Sipirc le Füredre, ha kultúrára vágysz

Sipirc le Füredre, ha kultúrára vágysz

Balatonfüred iszonyú jó ütemben kapta el a 21. századot és a város fejlesztése pont abba az irányba indult el, amerre mostanában illik: a közösségi terek felújításra a Magyarországon megszokotthoz képest zavarba ejtően igényes, rendes térkő és faburkolat került mindenhová, a belvárosban sétálgatni olyan, mint valami nyugat-európai nyaralóparadicsomban.

És ezzel párhuzamosan megjelent a minőségi szolgáltatás is: nyílt egy rakás tök jó étterem a csúcskategóriát ostromló Sparhelttől a szuper minőségű, egyszerűbb fogásokat kínáló Malackrumpliig, megnyílt a víz élővilágát bemutató Bodorka és a szintén fontos, interaktív Vitorlás Múzeum, vannak olyan helyek, mint a Kredenc és, És, ÉS… áldoznak a kultúrára is. Ez szerintem tök fontos állomás a komoly várossá válás útján, éppen ezért van súlya annak, hogy a Vaszary villában egymást érik a menőbbnél menőbb kiállítások.

balatonfured-vaszary-villa.jpg

Előző hétvégén pont a városban forgattuk a rövidesen megjelenő balatoni videónkat, amikor észrevettem, hogy Albrecht Dürer kiállítás van a villában: meg is néztem gyorsan. A fickóról érdemes tudni, hogy valószínűleg már akkor is hallottál róla, vagy láttad valahol egy képét, ha a festészet úgy általában nem érdekel: ő volt a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, aki saját hazájába is képes volt becsempészni a gótika merev szabályai közé az itáliai reneszánszt (illetve a reneszánsz épp megmerevedő szabályait).

Na hát: az ő fa és rézmetszeteit tudod megnézni most Füreden, egészen pontosan vasárnapig. De nem ám valami vérszegény kivonatot, hanem a Szépművészeti 200-as kollekciójából 82 darabot: hatalmas kiállítás ez, ami jó ideig le fog kötni és közben folyton olyan művekbe botlasz majd, amiket vagy felismersz, vagy borzasztóan ismerősnek találod majd őket.

Pedig nem gyakran látni ezeket a képeket, mert elzárva tartják őket: legutóbb 1971-ben, 45 éve kerültek elő, most vasárnapig még nézelődhetsz, aztán újra sötétben pihennek, hogy sokáig megmaradjanak jelenlegi formájukban.

A kiállítás felépítése amúgy remek, a Gyula környékéről kivándorolt ötvösmester apától tanuló Dürer képei mellé izgalmas leírásokat készítettek, és üdítő színfoltok a teremőrök, akik a Magyarországon megszokottól eltérően tényleg sokat tudnak a képekről és szívesen mesélnek is, ha elkezded faggatni őket.

Vaszary Galéria, Dürer kiállítás
Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.
Sz-V: 10-18
Megtekinthető 2016. június 19-ig

Sipirc le Füredre, ha kultúrára vágysz Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr18814230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakuljmagyar 2016.06.18. 18:51:37

Dürert 'fickó'-ként aposztrofálni meglehetősen egyszerű gondolkodásra vall:)) Értem én, hogy a széles közönséget próbáljátok meg tájékoztatni, de ettől ők még nem fognak kedvet kapni a művészethez.
süti beállítások módosítása