Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz

Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz

A vízen egyensúlyozva egyáltalán nem tudsz azon azon agyalni, hogy milyen munkával maradtál el, vagy mi lesz, ha kimész a partra. Ha nem vagy ott teljes mértékben, csobbanni fogsz - kipróbáltuk a SUP jógát.

13882487_1242421272443814_2888587146507908029_n.jpg

A siófoki SUPport bázisa volt a terep, ahol elkezdtem az ismerkedést a vízen lebegő deszkával. Éppen SUP-tábor zajlott itt, mindenhol felszabadult és kedves emberek, akik egy hétvége alatt a lehető legtöbbször vízre szállnak, hogy aztán elégedetten heverésszenek a fűben. Én is ilyen arccal akarok visszajönni.

sup.jpg

13892253_1251238244895450_2650744182582396183_n.jpg

Rövid felkészítés a parton, és már indulunk is be a vízbe a deszkákkal. Addig nincs is semmi gond, amíg nem kell evezni rajtuk és szlalomozni a strandolók között. Jobb lenne egy néptelen partszakaszon lenni így SUP-szűzként, de ez van.

A felegyenesedés folyamata sokkal kevésbé szexi, mint ahogy azt elképzeltem, eleinte tényleg minden figyelmem leköti az, hogy ne csobbanjak idő előtt, Amikor viszont sikerül, és evezek, már amazonnak érzem magam, és legszívesebben meg se állnék Tihanyig.

Lassan megérkezünk az óra helyszínére, messzebb a strandolóktól, ahol már mélyebb a víz. Az oktató, Ami, lehorgonyoz, és csillag alakban egymáshoz kötözzük a SUP-okat. Erre egyrészt azért van szükség, mert a legkisebb szélben is áramlik a víz, és nagyon hamar elsodródnánk egymástól, kezdőként pedig éppen elég dologra kell koncentrálni így is. Másrészt ilyenkor az oktató szerint ilyenkor jobban hat a csoportenergia, ami segíti a gyakorlást.

13873059_1242423702443571_8681721927769526806_n.jpg

13900222_1242421955777079_3264441663390431981_n.jpg

Megmártózunk a vízben, és kezdődik a móka. Ez jógaóra és nem edzés (van olyan is), számíts arra, hogy szó lesz olyanokról, hogy "belső egyensúly, a folytonos változás, áramlás megtapasztalása", stb. A jógás múlt egyébként nem feltétlenül jelent előnyt, mondja Ami, mert lehet, hogy egy jógás mindenféle elvárásokkal érkezik ide, pedig sok ászanát egészen máshogy kell a vízen kivitelezni, mint a jógaszőnyegen. Tény, hogy egészen máshol érzi az ember a kihívásokat.

Például én már a lefelé néző kutyánál is érzem. Nem elég, hogy egyensúlyozni kell és olyan izmokat kell használnom ehhez, amikről szerintem eddig nem is tudtam, enyhe szédülés fog el, amikor helyet cserél a víz és az ég. Aztán rájövök, hogy a legrosszabb, ami történhet, az egy váratlan csobbanás a kellemes, 26 fokos vízben, és nem görcsölök rá. Nagyon, de nagyon koncentrálok a további pózokra, és élvezem, ahogy a lebegő deszka újabb és újabb kihívásokat teremt. A haladók kitartóan próbálkoznak a fejenállással is, itt-ott egy-egy csobbanás, majd vigyorgó fejek bukkannak ki a vízből. Ezt én most így elsőre nem vállalom be.

13939355_1244542892231652_1083082188877513797_n.jpg

Később Ami elmeséli, hogy sokáig keresett valami olyat, amiben találkozik a két "szerelem": a Balaton és a jóga. 2013-ban kezdett el SUP-jógával, majd SUP-túrákkal foglalkozni. És hogy mi a különbség a jóga és a SUP-jóga között? "Azonkívül, hogy a vízen ringatózás, a napsütés lelazít, sokkal inkább előtérbe kerül a koncentráció - ha a vízen nem vagyunk teljesen a gyakorlatban, egy csobbanással jutalmazza a Balaton. Az egyensúlyozás közben megtanult fókuszálás pedig a jógamatracon, sőt, a munkánk, a hétköznapok során is segít" - mondja Ami.

A SUP-port bázis augusztus 31-ig lesz nyitva, de a napfényes őszi napokon is lesznek túrák, lehet bérelni deszkát is. Ezenkívül a télen Budapesten is tartanak medencés órákat. Ez nyilván más, mint egy naplementés óra a Balatonon, de a függőknek segíthet kibírni a következő szezonig.

13872847_1240436179308990_6987578515244598722_n.jpg

Közben eddig fel nem fedezett izmaim sajognak, viszont el kell ismernem, hogy ez a mozgásforma már az első alkalom után függést okoz.

Fotók: SUPport, Lendvai Réka

SUPport - SUPyoga & SUPfitness
Siófok, Móricz Zs. u. 20

Ha nem koncentrálsz, azonnal csobbansz Tovább
Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta

Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta

Édességfüggők, hedonisták, tejérzékenyek, diétázók, paleók, szevasztok - itt tényleg mindenkinek jár egy kis gasztronómiai orgazmus.

13892186_1130999053646822_5336459142241763521_n.jpg

fotó: Villa Gréta Facebook-oldala

A Szilágyi házaspár, Ágnes és Lajos Nagykőrösről költöztek Siófokra, hogy Ágnes mesébe illő desszertjeit ne csak a család és a barátok ismerjék és élvezzék. A helyszín a Petőfi sétány nyugisabb része, egy dizájnos kockaépületben, terasszal. Tavaly októberben nyitottak, és természetesen mindenki azt gondolta, hogy őrültek, és hogy szomorú vége lesz az őszi szezonkezdésnek. Hát nem így lett: a cukrászda időjárástól függetlenül zarándokhely lett.

p1070260.JPG

p1070241.JPG

Már az első percekben kiderül, hogy a személyzet tökéletesen tisztában van azzal, hogy a sokféle sütiből melyek azok, amelyeket megehetnek a liszt-, tejcukor, stb. érzékenyek, cukormentes étrendet követők, paleók, stb. Ez sajnos ma sok helyen még nem alap, itt viszont tényleg szinte mindenki talál magának az étrendjébe beilleszthető sütit, és nem kell beérnie egyféle ilyen-olyan mentes desszerttel, még választhat is. Helyet foglalunk a lila székekben, és munkához látunk.

A Gréta szelettel kezdünk, ami főzött vaníliás habbal készül, eperrel, szőlővel, barackkal. Egyáltalán nem olyan az íze, mint a hasonlóan kinéző krémeseknek: nem édes, hanem lágyan savanykás, igazi nyári süti.

greta_szelet.jpg

Ez a körtés csoda brownie tésztával, tejszínben felfőzött liofilizált (fagyasztva szárítva tartósított) körteporral készül, és nem igazán tudjuk visszaadni, hogy mennyire bejön:

p1070250.JPG

p1070256.JPG

A vaníliás borzast kávéhoz ajánlják. Ha szétvágod, gyümölcsös töltelék folyik ki belőle.

p1070227.JPG

Ahogy írtuk, a cukrászda paleo vonalon is erős. A paleo sütik általában nem arról híresek, hogy finomak, ezért sok paleós inkább nem eszik olyan desszertet, amit nem ő maga készít. Na itt más a helyzet, ez egy igazi paleo paradicsom. Az aszalt szilvás paleo szeletet mondjuk csak annak ajánljuk, aki itt már nem akar többet enni, sőt az elkövetkező órákban egyáltalán nem akar enni, olyan laktató. A Sacher torta pedig az, amit mindenki megehet, mert nem került bele tejtermék és cukor - és még paleo is.

És egy sütiért 450-590 forintot kérnek, ami összehasonlítva a porokból gyártott, illetve cukros-margarinos, félig műanyag cuccokhoz képest korrekt ár (a paleósok kicsit drágábbak).

És a fagyik. Ha még tudsz helyet szorítani legalább egy gombócnak, ne hagyd ki. Itt is megvan a paleo volal, a sárgadinnye fagyi például a szentjánoskenyérlisztnek köszönhetően olyan lágy, mintha tejes lenne.

p1070259.JPG

p1070252.JPG

És néhány fontos infó: augusztus 25-ig a kapacitásuk korlátozottsága miatt, elvitelre sajnos nem tudank süteményt adni, csak helyben sütizés lehetséges, Ági nem tud nagyüzemi mennyiségeket készíteni a kézműves sütikből, viszont szeretnék mindenkinek biztosítani a kóstolás lehetőségét. 

A Villa Gréta ősztől csütörtök délutántól vasárnap estig tart majd nyitva, egy kis szeptemberi pihenő után.

Villa Gréta
Siófok, Petőfi sétány 38.

Sütimennyország Siófokon: Villa Gréta Tovább
Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz

Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz

A Szent György-hegy déli oldalán, Kisapáti és Hegymagas között találod a Killer pincét, ahol szombatonként este hattól igazi kis gasztroszeánsz veszi kezdetét. A házigazda, Caspar hozza a borokat, Papa Aron és Karina pedig a vega kajáról gondoskodnak.

killer6.jpg

Ismét egy olyan helyet találtunk, amit még nem fedeztek fel a tömegek - a helyiek viszont igen, és azoknak a boroknak, amit a helyi borászok is szívesen isznak, te is örülni fogsz.

