Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét

Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét

A házi szörpkészítés már rég nem a nagymamák hobbija, az azonban minket is meglepett, hogy a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét egy fiatal borkereskedő főzi Tapolcán, egy kis családi műhelyben. Hajsz Péter 2014 májusában indította el a CsupaSzörpöt, sok kísérletezés után. A dizájn párja, Pész Zsófi munkája, és ő a főkóstoló is - csak az a szörp kerülhet az üvegekbe, amire ő is azt mondja, hogy ok.

Hirtelen, és nagy lelkesedéssel jött létre ez a vállalkozás. Péter szakmai úton volt, amikor megkóstolt egy isteni házi málnaszörpöt egy jó nevű vidéki étteremben. "Valami akkor bekattant. Arra gondoltam, hogy annyi helyen járok Budapesten - hogy lehet az, hogy nem találkoztam ilyen természetes ízzel? - meséli. "Elkezdtem céltudatosan a piacokat járni, termelői szörpöket venni, eleinte csak saját magunknak. A kevés tisztességes, de nem feltétlen magas minőségű szörp mellett sok volt az egyértelmű csalódás, így inkább nekiálltam otthon főzögetni.”

10453330_672890489457905_8468606148444150440_n.jpg

A szörpöket aztán megmutatta néhány éttermes és boltos partnerének, és pozitív visszajelzéseket kapott. Ezen felbátorodva megszerezte a szükséges engedélyeket és megindultak a főzések. Először a szomszédtól kölcsönkért 20 literes lábasban, majd jött az 50 literes, nem sokkal később pedig a 100 literes. A mai napig ezekben készülnek a szörpök, kis mennyiségben, 2014 májusa óta.

12322971_934629566617328_5740519278882128607_o.jpg
A kezdetektől fogva Tapolca volt a bázis, itt készült el végül a műhely is, Zsófi családjának a közeli Véndek-hegyen vannak területei. Innen érkezik az alapanyagok egy része, ezenkívül Veszprém és Zala megyei termelőktől. Saját termés a citromfű, levendula, menta egy része is.

A nagymama szörpje másképp

Péter a kísérletezések eredményeként igyekezett saját, egyedi ízeket palackba tenni. A CsupaSzörp málnaszörpjébe rózsa, a meggyszörpbe kardamom, az eperszörpbe bazsalikom került. Az alapízek mellett szezonális szörpök is vannak a kínálatban, ilyen volt pl. a karácsonyi fűszerezésű vegyes gyümölcsökből készülő szörp, és ilyen az ünnepek utáni Detox szörp, amiben különféle gyógyfüvek segítenek a méregtelenítésben. "A cél, hogy egyszerre emlékeztessen gyerekkori ízekre, de legyen benne valami újszerű is" - mondja.

10527414_672892866124334_2376272960538110553_n.jpg

Van, ami pár óra alatt kész, és van olyan, ami az áztatással együtt több napot vesz igénybe. "Bár minden fajtának megvan a buktatója, nem egy bonyolult dolog, de mindenképp sok kísérletezés kell hozzá. Én már több száz liter szörpöt öntöttem ki, sokszor olyat is, amit már lepalackoztunk és felcímkéztünk, és talán még fogok is. Egyáltalán nem tartom magam szakértőnek, megpróbálom a körülményekhez képest a legjobban csinálni. Folyamatosan kóstolok, kérdezek és kísérletezek, ezt nem lehet máshogy kitanulni."

Zsófi főállású grafikusként dolgozik, így adta magát, hogy ő tervezi meg a csatos üvegekre kerülő címkéket, amelyek "egyszerűek, de megfogják a tekintetet."  Bár nem volt sok ideje, Zsófi külön betűtípust készítettt a szörpnek.

15763896625_82e3d18a00_b.jpg

2_1.jpg

A CsupaSzörp hobbiként indult, hétvégi vállalkozás lett belőle. Tavasztól nyár végéig gyakorlatilag fix program minden péntek estétől vasárnap estig, szeptembertől pedig a gasztrofesztiválokon, nagyobb budapesti piacokon való részvétellel telik Péter szabadideje.

10646772_719532904793663_8596286595151948144_n.jpg
A szörpöket olyan helyeken kóstolhatod meg, mint Sarki Fűszeres, a Culinaris, a Cake Shop vagy a tapolcai Pura Vida Dine étterem. Péter egyelőre nem tervez komoly bővülést: "Odafigyelek arra, hogy milyen mértékben növekedjen a dolog, és csak annyi partnerrel dolgozom, akiknek biztosan tudok majd szállítani. A növekedés egy ilyen kicsi vállalkozásnál a minőség megtartásának a  felelősségével jár, próbálom fokozatosan felvállalni. Nagy álmunk viszont, hogy ebből egyszer egy önfenntartó családi gazdaság legyen, ami nem csak nekünk beteljesülés, de akár a környéknek is további értéke lehet."

Fotók : CsupaSzörp

CsupaSzörp
www.csupaszorp.hu

Borkereskedő főzi a Balaton-felvidék egyik legfinomabb szörpjét Tovább
Címkék:kézműves gasztronómia gasztró tapolca szörp Balaton csupaszörp Hajsz Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr498297728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2016.01.28. 10:38:15

Aki gyümölcsből szörpöt főz és nem pálinkát, az bármilyen aljasságra képes lehet.
süti beállítások módosítása