Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van

Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van

Tudtad, hogy a Keszthelyi-hegységben is épült egy kisvasút? És hogy a Hévízi-gyógytó története 400 méter magasan kezdődött? Egy profi geotúra-vezető meg is mutatja ezeket, ha csatlakozol a programjaihoz, és azt is megoldja, hogy helyi gasztrós-boros élményekben is részesülj.

turafalok1.jpg

A „méltatlanul elhanyagolt, látnivalóktól hemzsegő Keszthelyi-hegység” olyan arcát mutatják be Dr. Szentes Szilárd túrái, amelyről az útikönyvek nem írnak. Szilárd Keszthelyen nőtt fel, gyerekkorától túrázik a Keszthelyi-hegységben és a Balaton-felvidéken, meséli.

Agrármérnökként végzett, doktori fokozatot szerzett, később ökoturisztikai látogatóhelyek - a keszthelyi Festetics Imre Állatpark és a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont – szakmai vezetője volt, és ekkor döntött úgy, hogy geotúra-vezető lesz. Sok ismeretterjesztő túrát szervezett kisebb-nagyobb csoportoknak a környéken, és mivel korábban az egyetemen is tanított, a tudás átadásával nem volt gond. Tavaly úgy döntött, családi vállalkozásban viszi tovább azt, amit egyébként is imád csinálni, és megszületett a Túrafalók.

szentes_szilard.jpg

turafalok2.jpg

turafalok3.jpg

A túrák már pörögnek, mindig pár nappal előbb kell bejelentkezni rájuk. A Vállus környéki kiruccanás például a Szent Miklós-völgyet, az itt található forrást, és a Festetics Tasziló által építtetett kisvasút vonalát is érinti. A „Hévízek nyomában” nevű programon a Hévízi-gyógytó kialakulásában szerepet játszó „őshévizek” feltöréseinek helyeit járhatjuk végig - az első ilyen 400 méteres tenger feletti magasságban történt, a Rezi vár közelében.

220 éves bükkfák és a „vadlánylikak” is szerepelnek a túracélpontok között. Ez utóbbiak kisebb, szobányi barlangok, amelyekben a legenda szerint a társadalomból kivonult, gyönyörű fiatal remetenők éltek. Egy másik történet szerint a gyenesdiásiban titkos pálinkafőző is volt itt, ez talán egy kicsit hihetőbbnek hangzik.

turafalok7.jpg

turafalok4.jpg

turafalok6.jpg

Lesznek 2-2,5 km-es séták és többnapos, az egész Keszthelyi-hegységet átszelő gyalogos és kerékpáros túrák sőt, éjszakai túrák is, mindenki megtalálhatja a kondijának, a komfortzónájának és az idejének megfelelő programot. Egyelőre a Keszthelyi-hegységet és a Tapolcai-medencét lehet így megismerni, de a Túrafalók programjai idővel a Balaton-Felvidék keletibb részeit is beveszik.

Szilárd fontosnak tartja, hogy a természeti értékek mellett a környék gasztronómiai és kulturális értékeit is bemutassa, borkóstolókat, piknikeket is szervez majd, a Szent György-hegyen és a Badacsonyon pedig a szőlőtermesztés és a helyi termelők is fontos szerepet kapnak majd. A lényeg, hogy a túrabakancsot se hagyd otthon, ha legközelebb a környéken jársz.

dsc_3192.JPG

Fotók: Dr. Szentes Szilárd

Túrafalók
szentes.tura@gmail.com
305075706

Kisvasút és remetelányok: a Balaton-felvidéknek még sok titka van Tovább
Címkék:programok tapolcai-medence keszthelyi-hegység rezi keszthely badacsony túra kirándulás nyaralás borászat geológia túravezetés szent györgy-hegy Balaton geotúra túrafalók szentes szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr10012420775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása