Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén

Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén

Balatonfüred talán legszebb - és egyben a legnyugisabb - fesztiválja a Romantikus Reformkor, amit mindig a főszezon lecsengése után, szeptemberben rendeznek meg. A városban és a Tagore sétányon korhű ruhába öltözött, napernyős, kalapos dámák, frakkos urak tűnnek fel, van kézműves vásár, koncert és irodalmi előadás is.

ref4.jpg
A szeptember 17-20. között megrendezett fesztivál egyik csúcspontja, a hintós-jelmezes felvonulás szombaton délután kezdődött. Több százan sétáltak a különböző társadalmi rétegek viseletét idéző, korabeli ruhákban a Szent István térről a Tagore sétányra. Persze az érdeklődés is nagy volt, a reformkori városrészhez közeledve egyre nagyobb tömeg állt készen okostelefonokkal és fényképezőgépekkel, volt olyan helyi bácsi, aki már az esemény előtt kiköltözött az Ady Endre utcára egy kempingszékkel.

ref8.jpg

ref1.jpg
A rutinosabb nézők egy része a Kredenc borbárból nézte végig a menetet, a lovashintók ugyanis itt is elhajtottak. Bár csodaszép ruhákat is láttunk, néha sajnáltuk az abroncsos szoknyába és több réteg selyembe öltözött hölgyeket a 30 fokban. Igaz, annak idején sem jártak lengébben a füredi fürdővendégek.

kredenc.jpg
A kosztümöket egyébként a helyi művelődési házból kölcsönzik, és kb. 3000 forintba kerül a felvonulóknak. A leglelkesebbek saját ruhát varratnak, mint ezek a napernyős hölgyek, akiket a turisták is felfedeztek:

ref3.jpg
És láttunk zöld hajú, fantasy-gót stílusú lányokat is, akik feketében vonultak. Nem valószínű, hogy pont így néztek ki, de biztosan a reformkorban is voltak lázadók.

ref5.jpg
A fesztivál idején egyébként minden a reformkorról szól: az irodalmi és zenei műsorok és a különféle előadások, szombat este pedig reformkori bált is rendeztek az Anna Grand Hotelben.

Az egyértelmű, hogy annak idején Balatonfüred volt az ország legizgalmasabb helye, legalábbis nyáron. A társadalmi kötöttségeket mindenki lazábban vette, és nagyon jól lehetett ismerkedni.

ref2.jpg
Katona Csaba történész pénteki előadásán az is kiderült, hogy a fürdőváros annak idején nemcsak az úri közönséget vonzotta, hanem különféle "félvilági alakok" is előszeretettel látogatták. Bizay Mihály például nemcsak hamiskártyások áldozatait, a palimadarakat felhajtó profi kerítő volt, hanem főállású ripacs is, aki simán megengedte magának, hogy bekiabáljon a színházi előadások nagyjeleneteibe. Állítólag egyszer arra is rávett egy arisztokrata ifjút, hogy női fürdőruhába öltözve ússzon be a fürdő női részlegébe, és nézzen körül.

ref7.jpg

ref6.jpg
A fesztivál zárónapja is izgalmas: lesz népi iparművészeti vásár, sétahajózás a Jókai nosztalgiahajón, tarokkverseny és reformkori borkóstoló, és természetesen reformkori fürdővendégek, korhű ruhában.

Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén Tovább
Címkék:programok fesztivál balatonfüred Balaton romantikus reformkor

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr997802182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2015.09.21. 11:57:11

Hajrá!
Külföldön annyi ilyen beöltözős-felvonulásos buli van...
süti beállítások módosítása