_793652677320255_2565883942777054808_n.jpgForrás: KerékBár - facebook

Nem árt, ha tudod, hogy Köveskál az idén is megtartja június végén a KáliBulit, ahol végigeheted és ihatod a fent említett helyeket.

Meg kell még említenünk a Református templomot, ami az idén a Varnus Xavér Balatoni Fesztivál helyszíne. Olyan előadók lépnek fel, mint Vásáry Tamás zongoraművész, a Budapest Bár Szakcsi Lakatos Bélával közösen vagy a Váczi Eszter Quartett.

nyl_5720_01_1.JPGFotó: Nyul Zsuzsanna

És ha ez mind nem lenne elég érv ahhoz, hogy ne csak egy napot tölts el a környéken, a szomszéd faluban, Mindszentkállán van a romkocsmák hangulatát idéző Káli Kapocs, innen pár km-re a Liliomkert Piac, ami szerencsére még mindig működhet, valamint a Kővári Kecskefarm, ahol élőben  és feldolgozott állapotban lehet mangalicát nézni (az élőt simogatni nem érdemes). Ha kirándulni szeretnél, egy köpésre van a Kőtenger és a Hegyestű, ha pedig folytatni a lazulást egy kicsit közelebb a tóhoz, akkor a Tagyon Birtokra is benézhetsz.

Vagyis a Káli-medence most az egyik legmenőbb úti cél. Lassulj le hozzá, érdemes.

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Köveskál lesz a nyár egyik legmenőbb helye Tovább
Címkék:programok koncert bor szállás étterem gasztronómia gasztró borászat pincészet szálláshely Balaton Varnus Xavér Köveskál Káli-medence Kővirág káli kapocs Káli Kövek Miakő Pálffy pincészet Kerékbár Kali Art Inn Kálibuli bringás pihenő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr97488396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2015.06.07. 18:57:49

Ha Köveskál, akkor Saci Panzió Marival!!!
süti beállítások módosítása