A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen

A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen

Így lehet kimaxolni és emlékezetes gasztroélménnyé tenni ezt a két fogást. A titok természetesen a jó alapanyag és az odafigyelés. A Keszthelyi Palettában voltunk. 

sajt2.jpg

Ez a poszt valójában egy korábbi folytatása - a Paletta nyitásakor megígértük, hogy a konkrét fogásokat is leteszteljük. Az állandó étlapról választottunk két olyan fogást, amit azok is szeretni fognak, akiket hidegen hagy a gasztroforradalom meg a beach food meg a többi fakszni, és egy jót akarnak enni, megfizethető áron, jó alapanyagokból. Sőt, nagyon jót.

Elsőre talán kicsit meglepődsz, hogy az étlapon rántott húst is találsz. Elvégre ez az a konyha, ahol a beach food olyan klasszikusai, mint a vízikutya megszülettek. De mielőtt összeomlana benned egy világ, megnyugtatunk, hogy itt szó sincs tányérról lelógó, papírvékonyra klopfolt, mócsingos húsdarabról, ami első látásra lenyűgöz a méretével, aztán persze csalódást okoz. Van ilyen.

fledermaus2.jpg

sali.jpg

Na itt nem ez a helyzet: a tuti rántott húst a Palettában Fledermaus néven találod az étlapon. A fledermaus tükörfordításban bőregeret jelent, a "sertés hátsó combjának belső felületéről lefejthető lédús, puha részéből készült" húsrészt hívják így. Hasonlít a kitárt denevérszárnyra, innen az elnevezés. Szóval ebből készül itt ez a fogás, és ha ez külsőre nem is jön át, tényleg baromi finom. Akárcsak a klasszik krumplisaláta.

A másik nagy meglepetés a rántott sajt. Ez a fogás, amiből már mindenki evett nagyon rosszat, és ez az, amitől sírva fakadnak a vegák, mert annyiszor kellett ezt enniük, választék híján. A rántott sajt ma már sajnos olyan lenézett tétel egy egy étlapon, mint egy playback-re éneklő haknizenész. De Bezerics Dani ezt is kimaxolta, és valami olyan lett a végeredmény, ami új dimenzióba helyezi ezt a fogást.

sajt1.jpg

Az alapanyag természetesen meghatározó. A nemesbüki Korosajt Jersey marha tejéből készítette a 4-5 hetes sajtot, ami házi kenyérmorzsás prézlit kap. A Jersey egyébként az egyik legjobb minőségű tejet adó marha a világon. A Korosajtnál egyébként minden tehénnek saját neve van, ha ez valakinek fontos. Pl. neki is:

10649701_329296703905043_7021703349398373145_n.jpg

13265924_573635119471199_905998314062981170_n.jpg

Szóval, ha döbbenetesen finom rántott sajtot akarsz enni, irány a Paletta. Ha ezt megkóstolod, lehet hogy már nem fogod annyira szeretni ezt az ételt máshol, ha egyáltalán szeretted eddig.

A kínálatban egyébként előétel, két leves, főételek, két desszert. Maradtak az „Éhségtapaszok” (krémek, stb.), van reggeli és ebédmenü is (hétköznap két fogás 1390 Ft.) Helyi termelőktől veszik a hozzávalók nagy részét, régi környékbeli recepteket kutatnak fel, egy állandó és egy gyakran változó étlappal dolgoznak, és nagy körültekintéssel választják ki az alapanyagokat.

desszert.jpg

13233105_1190302807687815_7955920486404616653_n_1.jpg

fotók: Paletta, Korosajt és ilovebalaton

Paletta Keszthely
Phoenix Marina, Keszthely
06704317413

A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen Tovább
Címkék:keszthely étterem gasztronómia gasztró sajt rántott hús paletta rántott sajt fledermaus Balaton korosajt

A bejegyzés trackback címe:

http://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr118945152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2016.08.06. 07:09:07

Ha dobbenetesen jo rantot sajtot akarok enni kisetalok a konyhaba es csinalok magamnak ;) kosz nem megyek mindenfele szar helyekre szar kajakat enni ;)

bandigyerek 2016.08.06. 07:47:37

@anarchoid: a kommentedből az derül ki, hogy minden étteremben jártál már, és minden étterem minden séfjénél jobban készíted a rántott sajtot, ehhez csak gratulálni tudok...

bontottcsirke 2016.08.06. 09:24:13

Hát igen, az alapanyag számít a legtöbbet, mert ugye szarból nem lehet várat építeni.

trev 2016.08.06. 09:40:10

@anarchoid: Voltál már bárhol a konyhádon kívül? :-)

jet set 2016.08.06. 10:03:05

Jól látom, hogy fagyasztott krumplit adnak ezen a menő helyen?

ezislehetne 2016.08.06. 12:14:23

A rántott sajt tálalása nagyon guszta! Mintha mosogató rongy lenne kiterítve! Ez biztos olyan menő! :(

n3spr3ss0 2016.08.06. 12:24:17

@anarchoid: Szerintem azt sem tudod milyen sajtból kell,meg hogyan.

