Csokiszentély Keszthelyen

Csokiszentély Keszthelyen

A sötét, télbe hajló hideg estéken egy forró csoki új dimenzióba képes helyezni mindent. A keszthelyi ChocArt Csokizóban ehhez minden adott, a szigorúan kézműves kínálathoz pedig ragaszkodnak a tulajdonosok.

chocart5.jpg

A ChocArt Csokizó csak pár lépésre van a főutcától. Benyitsz, és máris a nagymama szalonjában találod magad, ahol a tapéta csíkos, az asztalokon fehér horgolt terítő, a sötét vitrinek pedig finomabbnál finomabb csokikat és bonbonokat rejtenek.

Itt egy kicsit az idő is megáll, senki nem siet sehová. A tulajdonosok, Szemerédy Anita és Vajai István amúgy is szívesen mesélnek a csokikról, kakaóbabokról, termőterületekről és eljárásokról. Korábban egészen más területen dolgoztak: Anita egy multi beszerzési vezetője is volt, István pedig biztosításokkal foglalkozott, és amikor egy igen magas pozíciót ajánlottak fel neki, úgy döntött, hogy belefáradt, és abbahagyja.

chocart6.jpg

chocart1.jpg

„Egyszerre jutottunk el az életünkben oda, hogy elég volt” – meséli Anita. Kiszálltak a mókuskerékből, és közösen akartak csinálni valamit. Csatlakozott hozzájuk Anita édesanyja, Babi is, aki korábban a vendéglátásban dolgozott. Művészgaléria és különféle vendéglátóhelyek is szerepeltek az ötletek között, végül a kézműves csoki győzött. Hetek alatt elkészültek a ChocArt alapításával, az üzlethelyiség átalakításával. Azt kezdettől fogva kőbe vésett szabálynak tekintették, hogy csak kézműves, és Magyarországon készülő termékeket árulnak (természetesen a csokoládé alapanyag külföldről érkezik).

Először csak partnerek csokijait és bonbonjait árulták, aztán 2016 nyarán Anita elkezdett bonbonokat készíteni. Ez az egyik legnépszerűbb termékük, Keszthelyre szállításuk azonban kockázatos vállalkozás volt, főleg nyáron (Itt augusztusban is viszik a csokit, hiába van kint közel 40 fok).

chocart2.jpg

chocart7.jpg

chocart3.jpg

A bonbon akkora siker lett, hogy most már saját táblás csokikat is kínálnak. Az egyik alapanyag mexikói kakaóbab felhasználásával készült belga csoki. Kicsit távolabbi cél, hogy nyers kakaóbabot vásároljanak, és bean to bar csokikat gyártsanak – ez azt jelenti, hogy a babtól a tábláig minden munkafolyamatot ők végeznek.

A termékekhez csak természetes anyagokat használnak. A környékről szerzik be, amit lehet, például a mogyoró Balatonboglárról, a levendula Zalaszántóról érkezik. „Egyedi termékek készülnek, amik tükrözik az ízlésünket. Vannak populárisabb és egy szűkebb kör által kedvelt csokik is, de nem a népszerűség a cél” – mondja István.

Alaposabban is szemügyre vesszük a vitrineket. Van venezuelai babból készült tejcsoki és perui fehércsoki, a „Provence-i álom” egy céklaporos, sáfrányos szeklicés, levendulás kreáció, a „Toscana ízei” nevű csokira pedig tengeri só, bazsalikom és aszalt paradicsom került. A szezonalitás is fontos, a hideg estéket mangós currys, mákos almás táblákkal lehet feldobni, és tartanak glutén-, laktóz-, szójamentes és cukormentes csokikat is.

chocart4.jpg

Aki jobban el szeretne merülni a kakaóbabok és az ízpárosítások világában, pálinka-csoki kóstolókon és íztúrákon is részt vehet. 16-19 tételt lehet ilyenkor végigkóstolni.

Ha Keszthely környékén jársz, nem érdemes kihagyni a helyet!

ChocArt Csokizó
Keszthely, Kossuth Lajos u. 18. (bejárat a Fejér György u. felől)
Nyitva: minden nap

Csokiszentély Keszthelyen Tovább
Címkék:programok keszthely kézműves csokoládé gasztronómia kávézó gasztró bonbon csokizó forró csoki Balaton chocart

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8013270357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása