A legjobb balatoni étterem nyomában: Söptei Pincészet és Étterem

A legjobb balatoni étterem nyomában: Söptei Pincészet és Étterem

A nyári hamburgerteszt során a szarvasburger már bizonyított, kíváncsiak voltunk, mit mutat tél végén, tavasz elején a csopaki pincészet étterme. A kockás abrosz, a műszőlő és a csárdadizájn ne riasszon el senkit, az étlap egyáltalán nem a gulyás-halászlé-rántott hús szentháromságára épül. Nagyon nem. A kínálat és a környezet szinte tökéletes ellentétben állnak egymással. 
12764395_954097214681742_5288381856654496841_o.jpg
Étlap helyett fatáblákon szerepel az aznapi menü. A környéken kifejezetten szokatlan alapanyagokkal találkozunk, vannak fürjből (leves), balinból, dámszarvasból készült fogások is, a soba tésztára és a pak choi-ra pedig végképp nem számítottunk. Csopakon, február végén a hegy oldalában. (A fenti képen pl. egy sült oldalas látható, amit pak choi kísér.)
soptei6.jpg
12670215_946286918796105_2686223132717099856_n.jpg

Az egyből átjött, hogy itt valaki nagyon komolyan megkomponálta a fogásokat. Elsőre talán úgy tűnik, az egy ételben szereplő hozzávalók még köszönő viszonyban sincsenek egymással, de ha elég bátor vagy és megbízol a séfben, rájössz, hogy ezek gondosan összerakott ízharmóniák. A konfitált balint csiliszósszal és vajas pirítóssal, a grill bébi csirkét laskagombával és szalonnás babraguval, a sült oldalast pedig paradicsomos pak choi-jal és szardellával adják. Variálni persze lehet, csak nem biztos, hogy érdemes.
soptei1.jpg
A rántott ponty spenótos burgonyapürével, citrusos-gyömbéres laskagombával és halászlémártással érkezett. Igen, minket is megijesztett, hogy ez a sok minden egyetlen tányéron van, de akármilyen hihetetlen, a fogás teljesen rendben volt, az ízek szépen kiegészítették egymást, a ponty bundája pedig külön dicséretet érdemel. Ilyen a Facebookon:
12764487_954097278015069_4256947981447544614_o.jpg
És így a tányéron:
soptei3.jpg

És ezt lehet még fokozni: kacsamell gesztenyés-mazsolás soba tésztával, vörösboros körtével. Ez is jó választásnak bizonyult, nem sok dolga akadt a mosogatónak. A vegák azért nem választhatnak itt sok mindenből, volt mondjuk egy krémleves és bármelyik köretből, amelyik szimpatikus, összedobnak valamit. Egy pak choi-jos saláta így nézett ki:
soptei5.jpg
A desszert (tejes pite, túrófagyi, házi lekváral) nem volt túl fotogén, de hozta az előző fogások szintjét, Nem biztos, hogy egy leves és egy kiadós főétel után le bírod tolni az egészet, de legalább nagyon finom. Az adagok pont jók, kiadósak, de nincsenek tányérról lelógó húsok. És az apróságok, amiből érzi az ember az odafigyelést: például meleg a tányér.
soptei7.jpg

Csapatunkat egy borszakértő is erősítette, és alaposan próbára tette a felszolgáló tudását, és talán egy kicsit a türelmét is, de a hely jól vizsgázott ezen a területen is. A pincérnő tökéletesen képben volt a borokkal kapcsolatban, és a "dugósnak" titulált tételeket is duzzogás nélkül kicserélte. Ja, és a szőlőléjük is isteni, ez egyébként az alkoholmentes változatra is igaz.
Ez a hely nagyon jó választás, ha egy laktató ebédre vágysz, és szereted, ha van egy kis csavar az ételekben, és mondjuk nem vagy vega. Ha jobb lesz az idő, a terasz és a panoráma még többet hozzá fog tenni az így is kerek történethez. 
Söptei Pincészet és Étterem
Csopak, Istenfia u. 5.
www.sopteipince.hu
0036305208381
A legjobb balatoni étterem nyomában: Söptei Pincészet és Étterem Tovább
Címkék:bor étterem ponty hal gasztronómia gasztró borászat pincészet szarvas borkóstolás söptei Balaton

A bejegyzés trackback címe:

http://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr968462884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bbogas 2016.03.17. 08:09:00

"A kockás abrosz, a műszőlő és a csárdadizájn ne riasszon el senkit"

Miért riasztana?

Boar... 2016.03.17. 08:34:16

Mivel balint sehol nem tenyésztenek, a kereskedelmi halászat pedig tilos nálunk, vannak némi kérdőjelek...
Meg persze azzal kapcsolatban is, mennyire élvezhető a legszálkásabb hazai hal konfitálva...

stuszi 2016.03.17. 10:40:38

Kelet-magyarországi neves ( legalábbis a környéken ) halászcsárda a Facebook oldalán folyamatosan "friss tiszai halból készült halételekkel" hirdette, reklámozta magát. Egyszer lekommenteltem, hogy már csak az a kérdés, honnan van a friss tiszai hal? No, azóta nem tiszai halból készült, hanem "finomabbnál finomabb halételek"-et ehetünk náluk... :D :D

stuszi 2016.03.17. 10:43:19

@Bbogas: Maximális egyetértésem! Engem hamarabb riasztanak ezek az étkek...

Bbogas 2016.03.17. 10:58:18

@stuszi: Hát igen... Meg az ilyenek, hogy:

"A desszert (tejes pite, túrófagyi, házi lekváral) nem volt túl fotogén". Könyörgöm tisztelettel, miért kéne fotogénnek lennie?

"Az adagok pont jók, kiadósak, de nincsenek tányérról lelógó húsok. " - Mert az aztán a legalja, ugye?

"És az apróságok, amiből érzi az ember az odafigyelést: például meleg a tányér." - Oh, hogy egyem azt a kifinomult ízlését...

Bbogas 2016.03.17. 10:59:25

@stuszi: Amúgy is mindegy, hogy hány éttermet tesztelnek, a vége úgyis az lesz, hogy a Chiantit meg a Kistücsköt hozzák ki a legjobbnak.

ChamotoxT 2016.03.17. 11:30:49

A Söptei tényleg zseniális, nem csak amiatt mert nagyon jó hangulata van (kilátás, környezet, a szőlőtőkék, terasz...), hanem mert az ételek is érezhetően minőségi alapanyagból készülnek komoly hozzáértéssel. Többszür voltunk és eddig mindig elégedetten távoztunk. :)

öreg baka nem rakéta 2016.03.17. 12:15:57

Az árak meg az átlagcsalád (4 fő) pénztárcájához vannak megállapítva:) (az utazást, szállást nem számolva) Kifejezetten a béren kívüli juttatás az alap.:)