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2016.08.06. 12:57:45

ennyire nyomi mindenki ? :) csak egy etterem sefje tud fozni ti nem ? :)

tantum verde 3 2016.08.06. 14:27:19

Elég szar reklámcikk.
És a szerző megtanulhatna rendesen magyarul.
Helyesírást is beleértve.

Az, hogy a gasztronómiáról fingja sincs, mellékes.

Ja, és ha tisztességes rántott húst akarsz tisztességes krumplisalátával, irány a Hold utcai piac, emeleti rész.
Az adag kétszemélyes.
És nem lennék meglepve, ha olcsóbb lenne, mint a cikkben ajnározott balatoni.
Arról nem is beszélve, hogy:
1. A rántott hús nem sertés, hanem borjú, és vajban sütik.
2. Ha már sertés, akkor nem comb, hanem karaj.

3. A képen látható sajtokból minden lesz, csak jó rántott sajt nem. Szárazak, mint a zsufa (már aki tudja, mi az).

Kaptatok egy ingyenkaját, és ennyire le kell menni érte kutyába?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.08.06. 19:19:37

@tantum verde 3: jézusom, de unalmasak már ezek a fikázások. Nyilván nem a fenti sajtokból készül a rántott. És ha már sertés, akkor szűz, vastagon, minimálisan megcsapkodva...

tantum verde 3 2016.08.06. 22:24:25

@Before:
Akkor miért ezzel illusztrálják?
Azok számára, akik soha nem láttak még semmilyen sajtot?

"ha már sertés, akkor szűz, vastagon, minimálisan megcsapkodva..."

Francokat. Karaj, a klopfolás meg nem a hús vékonyítása miatt van, hanem hogy puhuljanak a rostok.
Látszik, hogy nem nagyon szoktál főzni.

sóskatáska 2016.08.06. 22:46:37

Baromi ,döbbenetes, kimaxolta nem lehetne ezt a Fördős Zé féle szar dumát már hanyagolni kicsit?
A Fledermaus nem bőregér, hanem denevér,és nem szó szerint.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2016.08.06. 23:43:34

@jet set: Rosszul látod. Helyben készül Heston Blumental receptje szerint.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2016.08.06. 23:45:04

@tantum verde 3: Mondod ezt úgy, hogy nem kóstoltad. Gratulálok

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2016.08.06. 23:51:24

@Before: El kell hogy keserítselek, tényleg ebből készül. Nagy gurigában érkezik, mi vágjuk fel. És tényleg jó, ha nem tudom mit egyek vacsira, annak többnyire rántott sajt leazna vége. (beugrós szakács vagyok, amikor időm engedi). A fleder pedig kicsit rágósabb, de ízesebb, mint a szűz. A comb izomata is több részből áll, ez nem az a kemény combhús, amiből anyu a pörköltet főzi otthon.

user friendly 2016.08.07. 04:18:20

@tantum verde 3: ha már ennyire szakértesz, legalább a rántott húst ne keverd a bécsi szelettel.

jog-ász 2016.08.07. 09:09:37

ténylg nem szólnék semmit, ha nem ez lenne a kb 10. legjobb rántott hús a balaton körül, múlt héten is volt egy legjobb már, nem??..és igen, körbe jártam már az éttermek 90%át a balcsi körül, és nem jobb a rántott hús mint az otthoni..ja és 3000ből egy kilót csinálok.
de minden étteremben elmondták, hogy egy ilyen cikk megjelenése után két három hétig volt bevétel rendesen.

tantum verde 3 2016.08.07. 13:22:24

@user friendly:
Mivel alapvetően és történelmileg a bécsi szelet = rántott hús.
Hogy aztán lettek elfajzott változatai, mint csirke meg disznó, olajban meg disznózsírban, az más kérdés.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.08.07. 23:09:16

@Hertay Ákos: nem vagyok elkeseredve, talán meglepve kicsit. :) Persze az "ebből a sajtból" kijelentést kicsit pontosíthatnád, mert a képen háromféle sajt is van. A színezettet kizárnám, a másik kettőből a jobb oldali elég éretlennek tűnik, a másik meg kicsit keménynek, de lehet, hogy csalóka a fotó.
A fledert nem ismerem, majd rákérdezek a hentesnél. Nekem a kép alapján kicsit kollagénesnek tűnik, ami rövid hőkezeléssel jellemzően nem puhul át eléggé, de ki tudja... Nyilván nem rossz, ha már így étlapra került.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2016.08.08. 06:48:21

@Before: Én a rántott sajtról beszéltem, hogy nem bolti. A többit a Sajtaletta hidegtálon adjuk ki kóstolóba, nem rántjuk :) Nem kell a hentesig elmenned, elég ha megkérdezed a Google -t : www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20140625-a-feher-diszno-agyonveri-a-luxus-rantotthusokat.html

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.08.08. 07:20:02

@Hertay Ákos: mi meg arról beszéltünk, hogy az írásba beillesztett képen lévő három sajt valamelyikéből készül-e a rántott sajt. Az nyilvánvaló volt, hogy nem bolti "trappistából".
A cikket köszi, a hentest nyilván azért kérdezem meg, hogy bont-e nekem ilyet...