Többször írtunk már a tapolcai Pura Vidáról, ahol Árkosi Erika mediterrán ihletésű ételei és a mesés desszertjei igen magasra tették a lécet. Arról is beszámoltunk, hogy 2014 decemberében nyílt étteremnek a Gault & Millau étteremkalauz az utóbbi két évben is 13 pontot adott.
Árkosi Attilától tudtuk meg, hogy az étterem a napokban bezár, mert a keszthelyi új étteremre akarnak koncentrálni, minden energiájukkal. Ezenkívül a munkaerőhiány is megoldhatatlan feladat elé állította őket.
Bár nagyon fognak hiányozni Tapolca főteréről, úgy is felfoghatjuk a dolgot, hogy elköltöznek: a Pura Vida Port március közepén nyílt meg a keszthelyi Phoenix kikötőben – a Paletta helyén. Bezerics Dani balatoni alapanyagokra alapozó konyhája Budapestre tette át a székhelyét, és Balatonbogláron továbbra is találkozhatsz a palettás fogásokkal.
Az új étterem is megkapta a „puravidás” stílusjegyeket – egyébként a dizájn is Erika nevéhez fűződik. A tapolcai étteremhez az Amalfi-part és Toszkána vendéglői adták az inspirációt, itt ugyanezt a vonalat viszik tovább, egy kis kikötői hangulattal és kék árnyalatokkal színezve.
Kezdheted itt a napot egy reggelivel, 8-11-ig, a müzlitől a croissant-on át a lazacos omlettig elég pazar a választék Az a la carte étlap hasonló, mint a tapolcai étteremben - ezenkívül minden nap 2 fogásos ebédmenüvel, és többféle pizzával is készülnek.
A fix étlap rövid, de így is lehetetlen küldetés úgy választani, hogy ne azon gondolkozz, mi lett volna, ha valami mást próbálsz ki. Az előételek közül nálunk a „Cserépben sült Brie, Csili, Méz, Fokhagyma” került sorra, így a "kacsaterrine malachússal" majd egy másik történet lesz. A brie kemencében készül, egyszerre fokhagymás, édes és csípős, persze nem annyira, hogy sírva fakadj, vagy külön asztalnál kelljen folytatnod az étkezést. Bár előétel, laktató, a kisebb étkűek óvatosan vállaljanak be utána még két fogást.
A főételek neve is az alapanyagok felsorolásából áll össze: pl: fekete kagyló, fehérbor, fokhagyma, vaj, bagett, vagy báránycsülök, tarhonya, zöldségek; vörös curry-s csirke, basmati rizs, stb. Korábbi posztjainkból képet kaphatsz ezekről, most inkább a pizzákra voltunk kíváncsiak.
Hétféle készül, mindegyiknél négyféle feltétet emelnek ki. A Pura Vida pizza (serrano sonka, rucola, ricotta) csak egy kicsivel maradt le a „Tökjó” mögött a választásnál, mivel még soha nem ettünk olyan pizzát, amire narancscurrys sütőtök került (serrano sonka és gorgonzola társaságában). Kicsit vad ötlet a sütőtök, de isteni a végeredmény:
Rákóczi túrós pohárkrém, répatorta és málnás panna cotta – szerintünk te is gondban lennél, ha döntened kellene a sütik között. A répatorta nyert most - esélyünk sem volt, hogy még egy desszertet megkóstoljunk. Life is hard.
És néhány szó az ebédmenüről (1850 Ft): természetesen mindig szezonális és mindig változik. Április elején, amikor hűvösebb, esős és nyarat idéző napok váltották egymást, többek között ilyen fogások szerepeltek a kínálatban: sült céklakrémleves, kéksajtos brokkolifőzelék, rántott csirkemell, tejfölben pácolt mozzarella, medvehagyma krémleves, kruton, halfasírt, lencsesaláta.
Aki tehát hiányolná a kedvencét Tapolcáról, 25 km-re megtalálja, Balatonnal, terasszal és tetőterasszal, hajókkal, programokkal. Azért ez egy másik életérzés.
Pura Vida Port
Keszthely, Yacht kikötő (Phoenix u. 1. )
06308835917
Nyitva: Minden nap 8-22h, ebédmenü: hétköznap 12-15h