A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház

Klasszikusok sok újítással és ötlettel egy olyan helyen, ahol kétszáz éve Badacsony legmenőbb párja élt, és ahol a panoráma már önmagában mindent visz.

kisfaludyhaz_001.jpg

Ha gyalogoltál már a badacsonyi Rózsakőhöz, vagy az egykori Badacsony hegyi munkatábor és bazaltbánya felé, valószínűleg ismered azt az érzést, amikor bármit megadnál egy hideg fröccsért, és egy árnyékos helyért, ahol ezt nyugodtan elfogyaszthatod.

A Kisfaludy-ház új borterasza erre tökéletes hely: a gesztenyefák alatt akkor is frissítő a szellő, amikor a napon közel 40 fok van. Elkülönítették az étteremtől, így nincs feszengés, ha nem rendelsz a fröccs mellé egy fél disznót, sőt, kifejezetten a kirándulókra is gondoltak, amikor összeállították a kencéket (rilette, padlizsánkrém és friss körözött).

Kisfaludy Sándor költő egykori barokk stílusú présháza már önmagában is kötelező nevezetesség. Kisfaludy és Szegedy Róza románcának a 19. századi road trip, Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című könyve több fejezetet is szentel. A lényeg, hogy nem indult könnyen a dolog: Róza először kikosarazta, a bécsi testőrségben szolgáló Kisfaludy szerelmi kalandjainak híre ugyanis Badacsonyba is eljutott. Később mégis megvalósult a házasság, és Badacsony talán leghíresebb párosát alkották, akik a legmenőbb, gyönyörű panorámával rendelkező helyen éltek.

De térjünk vissza a 21. századba. Az étterem borlapja a helyi borászokra alapoz, és van két fröccskoktél is: „Misi” muskotályból, bodzaszörpből és szódából készült, „Róza” pedig egy könnyedebb, rozé alapú ital, levendulaszörppel és szódával. 

A Kisfaludy-ház étterme nem ragad bele a mesés panorámával megáldott helyek csapdájába, nem gondolja azt, hogy a kilátás elég a boldogsághoz. Újít, de óvatosan - nem engedi el a klasszikusokat, és nem vállal komoly kockázatot. Nagy a hangsúly a helyi alapanyagokon és a régió tradícióin, és természetesen a borok és a szőlő is megjelennek az ételekben - desszert-összetevőként, mártásként stb.

Az étlapon első ránézésre a szokásos, hagyományos fogások szerepelnek, ugyanakkor szinte mindegyikben van egy kis újítás, kellemes meglepetés. A Cordon Bleu például füstölt mangalicasonkából és „kézműves tehénsajtból” készül, a gulyásleves szürkemarhából.

kisfaludyhaz_011.jpg

Nem értjük, miért ragaszkodnak a rántott camembert-hez, és miért nem kap a süllő a petrezselymes burgonyánál egy fokkal izgalmasabb köretet, amikor találunk olyan fogásokat is, mint a kacsacomb szőlőmézes káposztasalátával, vagy az Ürmöske nevű desszert, ami tényleg pályázhat az ikonikus címre. A helyi fűszeres (és nagyon erős) ürmös borból készül csokival, mascarponéval, pálinkakrémmel. (Az ürmöst érdemes megkóstolni a szomszédban, a Szegedy Róza ház Ürmösház Borozójában, ahol több száz éves receptek alapján készül a jóság).

A libamájterrine nagyon erős kezdés volt, és az említett kacsacombot is nagyon ajánljuk.

kisfaludyhaz_010.jpg

A roston fogast rizlingmártással tálalták. Egy árnyalatnyit markáns volt az íze a halhoz, de kötelező megkóstolni.

kisfaludyhaz_012.jpg

Így néz ki az Ürmöske:

kisfaludyhaz_013.jpg

A Kisfaludy-házban a régi és az új Badacsony találkozik. Hagyományos ízekre számíts, sok kreativitással. Azt pedig, hogy milyen a panoráma, egy drónfotóval próbáljuk meg bemutatni. Feltétlenül kattints a galériára!

Fotók: Vanik Zoltán, ilovebalaton

 

6800190.jpg

A mai cikket a Lidlben kapható Argus világos sör támogatja, amelyet 08. 17-től 449 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében!

Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz
Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 28.
Nyitva tartás:
Étterem: Hétfő - Vasárnap: 11:30 - 22:00
Borterasz: Hétfő - Vasárnap: 11:00 - 18:00

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház Tovább
Címkék:balaton badacsony bor gasztronómia gasztró borkóstolás ürmös kisfaludy étterem ürmöske

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr6412755144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.08.17. 18:07:45

A kilátás mindent visz, ezért aztán nem is törekednek a jó bor vagy étel felszolgálására.

mögb 2017.08.18. 18:35:08

egyetértek. Kilátás extra, a többi mondjuk úgy, hogy felejthető

részeges karatemester 2018.02.25. 12:54:16

nem tetszik az újgazdag sznoboknak, na akkor ez lesz idén nyáron a törzshelyem.
süti beállítások módosítása