Menő házak a Balatonnál: ahol Mindszenty bíboros is nyaralt

Menő házak a Balatonnál: ahol Mindszenty bíboros is nyaralt

Új sorozatunkban a Balaton környékének legszebb házai közül válogatunk, és mesélünk róluk kicsit.

Itt van például ez a klasszikus stílusú villa, ami véletlenül pont eladó, Balatonszepezden árulják. Az 1910-ben épült, 2004-ben teljesen felújított villának különös bájt ad az ősparkos környezet, és persze az évszázad elejét megidéző berendezés.

A fenséges balatoni panoráma, kandalló és három hálószoba mellé tartozik még egy szauna is, valamint a telek aljában egy felújítandó vendégház. Utóbbi nem alku tárgya, a két ingatlan csak együtt eladó, de kár is lenne spórolni rajta: egy kis munkával csodálatos dolgokat lehet még kihozni belőle.

exclusive1722-022hd.jpg

A villa történelmi szempontból is jelentős: 1930 és 1940 között többször is itt nyaralt Pehm József, azaz a későbbi Mindszenty József hercegprímás bíboros.

Az 1975-ben elhunyt Mindszenty Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja volt. Nevéhez fűződik az a tiltakozó levél, amelyet az ország elpusztítása és a zsidóüldözés ellen fogalmaztak meg a dunántúli püspökök. A levelet személyesen adta át Szálasi miniszterelnök-helyettesének. Folyamatosan küzdött a kommunista hatalom támadásai ellen, egy koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra is ítélték, de betegsége és a nyugati nyomás miatt végül házi őrizetbe került.

A házban emléktábla őrzi Mindszenty emlékét.

Menő házak a Balatonnál: ahol Mindszenty bíboros is nyaralt Tovább
Címkék:balaton ingatlan ház Balaton menő balatoni házak

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr837767148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szászy Anita 2017.08.09. 07:45:20

Gyönyörű villa.Mindszetyt még erről az oldaláról nem ismertem,de doktori védést hallottam róla .
süti beállítások módosítása