Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron

Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron

A déli parton nemsokára 4 helyen is élvezheted a "palettás" beach food-ot. Rossz hír az északi partnak, hogy most ebből kimarad.

31902078_1949778011740287_1783000199136804864_n.jpg

Szerencsére egyre több hely van a déli parton is, ahol nemcsak a hekk-lángos-fagyasztott húspogácsás burger uralta kínálatból választhatsz. Most néhány régi-új motorossal bővül a kínálat.

A Palettát valószínűleg nem kell bemutatnunk – óriási szerepe volt abban, hogy a balatoni beach food igazi mozgalommá vált, és feladta a leckét a korral haladni kívánó strandbüféknek.

31277562_1941011345950287_7514956697887047680_n.jpg

A 2017 őszén bezárt keszthelyi étterem Budapesten nyitott kirendeltséget, és az idén nem tért vissza a Phoenix kikötőbe. (Itt most a Pura Vida Portot találod). Továbbra is üzemel a balatonboglári Paletta, és már hétvégén nyitva van a siófoki hely, ami a Paletta „kötetlen hangulatú testvére”, ahogy a tulajdonos, Bezerics Dani jellemezte.

A koncepció és a filozófia ugyanaz az Aranypart Kempingben található helyen is: helyi minőségi alapanyagok, frissen készült ételek, relax. találkozhatsz a „klasszikusokkal”, a Pulled ponttyal, a Big Mekkel, a Mangalacival és a Bazaltburgerrel, és megjelenik a kínálatban Kis bazaltburger nevet viselő szendvics is, amelyhez a kelt vajas zsemlét mostantól egy balatonkeresztúri pékség készíti. A székhelyváltás miatt a beszállítóknál is történtek változások.

big_mekk3_1.jpg

ponty1_1.jpg

manga3_1.jpg

A menüben szerepel majd két leves: gyümölcs gazpacho és kovászos uborkaleves kapros gomolyával. Aki evett már ilyet másnaposan, az tudja, hogy mekkora kincs egy ilyenhez hozzájutni. Lesz hideg tökfőzelék illatos-omlós császárhússal és konfitált sertéshússal töltött paprika is, szombatonként pedig beüzemelik a grillsütőt, és lehet, hogy vasárnap is használatban marad. Aki pedig úgy érzi, szénhidrátra van szüksége, különféle sütik közül válogathat majd.

A borlapon értelemszerűen a Bezerics-borok és pálinkák a főszereplők, de Hedon-söröket is árulnak.
A siófok Palettában nem kell megvárni a bulizással az estét: bevezetik a „nappali bulit”, ami azt jelenti, hogy szombaton délelőtt 11-től este 9-ig is lesz DJ-zés, és lehet ropni, agy csak pihenni és hallgatni a zenét.

31880867_1947875075263914_6976052617088598016_n.jpg

Hamarosan megnyílik a Paletta Zamárdiban is franchise-rendszerben, és a fonyódi kutyás strandon is, Pavilon néven, egyszerűbb kínálattal.

Az északi part tehát Paletta nélkül marad, mostani ismereteink szerint, de szerencsére ott is számos izgalmas hely várja, hogy felfedezd..,

fotók: Paletta Siófok Facebook és ilovebalaton

Paletta Siófok

Siófok, Szent László utca 185.



Belehúz a déli part: új minőségi strandkaja-lelőhelyek a láthatáron Tovább
A fish and chips már Szigligeten is támad

A fish and chips már Szigligeten is támad

A Három Platán nevű hely a „hagyományos” strandételek mellett harcsás fogásokat is kínál. Egyszerre találsz itt régit és újat, minden igényre van válaszuk.

3p_2.jpg

Van, aki a megszokottra esküszik: a strandon legyen jó lángos, meg palacsinta, sült ponty és keszeg meg hekk. És van aki már tudja, milyen az, amikor a street food balatoni alapanyagokkal találkozik, és már nem akarja alább adni.

A Három Platán ebből a szempontból olyan, mint egy nagy világbéke-összejövetel, itt senki sem fog összeveszni azon, hogy milyen a jó strandkaja, mindenki megtalálja azt, amire éppen vágyik. A hot-dogtól a bakonyi sertésbordán és a rántott mozzarellán át a grillcsirkéig igen széles a kínálat.

3p_1_1.jpg

Minket inkább a modernebb vonal érdekelt, és tök jó, hogy a tulajdonosok mertek újítani, még ha nem is kockáztatták meg, hogy búcsút intenek annak, amire évtizedek óta igény van a strandokon. (Az északi part egyik legnépszerűbb strandjáról beszélünk.)

Már most látszik, hogy felkészültek a hajtásra: a leendő sorban állókat kötélkordon tereli, az elkészült ételeket pedig kihangosítva konferálják fel. Ez talán túl drámainak tűnhet, de amikor 15-en várnak majd egyszerre lángosra, óriási a zsivaj, és a gyorsabbak simán rámennének a te rendelésedre, belátod, hogy ennek igenis van létjogosultsága. Ráadásul a pultos sem reked be délutánra.

De térjünk rá a „Balaton” nevű, harcsából készült Fish and Chips-re. (Aki "igazi" fish and chipset vizualizálna sörtésztával és borsópürével: ez nem az.) A tengerpartok alapfogásának mintájára készült harcsa és krumpli duója nem új ötlet, a fövenyesi Kalózban történt felbukkanása óta terjed a Balatonon.

3p_3.jpg

3p_6.jpg

A Három Platán harcsájánál a panír finom, a filé omlós, és szálkával egyáltalán nem találkoztunk. Külön dicséretet érdemel a szósz, ami nem sima majonéz, hanem egy fokhagymás-zöldfűszeres öntet. A krumpli ezek után méltatlanul jellegtelen, és a savanyú káposztánál is lehetett volna izgalmasabb a savanyúság, ha kell egyáltalán savanyúság egy fish and chips-hez.

A harcsa egyébként burgerbe is kerül rucolával és remoulade-szósszal, és a Balatonburger nevet viseli. A Fish and chipsnek és a halas burgernek is megvan itt a maga harcsás és a tőkehalas verziója.

Az Óceánburgerbe - ami értelemszerűen a tőkehelas burger - tőkehalpogácsa került, ami sajnos sokkal kisebb, mint a marhapogácsás burgerekben a hús mérete. A salátán és a szószon kívül ebben nincs is más, a beltartalmat lehetett volna egy kicsit még fokozni. Főleg, hogy a marhapogácsás hamburgerek egy része hagymalekvárt is kapott. A buci finom, érezzük rajta a pirítást, de egyelőre nem veszi fel a versenyt a street food burgerek zsemléivel. 

3p_4.jpg

3p_5.jpg

3p_7.jpg

Az italválaszték inkább a koktélokra és az esti vendégekre helyezi a hangsúlyt. Kézműves sörök nincsenek, a nevesebb balatoni borokat nem lehet kimérve kérni. Igaz, hogy ez nem egy borbár, mégsem túl életszerű, hogy az ember 34 fokban kikér egy üveg merlot-t, de a legtöbb strandbüfében egyelőre csak a no name folyóborokból adják a fröccsöt. Amik persze lehetnek jók is – ezt most nem teszteltük.

Összességében nagyon szuper, hogy újabb büfé újított és nyitott a minőség felé. Reméljük, bejön a Három Platánnak ez a húzás, és lesznek még követőik. 

3p_10.jpg

Három Platán
Szigliget, Strand

A fish and chips már Szigligeten is támad Tovább
Fantasztikus lakások épülnek a Balaton egyik legmenőbb helyén

Fantasztikus lakások épülnek a Balaton egyik legmenőbb helyén

Ezt sem feltétlenül gondoltuk volna néhány évvel ezelőtt, de a balatoni ingatlanpiac mostanra úgy felpörgött, hogy azon még Budapesten is csak pislognak. Mi aztán tudjuk, hogy mindig is menő volt a tó mellett lakni/tartósan itt élni, de úgy alakult, hogy egyre többen gondolják így, újra divat lett a Balaton mellé költözni.

011_olla_balatonfured_interior_a13_0001.jpg

Ennek mi már csak azért is nagyon örülünk, mert ez a nagy fellendülés új formákat, építészeti sokszínűséget is hoz a tó mellé. Annyian mozdultak ugyanis rá a Balatonra, hogy ezeket az igényeket nem lehet a meglévő kínálatból kielégíteni, új, a mai modern igényeket kielégítő ingatlanokra van szükség.

011_olla_balatonfured_a33_001.jpg

Hála az égnek egyre több ilyen beruházásról hallunk, néhánytól pedig különösen izgatottak leszünk. Ilyen a Tagore Residence is, aminek okai több szempontból is nyilvánvalóak. A blog rendszeres olvasói számára nem titok, hogy Balatonfüred az egyik kedvenc helyünk a tó mellett, ez a beruházás pedig éppen itt valósul meg.

011_olla_balatonfured_exterior_0030_ppl.jpg

Mi több, a Tagore sétány közelében, ami egyenesen az egyik legmenőbb hely a Balaton mellett, és senki nem hagyhatja ki, aki a Balatonnál időzik. A Tagore Residence olyan helyen nő ki a földből Füreden, ahol kb. tízévente egyszer valósítanak meg hasonló beruházást, szóval nem mostanában lepik majd el újabb szomszédok a környéket.

011_olla_fured_exterior_002_2.jpg

Csendes, nyugodt környéken valósul meg a beruházás, mégis néhány perces sétával elérhető a sétány, a kikötő, és a főtér tele kulturális szórakozási lehetőséggel. Mivel maga a Balaton is egy karnyújtásnyira van, naná, hogy a kilátás is biztosított a tóra.

011_olla_balatonfured_exterior_0034_final2.jpg

Szaknyelven azt mondják a helyről a fejlesztők, hogy az É-D-i tájolású, balatoni panorámás lakások a loggiás kialakítás miatt jól elkülönülő  szuverén egységek. Jó tudni, hogy az erkélyek mérete, bútorozhatósága kiemelt figyelmet kapott a tervezés folyamán, hasonlóképp a köztes terek aránya és az udvar élhetősége.

011_olla_balatonfured_a22_001.jpg

És hogy a lakók esőben se unatkozzanak arról privát wellness részleg és fitneszterem gondoskodik, sőt parkosított környezetben kültéri medencét is kialakítanak.

011_olla_balatonfured_b33_001.jpg

A két részből álló épületegyüttesben összesen hét, kétszintes penthouse jellegű lakást alakítanak ki, de akármelyiket is választanátok az összesen 35 lakásból, a tervezők szándékai szerint mindben ott lesz a szaknyelven prémiumérzésnek nevezett izé.

011_olla_balatonfured_b31_001.jpg

A tervek tehát nagyon ígéretesek, sőt a kivitelezés is elindult már, a tervezett befejezés 2019 nyara. Ha esetleg máris kedvet kaptatok volna, ezen a weboldalon és a +36 70 422 2959-es számon kaphattok még több információt, június 1-jén az értékesítés is elindult.

Disclaimer: a fejlesztés beruházója, az Olla Group az I love Balaton partnere.

Fantasztikus lakások épülnek a Balaton egyik legmenőbb helyén Tovább
Egy német báró, akit rabul ejtett a Balaton

Egy német báró, akit rabul ejtett a Balaton

Bejárta a világot, de a Szent György-hegyen találta meg azt a helyet, ahol a legjobban érzi magát. Az erdő és a bor a két nagy szerelme, és imád bulikat szervezni. Bence von Puttkamernél jártunk, Kisapáti közelében levő házánál.

bence_6.jpg

Az igazi neve nem is Bence, hanem Bernhard, de maradunk a Bencénél. Mindenki így ismeri Magyarországon. Pomerániai porosz család sarja, magyar és német szülőkkel, történelmi felmenőkkel. Az üknagynényje például Johanna Otto von Bismarck német államférfi felesége volt.

De miért dönt úgy egy világlátott ember, hogy a Szent György-hegyen készít bort?

Bence 16 éves koráig élt Németországban. A nyarak egy részét Szigligeten töltötték, ez volt a stabil, biztos hely, amire most is szívesen emlékszik vissza. Az itteni békavadászatok, bandázások, kalandozások meghatározóbbak lettek bármelyik külföldi iskolánál vagy utazásnál, meséli.

bence_4.jpg

Később is folytatta a világjárást. Biológusnak készült, de hogy bizonyosságot szerezzen, tényleg neki való-e ez a hivatás, még az egyetem előtt Argentína egyik őserdejébe utazott. Egy bőgőmajmokat megfigyelő projektben vett részt. Egy évet töltött a dzsungelben, messze a civilizációtól. „A kalandnak néhány nagyszerű történet és sok élettapasztalat lett a gyümölcse, és az elhatározás, hogy a természet marad, a bőgőmajmok hosszú távon nem elég érdekesek” – mondja Bence.

