Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ

Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ

Először szegény árvaszúnyogok maradványait nézték csúnya gusztustalanságnak a Balatonban, most az algák vannak soron. Itt-ott valóban megjelentek furcsa, gyanús foltok a vízfelszínen, de semmi pánik: most sem arról van szó, hogy a strandolók egy része nem tudja, hol találja a vécét.

01_8.jpg

A Limnológiai Intézet szerint legfeljebb kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyek több helyen is felbukkantak. Elmagyarázzuk, mi a helyzet.

Az utóbbi években jelentősen javult a Balaton vízminősége, ezzel párhuzamosan a lebegő mikroszkopikus algák mennyisége is csökkent. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtű algák leárnyékolták az üledék felszínét, a vízminőség javulásának köszönhetően azonban szélcsendes időben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére. Igen, ennyire tiszta a víz.

Ennek az új jelenségnek a hatása, hogy az üledékben egy különleges algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban nagyobb méretű kovamoszatok és fonalas algák alkotnak. Ezeket gyakorlatilag csak akkor látni, ha erős szélben vagy a sok strandoló miatt felkavarodik a tó üledéke.

02_8.jpg

Az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb (pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű) algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, aztán néhol összegyűlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak.

Nem kell megijedni, ezek az algák (mondjuk ki) gusztustalanok ugyan, de nem jelentenek egészségügyi veszélyt. A Limnológiai Intézet szerint a jelenség a szél megerősödésével megszűnik majd.

Nem ez az első eset amúgy, hogy hasonló történik, a balatoni algák korábban is okoztak már gondokat. A partközeli sekély, 10-20 centiméter mélységű és akár 35 Celsius-fokra is felmelegedő vízben az érdes békanyál (Cladophora glomerata) nevű, világszerte elterjedt fonalas zöldalga képes gyorsan, nagy tömegben elszaporodni, vattaszerű állományokat létrehozva.

05_5.jpg

2002-ben és 2003-ban, majd legutóbb 2012-ben volt akkora aszály, hogy a Balaton vízszintje mintegy fél méterrel volt alacsonyabb a megszokottnál. Igaz ugyan, hogy az alacsony vízállás hatására nem romlott a tó nyíltvizének minősége, de a déli parti sáv egy jelentős része szárazra került. 

03_8.jpg

A Cladophora glomerata meg köszönte szépen a lehetőséget, és jól elszaporodott, 2002-ben és 2003-ban 50 kilométeres partszakaszt borított átlagosan 100 méteres szélességben a déli parton. Aztán a vízszint emelkedésével eltűnt, mert terjedésének a vízmélység szab határt - már a 40-50 centi is túl sok neki, ezért van, hogy a gyorsabban mélyülő északi parton nem képes tömegesen elszaporodni.

Hasonló állapotok alakultak ki a déli parton 1934-ben, amikor is - a szakirodalom tanúsága szerint - ennyire súlyos volt a helyzet: "Olyan tömegben lepi el a partot, hogy a fürdőtelep vezetőségének egészen komoly gondot okoz. Időről időre eltakarítják, kupacokba szedik, de néhány nap alatt újból ellep mindent. A fürdőzők undorodnak ettől a partot elborító nyálkás zöld anyagtól." (Mihályi, 1936)

04_7.jpg

A lényeg, hogy undorodni lehet, de félni nem kell, minden ilyen randa alga ártalmatlan. Még több fura lény itt.

(via mta, fotó mta/somlyai imre)

Fura lények a Balatonban: az alga, ami ANNAK néz ki, de nem AZ Tovább
Címkék:balaton élővilág alga Balaton balatoni lények

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr57698622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2015.08.15. 11:37:52

A Balaton vízminősége évtizedek óta "jelentősen javul", lassan már desztillált víz lesz.

2015.08.15. 12:14:00

@Beer Monster:
horgászok észlelik is, kevesebb a hal, mivel kevesebb a táplálék a vízben

Beer Monster 2015.08.15. 13:03:36

@Nűnű00:
Milyen lehetett korábban...

Asidotus 2015.08.17. 00:06:35

tápanyagban (és sok minden másban) gazdagabb. A mezőgazdaság régebben (a téeszek idején) több műtrágyát használt, ami belemosódott a tóba, és a szennyvíz is bele került, ami ma már csatornázva, és tisztítva van

Beer Monster 2015.08.20. 20:43:03

@Nűnű: Erősen gondolkodóba ejtett az, hogy például az utóbbi években, amiről a cikk ír, hol csatornázhattak, vagy melyik TSZ szűnt meg...
süti beállítások módosítása