Badacsonyban van a Balaton legújabb termelői piaca

Badacsonyban van a Balaton legújabb termelői piaca

Termelői piac délután, sajtokkal, libakolbásszal és természetesen borokkal. Egy újabb indok, hogy Badacsony felé vedd az irányt ezen a nyáron.

pancs6.jpg

A Pláne Badacsony borterasz és a Kishableány közötti terület évtizedek óta kihasználatlan, és elmondhatjuk, hogy esztétikailag sem tesz sokat hozzá a környék képéhez. Sőt. De most végre megtelik élettel, hetente kétszer ad otthont a balatoni Pancs piacnak, ami a budapesti Pancs Gasztroplacc kistestvére. (A piac kb. egy éve üzemel a Tűzoltó utcai Élesztőház udvarán).

Vajas Balázs, a Pancs ötletgazdája és a VinoPiano Borbár tulajdonosa nem véletlenül választotta Badacsonyt. Többször vett részt szakmai utakon, baráti látogatásokon a környéken, és beleszeretett a régióba. „Már tavaly nyáron kinéztem a helyet, ki kellett deríteni, mit akar kezdeni az önkormányzat ezzel a résszel” – meséli. Így született meg egy olyan piac ötlete, ami egyben közösségi tér is, különféle programokkal. „Az is szempont volt, hogy a térségben tevékenykedő gazdák teret kaphassanak a bemutatkozásra és minél nagyobb ismertségre tehessenek szert.”

pancs2.jpg

pancs1.jpg

Természetesen a badacsonyi piac nem lesz ugyanolyan, mint a budapesti Pancs, Balázs azt szeretné, ha itt nagyobb lenne a kézművesek, iparművészek aránya, mint Budapesten. A cél, hogy az árusítók 100%-ban a bőven vett régióból érkezzenek.

Minden hónapban elhívnak egy borászt, akinek a boraiból a Pláne kóstolósort állít össze, és akivel együtt kóstolhatsz, beszélgethetsz a piacon. A Két jóbarát meg az Anti az első (igen, ez egy borászat), ha update akarsz lenni a badacsonyi borvidékkel kapcsolatban, akkor itt a helyed.

pancs5.jpg

pancs3.jpg

A Pancs piacon nem azokkal a termelőkkel és kézművesekkel fogsz találkozni, akiket már ismerhetsz a káptalantóti Liliomkert piacról. A sajtokat a berhidai Szamarasház hozza, a hidegen sajtolt olajokat és bio étolajokat a Biogold szállítja. A fentiek alól kivétel a pékárut biztosító Búzalelke Pékesség. A Csöglei Sonka különféle ízesítésű libakolbászokkal és pástétomokkal fog visszacsábítani ide, ha egyszer kóstolsz náluk, a VISU.visualplayground pedig táskakészítő workshopot is tart majd.

A badacsonyi Pancs június 3-án startolt, és ahogy az lenni szokott, az elején még nem érkeztek hosszú tömött sorokban a vásárlók. De volt egy mesés reggeli, ami a termelők áruiból készült.

pancs4.jpg

A piac a tervek szerint egész évben működni fog. Csütörtök és szombat délutánonként lesz nyitva, korán sem kell kelned, a programok pedig szervezés alatt vannak. Jó alternatíva, ha már túl nagy a tömeg a Liliomkertben, és összekötnéd a piacozást egy kis borkóstolással. Aktuális infókért kövesd a facebook-oldalt.

Pancs gasztroplacc
Badacsony, a Pláne Badacsony borterasz melletti tér
Nyitva: CS és Szo 15.00-21.00

Badacsonyban van a Balaton legújabb termelői piaca Tovább
Címkék:programok badacsony piac bor gasztronómia gasztró borászat borkóstolás kishableány termelői piac pancs Balaton búzalelke pékesség pláne badacsony borterasz vajas balázs a két jóbarát meg az anti

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3112587653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása