A legjobb balatoni étterem nyomában: Karolina fűszerkertje

A legjobb balatoni étterem nyomában: Karolina fűszerkertje

A hely első körben nem saját jogon lett híres, hanem azért, mert ott van Balatonfüreden a Karolina kávéház, amiről szinte már mindenki hallott, az volt az új idők egyik első képviselője a Balaton parton. Azoké az időké, amikor a tó gasztronómiája elvált a fagyasztott-mikrózott kajáktól és elkezdtek felbukkanni a házi készítésű, vagy legalábbis nagyobb odafigyeléssel összerakott ételek, kávék.

A Karolina fűszerkertje néhány évvel később nyílt meg az Echo Residence Hotelben, ami egyébként az egyik legmenőbb szálloda a Balaton környékén. Tök logikus volt, hogy szükség lesz egy menő étteremre is mellé, és bár eleinte voltak kisebb problémák, mostanra beálltak egy stabil minőségre, szóval érdemes volt tesztelni a helyet.

És ha a féktelen zabálást tesztelésnek lehet nevezni, akkor mi teszteltük.

A környezet egyébként fantasztikus, ott hever a lábaidnál a Balaton, a teraszétterem közepén ott van a fűszerkert azokkal a fűszernövényekkel, amikből a vacsora készül, a hangulat barátságos, a kiszolgálás udvarias.

dsc06081_1280.jpg

dsc06080_1280.jpg

A konyha meg: ötpontos.

A Karolina fűszerkertje szerencsére teljesen maga mögött hagyta a korábbi hullámzást, és szinte tök mindegy, mit rendelsz, valamilyen szempontból izgalmas lesz a fogás. Legyen szó akár a helyi sajtválogatásról, nemzetközi olívabogyó-kínálatról (és még ez volt a leggyengébb), vagy végtelenül kifinomult borjú tatárról, elégedett leszel, a levesek meg olyan frissek, mintha előtted öntötték volna le valami hosszú időn keresztül készült alaplével az épp letépett zöldségeket.

dsc06089_1280.jpg

dsc06097_1280.jpg

dsc06096_1280.jpg

dsc06098_1280.jpg

A legjobb fogás viszont egyértelműen a libamáj volt mangóval:

dsc06100_1280.jpg

A főételekkel ugyanez a helyzet, egyedül talán a sertés volt egy kicsit túlsózva, pedig én aztán nem szoktam ilyesmire panaszkodni, viszont a háromféleképpen elkészített kacsa (konfitálva, rozéra sütve, mája grillezve) egy olyan fogás ezzel a körettel, amibe képtelenség belekötni. Eszed, és érzed, hogy ezt szeretettel és nagy odafigyeléssel készítették.

screen_shot_2015-07-31_at_10_06_33.jpg

dsc06111_1280.jpg

dsc06113_1280.jpg

screen_shot_2015-07-31_at_10_05_53.jpg

És bár én nem különösebben lelkesedem a desszertekért, ezeket az utolsó morzsáig elpusztítottuk:

screen_shot_2015-07-31_at_10_06_48.jpg

screen_shot_2015-07-31_at_10_06_41.jpg

A Karolina fűszerkertje felnőtt a feladathoz, nem olcsón, de izgalmas, jó fogásokat ad, csodás környezetben.

Karolina fúszerkertje
Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.
06306056311
H-V: 12-21

A legjobb balatoni étterem nyomában: Karolina fűszerkertje Tovább
A legjobb balatoni halsütők: toplista

A legjobb balatoni halsütők: toplista

Leteszteltük a korábbi listavezető halsütőket, és azt tapasztaltuk, hogy továbbra is vannak szuper helyek, amelyek generációs hagyományokat visznek tovább, de azért néha egy kis hiányérzettel álltunk fel az asztaltól. A lelkesedés többé-kevésbé megmaradt, de az alapanyag nem ugyanaz. Mivel nincs balatoni halászat, a büfék és az éttermek sem tudnak hivatalos úton balatoni halat vásárolni, úgyhogy a tóhoz érkező turisták még csak véletlenül sem fognak helyi halat enni a parton.

cb6.jpg

Akkor honnan van a hal?