Az erdészeti egyetemet Freiburgban, Angliában és Sopronban végezte el, de diplomaosztás után sem maradt túl sokat egy helyben. Meg akarta ismerni a világ erdőit: Dél-Amerikától Svájcig, Svédországtól Erdélyig sok nemzeti parkban és erdészetben dolgozott már. A napokban új felfedezésekre készül, az etióp állami erdészet tanácsadója lesz a német állam megbízásából. Mostani utazása és az előzőek között mégis nagy különbség van: most már van hova hazajönnie, megtalálta a helyét.

"Az emberek elfelejtettek ünnepelni"

A Puttkamer-ház, ahonnan a Csobáncra látunk a hegyről, olyan, mint egy tipikus romantikus film helyszíne, ahol a főhős új életet kezd, egy mesebeli, de kissé vad helyre költözik, és a többi. Vannak párhuzamok, természetesen. „Mindig vágytam ide, és elhatároztam, hogy veszek a környéken egy házat. Újra végig jártuk a párommal a tanúhegyeket, és itt találtam meg ezt a pincét” - meséli Bence.

Nyugalom és természet, ez volt a két legfontosabb szempont. A terület ajándéka volt a szőlő is - fel sem merült, hogy kivágja, Bence elkezdte művelni. Helyi borászok segítségével vágott bele a borkészítésbe, sok tanácsot kapott Földi Bálinttól és Papa Arontól is.

„Erdészként néha frusztráló, hogy elültetsz egy fát, és sok év kell, hogy megnőjön. A bor viszont gyors visszajelzést ad, hamar kiderül, hogy jó lett, vagy nem, és csak te vagy a felelős” - mondja Bence. „Nem tartom magam borásznak. Még mindig kísérletezek, keresem a boraim közös karakterét, de egyre inkább azt vallom, hogy nem kell túl sokat beavatkozni a bor fejlődésébe.”

spuri-haz180505_01.jpg

spuri-haz180505_07.jpg

Tavaly 4000 palack készült a 2 és fél hektáros a szőlőből. Minden címke egy külön történet, művészbarátok munkája. A családi címer minden palackról visszaköszön. A Holló asszony nevű rajnai rizling egy „könyvbor”, Ugron Zsolna könyve ihlette. A zöldveltelini Spurit egy képzőművész barát keresztelte el, a Fürge, a habzóbor pedig a sziklafalban lakó gyíkról kapta a nevét.

A Bence által szervezett összejövetelek vendégein kívül néhány borbárban és szórakozóhelyen lehet találkozni velük. „Olyan helyekre viszem, ahol én is szívesen vagyok. Ilyen a Pláne Badacsony Borterasz, Budapesten a Fekete Kutya, a Kadarka, vagy Molnár Balázs soproni vinotékája.

Bence a hegy egyik ikonikus arca, rendszeresen szervez kisebb összejöveteleket akusztikus zenével, ételekkel, borokkal. Ilyen volt a nyárindító Hegyfeszt, ahol az egyik helyszín a saját présháza volt.

hegyfeszt.jpg

Csillagok, tábortűz, virág az asztalra, gyertyafény, közös jammelés, éneklés, tánc, jó ételek, jó barátok, ennyi elég is, vallja Bence. A június 2-ai Szent György-hegy hajnalig nevű éjszakai pincetúrának is az egyik lelkes házigazdája. A Lengyel-kápolnához közel eső „Kutyakaparó” nevű helyszínen lehet találkozni vele, ahol mindhárom borhoz másféle programmal készül: irodalom lesz a chardonnay-hoz, blues sanzonok a zöldveltelinihez, és autentikus beás zene a rajnai rizlinghez.

„Az emberek elfelejtenek ünnepelni, pedig ez nagyon fontos. A legtöbb fesztiválon hangos a zene, mindenhol műanyag poharak és tányérok vannak, mindig ugyanolyan a gépzene. Nálunk semmi sem eldobható. Sem az étel, sem a tányér, sem az este. A hegyoldalban nincs hangosítás, nincs műanyag" - mondja.

Egy német báró, akit rabul ejtett a Balaton Tovább
Megnyílt a Balaton első vegán étterme

Megnyílt a Balaton első vegán étterme

Nem vega, hanem vegán - vagyis tejtermék, tojás, mindenféle állati eredetű fehérjétől mentes ételek szerepelnek az április elsején megnyílt Veganeeta Home kínálatában. A tulajdonos-gasztroblogger, dr. Árvai Anita mesélt az ide vezető útról és arról, hogy miért hisz abban, hogy ennek az étterem igenis van realitása Balatonalmádiban, egész évben.

29683456_220669225155242_6251898228964942377_n.jpg

Nem az a tipikus munkahely- és életcélváltós történet ez. Anita jogászként dolgozott Budapesten, és második kisfia születése után döntöttek úgy, hogy Balatonalmádiba költözik a család. A Veganeeta blog indulásának oka Anita betegsége volt.

“A rák kezdte számomra bebizonyítani, hogy a táplálkozás az egyik legfontosabb alappillére egészségünknek” - írja a blogján. “A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb az volt, hogy vegán leszek, mégpedig glutén – és cukormentes vegán”.

29792406_221593405062824_2679176995675663649_n.jpg

29792737_222171788338319_2969798732178557613_n.jpg

Egy éven belül több, mint 8500 követője lett. Régi álma volt egy bisztró megnyitása, 2017 tavaszán pedig meg is találta ehhez a tökéletes helyet, Balatonalmádi központjában, a Tulipán udvarban. Jogi végzettsége mellé szakács, felszolgáló, üzletvezető és barista képesítést szerzett - ez utóbbit azért, mert a másik nagy szerelme, a kávé minőségéhez nagyon ragaszkodik.

A Veganeeta Home-ban nem lesznek fura nevű ételek, mindenről tudni fogod, hogy miből van és micsoda. Anita is a helyszínen van, nyugodtan kérdezhetsz tőle, kérhetsz tanácsokat, és ahogy ő fogalmaz, „beszippanthatsz valamit abból az életszemléletből, amit képvisel.” És igen, akkor is érdemes tenni egy kirándulást a vegán univerzumba, ha neked eddig a csirkével töltött malacnál kezdődött az étel. A Veganeeta Home kínálatában például hagyományos magyar ízekkel is találkozhatsz “veganizálva”, például lesz vegán vadas is.

26907539_900483306774293_5109791384731320093_n.jpg

image2-1024x684.jpeg

Ne csak zöldségekre számíts, az a’la carte étlap mellett a napi menüben minden nap szerepel leves, főétel és egy desszert is. Ezenkívül frissensültek, saláták humusz, csatnik, és Veganeeta kedvenceit, a curry-ket is kipróbálhatod. Készülnek kenyerek, kakaós-és fahéjas csigák, hummusz, a padlizsánkrém és mindenféle szószok, természetesen állati fehérjementesen.

Ha vegán vagy, és eddig nem találtál olyan éttermet a Balatonnál ahol neked is van választék, feltétlenül itt a helyed. Ha nem vagy vegán, vagy valamilyen ételallergiával, intoleranciával éled a mindennapjaid, végre nyugodtan végigehetsz egy menüsort anélkül, hogy állandóan az összetevőkön kelljen paráznod. És ahogy korábban is írtuk, akkor is ajánljuk, ha mindent megehetsz, de nyitott vagy az újdonságokra.

fotók: Veganeeta Home facebook, veganeeta.com

Veganeeta Home
Balatonalmádi, Baross Gábor u. 2/b (Tulipán udvar)
06706040082

Nyitva: K-CS: 7.30-18.30, P-Szo: 7.30-22.00, V: 8-16h

 

Megnyílt a Balaton első vegán étterme Tovább
Bezár a tapolcai Pura Vida, de megnyílt a Pura Vida Port Keszthelyen

Bezár a tapolcai Pura Vida, de megnyílt a Pura Vida Port Keszthelyen

Többször írtunk már a tapolcai Pura Vidáról, ahol Árkosi Erika mediterrán ihletésű ételei és a mesés desszertjei igen magasra tették a lécet. Arról is beszámoltunk, hogy 2014 decemberében nyílt étteremnek a Gault & Millau étteremkalauz az utóbbi két évben is 13 pontot adott.

pura_v_p_9.jpg

Árkosi Attilától tudtuk meg, hogy az étterem a napokban bezár, mert a keszthelyi új étteremre akarnak koncentrálni, minden energiájukkal. Ezenkívül a munkaerőhiány is megoldhatatlan feladat elé állította őket.

Bár nagyon fognak hiányozni Tapolca főteréről, úgy is felfoghatjuk a dolgot, hogy elköltöznek: a Pura Vida Port március közepén nyílt meg a keszthelyi Phoenix kikötőben – a Paletta helyén. Bezerics Dani balatoni alapanyagokra alapozó konyhája Budapestre tette át a székhelyét, és Balatonbogláron továbbra is találkozhatsz a palettás fogásokkal.

pura_v_p_1.jpg

Az új étterem is megkapta a „puravidás” stílusjegyeket – egyébként a dizájn is Erika nevéhez fűződik. A tapolcai étteremhez az Amalfi-part és Toszkána vendéglői adták az inspirációt, itt ugyanezt a vonalat viszik tovább, egy kis kikötői hangulattal és kék árnyalatokkal színezve.

Kezdheted itt a napot egy reggelivel, 8-11-ig, a müzlitől a croissant-on át a lazacos omlettig elég pazar a választék Az a la carte étlap hasonló, mint a tapolcai étteremben - ezenkívül minden nap 2 fogásos ebédmenüvel, és többféle pizzával is készülnek.

A fix étlap rövid, de így is lehetetlen küldetés úgy választani, hogy ne azon gondolkozz, mi lett volna, ha valami mást próbálsz ki. Az előételek közül nálunk a „Cserépben sült Brie, Csili, Méz, Fokhagyma” került sorra, így a "kacsaterrine malachússal" majd egy másik történet lesz. A brie kemencében készül, egyszerre fokhagymás, édes és csípős, persze nem annyira, hogy sírva fakadj, vagy külön asztalnál kelljen folytatnod az étkezést. Bár előétel, laktató, a kisebb étkűek óvatosan vállaljanak be utána még két fogást.

pura_v_p_5.jpg

pura_v_p_2.jpg

A főételek neve is az alapanyagok felsorolásából áll össze: pl: fekete kagyló, fehérbor, fokhagyma, vaj, bagett, vagy báránycsülök, tarhonya, zöldségek; vörös curry-s csirke, basmati rizs, stb. Korábbi posztjainkból képet kaphatsz ezekről, most inkább a pizzákra voltunk kíváncsiak.

Hétféle készül, mindegyiknél négyféle feltétet emelnek ki. A Pura Vida pizza (serrano sonka, rucola, ricotta) csak egy kicsivel maradt le a „Tökjó” mögött a választásnál, mivel még soha nem ettünk olyan pizzát, amire narancscurrys sütőtök került (serrano sonka és gorgonzola társaságában). Kicsit vad ötlet a sütőtök, de isteni a végeredmény:

pura_v_p_3.jpg

pura_v_p_4.jpg

Rákóczi túrós pohárkrém, répatorta és málnás panna cotta – szerintünk te is gondban lennél, ha döntened kellene a sütik között. A répatorta nyert most - esélyünk sem volt, hogy még egy desszertet megkóstoljunk. Life is hard.

pura_v_p_6.jpg

pura_v_p_7.jpg

És néhány szó az ebédmenüről (1850 Ft): természetesen mindig szezonális és mindig változik. Április elején, amikor hűvösebb, esős és nyarat idéző napok váltották egymást, többek között ilyen fogások szerepeltek a kínálatban: sült céklakrémleves, kéksajtos brokkolifőzelék, rántott csirkemell, tejfölben pácolt mozzarella, medvehagyma krémleves, kruton, halfasírt, lencsesaláta.

Aki tehát hiányolná a kedvencét Tapolcáról, 25 km-re megtalálja, Balatonnal, terasszal és tetőterasszal, hajókkal, programokkal. Azért ez egy másik életérzés.

Pura Vida Port
Keszthely, Yacht kikötő (Phoenix u. 1. )
06308835917
Nyitva: Minden nap 8-22h, ebédmenü: hétköznap 12-15h

Bezár a tapolcai Pura Vida, de megnyílt a Pura Vida Port Keszthelyen Tovább
Megbabonázó fotók: így viszi a Sió a Balaton vizét, és olvad össze a Kapossal

Megbabonázó fotók: így viszi a Sió a Balaton vizét, és olvad össze a Kapossal

Az MTI egyik legújabb szokása, hogy varázslatos légi fotókat készít a Balaton környékén. Hát, isten tartsa meg ezt a jó szokást, mert Jánossy Gergely jóvoltából újabb lenyűgöző képekben gyönyörködhetünk.

