A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő

A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő

Szuper, hogy Badacsonyban van már elég program ősztől tavaszig is – találsz nyitva tartó borbárt, borteraszt, borműhelyt – de mi a helyzet a gasztronómiával? Hova menjünk, ha a street food, pontosabban beach food lelőhelyek (Kishableány, Kalóz) már bezártak? Pánikra semmi ok: van olyan hely, ahol jól tudsz lakni normális árakon, ráadásul a hagyományos fogásoktól a szokatlanabb ízvilágú ételekig – a harcsapaprikástól a satay szószos bélszínig - széles a kínálat.

bb1.jpg

A Borbarátok olyan hely, ahol egyszerre érzed azt, hogy megállt az idő, és azt, hogy haladnak a korral. A Balatonnál ma már nagyon ritkán észlelt „igazi”, pincér üdvözöl, aki még tökéletesen ismeri a közvetlenség és a távolságtartás közötti határt.

Az étlap nem rövid, viszont így a hagyományos vonal mellé modernebb, izgalmasabb fogások is beférnek. A gulyás és a tyúkhúsleves mellett a vadmalacragu-leves, sütőtök-krémleves is opció, a szalonnás-héjasburgonyás sertésborda és a szürkemarhapörkölt mellett olyan ételek is vannak, amikre biztosan nem számítasz a Római úton (ahol pár éve még szinte csak műanyagpalackos szürkebarát meg a csárdafíling uralta a terepet).

13002438_1221110157933812_6009666312097904889_o_4.jpg

Szóval van kesudiós csirke saláta, guacamole dresszinggel, wasabival meg focacciával, tejszínes parajos garnélarákos pennetészta, kéknyelű szőlőchutney, sütőtökös batátapüré, satay szószos bélszín, stb. Az étlapon feltüntetik azt is, hogy melyik ételt készítik el gluténmentesen is.

Az első fogás a „mézes‐gyömbéres sütőtök krémleves, aszalt birsalma, juhar szirup”. 15 fok alatt kötelező, a szirup miatt kicsit édesebb, mint a hasonló nevű levesek. Örültünk volna, ha a birsalma-szeletből nemcsak egy darab árválkodik a leves tetején.

leves.jpg

„Sous vide mangalica tarja, kacsamáj lecsós jus, hagymás burgonyapürével”: azt senki nem mondhatja, hogy nem adnak eleget. Hát ez nem az a hely, ahol nagyítóval kell keresni a kaját a giga tányér közepén. Ahogy a képen is látszik, a méretes mangalicán egy szintén méretes májdarab pihen. A lecsós pecsenyelé (jus) és a krumplipüré is nagyon ott van, jó, hogy minden apró részletre figyelnek.

mangalica_sous_vide.jpg

A bőrén sült fogasfilét grillezett zöldséggel kértem (ilyen nincs az étlapon, de lehet variálni), és az is nagyon izgatott, hogy milyen egy szőlő chutney. A hal tökéletes volt, a chutney viszont alaposan „meg volt szelídítve”, kicsit hiányoltam a gyömbért és a hagymát.

hal2.jpg

hal3.jpg

Meg kell említeni a borlapot is. A „ház bora” kategóriával szemben mindig nagyon bizalmatlan vagyok, de most bevállaltam, mivel itt a családi vállalkozáshoz tartozó Fata Pincészet szállítja a borokat, és egyáltalán nem csalódtam. Van még sokféle palack a borvidékről, de ezekből nem lehet pohárral kérni.

14368839_1329623503749143_8891780952507680368_n.jpg

Összességében nagyon jó, hogy Badacsonyban télen is van élet, és látszik, hogy odafigyelnek arra, hogy minőségi hozzávalókat használjanak (szürkemarha, pankó morzsa, kecskesajt, házi lekvár) - igaz, ez lassan már alapnak számít. Szerencsére. Ami zavart, az a kereskedelmi rádió volt. Nehéz az evésre koncentrálni, ha közben reklámszövegeket hadarnak a fejünk felett. Biztosan jövünk még, elvégre egyszer a desszertet is le kell tesztelni.

fotók: facebook, ilovebalaton

Borbarátok Vendéglő, Borpince, Panzió
8258 Badacsonytomaj, Római út 88.
E-mail: info@borbaratok.hu
Tel./Fax: +36 87 471 000
Mobil: +36 30 467 3089

A szürkemarha randija a wasabival: Borbarátok vendéglő Tovább
Címkék:balaton badacsony bor étterem gasztronómia gasztró borászat pincészet fata pince borbarátok

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr7511773099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesből Támadó Szárítókötél 2016.10.12. 18:43:19

Hmmm, a menü klassz volt.

Amúgy, lehetne kérni, hogy az ételek makrófotózása helyett legközelebb mondjuk legyen rajta az egész tányér a fotón?
süti beállítások módosítása