  • Néhányan talán bevállalják, hogy feketén vásárolnak halat.
  • A vendéglátósok nagyobb része nem kockáztat, és környékbeli halastavakból, halgazdaságokból szerzi be az árut.
  • Vagy külföldről rendel, a fogas és a süllő leginkább Kazahsztánból és Törökországból érkezik az országba.

Szóval ez a helyzet, és ennek tükrében következik update-elt listánk:

András büfé, Balatonszemes

Ezért a gasztronómiai élvezetért majdnem el kell hagynod Balatonszemest, de megéri túrázni egy jót. András a nyolcvanas évek végétől viszi a helyet, szinte fogalom a környéken. Retró dizájn, szép panoráma, és minőségi borokból készült fröccs - minden megvan, amit egy halsütő adhat a tökéletesre sült halakon kívül.

and_5.jpg

Aszófői halsütő, Aszófő, 71-es út

Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül. A harcsafilé úgy néz ki, mintha egy szelet rántott hús lenne, puha, omlós, alig van halíze, a fokhagymás pisztráng pedig a prézlije miatt izgalmas. Azoknak ajánljuk, akik besokalltak a zsúfolt partmenti helyektől, és szívesebben nézik a tájat és a muskátlikat.

aszofo2.jpg

Halas Karcsi, Zamárdi

Zamárdi legjobb halsütőjét a Mókus utca környékén találod. Halas Karcsi, vagyis Csibrák Károly büféje mintha a semmi közepén lenne, de erről nem nagyon vesz tudomást senki. A tulaj 30 éve van a szakmában, a rutin meg az évek biztosítják neki a helyet a legjobbak között.

 jb3.jpg

Jóbarátok, Balatonalmádi

Egyszerű a recept: mindent úgy kell csinálni tovább, amiért a helyiek imádták (és máig imádják) ezt a halsütőt. Nem véletlenül: a keszeg tökéletes, kárpótol a kissé fáradt kiszolgálásért, a hús omlós és ízletes, a panír kellően ropogós és sós, az uszony és a farok pedig eléggé átsült ahhoz, hogy bevállalósabb keszegevők elropogtassák. A Jóbarátoknak abszolút helye van a toplistában.

jb1.jpg

Kánya Zoli halsütője, Gyenesdiás - Hévíz - Liliomkert piac

Kánya Zoli több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni. A halfüstölés egyébként művészet, amit sok kísérletezéssel lehet megtanulni. Gyenesdiási halsütőjében a szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az emblemtikus fogás a tapolcai füstölt pisztráng, a hévízi piacon található standján pedig lehet venni füstölt vajhalat és lazacot is, a füstölt libamájjal, libamellel, kacsamellel, szarvassonkával egyetemben. 

kz10.jpg

Oszi bácsi keszegsütödéje, Szigliget

Oszi bácsi 72 éves, de rendületlenül süti a szigligeti strandon a keszeget és a süllőt - és már a pisztrángot is. Nemcsak a halak, hanem az élmény miatt is érdemes idejönni, mert Oszi bácsi egy jelenség. A stressz és a kapkodás nem pálya, a halak akkor is éppen annyi ideig sülnek, amennyi szükséges, ha hosszú a sor. A keszeg, amit kóstoltunk, tökéletesen ropogósra sült, viszont maga a hal viszont egy kicsit sovány, de hát mi választottuk, és a keszeg sose volt egy sertéscomb. A nem balatoni keszeg másmilyen, ez van.

oszi7.jpg

Sió Halsütő, Siófok

A süllővel már bizonyított a hely, ezért most pisztrángot és halburgert ettünk. A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis só jó jött volna még. A panír viszont tökéletes volt. Ropogós, sós, ízletes, egyenletes. Látszik, hogy gondosan készítették elő a halat. A halburgernél a szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van. A panír kifogástalan, a hús puha, és sehol egy szálka.

sio2.jpg

.

A legjobb balatoni halsütők: toplista Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: KisHableány

A legjobb balatoni hamburger nyomában: KisHableány

A Kishableány hamburgere rögtön három helyé egyszerre: Badacsony mellett ugyanezt eheted Keszthelyen a Fröccsteraszban és a túlparton, Balatonbogláron, a Palettában is.

dsc06335.jpg

Sőt, nemcsak ezt, hanem a beach food projekt mindegyik elemét: ezeket Bezerics Dani és a Balatoni kör azért alkotta meg, hogy legyen néhány jól azonosítható, sehol a világon máshol nem kapható gyorsétele a Balatonnak, olyan, ami nemcsak gyors, jellegzetes, de finom is. A pakkban van a helyi alapanyagokból készülő BalcsiBagel kecskekörözöttes mangalicastifolderrel (a stifoldre nem valami emós gasztrosznob elnevezés, egy hagyományos, német eredetű magyar kolbászfajtáról beszélünk), és benne van a füstölt halkolbászos Vízikutya is, ezekről Kriszta mind írt már a korábbi cikkében.

És a projekt része a legkevésbé autentikus, de a  sorozatunkba legjobban passzoló, bazaltsóval ízesített burger is.

És ahogy már említettem, két másik helyen is megkaphatod ugyanezt, a bazalt burgerre tehát már egész lánc épült, ha nem is a hagyományos, gyorséttermes kivitelben. És ez a legjobb az egészben: hogy Bezerics Dani és csapata tényleg remek minőséget hozott létre, olyat, hogy ha minden településen ez lenne a sztenderd, innen indulna az étkeztetés, nem kéne többé az általában elég problémás balatoni gasztronómiáról beszélni, mert mindenkinek igazodnia kéne a minőséghez.

Mindenesetre Bogláron, Keszthelyen vagy Badacsonyban már ott van ez a kis dög:

Nézzük a pozicionálást, ahogy mindegyik korábbi cikkben!

  • Eléri a hamburgerük a budapesti mezőny tetejét? Majdnem.
  • Kiemelkedik a balatoni mezőnyből: Toronymagasan.

Az előtted sülő hússzelet a szintén vaslapra helyezett zsemlével együtt remek darab. Végre nem valami ipari, vagy házi, de édeskés bucit kapunk, aminek a renoméját eléggé megtépázta, hogy az íze összeforrt a csalamádés KGST-burgerekkel.

dsc06324.jpg

Itt erről szó sincs, a zsemle állagra, ízre jó, a hús alapanyaga kiváló, a sütési ideje pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva és az alapanyagok minőségébe sem tudsz belekötni. Az összehatás, főleg a húsé, azonban eggyel szárazabb az ideálisnál, például a Pesti Burger és Bár csodálatos marhájánál, és az olyan izgalmaktól is mentes a fogás, mint a Zing karamellizált, csilis-majonézes hagymája. 

dsc06343.jpg

De a bazalt burger ott van ezek után nem sokkal lemaradva, ami óriási eredmény, hiszen Budapestnek is hosszú évekre és kemény melóra volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a szintet, a Balatonon meg két éve még nem nagyon létezett rendes hamburger.

A bazalt burgernek persze meg is kérik az árát, a 20 dekás hússal 2 ezer forintba kerül, ami elég sok, de összehasonlítva a tíz dekás fagyasztott hússal kínált 1000-1200 forintos burgerekkel látni kell, hogy ez sokkal inkább megéri, mint azok.

Kishableány
Badacsonytomaj, Park u. 1. 
06703889400

A legjobb balatoni hamburger nyomában: KisHableány Tovább
Pixelnők a kisbuszban: kortárs művészet és bulik Tihanyban

Pixelnők a kisbuszban: kortárs művészet és bulik Tihanyban

Ha előző hétvégére valami izgalmasabbat kerestél, mint a strand-buli-evés-ivás, akkor erre remek megoldást kínált Tihany, pontosabban a Rév közelében levő Placc, ami egyébként egy jó kis termelői piacnak ad otthont, de most egy ötnapos "kortárs művészeti kerti parti" helyszíne volt.

tejivo_lany.jpgWeiler Péter: Tejivó lány. Forrás: Weiler Péter

Az első nap délutánja tényleg egy laza piknikhez hasonlított, azzal a különbséggel, hogy itt néhány méterenként képzőművészekbe és mindenféle installációkba botlottál. Ez a rendezvény nem arról szól, hogy valakik kiállítanak, te meg nézed, aztán iszol egy fröccsöt és hazamész. Itt nyitott terek, interaktív programok várnak, és találkozhatsz a hazai kortárs művészet és design nagyágyúival is. Volt például művészettörténeti krimi, betonból készült logikai játék, és még sok minden, ami közelebb hozza egymáshoz a művészeti ágak képviselőit és a közönséget.

artplacc6.jpg

artplacc4.jpg
Az idei ARTplaccon először egy hatalmas designsátort is felhúztak, ahol többek között galériák, MOME-hallgatók  is bemutatkoznak. Ha eleget nézelődtél, kipróbálhattad a Stringbike hazai gyártású bringáit, vagy gyúrhattál egy kicsit a Hard Body Hang street workout eszközeivel.

artplacc1.jpg

artplacc3.jpg
Itt még a retró Robur kisbusz is galériává alakult: Weiler Péter ismét a semmihez sem hasonlítható balatoni életérzést gondolta újra pixelartos-képregényes stílusban, és itt volt látható először a Különjárat/Balaton című kiállítása is. A médiaszakember és képzőművész egyébként korábban a köveskáli buszmegállóban (bocs, buszpályaudvaron) is rendezett már kiállítást, szóval valamiért szereti a rendhagyó helyszíneket.

artplacc8.jpg
Az Artplaccon természetesen a kajának is köze volt a dizájnhoz. Lakatos Márk stylist gasztronómiai projektje, a Lakatos Műhely főzött a Placcon, így biztos lehettél benne, hogy az étel kinézetére is odafigyeltek (remélhetőleg finom is, még nem kóstoltuk). Hogy képben legyél az árakkal: egy tojásrántotta 650 Ft, a főételek 1450-1800 forintba kerültek.  Volt közösségi reggeli és piknik is. És persze a termelői piacot is megtartották.

artplacc5.jpg
Aki igazán képben akart lenni, részt vehetett különféle workshopokon. szakmai beszélgetéseken. A kiállítók között szerepelt a Moholy­Nagy Művészeti Egyetem, a Ludwig Múzeum, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és idén először a Design Terminál is. De volt egy csomó gyerekprogram is, színházzal, kreatív játékokkal, zenével.

artplacc2.jpg

artplacc7.jpg
Tihanyi ARTplacc kortárs művészeti + design fesztivál
2015. július 22-26.
Tihany, Rév

Pixelnők a kisbuszban: kortárs művészet és bulik Tihanyban Tovább
Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G!

Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G!

Közel teljes* lefedettséget­ élvezhetnek a Balatonra látogatók a Telekom 4G mobilinternet hálózatán. Nézzük meg, mi mindenre használható a szupergyors mobilnet nyaralás közben!  

ilb_kopf_644x372.jpg

Az okostelefonok és a tabletek rohamtempóban terjeszkedő világában már útközben is böngészhetjük kedvenc weboldalainkat, webes tartalmainkat. Különösen jól jön a szupergyors 4G mobilnet nyaralás közben. Nyaranta pihenni vágyók tömegei özönlenek a Balaton partjára, a minőségi kommunikációs lehetőségekhez való hozzáférés pedig már mindenütt elvárás. Vezeték nélküli internethálózat (Wi-Fi) nem mindenhol érhető el a part menti településeken, a 4G-hálózattal azonban nem kell a véletlenre bíznunk magunkat. A Telekom dinamikus mobil hálózatfejlesztésének eredményeképpen országszerte már 2032 településen elérhető a legkorszerűbb mobilinternet szolgáltatás, ezzel az országos lakossági kültéri lefedettség már elérte a 87%-ot.