Ezúttal a Sió-csatorna volt a téma, amelybe az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt 60 köbméter/másodperces intenzitással ömlik a Balaton vize.

A fotókon szokatlan nézőpontból látható a zsilip, megnézhetitek, mekkora a belvíz, és azt is, ahogy a Balaton vize egybeolvad a megáradt Kapos zavaros hullámaival Tolnanémedinél.

Megbabonázó fotók: így viszi a Sió a Balaton vizét, és olvad össze a Kapossal Tovább
Denevérek és halpedikűr: eveztél már Hévízen?

Denevérek és halpedikűr: eveztél már Hévízen?

A Hévízi-csatorna tavasztól őszig jó alternatíva azoknak, akik csak csobbannának egyet egy meleg vizű patakban, ingyen - és nem bánják, ha nincs infrastruktúra. A kifolyó azonban a téli és a kora tavaszi időszakban is nagyon szuper program, igaz, nem fürdésre, hanem evezésre. Feltéve, ha nem parázol a cölöpházak alatt megbúkó denevérektől.

kenu5.jpg

Sikerült az egyik leghidegebb napot kifognunk, de ez nem tartott vissza minket attól, hogy mínusz 4 fokban is lenyomjuk a csaknem 10 km-es, evezhető szakaszt. (Ez a rész áprilistól rövidül, később pedig nem evezhető a madarak költése miatt). Evezés közben nem egyáltalán nem fáztunk - hiába számít a hévízi ér a legkönnyebb kategóriás síkvíznek, aki nem használja gyakran evezésre a kar- és egyéb izmait, megérzi.

Rövid eligazítás után 3 vagy 4 személyes kenukba ültünk, aztán elkezdtünk lecsorogni a kifolyón. Eleinte cikkcakkban haladtunk, amíg a kormányos belejött a dolgokba, az első két km-en megvolt legalább három.

A szervezők szerint javasolt egy váltóruha és egy cipő is, az értékeket pedig egy vödörbe érdemes zárni, hogy fel legyünk készülve egy esetleges borulásra. Ez akkor következhet be, ha a legénység nem mozog összehangoltan, vagy oldalra dől egy faág elől, stb. Erre szerencsére ritkán kerül sor, és akkor sincs tragédia, ha megtörténik. A víz hőmérséklete a tó közelében még télen is 25 Celsius fok körül van. Igaz, az evezhető szakasz vége felé már csak 10 fok, a mélysége viszont maximum egy méter.

kenu1.jpg

kenu2.jpgAztán amikor már nem kell külön figyelni az evezésre, és elhagyjuk a civilizációt, elképesztő látvány fogad. Az (akkor még) havas táj, a tőlünk néhány méterre felröppenő madarak, a vízben élő, szőnyegként burjánzó növények a legpörgősebb hét után is lenyugtatnak.

Denevérek és halpedikűr

A Hévízi-tó vízkészlete néhány nap alatt teljesen kicserélődik. A víz ezen a 10-12 m szélességű csatornán távozik a tóból, 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik.. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát.

A csatorna élővilága Európa-szerte egyedülálló: az őshonos fajok, a téli Balatonról ide költöző madarak és az akvaristák által a kifolyóba engedett halak és teknősök sokszínű egyvelege osztozik a vízen és a környékén. Néha olyan érzésed lehet, mintha nem is ezen a földrészen lennél (na jó, nem a akkor, amikor havas a táj.)

kenu3.jpg

kenu4.jpg

kenu7.jpg

Láthatsz kárókatonákat, molnár- és füstifecskéket, szárcsákat, hattyúkat, gémeket. Ez igazi paradicsom a madaraknak, néhány kis vöcsökcsalád nem is repül el, hanem vándormadár létére itt telel át.

Élnek itt vízi cickányok és olyan denevérek, amelyek szeretik és igénylik a víz közelségét. Hétféle fajt találtak itt eddig belőlük. Velük nem fogsz találkozni evezés közben, a cölöpökön álló épületek alatt tanyáznak.

Bár nem látsz a víz alá a sűrű növényzettől, lent is zajlik az élet. A vadponty régi motoros itt, a szivárványsügér az akváriumokból került ide. A szúnyogirtó fogasponytok pontosan 1930 óta részei a kifolyó faunájához, ekkor szabadultak el ugyanis egy kísérlet során. Ők a halpedikűrös medencék lakóihoz hasonlóan előszeretettel csipkedik le rólad az elhalt hámsejteket, biztosan tapasztaltad már, ha úsztál a kifolyóban.

kenu8.jpg

A célban a hidegben forralt borral és teával várnak, és az is megoldható, hogy ne kelljen visszagyalogolni a kifolyó mentén a kocsidhoz, ha elég volt a természetből.

Ha még nem próbáltad, mindenképp nevezz be egy evezésre, több utazási iroda és egyesület is szervez kenutúrát. Utána pedig szinte kötelező a wellness!

Denevérek és halpedikűr: eveztél már Hévízen? Tovább
Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred

Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred

Néhány évvel ezelőtt, egy ajándékba kapott kézi malommal kezdődött az egész. Most pedig olyan kenyér készül a füredi Péklány pékségben, hogy le kell foglalni, ha biztosra akarsz menni.

peklany11.jpg

Zeliska Orsi, vagyis a "Péklány" története egy multinál betöltött márkamenedzseri pozícióval kezdődik, amit aztán saját pékségre és Balatonfüredre cserélt. Először jött az otthoni zöldségeskert és a kenyérsütés. Aztán egy ajándék, amiről először nem is tudta, mi is pontosan. Egy salzburgi malom volt, amivel teljes kiőrlésű lisztté lehet őrölni a gabonát. (A malom egyébként a pékség vitrinjében megtekinthető.)

Orsi nekiállt gabonát őrölni, majd a frissen őrölt gabonából kenyeret sütni. Pontosabban kísérletezni, mert ez eléggé haladó műfaj. Aztán autodidakta módon, külföldről rendelt szakkönyvekből megtanult kenyeret sütni. Péksuliba is elment, hogy a közben Magyarországon is árusított malommal kapcsolatos kérdésekre választ tudjon adni a vevőknek. Megszületett a Péklány leszek blog, és a döntés is, hogy a multis, fővárosi élet helyett valami másba kezd.

peklany_4_1200.jpg

peklany1.jpg

peklany8.jpg

2016 végén költöztek Balatonfüredre a férjével és a kislányukkal. Életük legjobb döntése volt, vallja a mai napig. A Pékség 2017 októberében nyílt meg, az óváros szívében. Nem vagyunk újhullámos pékség, hiszen az élesztőmentes kenyerek a régi technológiával készülnek” – mondja Orsi. Nem használnak margarint, édesítőszereket és tojásport, viszont francia vajat, zsíros tejet igen. Semmi sem titkos – végig lehet nézni, ahogy a a péksütemények az üvegfal mögött formálódnak, minden folyamat látható, a receptek pedig fent vannak a blogon.