Caspar 16 éve készít itt borokat, a szürkebarát, rozé, kéknyelű, stb. mellett szörpöket és verjus-t is kóstolhatsz nála (éretlen termésből kipréselt, szűrt szőlőlé). Egy borfesztiválon ismerkedtek meg Papa Aronnal, aki amellett, hogy isteni zakuszkákat és csatnikat készít, dub dj is, és koppenhágai lemezboltját hagyta ott a Szent György-hegyért Karinával, aki korábban üzleti innovációval és dizájnnal foglalkozott. Caspar és Papa Aron hegyi értelemben"szomszédok: Aronék a közelben élnek, és permakultúrás, mesés panorámás kertjükben termesztett zöldségekből gyümölcsökből, fűszerekből és gyógynövényekből főznek itt szombatonként, vasárnap pedig a Liliomkert piacon árulnak.

killer1.jpg

killer11.jpg

killer3.jpg

killer4.jpg

killer5.jpg

A "Gasztro-pincék" természetesen nemcsak a borokról és az ételekről szólnak, itt vegyülnek a helyiek, a turisták, és a véletlenül erre járók is. Van, aki gumicsizmában sétál át a közeli szőlőből, hogy egy kicsit szocializálódjon, mások nagy társasággal érkeznek, és letudják a vacsorát is. és Előadásokkal, zenével is készülnek a házigazdák, amikor ott jártunk, éppen India est volt, és ennek megfelelően indiai ételek is készültek. (Papa Aron évekig élt Indiában, reggel 4,30-kor kelt és főzött egy helyi családdal, de erről majd egy másik posztban írunk).

killer8.jpg

killer7.jpg

killer9.jpg

Nagyon ajánljuk, ha olyan programokat keresel, ahol gyönyörű a panoráma, ütősek borok, lehet egy jót enni és nincsenek sokan. Érkezz azonban időben, mert gyorsan elfogy a menü, és be kell érned a borokkal meg a társasággal - persze ez sem rossz.

killer10.jpg

Augusztustól csak vegetáriánus ételek készülnek itt, Papa Aron borait pedig a Liliomkert piacon és egy új helyen veheted meg, erről hamarosan beszámolunk!

Killer Pince
Szent György-hegy 1120/4
Kisapáti
06309297968
GPS is: N 46.83675 E 17.45592

Szent György-hegyi pinceparti, ahol a dj főz Tovább
Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj

Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj

A második Kalóznak köszönhetően Badacsonytomaj is csatlakozott a minőségi strandkajákat kínáló helyekhez. Látványkonyha, jókedv, giga harcsafilé a burgerben.

kaloz1.jpg

A „nagy testvér”, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró 2003-ban nyílt meg (akkor még Kalóz Büfének hívták). Tulajdonosai mindig is „egy jó strandbüfét szerettek volna, minőségi, helyi alapanyagokból, és a bisztróra való váltás is jelzi, hogy a beach food egyik ikonikus helyéről van szó. 2015-ben a Harcsa&Krumpli ételünk az ‘Év Balatoni Strandétele’ lett, az idén pedig megnyílt a badacsonytomaji kirendeltség is.

Sajnos hasonló a helyzet, mint a The Spot esetében, itt sem lehet megúszni a strandbelépőt. Ha délután 4 után jössz, csak félárat kell fizetni. A bejárattól balra, pár méteres séta után már látod a kék feliratot, és hirtelen el sem hiszed, hogy hová kerültél. Ülj le, nyugodj meg, kérj egy fröccsöt vagy egy balatonvilágosi kézműves sört, és tanulmányozd az étlapot.

kaloz5.jpg

kaloz8.jpg

A "hekktelenítés" jegyében aztán olyan fogások készültek, mint a csiliburger, az uborkás borjúleves, a grillkolbász zakuszkával, és a különféle töltött lepények. A Bergmann cukrászda fagyijait árulják, a sör pedig többek  között a balatonvilágosi Hedon sörfőzdéből érkezik. A csapolt is,

kaloz4.jpg

kaloz7.jpg

Mi végül egy harcsaburgert kértünk, mivel ez a szegény hal még mindig kicsit alul van reprezentálva, annak ellenére, hogy a 2015 látszólag az ő éve volt, a díjnyertes strandételeket tekintve legalábbis (a másik befutó a harcsahotdog volt).

A látványkonyha nem kívül van, de azért mindenképp megnyugtató látni, hogy minden frissen és előtted készül el. A személyzet ráadásul tök jól szórakozik közben, mintha nem is lenne kőkemény meló a melegben állni, még énekelgetnek is.

kaloz2.jpg

Először kicsit meglep a menü ára (1990 Ft), de ebben a krumpli és a szósz is benne van, plusz egy fél harcsát beleraktak, isteni, omlós filé formájában, ami annyira laktató, hogy ma már nem is fogunk enni semmit, pedig még csak délután van. A pocsolyaíz-parával küzdőknek is ajánljuk, mert szó sincs ilyenről. Nagyon rendben van ez a burger, még ha nehéz is vele megbirkózni.

