A Balaton legmenőbb hajói egy helyen

A Balaton legmenőbb hajói egy helyen

A legszebb, legdurvább, leggyorsabb hajókat láthattuk a Balatonfüred Boat Show-n, amit május 12-14. között rendeztek meg a Balatonfüredi Hajógyári Kikötőben. 

boat_show_1.jpg

Természetesen nem hagytuk ki a lehetőséget, hogy megcsodáljuk a Hajógyári Kikötő elképesztően gyönyörű, földi halandók által szinte sosem látható „lakóit”, és a most kapható legmenőbb vitorlásokat. Mintegy 25 kiállított vitorlás és elektromos hajó előtt lehetett sóhajtozni és bámészkodni, olyan márkák modelljeinek fedélzetén képzeltük el magunkat, mint a Jeanneau, Passion Line, Schäfer Yacht, Scholtz 8.8, E-mission jacht, vagy a Suncamper 30.

1494840862_mg_7474_kicsi.JPG

1494841146_mg_7877_kicsi.jpg

Parkolt bent egy Stickl E-volution elektromos hajó, amely egy 6-7 fős társaságot is elvisz túrázni, és egy GreenCruzer is, amiből van olyan modell, amelyhez jogosítványra sincs szükség (E-175 BR). Csak bepattansz és mehetsz vele horgászni vagy lazulni.

Gyönyörködtünk a Speeder 40-es jachtban, a sörcsappal és minden bulikellékkel ellátható partihajóban, a Pontoon Boatban, és a felboríthatatlan óceáni evezőshajóba, a Sámsonban. „A fedélzet kialakításának és a magasan elhelyezett térfogatnak köszönhetően borulás esetén tőkesúly nélkül is pillanatok alatt visszaáll, miközben a kokpit szinte száraz marad” – írja a hajót építő Flaar.

boat_show_2.jpg

boat_show_3.jpg

A kiállításnak volt egy olyan küldetése is, hogy közelebb hozza a vitorlázást a emberekhez, mondta M. Kiss Bence, az esemény házigazdája. „A kikötőbe máskor nem lehet csak úgy besétálni, az eseményre azonban ingyen bárki bejöhet regisztrációval. Jó belelátni egy ilyen zárt világba.” Bence szerint a hajózásról az él az emberek fejében, hogy egy megfizethetetlen dolog, pedig nem kell hozzá egy vagyon. Egy wellnesshétvége árából például már lehet 3 napra hajót bérelni kapitánnyal.

Egyre több hajó van az országban, az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) statisztikái szerint több mint 240 ezer hajós jogosítványt adtak ki. Ez nem azt jelenti, hogy ennyien hajóznak, mert azokat, akiknek motoroshajóra és vitorlásra is van jogosítványuk, két személynek számolják, de így is nagyon magas ez a szám.

1494842540_dsc_5907.JPG

A használt hajóbiznisz annyira nem pörög, a prémium hajók piacára pedig a válság sem volt hatással. A kiállítók elmondásai alapján kb. 30-at adnak el ezekből évente, és az elektromos hajók mennek jobban, mondta a házigazda.

Akinek olyan mázlija volt, hogy nem esőkabátban kellett érkeznie, Flyboard-bemutatót, SUP-jógát és egyszemélyes vízibicikli-tekerést is láthatott. A kiállítással egy időben zajlott a Balatoni Nagyhajós Évadnyitó Regatta, így a leggyorsabb katamaránok ugyanitt, a Balatonfüred Boat Show-n horgonyoztak.

1494841146_mg_7701_kicsi.jpg

1494840863_dsc_5916_kicsi.JPG

Ha az idén kihagytad az eseményt, jövőre ne kövesd el ezt a hibát.

(A kiállítást egyébként a Budapest Boat Show-t is jegyző Hungexpo Zrt. rendezte.

A Balaton legmenőbb hajói egy helyen Tovább
Címkék:hajózás vitorlás balatonfüred hajó vitorlázás jacht kikötő boat show hajógyári sámson Balaton elektromos hajó

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr7512530889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő hitetlen 2017.05.23. 20:51:38

A kokpit a magasan elhelyezett térfogat alatt helyezkedik el.
süti beállítások módosítása