A leglazább gasztrofesztivál Füreden van

A leglazább gasztrofesztivál Füreden van

Már az első nap sem volt egyszerű szabad asztalt találni a felújított Tagore sétányra telepített standoknál, pedig főleg a kirándulásból hazatérő családok vetették bele magukat a Hal-és Borünnepbe (június 25-28), pedig az igazi partiarcok még el sem indultak otthonról.

bh2.jpg
A 13. alkalommal megrendezett Hal-és Borünnep négy Balaton-parti település közös bulija. Csopak, Paloznak és Tihany is csatlakozik a hétvégén különféle családi, gasztronómiai és zenés programokkal. A rendezvény célja az, hogy felhívják a figyelmet a balatoni halakra, a környékbeli vendéglátókra és a kis családi pincészetekre.  

Az első nap, június 25-én még csak Balatonfüreden fogytak a helyi borok és a balatoni halak, de hangulat már itt is elég jó volt estére. És jobb, ha ezt megszokjuk, mert Füreden lassan több a fesztivál, mint a sima hétköznap, ami ugye szintén elég pörgős tud lenni.

Kezdjük a gasztróval: egy kicsit csalódtunk, mert összesen két helyen lehet halat kapni, viszont nagyon megörültünk, amikor felfedeztünk a Malackrumpli és a Biobalaton piac standját. Járosi Tamás, az üzletemberből lett biogazda hideg töklevest, pontyot, busát, zsírban sült krumplit és busagolyót árult.

bh1.jpg
Ez utóbbi egy busa-alaplével, busahússal és rizzsel készült "busarizottó" panko morzsában, olajban kisütve. Jó kezdet azoknak, akik amúgy idegenkednek az édesvízi halaktól, mert volt egyszer egy pocsolyaíz-élményük. A pécselyi céklás-almás relish és csilis birsmustár zseniális ötlet a busagolyó mellé.

bh6.jpg

bh8.jpg

Szétvágva ilyen:

bh7.jpg
A másik halsütőnél, ahol a klasszikus irdalt keszeg, harcsa, süllő és halászlé a menü, már az első nap elég hosszú volt a sor. És ha igazi ízorgiát akarsz, próbáld ki a száraz fehérbor-kecskesajt párosítást a Garabonciás Sajtmanufaktúránál.

bh5.jpg
A halaknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy elég gyorsan fröccsért/borért kiáltanak. A helyi borászatok közül a Hudák Pince, a Jásdi Pince, a Koczor Pince, a Lídia Borház, a Mészáros Pince és a Csiszár Pince van jelen, a vendég pedig a szekszárdi borvidék. Mindent megkóstolhatsz az olaszrizlingtől a cserszegű fűszeresen át a rozékig, késői szüretelésű olaszrizlingekig és a különféle cuvée-kig. Egyetlen este természetesen nem lesz elég, hogy képbe kerülj.

bh4.jpg
De még mindig van 3 napod, és tuti, hogy nem fogsz unatkozni. Ingyenes koncerteket ad többek között a Muzsikás Együttes és barátai és a szerb Trio Balkan Strings. Szombaton lesz a Sárkányhajó roadshow, a Kredenc Borbisztróban pedig hajnalig folytatódik a parti.

Ha kicsit besokallsz a tömegtől, mert az biztosan lesz, nézd meg, mi a helyzet Paloznakon vagy Tihanyban, ahol horgász- és halászléfőző versenyek, kézműves foglalkozások és természetesen borkóstolók lesznek. Tihanyban ingyen látogatható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.  És ha az idő nem romlik el, még egy csobbanás is belefér.

És ha valami igazán jó programot keresel nyárra, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

A leglazább gasztrofesztivál Füreden van Tovább
Címkék:programok fesztivál tihany bor hal balatonfüred gasztronómia gasztró borkóstoló busa pincészet keszeg jásdi pince halsütő sárkányhajó paloznak Balaton Csopak Malackrumpli Hal- és Borünnep Mészáros pince

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr987574432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2015.06.26. 20:58:15

balatoni horgászként:

Honnan van a süllő(fogas) filé?

A halászati zrt. nem halászik.....imho boltban NINCS!!!!!!!!

Tiszai, tengeri???

Vagy orgazdaságból????

Frank99 2015.06.26. 20:59:22

ez a kérdés áll a harcsa-filére is....

Frank99 2015.06.26. 21:01:13

jöhet az indexes oknyomozó-riport!!!!!! Derítsük már ki, milyen halat is eszik a magyarnak -itt balatoninak- csúfolt halból a vendég....

Frank99 2015.06.26. 21:07:28

csak hogy tudjátok: a balatoni vendéglősök egy része ezt árulja (süllőként....)

tilápia

www.nosalty.hu/alapanyag/tilapia

Frank99 2015.06.26. 21:09:02

vagy qva nagy kuss van, és az orvhorgászatból (halászatból) csináljuk a fesztiválokat? Áder János megtudja, nagy baj lesz......
süti beállítások módosítása