Leteszteltük a Balaton bormoziját

Leteszteltük a Balaton bormoziját

A moziról nem a borozás ugrik be az embernek, főleg nem egy hi tech borbirtok közepén. Kipróbáltuk a kéthelyi Kristinus Borbirtok bormoziját, ahol olyan bort kapsz a filmekhez, amit Michelin-csillagos étteremben is árulnak.

kr4.jpg

Bár nem az a hely, ahol kerülgetni kell a turistákat, Kéthely egyáltalán nem a világ vége, az M7-es keszthelyi kijáratától 5 km-re fekszik, a balatoni bringakörúttól pedig 10 km-es kitérőt jelent. A birtok központja pedig egy hotelt, borászatot, éttermet és koncerthelyszínt is magában foglaló 5500 négyzetméteres komplexum, színváltó homlokzattal. Egyszóval ez nem az a félhomályos, eldugott borospincés élmény, itt a hordók üvegfalak mögött, légkondicionált „pincékben” sorakoznak.

920697_734652720004221_3302578699064523421_o.jpg

A mozit, ami a Vinocino nevet kapta, az első emeleten találod. Kisebb, otthonosabb, mint a plázák mozitermei, a kényelmes fotelekkel és kisebb asztalokkal - a borospoharaknak elvégre nagyobb tér kell, mint a papírpoharas kólának. Nincs idegesítő popcornropogás, itt grissiniket vehetsz a borod mellé, kétféle szósszal. Egyébként minden más hozza a plázás színvonalat – bár az is nagyon romantikus tud lenni, ez nem a szőlőhegyi kertmozi kategória. És az egész egyáltalán nem kerül többe, ment egy plázás mozizás (a jegy 690 forint, a snack szintén, a kimért borok ára változó, de egyáltalán nem szálltak el az árakkal).

12829352_734650560004437_8497807399075794843_o.jpg

12792231_734651590004334_7537024074061306716_o.jpg

11046526_734650550004438_3420739193489333336_o.jpg

A birtkon egyébként elég nagy a pörgés, koncertek, musicalgálák, színházi előadások is vannak, évek óta közreműködnek a Kultkikötővel. És ha már itt vagy, ne hagyd ki a Gasztro Műhelyt, ahol kérhetsz ebédmenüt és a la carte fogsokat is. Ne bízták a véletlenre, a séf, Komócsin Zoltán többek között az Olimpiában edződött, és olyan alapanyagokkal dolgozik, mint a Hubertus Angus marhái, Kalla Roland és T. Nagy Tamás sajtjai vagy az Istvándy birtok mangalicatermékei. Tervben van egy fine dining étterem is, de erről egyelőre nem árultak el részleteket.

kr2.jpg

kr3.jpg

A borászat, ami korábban AXAX néven futott, egy tulajdonosváltás miatt váltott nevet és stílust. 55 hektáron terem a szőlő, és a napsütéses órák száma tavasztól őszig éppen annyi mint Toszkánában, ezt a klímát és az agyagos talajt állítólag imádja a cabernet franc, a merlot, és az irsai olvér is. A Michelin-csillagos Costes borlapjára is kerültek innen tételek. A kedvencünk, a cabernet franc - ami a sommelier szerint a ház Goerge Clooney-ja - elég ütősre sikerült a 15%-os alkoholtartalmával.

12801380_733842616751898_4436516711090859254_n.jpg

12188905_681610695308424_7836834955671181056_n.jpg

És hogy mit lehet még csinálni Kéthelyen? A látnivalók közé tartozik a 17. században épült neobarokk stílusú Hunyady kastély és tíz hektáros parkja, a 16. századi Fancsi-vár, és a Szőlőhegyen felépített Szűz Mária-kápolna, ahonnan beláthatod a fél Balatont. Érdemes tenni egy kitérőt, és nemcsak a bormozi miatt.

Fotók: Kristunus Borbirtok és I love Balaton

Kristinus Borbirtok
Kéthely, Hunyadi u. 99.
0685539014
www.kristinus.hu

Leteszteltük a Balaton bormoziját Tovább
Címkék:balaton programok kéthely hotel bor étterem gasztronómia gasztró borászat pincészet borkóstolás helyszínek Balaton kristinus borbirtok vinocino bormozi

A bejegyzés trackback címe:

http://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr368556246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.