Pisztráng, fűzfa, bor és jazz

Pisztráng, fűzfa, bor és jazz

A tapolcai pisztrángfesztivál komoly gasztrofesztivállá nőtte ki magát, három színpaddal. Vasárnap estig tart, még odaérsz!

pisztrang6.jpg

Az első nap még nem kellett sorban állni semmiért, az előző évek tapasztalataiból kiindulva ez nem biztos, hogy így lesz a hétvégén. Tavaly volt olyan stand, ahol 3-4 tonna pisztrángot adtak el, és az idén még ennél is nagyobb forgalomra számítanak.

A helyszín egyszerűen tökéletes egy gasztrofesztiválhoz, a mediterrán hangulatú Malom-tótól egészen a Déli Városkapuig sétálhatsz a tavak, majd a Balatonba tartó patak mentén. Útközben pisztrángsütők, boros standok, színpadok és egy romos malom mellett visz az út.

pisztrang8.jpg

Ami pedig igazán ritka, az az, hogy a fesztivál fő hozzávalója kb. 400 méterről érkezik a tálcádra. Egy korábbi posztban már megírtuk, hogy kerülnek ide és miért szeretnek annyira a barlangokból érkező, télen-nyáron 17 fokos karsztvízben tenyészni a pisztrángok - leszámítva az októbert, amikor sokuk számára jön el a vég.

A pisztrángkínálat egyébként nem változott sokat az utóbbi években. A mézes-mandulás, házi pesztós, kukoricadarával sült, füstölt, tökmagos bundában sült ropogós, stb. tapolcai pisztrángot már ismerheted, ha korábban is elkötelezett pisztrángfesztivál-látogató voltál. Persze az is jelenthet változatosságot, hogy vargányakrémmel vagy salátával kéred a pisztrángot.

pisztrang4.jpg

pisztrang5.jpg

pisztrang7.jpg

Az árak elég magasak, egy pisztráng 2200-2400 forintba kerül, és ugye a feje nélkül nem olyan sok a nettó fogyasztható része. A helyes bontási és evési technikáról itt találsz infókat, azt jó ha tudod, hogy nem ezzel a kajával fogsz csajozni/pasizni.

Visszatérve a változatossághoz, a keszthelyi SpÍz faszén felett grillezett pisztrángokkal érkezett. A halak így készülnek (a kép a facebook-oldalukról származik):

spiz.jpg

A Balaton legjobb burgerét sütő helyi Pura Vida Fine Dining étterem is kitelepült, ők egy egész menüt építettek a pisztrángra. Ha már unod a papírtálcás halakat, itt van sült kápapaprikás pisztrángkrém, gyömbéres-sáfrányos pisztrángleves, füstölt pisztrángos carbonara, és természetesen pisztrángburger is, pikáns szósszal, amibe sherry is került. Ez limited edition, csak erre az alkalomra készült.

pisztrang2.jpg

pisztrang1.jpg

Ha pedig ezentúl otthon is pisztrángot akarsz enni, vegyél részt Takács Lajos séf (Olimpia, Laci!Pecsenye) előadásán, aki egyébként tapolcai, és elmondja, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni a város kedvenc halát.

Akkor is érdemes ideutazni, ha nem bírod az édesvízi halak ízét, és elzárkózol attól, hogy tegyél egy próbát (a pisztrángnak egyébként nincs "pocsolyaíze", és annyi fűszert meg tökmagos bundát meg minden mást pakolnak rá, hogy ha lenne, akkor se éreznéd). A fesztiválon megtalálod a szokásos, zsíros kenyér-lángos-langalló-kürtőskalács-kézműves sajt tengelyt is, és a fél badacsonyi borvidék kivonult, hogy megmutassa, hogyan illenek a borai a pisztránghoz - vagy bármi máshoz.

pisztrang3.jpg

És a zene. Már csak ezért érdemes lenne idejönni és felvenni 5 réteg ruhát - esténként csak ez, meg az alkohol menti meg az embert a szétfagyástól a 10 fokban. Jazz, blues és dixieland a tavak, az egykori malmok és a patak mellett. Kíváncsian várjuk, hova fejlődik még ez az egész.

V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál
Tapolca, Malom-tó
október 2-4.

Pisztráng, fűzfa, bor és jazz Tovább
Címkék:program bor pisztráng gasztronómia gasztró pincészet tapolca Balaton malom-tó pura vida dine pisztrángfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr237883936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Z. 2015.10.04. 09:26:44

Azok a halak a faszénen nem makrélák?

Ne küldj levelet 2015.10.04. 10:32:53

Ez jól hangzik. Megyek is, és bepisztrángozom a kedvenc helyemen.

motoroskonyhaja 2015.10.04. 19:19:22

@G.Z.: De, azok bizony makrélák ;) Nem baj, pár sör után befalja a pesti vagy nagyvárosi fesztiválozó 2-2,5 ropi/db áron ;)
Amúgy tapolcai pisztrángfesztivál: a város melletti TÓBAN (!!!!!!!!) tenyésztett pisztrángok (iszonyat iszap ízzel) kerülnek az asztalra, de ha ez kell a népnek, akkor hajrá ;)

szelidorzo 2015.10.04. 20:49:35

Kiscsillag!

Biztos, hogy neked gasztro blogot kell írogatni?

Tapolcán van a legfrissebb, legjobb pisztráng?
Lehet máshol még nem ettél, pedig pár helyen lehet.
A teljesség igénye nélkül, ahol kiváló pisztrángot lehet enni:

Szilvásvárad-Szalajka völgy. Ott nevelik, frissen füstölik meleg, vagy hideg füsttel, sütögetik is.

Visegrád mellett is van egy pisztrángnevelde, ahol szintén a frissen fogott pisztrángot készítik el. Akár azt is, amit 5 perccel előtte Te fogtál ki a vízből!

Leányfalu: Szintén a neveldéből frissen kerül a konyhába a pisztráng.

Ez csak pár hely ahol jobb pisztrángot lehet hazánkban enni.

Ha kicsit messzebb mégy akkor Szlovákiában is jó pár helyen ehetsz ilyen finomságokat, de még Törökországban is a hegyek között a folyókon lévő víztározóból frissen fogott pisztránghoz lehet jutni.

Nem utolsó sorban, nem tudom milyen hallal etettek meg téged pisztráng gyanánt, mert a faszénen makrélák sülnek.

Megsúgom a makrélák legalább annyira édesvízi halak Magyar folyókból, mint amennyire balatoni hal a Hekk!

Mennyit kaptál ezért a reklámcikkért?
süti beállítások módosítása