A város, aminek még a neve sem az, aminek hiszed - Balatonfüred története

A város, aminek még a neve sem az, aminek hiszed - Balatonfüred története

Ha eddig esetleg nem derült volna ki, az egyik kedvenc helyünk a tó mellett Balatonfüred, de ebben nincs semmi meglepő: ezt a várost egyszerűen nem lehet nem szeretni. Új sorozatunkban elsőként Balatonfüred történetén futunk át, mert biztosan van egy-két olyan dolog, amit még te sem tudsz róla.

Kezdjük például ott, hogy a kutatások szerint Füred története olyan messzire nyúlik vissza, hogy a környékén már az ősemberek is megtelepedtek. Oké, várost nem alapítottak, de szerettek itt lenni. Mintha előre tudtak volna valamit.

2f5cb21a439fd8aa700cae6a12efe8af14e6a50d.jpg
Az első ismert lakók a rómaiak voltak, az ő emléküket számos kiásott épületrom és síremlék őrzi. Füred nevét írásos forrásban először 1211-ben említik, a Tihanyi Apátság egy birtokösszeírásában. Mai területén az Árpád-korban hét település állt - a város legrégebbi, a Kéki-patak partján épült, később elhagyott településrésze ma szőlőterület, maga a Kéki-forrás még működik.

Füred hosszú-hosszú évszázadok óta ismert és elismert fürdőhely. Savanyúvizét már 1717-ben említik, öt évvel később pedig már a vegyelemeztetésén és a gyógyvizzé nyilvánításán is túl voltak. Már ekkor állt egy fából készült fürdőház, majd felpörögtek az események, és egy kőházat is felhúztak, kiadó szobákkal az ide érkező vendégek számára.

A város az 1800-as években, a reformkor idején indult komoly fejlődésnek. A vendégek szórakoztatásáról nyáron fából készült színház gondoskodott, 1831-ben pedig itt épült a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza. Ezt Kisfaludy Sándor alapította adományokból, apátsági és népi segítséggel. Horváth János rendezte 1825. július 26-án a Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Az Anna-bál komoly hagyománnyá vált, azóta minden évben megrendezik - a Horváth-házban most működő borgaléria pedig az egyik kedvenc balatoni éttermünk.

a3f9bf2e7966c72bdd5405123b4d8dfadd64e112.jpg

Fürednek fontos szerep jutott a hazai hajózás történetében is: Széchenyi István kezdeményezésére innen indult el 1846-ban az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy, majd hajógyár is létesült. Főként a kiegyezés utáni időszakban kedvelt találkozóhelye lett a politikusoknak, művészeknek, ekkor kezdődött a település igazi fellendülése. Feltöltötték a tó partját, kialakították a sétányt, magánvillák épültek.

1884-ben Füreden alakult meg az első magyar vitorlásegyesület, a Stefánia Yacht Club. Balatonfüred, mint nagyközség 1891-ben 1788 lakossal rendelkezett, a település azóta természetesen már város, közel 14 ezer lakossal.

A második világháború után, az 1960-as években indult Füred újabb fejlődési szakasza, majd 1971-ben Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították. Balatonfüred 1987 óta A szőlő és a bor nemzetközi városa.

dc1455dd8a2b7e35ccbac2fea16f9f432d3764b6.jpg

De hogy legyen egy nagy csavar is a történetben, a Füred névnek még véletlenül sincs köze a fürdőzéshez. A név eredetileg a fürj madár nevéből származik, a jelentése egész pontosan az, hogy fürjes. A kezdetben a helyi savanyúvízforrásokra, majd magára a Balatonra települő fürdőkultúra, és persze a településnek ebben betöltött kiemelkedő szerepe miatt a 19. századra a név átértelmeződött, és fürdő értelmet kezdtek tulajdonítani neki.

Már ennek az átértelmezésnek eredménye lett, hogy később a fürdőhelyek hasonló nevet kaptak, így alakult ki például Biharfüred, Lillafüred, Mátrafüred, Tátrafüred, vagy éppen a Balaton mellett Káptalanfüred elnevezése.

Nehezen lehetne vitatkozni azzal, hogy Balatonfüred az egész tó környékének egyik (ha nem a) legigényesebben kiépített, illetve rendben tartott városa, a fantasztikus Tagore sétánnyal, amely egyszerűen kihagyhatatlan látványosság a tó mellett.

(felhasznált forrás)

A képek Katona Csaba: Professionatus spielerek. Arcok és történetek Balatonfüred múltjából című könyvéből valók

A város, aminek még a neve sem az, aminek hiszed - Balatonfüred története Tovább
Címkék:balaton történelem Balaton Balatonfüred

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr68799920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velszi bárdolatlan 2016.06.12. 23:44:33

"Füred névnek még véletlenül sincs köze a fürdőzéshez. A név eredetileg a fürj madár nevéből származik, a jelentése egész pontosan az, hogy fürjes."

Ez konkrétan baromság, a fürdőzés miatt füred, merthogy fürdőhely.

Nem véletlenül van minden Füred nevű település vízparton. Fürjes meg bármilyen réten akad.

Az általad sorolt helynevek is mind jóval régebbiek a XIX. századnál, talán Lillafüredet kivéve.

onlame 2016.06.13. 09:43:55

@Velszi bárdolatlan:
Biharfüred helyén 1880 előtt konkrétan nem volt semmi.
Mátrafürednek 1893-ban lett Mátrafüred a neve, előtte Bene, Benepuszta, Beneváralja néven létezett.
Tátrafüred is 1846-tól lett Ótátrafüred. Káptalanfüred meg nem is létezett akkoriban...

Még a Wikipédia is azt írja, hogy eredetileg a fürj szóból ered a név, erre a forrásra hivatkozva:
Kiss Lajos: Földrajzi nevek etimológiai szótára I. (A–K). 4. bőv., jav. kiadás. Budapest: Akadémiai. 1988. 150. o. ISBN 963-05-4568-3

A 13. században, amikor már Fürednek hívták, még nem nagyon volt divat a nyílt vízen fürdőzés...

szepipiktor 2016.06.13. 11:50:25

Érdekes kis írás.
De ki az a "ünk"?
"az egyik kedvenc helyünk"
Remélem a blogról van szó és nem a magyarokról általánosságban.
Szép kis hely, de hol van ez Földvártól?

nyelv-ész 2016.06.13. 12:33:47

@onlame: Így van, továbbá Mátrafüreden milyen fürdő van? Parádon tudok legközelebb egyet...

Boka1 2016.06.13. 15:41:48

A wikipédia tudja....

masseur53 2016.10.03. 15:54:53

Én a város nevének egy másik eredetét ismerem. Élt ott egy gazdag német Edmond nevü gróf akit szerettek a környékbeliek és a jeles alkalmakkor mindenféle kulturális programmal egybekötött fogadásokat adott a kastélyszerü villájában. Egyik születésnapja alkalmával a barátai csináltattak neki egy hatalmas marzipán tortát és ráirták hogy Balaton für Ed:
Azóta ez a város neve. Bizony ez igaz, mert ott voltam ahol mesélték.
süti beállítások módosítása