Elátkozott kastély a Balaton mellett

Elátkozott kastély a Balaton mellett

Elátkozott helynek tartják a környéken a Balatonederics határában található Fekete-kastélyt, amelynek bő 3 évtized alatt több lakója is öngyilkos lett.

fk8.jpg

A Fekete-kastély Balatonederics külterületén, a 71-es út mellett, az Afrika Múzeum közelében található. Valójában nem is egy, hanem két kastélyt épített itt a Nedeczky-család az 1880-as években - a kisebb a mai út Balaton felőli oldalán fekszik, a másik, ami egy horrorfilm díszlete is simán lehetne az elvadult kertjével, pedig a falu felé. A para pedig az, hogy tényleg filmbe illő dolgok történtek a falai között, és simán kiérdemelte az elátkozott jelzőt.

A Wikipedia szerint a kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi nehézségekkel küzdő bátyjától, Nedeczky Istvántól. Az első 30 évben nem is történtek durva dolgok, a sötét korszak a 20. század elején kezdődött. 1912 nyarán egy edericsi gulyás féltékenységből megölte a kastély szakácsnőjét, majd Nedeczky Jenő 1914 tavaszán, 74. születésnapján öngyilkos lett.

fk2.jpg

fk1.jpg

A Fekete-kastély, ami ezek után már rászolgált a nevére, többször cserélt gazdát, és további borzalmak színhelye lett. 1928-ban egy Vág Jenő nevű pesti ügyvéd vette meg. Ő is öngyilkos lett, amikor rajtakapta a feleségét egy másik férfival. Az özvegy új férjjelöltje szintén maga vetett véget az életének, ő is féltékenység miatt. Utódja, a nő harmadik szerelme viszont megúszta élve a viszonyt. Elköltötte a nő vagyonát, majd eltűnt - kiderült, hogy közismert csaló volt, és tizenháromszoros bigámia vádjával körözte a rendőrség. Mivel pénzre volt szüksége, az özvegy eladta a kastélyt egy kémnek, aki kettős ügynökként dolgozott. Ő 1945 februárjában lett öngyilkos.

fk4.jpg

fk3.jpg

fk5.jpg

Ezek után nem csoda, hogy időközben megkapta a hely a "kísértetjárta" jelzőt is. Az 1980-as években SZOT üdülőként működött. Néhány éve 220 millió forintos áron került az ingatlanpiacra, és a sötét múltja ellenére el is kelt. Jelenlegi tulajdonosa egyelőre nem kezdett semmit az évtizedek óta pusztuló, lehangoló állapotú épülettel.

fk6.jpg

És hogy miért lett fekete? Az egyik magyarázat szerint azért, mert az épületek ajtóit és ablakait feketére festették, a másik szerint pedig az itt történtek miatt.

Elátkozott kastély a Balaton mellett Tovább
Címkék:legenda kastély Balaton Balatonederics szellemkastély Fekete-kastély

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr468370142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Junior013 2016.03.29. 12:29:01

Szomorú, hogy az elmúlt néhány évben is mennyit romlott az állapota. Pedig régebben még hangulatos fotókat lehetett itt készíteni, már csak romhalmaz :(

HgGina 2016.03.30. 11:36:14

Műemlékké nyilváníttatni, ha a tulaj nem hozza rendbe, akkor elkobozni tőle, rendbehozni, és hasznosítani kéne.
És minden más ilyennel is. Majd megtanulná a sok rohadt tulaj, aki csak hagyja lerohadni az ilyeneket, hogy a tulajdon és a az épített történelmi emlékek felelősséggel is járnak.
süti beállítások módosítása