Kánya Zoli, akivel eddig a balatoni termelői piacokon találkozhattál, bezárta a gyenesdiási halpiacon a boltot, és megnyitotta a saját halsütő-büféjét Balatonszepezden. Révfülöphöz van közelebb a hely, a vonatról Szepezdfürdőn érdemes leszállni. Pár száz méter a 71-es út mentén, és meg is látod a sárga épületet.
A hely neve egyébként nem ez lett volna, végül azért maradt mégis ez, mert Kánya Zoli neve végső soron már egy „brand” lett errefelé az idők során, és erre építkezni kell. Kánya Zoli ugyanis 2009-ben kezdett el füstöléssel is foglalkozni. Ez egyáltalán nem egyszerű meló, már-már művészet, rengeteg kísérletezés kell hozzá. Az, hogy mennyi ideig kell füstölni egy halat, például nemcsak a hal fajtájától és méretétől függ, az sem mindegy, milyen idő van aznap. Zoli nemcsak halakat (vajhal, pisztráng, lazac, stb) füstöl: kacsamellet, libamellet, libamájat és szarvassonkát is vehetsz nála.
A kínálat egyébként hasonló, mint a korábbi bázisán: keszeg, harcsa, fogas, ponty, hekk, harcsagyros és fish and chips, de van hamburger, sült kolbász, grillsajt és húsos tortilla is, és még olyan extrák is, mint a szarvassonka salátaágyon. Mert a hely nemcsak halsütő, Zoli azokat is várja, akiknek még nem sikerült megkedvelniük a halakat. Tervben vagy egy komolyabb étlap is csirkéből, marhából és sertésből készült fogásokkal, egyelőre azonban ő is munkaerőhiánnyal küzd, tényleg nem lehet a Balatonnál alkalmazottat találni. Ketten viszik a feleségével a büfét, Zoli ott van a hévízi és a káptalantóti Liliomkert piacon, így az új étlap csak akkor startolhat, ha lesz elég embere.
Addig is élvezd a panorámát a muskátlis teraszon. Azért is ajánljuk a helyet, mert itt valószínűleg a legnagyobb pörgésben is mindent körülleng az a hangulat, amit Kánya Zoli korábbi bázisain lehet tapasztalni. Nem stresszelünk, nem rohanunk, beszélgetünk.
Mi egy egész pisztrángot kértünk, ami meglepetésként háromféle salátával/szósszal érkezett. A panír olyan, amilyennek lennie kell. Mérsékelten ropogós, és nem tocsog az olajtól – ezt a helyi „hagyományok” ellenére még mindig kevesen tudják így eltalálni. A céklás heringsaláta az elszántabb halevőknek fog bejönni, de nekik nagyon, a sárgarépás pisztrángsaláta kicsit visszafogottabb, de elképesztő, a medvehagymás majonéz pedig szintén ott van. Nem egy első randis étel, de kár kihagyni, ha erre jársz.
Kánya Zoli Halsütője
Balatonszepezd, Csuki tér 2.
Nyitva: 11-20h