A kenyerek átlagosan 32 óra alatt készülnek el. „Ez idő alatt a kovászunkat erősítjük, duzzasztjuk, tésztává dagasztjuk, azt érleljük melegben, hidegben, hogy az ízek összeérjenek és hogy a megfelelő fermentációs folyamatok végbe menjenek. Így alakul ki a jellegzetes kovászos belezet, a ropogós (gyakran égettnek tűnő, ámde cseppet sem az!) héj. Ha panasz érkezik, hogy nehéz elrágni a héjat, akkor mi kézműves pékek titkon örülünk. A régi kemencés kovászos kenyerek héját is nehéz volt rágni, tehát jól végeztük a dolgunk” – írja Orsi a blogján.

25659704_979596298859250_2309029554798800446_n.jpg

A csapat: Zeliska Csaba, Zeliska Orsolya, Sabján Péter, Babustyák Bence (Péklány Facebook-oldal) 

Naponta négyféle kenyér készül (békebeli fehér, békebeli félbarna, 60 százalékos és 100 százalékos rozs, tökmagos, hagymás/diós, aszalt paradicsomos, stb.). A kenyerekbe természetes kovász, fűszerek és magok kerülnek csak. A falon egy kis menetrend látható, így tudja a vevő, melyik napon mit sütnek, mikor kell jönni a sokmagosért, vagy mikorra kell lefoglalni a rozskenyeret. Mert bizony le kell, ha az ember biztosra akar menni.

peklany5.jpg

peklany7.jpg

Persze senki nem áll meg egy kenyérnél, csigákkal, kiflikkel és más ellenállhatatlan dolgokkal telepakolt papírzacskókkal egyensúlyoznak ki az ajtón a vásárlók. A kelt tészták Orsi nagymamájának receptjei alapján készülnek: túrós táskák, dán kiflik, meggyes-kakaós és zserbós csigák, lekváros bukták, fonott kalácsok alkotják a kínálatot, ezenkívül van gyógynövényes bagett, többféle szendvics és croissant. És persze kávé, inkább a hagyományosabb, sötétebb pörköléssel. Műanyagot nem használnak, elmosható vagy lebomló a tálalóeszköz.

peklany9.jpg

Bár itt is sokat kamatoztat márkamenedzseri tudásából,Orsi találkozott meglepő dolgokkal is. A névadás például itt máshogy működik, konzervatívabbak az emberek, meséli. A „barackos kalácstorta muffin formában darált dióval” néven a péksüteményt egyáltalán nem vitték, de mióta „Tavaszi szél” a neve, hamar elfogy. Ugyanez volt a helyzet a túrós-barackos csigával, amit aztán a "Rákóczi túrós csiga" név futtatott be.

Minél korábban ideérsz, annál nagyobb a választék. Van, ami délutánra elfogy, érdemes reggelre időzíteni a bevásárlást.

Péklány Kézműves Pékség
Balatonfüred, Szent István Tér 3-5.
Nyitva: H-P: 7-17.00h, Szo: 8-12.00h (tavasszal változni fog!)

Ezekért a kenyerekért áll sorba Balatonfüred Tovább
Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

A vadak és a halak a főszereplők a badacsonyi „Tilia, a Badacsonyi Borvendéglő”-ben. Van olyan, hogy reggelire füstölt muflont és vaddisznót adnak, meg persze pezsgőt.

neptun_1.jpg

A Neptun hotel hely kb. egyidős a badacsonyi turizmussal. 1902-ben rakták le az épület alapkövét, az első három badacsonyi szálloda egyike volt - ki is vette a részét a történelem viharaiból. Az I. világháború idején a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórházának adott otthont, volt szakszervezeti üdülő és szállodalánc tagja is.

neptun_2.jpg

Az épület, ahol most háromcsillagos szálloda van, Egry József festőművész életében is fontos szerepet kapott. A Neptun hadikórház volt, amikor idekerült az akkor 33 éves sérült katona, és beleszeretett az egyik önkéntes ápolónőbe, Vízkeletyné Pauler Juliskába. Nem kis botrányt kavart, amikor a jómódú, férjes asszony, aki 9 évvel volt idősebb a festőnél, úgy döntött, felbontja a házasságát és ismét férjhez megy a nincstelen közlegényhez. Még a közeli ismerőseik sem jósoltak nekik nagy jövőt, mégis együtt maradtak. Keszthelyen és Badacsonyban éltek, Egry pedig a Balaton festőjeként lett elismert művész. (A történetről bővebben itt lehet olvasni).

26230143_164948507612814_3234203702776488408_n.jpg

A hotel az utóbbi években átesett egy alapos ráncfelvarráson, az étterem pedig helyi borokkal és hal-vad hangsúlyos menüvel újult meg. Nemcsak a szállóvendégekre főznek, a téli és a kora tavaszi időszakban három fogásos vasárnapi ebédre is be lehet jönni, ami elég jó befejezése lehet egy túrázással töltött napnak. Jelenleg Vári Dávid séf főz, és mivel ő maga is vadász, rengeteget tud mesélni a kedvenc alapanyagairól.

Ez egy hideg előétel, a tokhal a keszthelyi neveldéből érkezett.

tilia_1.jpg

A hosszú hétvégeken és bizonyos alkalmakkor külsősök számára is nyitott a reggeli. A kínálat mindig változik, de a halak és a vadak mindenhol ott vannak.

Ez itt füstölt muflon és vaddisznó friss salátával, hedonistáknak pezsgővel a teraszon.

tilia_5.jpg

tilia_3.jpg

tilia_4.jpg

neptun_3.jpg

Pénteken és szombaton délután 3-6-ig pedig egy négytételes mini borkóstolóra lehet beugrani, és a borokhoz egy kis „falatka” is jár.