A zakuszkás kolbász pedig szintén elég csábító:

kaloz9.jpg

Közben kiderült, hogy a 2016-os „Év strandétele” díjat a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK nyerte, ami a badacsonyi Kishableány és a boglári Paletta specialitása. Az „Év felfedezettje” különdíjat pedig a vonyarci The Spot Grill & Bar strandbüfé kapta, ahol nemrég mi is leteszteltük a lángosburgert

Kalóz Strandbisztró
Badacsonytomaj, strand

 

Ahol a harcsa lenyomta a hekket: Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj Tovább
Kipróbáltuk a Balaton legextrémebb ételét: lángosburger, ami üt

Kipróbáltuk a Balaton legextrémebb ételét: lángosburger, ami üt

Gasztroforradalom kicsit másképp Vonyarcvashegyen, a The Spot Grill&Barban: a lángos maradt, de hamburger került bele, isteni hagymalekvárral.

spot1.jpg

Egyre színesebb a minőségi, igényes strand-és bisztrókaják palettája, a kolbásztól a tépett húsig, a dizájnos zsíros kenyértől a tarjás szendvicsig sokféle kreáció van már, de a lángosburger egészen extrém kategória.

A The Spot sajnos a strand területén található, ami azért nagyon kár, mert csak úgy mehetsz be, ha leperkálod az elég húzós, 750 Ft-os strandbelépőt. A hely inkább egy bisztróhoz hasonlít - 4 fős asztalokkal, látványpulttal, kellemes, kék-szürke enteriőrrel. A rendelést az asztalnál adhatod le, és ki is hozzák az ételt.

spot5.jpg

spot6.jpg

Először kicsit félve kértük ki a The Spot burgert, ami lángostésztába töltött hamburgerhús, hagymalekvárral. Extrém dologra készültünk, és azt is kaptunk, de a legjobb értelemben: nem olajtól csöpögő tésztába töltött hús érkezett, hanem egy lángostésztából készült buci, amit együtt sütöttek ki a már előzőleg megpirított húspogácsával.

A lángosbuci pedig meglepően finom, a tészta tényleg vékony és ízletes, a húspogácsa szaftja pedig nagyon jól áll neki. A lángosburger 1050 forintba kerül, plusz 500 forintért pedig kapsz hozzá krumplit, salátát és házi szószt is - a mangós mustárral nem lőhetsz mellé - és akkor 1550 forintból megvan a főétkezés, ami egy meleg nyári napon több, mint elég egy alkalomra.

spot3.jpg

spot2.jpg

De ha nem győzött meg a lángos-hambi kombó, választhatsz klasszikus hamburgert is (850 Ft), vagy grillezett házi kecskesajtot, csirkemellet, vagy mandulás pisztrángot is több "bisztrós" fogás mellett. Vagy Spot-Dogot, ami lángostésztába tekert bajor kolbász, de ismét a lángosnál tartunk.

Amit mindenképp ki kell próbálnod, az a "sajttorta" néven futó pohárdesszert. Egy sajttorta összetevői rétegezve, egyszerre édesen és kicsit sósan, ahogy kell. Persze nem bírtuk letolni a lángosburger után, annyira laktató volt.

spot4.jpg

Összességében nekünk nagyon bejött ez a lángostésztában való sütés. Szuper, hogy látod, hogyan készül az ebéded, és az is, hogy nem csak "folyóbort" kérhetsz a fröccsbe, hanem pl. Laposát is, azt viszont sajnáljuk, hogy a strandbelépőt nem lehet kiiktatni a történetből. Lehet, hogy egy másik helyszín jobb lenne, és akkor nem csak a strandolóknak járna ez a rendhagyó, de mégis nagyon balatoni élmény.

spot7.jpg

The Spot Grill&Bar
Vonyarcvashegy, strand
Nyitva: 9-22h, nyáron

Kipróbáltuk a Balaton legextrémebb ételét: lángosburger, ami üt Tovább
Megvan a Balaton legszebb lánya

Megvan a Balaton legszebb lánya

Szombaton késő este befejeződött a lassan hagyományossá váló idei Miss Balaton szépségverseny.

A végső győzelemért 16 lány volt versenyben, a füredi döntőt végül Nagypál Krisztina nyerte. Udvarhölgyei Németh Nikolett és Kozma Klaudia lettek.

13921078_1731974290397613_4073841558175887921_n.jpg

A közönségszavazást Sicra Andrea nyerte, míg a magyar olimpiai csapat különdíjasa Ángyán Rebeka lett.

Gratulálunk mindenkinek, az idei döntősöket ebben a posztban mutattuk meg.

Megvan a Balaton legszebb lánya Tovább
A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen

A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen

Így lehet kimaxolni és emlékezetes gasztroélménnyé tenni ezt a két fogást. A titok természetesen a jó alapanyag és az odafigyelés. A Keszthelyi Palettában voltunk. 

sajt2.jpg

Ez a poszt valójában egy korábbi folytatása - a Paletta nyitásakor megígértük, hogy a konkrét fogásokat is leteszteljük. Az állandó étlapról választottunk két olyan fogást, amit azok is szeretni fognak, akiket hidegen hagy a gasztroforradalom meg a beach food meg a többi fakszni, és egy jót akarnak enni, megfizethető áron, jó alapanyagokból. Sőt, nagyon jót.

