Extrém balatoni barlangtúra 90 méter mélyen a föld alatt

Extrém balatoni barlangtúra 90 méter mélyen a föld alatt

Kipróbáltuk a balatonedericsi Csodabogyós-barlang eddigi legdurvább túraútvonalát, ami 90 méteres mélységbe visz. Életre szóló élmény, nem kevés kihívással, és még terápiának is beválik. 

11036603_408651392592744_768121038069050792_n.jpg

A Csodabogyós-barlang Magyarország nyolcadik leghosszabb, a Keszthelyi-fennsík leghosszabb és második legmélyebb barlangja. Jelenleg ismert járatainak hossza 6 kilométer, mélysége 136 méter. A bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. Ő az:

csb3.jpg

"Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik" – olvasható a honlapján. És azt is írják, hogy "eltérően a tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól, Ön itt nem mindig fog felegyenesedve járni."

De kezdjük az elején.

Háromféle túra közül választhatsz: az Alaptúra 400 méteres, másfél-kétórás program, gyerekeknek (10 évnél idősebbek), a barlangászattal ismerkedőknek pont elég, hiszen itt is van bőven négykézlábas szakasz. Az Extrém 1-es 4 órás túra, meredek szakaszokkal, hasadékokkal, létrákkal, kapaszkodókötelekkel. Kb. 900 métert fogsz megtenni, ha ezt választod.

Az Extrém 2-es a legújabb lehetőség, 2016-ban nyitották meg az elszántabb látogatók előtt. Csak azoknak javasolt, akiknek már megvolt az egyes, vagy van barlangász tapasztalatuk, és jó kondiban vannak. 90 méteres mélységbe visz, és olyan beszédes nevű helyeken kell át- és lejutni, mint a "Nyomasztó-terem", vagy a "Liberó-akna". Én már többször barlangásztam, így kipróbálhattam ezt az útvonalat.

csb2.jpg

csb4.jpg

A barlang bejárata csaknem 400 méteres tengerszint feletti magasságon van. Ami azt jelenti, hogy az egész barlangászás egy jó 40 perces hegymenettel kezdődik, miután a bázison magunkhoz vesszük az overált és a sisakot a fejlámpával. Aláöltözet is kell, mert lent évszaktól függetlenül 10 fok van, a relatív páratartalom 100 százalék. Gumicsizmára vagy egy kevésbé kényes, vízálló bakancsra és melós kesztyűre is szükség van, ezekről neked kell gondoskodni. És egyél úgy, mintha sportolni készülnél, mert rendesen fogod égetni a kalóriákat.

Hogy miért akartam négy órán át a föld alatt mászni, feszegetni a határaimat és rábízni magam a túravezetőre? A barlangászás terápia is: biztos lehetsz abban, hogy az ismert és a rejtett problémáid is elő fognak jönni. És néha csak ott lent tudod meg, hogy vannak. Mélység, szűk helyek, pókok, szunyókáló denevérek, sötétség – én ezek közül leginkább a barlangi keresztespókoktól tartottam, de mint kiderült, nem ez volt a nehéz. A jól megtermett példányok csak a felszín közelében tanyáznak, és abszolút közönyösek minden iránt. Szerencsére.

sinka2.jpg

12241511_405166319607918_8821089746606816325_n.jpg

A bejáratig John Szilárd túravezető kíséri el a csapatot, itt Mészárosné Hardi Ágnes tapasztalt barlangász és vezető vár minket a bejáratnál. A tapolcai Berger Károly-barlangot felfedező expedíciónak is tagja volt. Egy két lábon járó geológiai lexikon, minden képződményt, cseppkövet ismer, és vicces sztorikat mesél, amikor megállunk pihenni. Minden járat felfedezésének és elnevezésének külön története van, és azt is megtudhatod, hogy kerülnek agyagszobrok a legmélyebb helyekre.

Kb. fél óra után kezd durvulni a terep. Létrákon mászunk, tátongó aknák mellett, egyre csak lefelé és lefelé. Néha nehéz tovább menni, bejátszik egy kis tériszony, de itt nem mondhatom azt, hogy jó, majd holnap visszajövök és újra megpróbálom. Nagy levegő, koncentrálás, mintha csak egy jógagyakorlatot akarnék végrehajtani, és valahogy felmászok, lemászok, átmászok, ahol kell.

sinka.jpg

Szűk járatokon préseljük át magunkat, aztán amikor teremmé szélesedik a minifolyosó, gyönyörködünk a hihetetlen formákban, a cseppkövekben. Megnyugtató, ugyanakkor félelmetes a csend. 90 méteres mélységben vagyunk. 

Lefelé főleg bátorság kellett, visszafelé erőre van szükség. A nehezebb helyeken Ágnes megmutatja, milyen technikával érdemes mászni, és segít, ha kell. Szerinte ez azért nagyon jó hobbi, mert a barlangban tényleg semmi másra nem tudsz koncentrálni, csak a következő lépésedre és a látványra.

Elképesztő képződmények vannak odalent, már csak ezekért is megéri órákon át mászni. És amikor sárosan és fáradtan felérsz, egy másik embernek, vagyis inkább szuperhősnek érzed magad.

csb5.jpg

A barlangban készült fotók Sinka Gábor munkái, forrás: a barlang Facebook-oldala. 

belgasor.jpg

A mai cikket a Lidlben kapható, hatpalackos Belgium Büszkeségei Sörválogatás támogatja, amelyet 1999 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében

Csodabogyós
Balatonederics, 46°47'32.2"N 17°22'12.2"E
+36 30 306 6050
+36 30 237 3759
tura@csodabogyos.hu

Extrém balatoni barlangtúra 90 méter mélyen a föld alatt Tovább
Címkék:programok túra barlang barlangászat Balaton Balatonederics Csodabogyós extrém túra

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3112690789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.07.29. 16:20:12

Minden klausztrofóbiás embert szeretettel várnak, hogy szembe tudjanak nézni félelmeikkel.
süti beállítások módosítása