Ezek után senkinek ne hidd el, hogy nincs élet télen a tónál. A helyi vendéglátósok 12 hónapos nyitva tartában gondolkoznak. Csak címszavakban, hogy mit lehet ilyenkor itt csinálni: borvacsorákon részt venni a Borbarangolás keretében, borozni és pezsgőzni az Istvándy borteraszon, bort kóstolni a Pláne Borbárban (itt péntekenként meghívott borászok is tartanak bemutatót), enni és inni a Borbarátok étteremben, a Fata Pincében és a Laposa Birtokon. És ez csak Badacsony, a környékről nem is ejtettünk szót.

27459185_175150656592599_4570884341380928116_n.jpg

Szóval irány Badacsony, nem fogsz unatkozni.

Fotók: ilovebalaton és Badacsony nyitva

Hotel Neptun és Tilia, a badacsonyi Borvendéglő
Badacsony, Római u. 156.
hotel@hotelneptunbadacsony.hu
+36202786616

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán Tovább
Csokiszentély Keszthelyen

Csokiszentély Keszthelyen

A sötét, télbe hajló hideg estéken egy forró csoki új dimenzióba képes helyezni mindent. A keszthelyi ChocArt Csokizóban ehhez minden adott, a szigorúan kézműves kínálathoz pedig ragaszkodnak a tulajdonosok.

chocart5.jpg

A ChocArt Csokizó csak pár lépésre van a főutcától. Benyitsz, és máris a nagymama szalonjában találod magad, ahol a tapéta csíkos, az asztalokon fehér horgolt terítő, a sötét vitrinek pedig finomabbnál finomabb csokikat és bonbonokat rejtenek.

Itt egy kicsit az idő is megáll, senki nem siet sehová. A tulajdonosok, Szemerédy Anita és Vajai István amúgy is szívesen mesélnek a csokikról, kakaóbabokról, termőterületekről és eljárásokról. Korábban egészen más területen dolgoztak: Anita egy multi beszerzési vezetője is volt, István pedig biztosításokkal foglalkozott, és amikor egy igen magas pozíciót ajánlottak fel neki, úgy döntött, hogy belefáradt, és abbahagyja.

chocart6.jpg

chocart1.jpg

„Egyszerre jutottunk el az életünkben oda, hogy elég volt” – meséli Anita. Kiszálltak a mókuskerékből, és közösen akartak csinálni valamit. Csatlakozott hozzájuk Anita édesanyja, Babi is, aki korábban a vendéglátásban dolgozott. Művészgaléria és különféle vendéglátóhelyek is szerepeltek az ötletek között, végül a kézműves csoki győzött. Hetek alatt elkészültek a ChocArt alapításával, az üzlethelyiség átalakításával. Azt kezdettől fogva kőbe vésett szabálynak tekintették, hogy csak kézműves, és Magyarországon készülő termékeket árulnak (természetesen a csokoládé alapanyag külföldről érkezik).

Először csak partnerek csokijait és bonbonjait árulták, aztán 2016 nyarán Anita elkezdett bonbonokat készíteni. Ez az egyik legnépszerűbb termékük, Keszthelyre szállításuk azonban kockázatos vállalkozás volt, főleg nyáron (Itt augusztusban is viszik a csokit, hiába van kint közel 40 fok).

chocart2.jpg

chocart7.jpg

chocart3.jpg

A bonbon akkora siker lett, hogy most már saját táblás csokikat is kínálnak. Az egyik alapanyag mexikói kakaóbab felhasználásával készült belga csoki. Kicsit távolabbi cél, hogy nyers kakaóbabot vásároljanak, és bean to bar csokikat gyártsanak – ez azt jelenti, hogy a babtól a tábláig minden munkafolyamatot ők végeznek.

A termékekhez csak természetes anyagokat használnak. A környékről szerzik be, amit lehet, például a mogyoró Balatonboglárról, a levendula Zalaszántóról érkezik. „Egyedi termékek készülnek, amik tükrözik az ízlésünket. Vannak populárisabb és egy szűkebb kör által kedvelt csokik is, de nem a népszerűség a cél” – mondja István.

Alaposabban is szemügyre vesszük a vitrineket. Van venezuelai babból készült tejcsoki és perui fehércsoki, a „Provence-i álom” egy céklaporos, sáfrányos szeklicés, levendulás kreáció, a „Toscana ízei” nevű csokira pedig tengeri só, bazsalikom és aszalt paradicsom került. A szezonalitás is fontos, a hideg estéket mangós currys, mákos almás táblákkal lehet feldobni, és tartanak glutén-, laktóz-, szójamentes és cukormentes csokikat is.

chocart4.jpg

Aki jobban el szeretne merülni a kakaóbabok és az ízpárosítások világában, pálinka-csoki kóstolókon és íztúrákon is részt vehet. 16-19 tételt lehet ilyenkor végigkóstolni.

Ha Keszthely környékén jársz, nem érdemes kihagyni a helyet!

ChocArt Csokizó
Keszthely, Kossuth Lajos u. 18. (bejárat a Fejér György u. felől)
Nyitva: minden nap

Csokiszentély Keszthelyen Tovább
Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje?

Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje?

A pusztuló, és ma már hátborzongató Ify-kápolna építőjéről számos legenda maradt fent. A helyiek sokáig nem merték megközelíteni a Szent György-hegy déli lejtőjén álló romos templomot és a hozzá tartozó épületeket, kísértetekről is beszéltek. De ki is volt a kápolna építője, és miért választotta a remete életet? És hogyan kerültek az épületbe régi hangszerek?

screen-shot-2017-08-30-at-9_55_16.jpg

Ify Lajos 1893. november 16-án született Keszthelyen. Pécsen végezte teológiai és zenei tanulmányait, 1917-es pappá szentelése után a pécsi egyházmegyében szolgált. Később Fonyódra került, ahol plébánia alapításával bízták meg, kápolnát és iskolát is létrehozott.

Egészen az 1940-es évek végéig dolgozott itt, aztán a politika viharai miatt úgy döntött, önként hagyja el a plébániát. Egy szerzetesrendházba költözött, majd miután feloszlatták a szerzetesrendeket, visszavonult családja Szent György-hegyi birtokára az ötvenes évek elején, olvasható a Zala Megyei Hírportálon. 

217291421506454602771103771509748n-864x1024.jpg

Ify Lajos (forrás: zaol.hu)

Remeteként itt élt haláláig, és önerőből felépítette az Emmaus nevet viselő kápolnát, a hozzá tartozó lakóházat és gazdasági épületet. Harmóniumokat gyűjtött és épített, néhány régi darab maradványa még ma is látható a lepusztult épületben. Az egykori plébános azonban nem szigetelődött el teljesen: egy zászlóval jelezte, amikor készen állt régi hívei és a zarándokok fogadására.