Elsőre talán kicsit meglepődsz, hogy az étlapon rántott húst is találsz. Elvégre ez az a konyha, ahol a beach food olyan klasszikusai, mint a vízikutya megszülettek. De mielőtt összeomlana benned egy világ, megnyugtatunk, hogy itt szó sincs tányérról lelógó, papírvékonyra klopfolt, mócsingos húsdarabról, ami első látásra lenyűgöz a méretével, aztán persze csalódást okoz. Van ilyen.

fledermaus2.jpg

sali.jpg

Na itt nem ez a helyzet: a tuti rántott húst a Palettában Fledermaus néven találod az étlapon. A fledermaus tükörfordításban bőregeret jelent, a "sertés hátsó combjának belső felületéről lefejthető lédús, puha részéből készült" húsrészt hívják így. Hasonlít a kitárt denevérszárnyra, innen az elnevezés. Szóval ebből készül itt ez a fogás, és ha ez külsőre nem is jön át, tényleg baromi finom. Akárcsak a klasszik krumplisaláta.

A másik nagy meglepetés a rántott sajt. Ez a fogás, amiből már mindenki evett nagyon rosszat, és ez az, amitől sírva fakadnak a vegák, mert annyiszor kellett ezt enniük, választék híján. A rántott sajt ma már sajnos olyan lenézett tétel egy egy étlapon, mint egy playback-re éneklő haknizenész. De Bezerics Dani ezt is kimaxolta, és valami olyan lett a végeredmény, ami új dimenzióba helyezi ezt a fogást.

sajt1.jpg

Az alapanyag természetesen meghatározó. A nemesbüki Korosajt Jersey marha tejéből készítette a 4-5 hetes sajtot, ami házi kenyérmorzsás prézlit kap. A Jersey egyébként az egyik legjobb minőségű tejet adó marha a világon. A Korosajtnál egyébként minden tehénnek saját neve van, ha ez valakinek fontos. Pl. neki is:

10649701_329296703905043_7021703349398373145_n.jpg

13265924_573635119471199_905998314062981170_n.jpg

Szóval, ha döbbenetesen finom rántott sajtot akarsz enni, irány a Paletta. Ha ezt megkóstolod, lehet hogy már nem fogod annyira szeretni ezt az ételt máshol, ha egyáltalán szeretted eddig.

A kínálatban egyébként előétel, két leves, főételek, két desszert. Maradtak az „Éhségtapaszok” (krémek, stb.), van reggeli és ebédmenü is (hétköznap két fogás 1390 Ft.) Helyi termelőktől veszik a hozzávalók nagy részét, régi környékbeli recepteket kutatnak fel, egy állandó és egy gyakran változó étlappal dolgoznak, és nagy körültekintéssel választják ki az alapanyagokat.

desszert.jpg

13233105_1190302807687815_7955920486404616653_n_1.jpg

fotók: Paletta, Korosajt és ilovebalaton

Paletta Keszthely
Phoenix Marina, Keszthely
06704317413

A legjobb rántott hús és a legdurvább rántott sajt egy helyen Tovább
Közönségszavazás a legszebb balatoni magentás képről!

Közönségszavazás a legszebb balatoni magentás képről!

Nyár közepén indítottuk el a közös játékunkat a Telekommal. Ennek a lényege a fotózás volt: csak annyit kellett tenni a játékosoknak, hogy lefotózzanak bármit a Balaton környékén, ami

  1. jól néz ki
  2. a magentaszín valamilyen módon felbukkan rajta

majd megosszák azt az Instagramjukon a magentabalaton hashtaggel.

13882249_10154418452562996_4640435850293376895_n.jpg

Közel háromszáz remek fotó érkezett, amik közül Rizsavi Tamás fotóművész már ki is választotta a nyertest, tomas200713-at, aki most hétvégén mehet húsz barátjával egy szuper balatoni vitorlásútra: kapnak egy saját hajót, ami mindenfelé viszi őket a tóban, meg zenét, meg teljes ellátást, egyébként videót is készítünk a mázlistáról.

unknown_1.jpeg

De a játéknak még nincs vége, mert a közönségszavazás folyik és te is beleszólhatsz abba, hogy ki nyeri ezt a fordulót és vele a szuper okosmobilt. Csupán annyi a dolgot, hogy kattintasz ide és a fotók közül kiválasztod, amelyik neked a legjobban tetszik és like-olod azt a képet, amivel már katapultálod is a kép készítőjét a nyeremény felé.

Kattints és válaszd ki a szerinted legjobb magentás balatoni fotót!

Közönségszavazás a legszebb balatoni magentás képről! Tovább
Guruló burgergyár költözött Köveskálra

Guruló burgergyár költözött Köveskálra

A Római partról egyenesen a Káli Kövek borászat udvarára költözött a Frankie's Food, így már nemcsak borozni érdemes idejönni. Grill és burger minden mennyiségben Köveskál főutcáján.

kk4.jpg

Van, aki szerint nagyon jó mindenkinek, hogy ma már ennyi színvonalas hely van a Káli-medencében, mások szerint ez már egyértelműen a "kazinczyutcásodás" folyamata és az apokalipszis előjele. Mi az előbbivel értünk egyet, mert nem mindig van az ember olyan állapotban és hangulatban, hogy beüljön valamelyik étterembe, és mert van olyan, hogy gyorsan kell valami kalóriához jutni. Még jobb, ha egy jó fröccs is van ugyanazon a helyen, ahol gyorsan adnak jót enni, meg van elég tér, árnyék, és nyugalom.

Szabó Gyula, a Káli Kövek tulajdonos-borásza már tavaly elárulta nekünk, hogy valamilyen street food létesítmény is szerepel a tevei között. Frenkivel való barátsága hosszú időre tekint vissza, és mivel már nem volt elég ideje és kapacitása, hogy konyhát építsen, így gondolt egyet, és leköltöztette nyárra a kertbe Rómairól a fémburkolatú guruló büfét.

kk5.jpg

kk1.jpg

kk3.jpg

A Frankie's egy "klasszikus" food truck, hamburgerekkel, tortillákkal, grillkajákkal és tök jó hangulatú kiszolgálással, ami azért néha hiányzik a budapesti street food világából. Igaz, itt senki nem siet. Kér egy pohár bort, aztán rácsodálkozik a régi kút, a kék hintaszék, a raklapokból épített bútorok és a szalmabálák szemet gyönyörködtető eklektikájára, amíg elkészül a vacsorája.

A Frankie's tehát nem autentikus balatoni kajálda, mégis hozzátesz a "gasztro főutcaként" emlegetett falu kulináris kínálatához. Egy rakás burger közül választhatsz, van édes csililekváros, jalapenós, olívás paradicsomszószos-grillezett csirkemelles is, hogy az érdekesebbeket említsük. A tortillákba csilisbab, darált hamburgerhús, grillsajt, cheddar, csirkemell kerül, ezenkívül grilltálakat is összeraknak.

kk7.jpg

kk6.jpg

kk8.jpg

kk10.jpg

kk11.jpg

Ha pótoltad a kalóriákat, nézz körül a borászatban is. Itt nincs rusztikus környezet, hosszú és unalmas felvezetés a borkóstolás előtt - úgy érzed, hogy csak beugrottál egy régi ismerőshöz koccintani. Kialakítottak a házban egy 60 négyzetméteres kóstolóteret, és készült egy kis terasz is, ami a koncertek idején színpadként is funkcionál. Még egy ok, hogy útba ejtsd a helyet, amikor a környéken jársz, amiről egyébként videót is készítettünk:

 

kk2.jpg

Káli Kövek és Frankie's Food Truck (nyáron)
Köveskál, Fő u. 11.

Guruló burgergyár költözött Köveskálra Tovább
1200 úszó és hatalmas buli az I Love Balaton 2X-en!

1200 úszó és hatalmas buli az I Love Balaton 2X-en!

Negyedszer startolt el a rendhagyó Balaton-átúszás, az I love Balaton 2x Zamárdiból július 31-én reggel. Partihangulat, együtt sportoló családok, biztonság – kétségtelen, hogy ez volt az év legbulisabb úszóversenye.

5_2.jpg
Az idén is hoztátok az 1200-as létszámot, háromszor annyian voltunk, mint az első, 2013-as versenyen. Gyors és gördülékeny regisztrációt, orvosi vizsgálatot, chip átvételt és profi személyi edző által vezetett bemelegítést követően reggel háromnegyed nyolc után néhány perccel kezdődött a rajt, óriási törzsi kiáltással. A hangulatról szpíkerek gondoskodtak, akik jobbnál jobb zenékkel tartották szinten a bulit.

1_4.jpg

2_3.jpg
Az idő és a víz hőmérséklete is tökéletes volt: még pont elviselhető volt a hőség, a Balaton 27 fokos vízzel kényeztetett minket. A szabályok ugyanazok maradtak: Zamárdiban volt a start, félúton pedig - Magyarországon egyedülálló módon – a pihenésre vágyó 4400 méteren úszók lazulhattak egyet Tihanyban, ahol szuper hangulattal és finomságokkal lehetett felfrissülni, majd visszaúszni Zamárdiba. A rövidebb táv fordítója 1000 méter után a Balatonban volt. És igen, az első, illetve utolsó kb. 200 métert sétálva is meg lehetett tenni.

6_2.jpg

A pályát teljesen biztonságosan, az előírtnál több hajóval zártuk, 40 vitorlás hajó, 6 rendezői motoros csónak és 4 mentőhajó volt a vízen. A hajókon betáraztunk szőlőcukorral, vízzel, hogy segítsünk annak, aki úgy érezte, hogy frissítésre vágyik.

3_2.jpg

4.jpg

Az idén is úszott Nyári Dia, a barátok közt színésznője, aki a tervezett 4400 méteres távon akart bizonyítani, de az egészségi állapota közbe szólt: a héten megjárta a kórházat, és nem érezte magát elég jól ehhez a kihíváshoz. Így most maradt a 2000 méteres távnál, amit az édesapjával teljesített. Azt viszont könnyedén, sőt: a harmadik lett a korcsoportjában a női versenyben. Nagyon élvezte az úszást, és azt is elárulta nekünk, hogy jövőre természetesen alap lesz a 4400 méter. Jövőre a futás területén is próbára teszi magát: félmaratonon is elindul majd a balatonfüredi I Love Balaton Éjszakai futáson, már most elkezd készülni a 21 km-es távra.

img_4582.JPG

Ha az idén kihagytad a leghangulatosabb úszóversenyt, jövőre mindenképp tapasztald meg, milyen érzés kétszer is partot érni. Mi itt leszünk!

Egy hét múlva pedig kipróbálhatod magad az I Love Balaton Öbölátúszáson is!

A 2016-os i Love Balaton 2X eredményei:

2x táv (4400 m), Abszolút férfi

1. helyezett: Székelyi Dániel
2. helyezett: Fedorcsák Ádám
3. helyezett: Imre Milán Juliánusz

2x táv (4400 m), Abszolút női

1. helyezett: Farkas Adél
2. helyezett: Székelyi Fruzsina
3. helyezett: Ádám Henrietta

 Családi táv (2000 m), Abszolút férfi

1. helyezett: Telek Máté
2. helyezett: Várkonyi Gergő
3. helyezett: Pajor Gerjén

Családi táv (2000 m), Abszolút női

1. helyezett: Horváth Mária
2. helyezett: Hajdúdva Viktória
3. helyezett: Kovács Beatrix Klára

Az eredményeket itt tudjátok megnézni!


Fotók: Korecz Márk

1200 úszó és hatalmas buli az I Love Balaton 2X-en! Tovább
Megmutatjuk a Balaton legszebb lányait

Megmutatjuk a Balaton legszebb lányait

Hagyományosnak ugyan még nem nevezhető, de szerencsére egy ideje már szépségversenye is van a Balatonnak. A Miss Balaton idei kiadása most fordult a célegyenesébe, augusztus 6-án rendezik a döntőt, a 16 lány erre készülve a napokban Balatonfüreden vett részt felkészítő táborban.

Itt remek képeket készítettek róluk, amelyeket most meg is mutatunk nektek. Íme, közülük lesz valaki a Balaton legszebbje, kattintásra csodálatos galéria nyílik:

(fotók ajkai dávid)

Megmutatjuk a Balaton legszebb lányait Tovább
Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely

Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely

Egy imádni való hely, ahol kemencében sül a tarja, mindent beborít a fokhagymás tejföl és csöpög a zsír.

dodo5.jpg
Írtunk már balatoni gasztroforradalomról, beach foodról, döbbenetesen jó strandkajákról és olyan Balaton környéki éttermekről is, amelyek a csúcsgasztronómia magasságaiba törnek, és ennek megfelelően nem fogják vissza magukat az árképzésben. Persze nem jelenti azt, hogy csak ezekben hiszünk - a legegyszerűbb hely és kínálat is lehet szuper, ha a minőséggel nincs gond. A Dodó Langalló, az pont ilyen.

dodo10.jpg
Pécsely főutcáján vár a hely, a táblán a cég hivatalos neve, a "Balatoni Vidék Ízei" szerepel, de mindenki csak úgy ismeri a környéken, hogy Dodó Langalló. Egy parasztház udvarán találod magad, ha bemész, de szó sincs hagyományos vidéki dizájnról. Olyan, mintha a Dodó meghaladná, vagy ha úgy tetszik, kicsit szemberöhögné az egész műanyag csárdadizájnt, amiből olyan sok van a Balaton-felvidéken. A kockás abroszos asztalok mellett piros-fekete műbőr retró fotelek és székek sorakoznak, a régi kemencelapátok és egyéb installációk alatt. Biztosan nem fogsz unatkozni, amíg elkészül a kemencében az étel.

dodo9.jpg

dodo7.jpg
Az étlapra annyit tudunk mondani, hogy őszinte, talán nem is láttunk ennél egyszerűbb és tényszerűbb menüt a régióban. A langallónál például az szerepel, hogy "tészta, zsír, feltét, hagyma, tejföl". Ennyi. Ez nem a wellness- és fogyókúrás nyaralók törzshelye, viszont egy ezresből jól laksz, kettőből pedig nagyon is.  

