A legjobb balatoni reggeli nyomában: Gábli

A legjobb balatoni reggeli nyomában: Gábli

A gábli késői villásreggelit jelent, olyasmit, mint a sunday brunch. Se nem ebéd, se nem reggeli, ugyanakkor mindkettő. Ezért kapta ezt a nevet a Liliomkert piac legújabb helye.

11391409_1621331351448052_7941163915604662933_n.jpgforrás: a Gábli facebook-oldala

A Liliomkert termelői piac - ami szerencsére a legutóbbi bezárást is megúszta - , továbbra sem  félórás program. Jobb, ha az egész vasárnap délelőttöt rászánjuk, viszont így belefér az is, hogy rohanás helyett leüljünk egy kicsit kávézni, beszélgetni és enni. Mert ez egy olyan piac, ami sok más értéke mellett az evésről is szól.

g1.jpg

Eléggé rosszul érintett minket, amikor a Kővirág piaci kirendeltsége megszűnt, de szerencsére május végén megnyitott a helyén a Gábli, ami a tapolcai Pura Vida Dine és a Laposa Borbirtok közös gasztronómiai projektje. De kezdjük a névvel. A téma egyik gasztroirodalmi szakértője, Krúdy Gyula szerint a gábli délelőtt tíz órakor kezdődik, de a tökéletes ideje 11 óra. "Tudom, hogy nehéz feladatra vállalkoztam, amikor az úgynevezett gábliról, a villásreggeliről, a férfiak ebéd előtti étkezéséről írnék, mert az asszonyok megállapítása szerint a gábli már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések" - írja Krúdy.

g3.jpg

A Gábli tehát olyan hely, ahol be lehet pótolni az elmaradt reggelit, vagy meg lehet ismételni, ha túl korán volt. Vasárnapi lazulós-kávézós-beszélgetős hely, brunch tóti piac módra. Az ételeket a Pura Vida egyik tulajdonosa és séfje, Erika készíti, a borokat pedig Laposa Zsófi kínálja. Mert egy gáblihoz ez is hozzátartozik.

g4.jpg
Ahogy az is, hogy jól is lehet lakni vele, ha nem is ér fel egy kiadós vasárnapi ebéddel. A gorgonzolás cukkini pite és a rebarbarás sajttorta után biztosan nem lesz olyan sürgős ebédet szerezni. A menü valószínűleg mindig változik majd a szezonális hozzávalók alapján, de a portói kacsamáj pástétom reményeink szerint marad még a kínálatban egy darabig. Ezenkívül padlizsánkrém és többféle süti is készül, a meleget szörpök és limonádék, a korai kelést és az előző napi borozgatást az erős olasz kávé segít átvészelni.

g7.jpg

g5.jpg
És igen, van igény rá, annak ellenére, hogy a piacon rengeteg helyen lehet enni meg inni - igaz, egy jó kávét találni már komoly küldetés. Aki nem hiszi, az próbáljon meg üres asztalt, vagy egy szabad széket találni a Gáblinál, mondjuk reggel 8 és dél között.

Ha nem szereted a tömeget, érkezz a piacra korán, vagy 11 után - de ebben az esetben számíts arra, hogy a választék már korlátozott. Délután kettőig még van időd körbenézni - és enni valamit a gábli alkalmából.

Gábli
Káptalantóti, Liliomkert piac
06706321800

A legjobb balatoni reggeli nyomában: Gábli Tovább
Címkék:reggeli káptalantóti piac bor gasztronómia gasztró termelői piac liliomkert Balaton pura vida dine gábli Laposa Zsófi

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr557510468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása