A burgerrajongók balatoni bakancslistájának egy újabb kötelező darabjáról írunk most. A neve úgy hangzik, mint egy romantikus kalózfilm címe: bemutatjuk a Fekete vitorlát.
Szigorú értelemben véve nem is burgerről van szó, később kiderül, hogy miért. Feketére színezett buciban készül, tárkonyos-uborkás majonéz adja az alapot, erre egy balzsamecetes-szilvás lilahagyma-csatni kerül. A séf, Kocsis Bálint – aki a balatonkenesei Marina Portban dolgozott korábban – a csatnik és lekvárok nagy mestere, ő készíti a Csikos desszertlekvárokat is, így tökéletesen tisztában azzal, hogyan működnek együtt az ízek, hogyan lesz harmonikus a végeredmény.
Marinált sült padlizsánnal és konfitált oldalassal folytatódik a feltétek sora, mielőtt a buci teteje a helyére kerül. Több szempontból is rendhagyó burgerről van szó, a fekete buci mellett az sem szokványos hogy húspogácsa helyett omlós, szaftos oldalas az étel lelke.
A burgered összeállítását végig is nézheted a látványpultban.
A Kalóz egyébként már meghatározó helyszín a balatoni strandkaja-forradalomban, és nemcsak azért, mert 2015-ben a Harcsa&Krumpli lett az Év Strandétele. Arra is nagyon figyelnek, hogy minőségi alapanyagokat használjanak, és hisznek abban, hogy egy strandbüfében is lehet és érdemes igényes ételeket készíteni.
Ezt a szintet már jócskán meghaladták, a fövenyesi Kalóz már inkább bisztró, mint büfé. Magyaros, és hagyományosabb ízvilágú ételeket is kínálnak, hiszen egy strandra nemcsak street foodra éhes közönség jár, gondolnak az idősebb korosztályra is.
A Fekete vitorlást már csak azért is érdemes letesztelni, mert ki tudja, mivel rukkolnak elő a következő szezonban. 1690 Ft-ba kerül.
Kalóz Strandbisztró
Fövenyesi strand
Balatonudvari, Strand utca 1.