A langalló 750-900 forintba kerül, egy pizza (tészta, paradicsomos alap, feltét, sajt) pedig 1090-1490 forintba. A kemencének köszönheti a szabálytalan formáját és azt a kicsit füstös ízt, amit semmi más nem tud visszaadni.

dodo1.jpg
dodo2.jpg
A töltött parasztcipóba két szelet kemencében sült sertéstarja, paradicsom, hagyma és saláta kerül kétféle szósszal, ez már haladó kategória, erre rá kell készülni. A 800 forintos tarjás szendvics is ott van: fehér kenyéren fokhagymás-tejfölfös szósz, tarja, meg hagyma. A megtestesült egyszerűség.

dodo3.jpg

dodo4.jpg

Kérhetsz zsíros és tepertőkrémes kenyeret is, a bulocski pedig egy orosz eredetű desszert, édes túróval töltött zsemle, kemencében kisütve. Az itallapon szörpök, sör-bor-pálinka - minden, ami egy ilyen menü mellé kellhet.

A Dodó Langalló sajnos csak péntek déltől vasárnap estig tart nyitva, mert a tulajdonosai hétköznap dolgoznak. A kemencét is maguknak építették eredetileg, de hát ha már van, akkor miért ne süssenek benne mindenfélét másoknak is, ugye. És hogy miért mennél Pécselyre egyébként? Mert nagyon szép, egyelőre nagyon nyugis, közel van Balatonfüred, ha mégis felpörögnél, amire kicsi az esély egy itt eltöltött nap után.

Kemence, zsír, tejföl: Dodó Langalló, Pécsely Tovább
Bohém parti a Balaton egyik legszebb helyén

Bohém parti a Balaton egyik legszebb helyén

A Szent György-hegyen nemcsak egyre több szuper helyet, hanem egyre több izgalmas programot is találsz - az egyik ilyen a déli oldal nyári minifesztiválja, a Bohém Légyott, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg július 23-án a Gilvesy Pincészet.

img20154_1.jpg

Egy boros-street foodos-zenés esemény több szempontból is nagyon jó dolog. A gigafesztiválok mellett van alternatíva azoknak is, akik inkább szalmabálákon borozva szeretnek gyönyörködni a kilátásban, és kifejezetten élvezik azt, hogy csak néhány századmagukkal buliznak (300 fő volt a limitált létszám). Egy ilyen fesztivál ezenkívül sokat ad hozzá a környék és az itt készült karakteres borok ismertségéhez.

Az ötletgazda, Gilvesy Róbert Kanadában nőtt fel, a kilencvenes években költözött Magyarországra, és építészeti vállalkozása mellett újította fel a Hegymagas közelében, a Lengyel-kápolna szomszédságában található, egykor az Esterházy-család birtokában levő pincét. A borászat először csak hobbi volt, ma pedig nemzetközi elismeréseket gyűjt be a boraival amit Ruppert Márton borásszal közösen készítenek.

img1_1.jpg

bohem5.jpg

Az a helyzet, hogy már maga a helyszín annyira elképesztő, hogy már ezért megérte idejönni. Innen 180 fokos a balatoni panoráma, látod a Tapolcai-medence vulkánjait, Szigligetet, Badacsonyt is. Nyilván nem azért megy az ember fesztiválra, hogy üljön a fűben a borával, és nézze a holdat meg a Balatont, de itt elég egyszer leülni egy kicsit, és garantáltan úgy maradsz, legalábbis addig, amíg el nem fogy, ami a poharadban van.

Ha már a poharaknál tartunk, többek között rajnai rizlingért, olaszrizlingért, furmintért és a névadó Bohém Cuvée-ért állt sorban a vendégek, meg egy Hugo nevű fröccskoktélért, ami többek között bodzát is tartalmazott. Az ételeket a Sarki Fűszeres csapata készítette, közben Czinege Tamás, az est hivatalos "gasztronómiai felelősének" gasztro-stand up performanszát élvezhették a sorban állók. Mangalica császár, ördöghalmáj pirított krutonnal és sült kápiával, bazsalikomos baracklekvár és a fesztivál névadó, Bohém Cuvée ihlette "hamburger" szerepelt a választékban.

img2_1.jpg

czinege.jpg

bohem3.jpg

És amikor már mindenki azt hitte, hogy kimaxolta az estét, legalábbis kulináris szempontból, Kovács Bea (Búzalelke Pékesség) - aki egyébként különféle finom kenyerekkel látja el a pincészetet-, megjelent egy egészen elképesztő desszerttel, amit fogyasztás előtt fel is gyújtott. Mielőtt arra gondolnál, hogy nagyon elszabadult a buli, megnyugtatunk, hogy nem így történt, hanem, a helyi viszonyokra utaló "Vulkán" nevű kreációról van szó, amiből a gyújtás hatására lávaszerűen kiömlött a töltelék.

img20155_1.jpg

12_2.jpg

Természetesen a buli sem maradt el, volt swing, akusztikus zene, dj és fényfestés is, a vendégek között helyi borászok, étteremtulajdonosok is feltűntek. Amit sajnálunk, az az, hogy csak egyetlen este volt az egész, és egy évet kell várni a következőre. Ne hagyd ki, ha egy olyan boros bulira vágysz, amit még nem fedeztek fel a tömegek.

Gilvesy Pincészet
Hegymagas

Bohém parti a Balaton egyik legszebb helyén Tovább