A legjobb balatoni borteraszok őszre

A legjobb balatoni borteraszok őszre

Ősszel lehet igazán belemerülni a Balaton szépségeibe, és alaposabban, nyugodtan megismerni a borokat. Ha közben giccsesen szép naplementéket akarsz látni, jó zenét hallgatni, vagy fontos, hogy különleges palackokat is felbontsanak, ne hagyd ki ezeket a helyeket!

13775509_1088623664564376_39440573333124554_n.jpg

Homola Borterasz

Ha panorámáról van szó, kevés vetélytársa akad a paloznaki helynek, és nem nagyon fogsz belefutni olyan teraszba, ahol ennél lazábban tudnál elterülni egy kényelmes nyugágyban, kezedben egy pohár borral, a Balatonban gyönyörködve. A borterasz 2015-ben nyílt meg a pincészet mellett, hogy minél több vendéget tudjanak fogadni. Ősszel és télen is nyitvatartanak, sőt bulikkal, programokkal is készülnek, a pontos beosztást a pincészet weboldalán tudjátok megnézni. Ha pedig ahhoz is hideg lesz, hogy pokrócba tekerve élvezd az őszi Balaton látványát, a dizájnos belső helyiségben folytatódhat a kóstolás.

1916676_489562854579618_6572380587624029202_n.jpg

12039304_438439246358646_3927539968287118108_n.jpg

Mit ihatsz? Homola 100% és Homola borcsalád borai
Mit ehetsz? - borkorcsolyák, sajtok, sonkák

Jásdi borterasz

A kilátás hasonlóan mesés, hiszen a két borterasz nagyon közel van egymáshoz. Bár készítenek hidegtálakat serrano és mangalica sonkából, házi sajtokból, alapvetően a borokat helyezik előtérbe, nem funkcionálnak étteremként. A már Csopak területén található terasz az egyik legjobb hely, ha a balatoni vörösborokat is meg akarod ismerni, és nem bánod, ha nem csapnak a földhöz, és "hiányoznak belőlük a száj-összehúzó tanninok és a letaglózó alkoholosság" - ahogy Jásdi István borász fogalmazott a 2015. decemberben a Vörös Balatonon. A borterasz 14-20 óra között tart nyitva, hétvégén 12-től, kedd szünnap.

Mit ihatsz/ehetsz: Borkóstolás-pincelátogatás esetén 6 bort szolgálnak fel, mellé házi kenyeret, olívaolajat és ásványvizet kínálnak, ezenkívül hidegtálakat

Kredenc Borbisztró

Itt nincs panoráma, de óriási helyi borválaszték, zene, tépett malachúsos szendvics és hangulat viszont van. Nem kell gondolkoznod, hogy mit kezdj magaddal péntek vagy szombat este, ha boros programot keresel Balatonfüreden. Végigkóstolhatod a térség legjobb borait, segítenek megtalálni a hangulatodhoz legjobban passzoló pincét és fajtát. A házigazda-dj, Dobai Andris az aktuális programokról és a nyitva tartásról a borbisztró Facebook-oldalára pakolja ki az aktualitásokat.

pulled1_1.jpg

Mit ihatsz: környékbeli balatoni borok
Mit ehetsz: Pulled Pork szendvics, kecskesajtos szendvics, saláták, stb.

Laposa Birtok

Badacsonyban talán a legszebb kilátás jár itt a borokhoz, és olyan ételeket kapsz a bor mellé, hogy akkor is fotózni fogsz, ha egyébként nem szoktad megörökíteni az ebédet. Bár sok "étterem" elbújhat mögötte, ez elsősorban egy pincészet, ahol prémium minőségű ételeket kínálnak, környékbeli termelőktől beszerzett alapanyagokból.

Mit ihatsz: Laposa Birtok-borok
Mit ehetsz: gourmet tál, sajtválogatás

laposa.jpg

Istvándy Borműhely

Badacsony egyik panorámás borterasza, ahol az oldschool "bormozi" és jó időben az élőzene mellett az adja a pluszt, hogy itt bárki, de tényleg bárki borász lehet egy kicsit, és elkészítheti a saját cuvée-jét. Ehhez először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat, ki kell találni, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is neked kell elvégezni egy dugózóval, és címkét is készíthetsz a saját borodnak. Persze mindez csak egy lehetőség, attól is odáig leszel, ha csak a teraszon kortyolgatod a kéknyelűből készült pezsgőt.

Mit ihatsz: Istvándy borokat és szőlőleveket
Mit ehetsz: borkorcsolyák, kutyakeksz (!)

Pláne Borterasz

Még mindig Badacsonyban vagyunk - reméljük, érzed, hogy ide egy komplett borozós hétvégét érdemes leszervezni. Csak július közepén nyílt, de a hardcore borrajongók már tudják, hogy a tulajdonostól, Ádámtól bármit kérdezhetnek a borvidékkel kapcsolatban, és olyan tételeket is találnak itt, amelyeket vagy csillagászati áruk, vagy kis palackszámuk miatt nem nagyon kóstolhatnak máshol, főleg pohárral. A Pláne Borterasz télen sem zár be, vendég borászokat is hívnak majd.

plane_2.jpg

Mit ihatsz: több, mint 50-féle bort a borvidékről
Mit ehetsz: sonkatálak, sajttálak, a Búzalelke kenyerei

Kristinus Borbirtok

Nemcsak a modern kóstolótérben, hanem jó időben a birtokon piknikezve is megismerkedhetsz a kéthelyi borászat palackjaival - amíg jó az idő, mindenképp nézd meg, milyen a déli partról a panoráma. Itt üvegfalak mögött, légkondicionált helyiségben készülnek a borok, a borkóstolást pedig összekötheted az ország egyetlen bormozizásával is.

12829352_734650560004437_8497807399075794843_o_1.jpg

Mit ihatsz: Kristinus borkóstoló csomagok
Mit ehetsz: a Gasztro Műhely heti ajánlatai és a la carte menü

Konyári Pincészet és Majthényi Présház

A balatonlellei Kishegyen találod a hangulatos teraszt és a mediterrán hangulatú ligetet. Ne várd meg, hogy túl hideg legyen a szabadban ücsörgéshez, mert ezt a teraszt tényleg kár lenne kihagyni. És ha már itt vagy, a Konyári-család által vezetett Majthényi Présházba is menj fel - nemcsak a kilátás, hanem az ételek miatt is.

Mit ihatsz: Konyári és IKON borok
Mit ehetsz: Hagyományos ételek a Majthényi Présházban


Ne felejtsd el, hogy a helyek nyitva tartása változhat, ahogy rövidebbek a nappalok, ezért mindig nézz utána, mielőtt útnak indulsz. Jó kóstolást!

Fotók: Homola Borterasz, Kirstinus Borbitrok, Pláne Borterasz

A legjobb balatoni borteraszok őszre Tovább
Címkék:olaszrizling badacsony bor konyári ikon balatonfüred gasztronómia gasztró borászat pincészet borkóstolás kredenc borműhely jásdi pince Balaton laposa birtok borterasz Homola pincészet kristinus borbirtok pláne majthényi présház

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1811706065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.09.16. 21:54:34

5623-as Vendéglátó Ipari Egység:
Mit ihatsz: Kannás bor, a'la VIE
Mit ehetsz: kefe a'la carte.
Semmivel sem rosszabb mint amit te összegyüjtögetsz és szétszórsz mint "információ"-t!

janikácska (törölt) 2016.09.17. 11:24:51

kupleráj merre van?

ramazza 2016.09.20. 11:15:25

mindig ugyanazok......aztán fele már nincs nyitva
süti beállítások módosítása