Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen

Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen

Egyszerűbb, mint a BuBi, és tekerni is könnyebb, igaz, túl messze nem juthatsz vele. Kipróbáltuk a hévízi közbringát, a HeBi-t.

Ha bringázni akarsz Hévízen, először be kell szerezned a HeBi kártyát. Ezt két helyen teheted meg: az egyik a piac melletti nagy parkolónál található információs házikó, a másik pedig kicsit feljebb, a Tourinform iroda (Rákóczi út 2). Itt egy 5 perces adminisztráció következik: kitöltesz egy űrlapot, bemutatsz egy személyazonosságot igazoló okmányt, leteszed a kauciót (1000 Ft), és kész.

hebi2.jpg
A kártyával (cuki kis sárkányok griffmadarak vannak rajta, Hévíz címeréből) egy bringát kölcsönözhetsz korlátlan időre, és ha az irodák nyitva tartási idejében visszaviszed a HeBi-kártyát, visszakapod a pénzed. Vagyis INGYEN van. Egy biciklit 4 órán át lehet használni, utána vissza kell tenni a dokkolóba - de azonnal el lehet venni egy másikat.

hebi1.jpg
Összesen 35 bringa cserélődik a négy dokkolóban. Az egész folyamat rém egyszerű - szemben a BuBival, ahol PIN-kódokat kell bepötyögni meg zárolnak pénzt a bankszámládon, ha alkalmi használó vagy. Itt csak odaérinted a kártyád a dokkoló oldalán található kártyaolvasóhoz, megvárod, míg felvillan a fény, aztán viheted is a bringát. 20 másodperced van, hogy végrehajtsd a műveletet. A gépet kiemelni könnyű, nem kell a BuBi-nál használatos, nem túl szexi pózokat bevetni (terpesz, alulról megfog, bicepsz és tricepsz befeszít, stb.)

hebi6.jpg
Az első biciklit pár száz méter után lecseréltük, mert az első fékje nem fogott valami jól. Pedig fékre igenis szükség van, a virgoncabb nyugdíjasok miatt. Van rajta kontra is egyébként, és 7 fokozatos kormányváltó. A második gép már jobban működött.

hebi4.jpg
hebi5.jpg
Nem nehéz tekerni, de azért ezzel a géppel nem fogsz sebességrekordot dönteni. Egyrészt azért, mert nem megy túl gyorsan, másrészt azért, mert Hévízen senki nem siet sehová, a tóról jövők még totál alfában vannak és nem igazán érdekli őket, hogy te haladnál a biciklivel. Szóval ez arra való, hogy laza nyugdíjas tempóban elgurulj ide-oda. Kizárólag a városon belül - a bringák ugyanis csak Hévíz közigazgatási határán belül használhatók. Sajnos nem ugorhatsz el vele Keszthelyre, és nem túrázhatsz vele. Kihelyezett HeBi táblák jelzik, hogy itt a vége. Azt nem próbáltuk ki, hogy mi történik, ha elhagyjuk a várost.

A bringákhoz beépített zár is tartozik, de ellopni amúgy is lehetetlen őket, mert GPS rendszerrel szerelték fel őket.

hebi3.jpg
hebi7.jpg
És hogy miért akarna bárki is bringázni Hévízen? Már korábban megírtuk, hogy a fürdőváros azért nem a féktelen partik helyszíne, viszont fel lehet tekerni a bringákkal Egregyre borozni, vagy megkerülni a tavat, és megnézni, ahogy a hetvenes éveket idéző freestyle fürdést nyomják a kifolyónál.

Összességében nagyon jó, hogy van ilyen, mondjuk tök jó lenne, ha egy Keszthely-túra még beleférne, akár plusz pénzért.

Ingyenes a bringakölcsönzés Hévízen Tovább
Címkék:teszt közlekedés kerékpár bicikli hévíz közbringa Balaton hebi

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr247521490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2015.06.23. 14:44:16

A kerékpár rejtett GPS nyomkövetővel ellátott
The bike with GPS tracking system

Bocs, de ez szúrja a szemem. igénytelen fogalmazás mind magyarul, mind angolul.

Beer Monster 2015.07.03. 19:10:52

Szép-szép... de hol van biztonságos hely a saját kerékpárnak? Ezzel eltekerünk a tóhoz, ezt kint merem hagyni. De hol lehet Hévizen biztonságban hagyni a kerékpárt? Bevinni a partra tudtommal nem hagyják.
süti beállítások módosítása