2013-02-25_11_01_16.jpg

A kísértetsztoriknak és a kápolnát övező félelemnek valószínűleg semmilyen alapja nem volt, bár az egyik történet szerint a pap itt tartotta a saját koporsóját is, és minden évben átírta rajta az évszámot. A remete 1967 szeptemberében, 74 éves korában halt meg, és a hivatalos gyászjelentéssel ellentétben nem a kisapáti temetőben, hanem a kápolna közelében helyezték örök nyugalomra. Ez volt az utolsó kívánsága. A sírt a kápolna mellett találta meg Osvald Gábor, Ify Lajos életének kutatója.

Ify Lajos halálának 50. évfordulója alkalmából kápolna emlékét őrző csoport megemlékezést is tartott. A közösség célja, hogy valahogy megmentsék a kápolnát, a megmaradt harmóniumokat. Talán egyszer sikerül helyreállítani ezt a hátborzongatóan különleges helyet.

A terület magántulajdon, és hivatalosan nem látogatható.

 

 

Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje? Tovább
Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Hetedik alkalommal startolt el a Tapolcai Pisztráng és Bor fesztivál. Megnéztük, hányféleképpen készítik el a pisztrángot, és milyen más halakat lehet még enni.

pi1.jpg

Tapolca és a pisztráng - csaknem 5 évtizedes történet. Az 1970-es évektől egészen 1991-ig a környékbeli Ódörögdpusztán volt az ország egyik legnagyobb pisztrángtelepe. A környékbeli bauxitbányászat és az ezzel járó karsztvízkiemelés azonban egy időre véget vetett a pisztrángtenyésztésnek. Az újabb, Tapolca határában létesült telepek évi több száz tonna hallal látják el a környéket, és állítólag a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. 

Mi a helyszínt imádjuk a legjobban itt : a mediterrán hangulatú tavakat, a romos malmot, a patakot kísérő sétányt és a fényfestést. Váratlan helyeken bukkannak fel a színpadok és a boros faházikók. 

A pisztráng- és a gasztronómiai felhozatal sajnos nem változott sokat az utóbbi évekhez képest, néhány kivétellel. Pisztráng mézes-mandulás és tökmagos bundában, sült ropogós pisztráng, füstölt pisztráng, parázson sült pisztráng, vargányamártás, saláta - ahogy évekkel ezelőtt is. Egy hal 2500-2900 forintba kerül. 

Összegyűjtöttük, milyen formában ehetsz itt pisztrángot (és más halat, ha valamiért nem jön be a tapolcaiak ikonikus hala:)

A klasszikus füstölt.

pi2.jpg

Ha csak éppen az ízét akarod érezni, de nem akarod szétszedni: langalló füstölt pisztrángos olívával.

pi3.jpg

A keszthelyi Spíz az idén is itt van a grillezett pisztrángokkal és süllőkkel.

pi4.jpg

A szigligeti food truck, a Taco truck harcsás – jalapeno szószos-ananászos tacója.

pi5.jpg

Ha unod a papírtálcát és a tömeget, nézz be a Pura Vidába, ahol négyféle pisztrángos fogással készültek erre az alkalomra. Pisztrángfilé grillezve, kuszkusszal és zöldségekkel:

puravidapisztrangfile_2.jpg

Navarrai pisztráng mangó-csicseriborsós salsával:

puravidapisztrang_2.jpg
Kitelepült a neked Főztem is,  és megtalálod a hazai fesztiválokon kötelező kürtőskalácsot és a többi tipikus fesztiválkaját. A bor, a zene és a tó elvarázsolt hangulata adott, még leérsz. Tényleg reméljük, hogy jövőre új receptek szerint készült halak is érkeznek a papírtálcán.

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon Tovább
Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz

Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz

Az augusztusi kánikulában feltűnt, hogy Tapolca főutcáján az emberek egy kapualjban ülnek, és láthatóan nagyon jól érzik magukat. Persze nem valamilyen titkos partiról van szó, annyi történt, hogy egy helyi lakos elővette a régi családi recepteket, és nyitott egy rétesező-kávézó-fröccsöző helyiséget. A kapualj pedig egy éppen átalakítás alatt levő épület része volt, és mivel sem hasznos, sem szép nem volt, kialakított benne egy borbárt.

retes1_1.jpg

A környéken nem volt olyan hely, ami kifejezetten a rétesekre szakosodott volna, ezért esett a választás a rétesező műfajára, meséli Buzás Zsolt, a hely tulajdonosa. A finomságokat Zsolt édesanyja, Kerbel Piroska készíti, régi családi receptek alapján. Az igény időközben annyira megnőtt, hogy be kellett tanítania két embert.

Ha rétestéren a klasszikus vonal rajongója vagy, választhatsz az almás, túrós, meggyes, mákos, káposztás rétesek közül. Aztán jönnek a kétféle töltelékesek: meggyes-mákos, kapros-túrós, barackos-túrós, tökös-mákos, stb.

Ha ennél is tovább akarsz menni, rendelj spenótos-feta sajtost, vagy epres-levendulás-túrósat. Persze nem biztos, hogy mindig ugyanez lesz a kínálat, a töltelék a szezon függvényében változik. Lesznek fahéjas-körtés, céklás-sütőtökös rétesek is. Az új ízek étlapra kerülés előtt mindenki végigkóstolja a kísérleti példányokat.

A hely „ikonikus fogása” a Tapolcai palacsintás rétes nevű kreáció, ami a rétesek között szerepel, de palacsinta is van benne, háromféle töltelékkel. Igen, palacsinta rétesben.

Akkor is érdemes kipróbálni a helyet,, ha nem vagy rétes rajongó. Vannak melegszendvicsek, palacsinták, a Csobánc Íze manufakturától érkezik a pesto és a szörp.

retes4.jpg
A borbár részleg fejlesztés alatt van, és a kínálat is szélesebb lesz - természetesen környékbeli borokkal bővül a választék. Ahogy hidegebbre fordul az idő, forraltborra, mini kürtőskalácsra, gőzgombócra is betérhetsz. Kávékülönlegességekre, újhullámos kávékra ugyanakkor ne számíts, ez a hely nem erről szól.

Viszont be tudsz ugrani felmelegedni, ha a Pisztráng fesztivál, a Tavasbarlang, a Pura Vida vagy a szilveszteri tóúszás miatt erre jársz. 

Rétes Bisztró és Fröccsterasz
Tapolca, Fő tér 7.

 

Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz Tovább