A Balaton elhagyatott helyei - munkatábor a Badacsony hegyen

A Balaton elhagyatott helyei - munkatábor a Badacsony hegyen

Ahol ma mesés túraútvonal vezet a Badacsony lankáin, egykor bazaltbánya és munkatábor működött. Az Istvándy-pincészet túráján a hegy sötét múltjából kaphatsz egy kis ízelítőt.

bazalttura3.jpg

Istvándy Gergő borász komoly kutatásokat végzett a témában, és összeállított egy élménytúrát, amelynek a kiindulópontja a badacsonyi Borműhely. A program első felvonásaként megnézhetsz néhány részletet  a Borműhely mozijában az 1967-es Nyár a hegyen című filmből. A történet az egykori táborról szól, és személyes drámákról is, de természetesen nem fogunk spoilerezni. Ezután magadhoz veheted az úticsomagot: a szőlőlevet vagy a bort, a térképet, az audio guide-ot és egy kisebb bazaltkövet, és irány a hegy. Hogy a kő miért kell? Időben megtudod.

bazalttura1.jpg

bazalttura_2.jpg

Nem volt mindig ilyen árnyas, erdős a hegy Balatonra néző oldala, a tábor bezárása után kezdték meg a terület fásítását. Az 1949 tavaszán létrehozott munkatábor rabjai, a kőbányában dolgoztatott foglyok még borzasztó körülmények között, a tűző napon bányászták és hordták a köveket. 

A műszakok hajnalban kezdődtek, és éjszaka értek véget, az időjárási körülményektől függetlenül. A tábort szögesdróttal vették körbe, a foglyokat fegyveres őrökkel őriztették. Istvándy Gergő sok hátborzongató sztorit tud mesélni a helyről – ezek nagy részét egy olyan egykori táborlakótól hallotta, aki azóta is a környéken él.

bazalttura4.jpg

bazalttura6.jpg

bazalttura7.jpg

A rabok egykori szálláshelyének romjait még ma is látni lehet az erdőben, és ha a lábad alá nézel, a kerítés darabjait is észre veheted. Most sem egy szívderítő hely, az biztos. A Badacsony legsötétebb korszaka 1954-ben ért véget, amikor Nagy Imre megszüntette az internálótábort.

És hogy miért volt szükség ennyi kőre? A környék tanúhegyei a vasútépítés fellendülésével, az 1900-as évek legelejétől kezdtek megfogyatkozni – rengeteg bazalt kellett a sínekhez, és a háborúk utáni újjáépítések szintén növelték a keresletet a kövek iránt. Több hegy, például a Haláp kúpjának egy része eltűnt. A Badacsony hegyi kőbányát 1965-ben zárták be – ekkorra 12 millió tonna követ hordtak el a hegyből.

bazalttura8.jpg

bazalttura9.jpg

A 10 km-es, 3 és fél órás túra nemcsak a bányáról és az egykori munkatáborról szól. A szomorúbb részek előtt érdemes megkóstolni az ürmös bort a Szegedy-házban, később pedig megnézni az egykori pálos kolostor romjait, a klastrom kutat, vagy a Szent István kápolnát, amely egy olyan kolostor romjain épült meg, amit a kőomlás temetett maga alá. 

bazalttura10.jpg

Bazalt körút
kiindulópont: Istvándy Borműhely
Badacsonytomaj, Római út 155.

A Balaton elhagyatott helyei - munkatábor a Badacsony hegyen Tovább
Címkék:programok badacsony túra kirándulás badacsonytomaj munkatábor borműhely Balaton Istvándy Gergő badacsony hegy bazaltbánya

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr2712553751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Awkward Avoidance Viking 2017.06.06. 12:06:40

egy kis off
Nem észre vesz, hanem észrevesz, egybeír.
A sínekhez vasérc kell (mert abból készül az acél), a zúzott bazaltból az ágyazat készül.

Nem lenne rossz egy írástudóval átnézetni, mi megy ki :)
on

jolka40 2017.06.07. 08:18:42

Középiskolás koromban (1957-ben) osztálykirándulást tettünk Badacsonyban. Soha nem felejtem el azt a munkást, aki kisméretű kockaköveket gyártott a bazaltból. Egy éles kakapéccsal, három jól irányzott ütéssel a formátlan kőből kockakövet varázsolt. Az így gyártott kockakövek szinte hajszálra azonos méretűek voltak, naponta több százat is megcsinált.
süti beállítások módosítása