17417_644.jpg

17420_644.jpg

17401_644.jpg

A Balatonpart a nagy adatigény miatt előnyt élvez a kevésbé látogatott üdülőhelyekhez képest, a főszezonra készülve nemrég kötötték be a Telekom 4G hálózatába Balatonszentgyörgyöt, Balatonkeresztúrt és Balatonberényt is.

A hagyományos vízparti láblógatás mellett a Balaton ma már menő fesztiválhelyszínné is előlépett. A Mastercard Balaton Sound július 8. és 12. között várta a zenerajongókat. Ma már a fesztiválélmény is nehezen képzelhető el nagy sebességű internethálózat nélkül.  A Telekom 4G hálózatának segítségével villámgyorsan feltölthetjük pillanatképeinket, szelfijeinket vagy akár HD videófelvételeinket kedvenc közösségi oldalainkra.  A Telekom közösségi oldalak adatopciójának köszönhetően akár 890 forintos havidíj ellenében korlátlanul is böngészhetjük kedvenc közösségi oldalainkat. **

17432_644.jpg

Idén nyáron már nincs szükség pénztárcára vagy plasztik bankkártyára a fesztiválozáshoz, hiszen MobilTárcával is lehet fizetni minden hazai készpénzmentes fesztiválon, többek között a soproni Telekom Volt Fesztiválon, a Zamárdiban megrendezett MasterCard Balaton Soundon, valamint az augusztusi budapesti Sziget Fesztiválon. A MobilTárca a legkényelmesebb és legbiztonságosabb fizetési módok közé tartozik.

Nyáron a diszkókban, a szórakozóhelyeken is felpezsdül az élet, ha esetleg egy ismeretlen dallam mászna a fülünkbe, egy zenefelismerő  applikációval (pl.: Shazam, Soundhound) az előadó személyét és a zeneszám címét is pillanatok alatt kinyomozhatjuk. Ha pedig a parton fekve szeretnénk kedvenc számainkat meghallgatni, a Spotify zenei streaming szolgáltatás 10 milliós kínálatából válogathatunk. A program elérhető ingyenes és havidíjas (prémium) változatban is.

17443_644.jpg

17448_644.jpg

A Spotify Premiummal igazi zenei élményben lehet részünk: reklámok megszakítása nélkül, kiváló hangminőségben élvezhetjük arra alkalmas készülékünkkel kedvenc zenéinket, akár internetkapcsolat nélkül, offline üzemmódban is.  Akinek mindez fontos, érdemes a Telekom Music díjcsomagjai közül választania, amelyek regisztrációt követően hozzáférést biztosítanak a - 60 napig díjmentesen kipróbálható - Spotify Premium szolgáltatáshoz.

Autós, kerékpáros utazásaink során is jól jöhet a szélessávú mobilinternet, ha navigációra vagy az aktuális helyadatok lekérésére van szükségünk. De ha éppen az aktuális tömegközlekedési vagy vasúti menetrendet szeretnénk böngészni, akkor a Play Áruházban, App Store-ban vagy a Windows Áruházban is beszerezhető Menetrendek applikációval könnyedén megtudhatjuk, mikor indul a buszunk vagy a vonatunk.

További információ a Telekom 4G szolgáltatásáról, lefedettségéről, illetve a Spotify-ajánlatokról a Telekom honlapján található.

*     95% feletti

** Szöveges és képi megjelenítésű tartalom a Facebook, LinkedIn, Instagram, MySpace,
Snapchat, Twitter, Tumblr, Badoo, Foursquare, Pinterest és Regram közösségi oldalakon

Disclaimer: a Magyar Telekom az I love Balaton hirdetője

Balatoni nyaraláskor is legyen kéznél a 4G! Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: Ham & Ham Burger Bár

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Ham & Ham Burger Bár

Folytatódik a legjobb balatoni burgereket felkutató sorozatunk, a második részben egy füredi étterembe látogatunk el. Érdekes város ez, mert építészetileg mindig is az egyik legmenőbb hely volt a Balaton környékén, de Füred gasztronómiája erős kihívásokkal küzdött a legutóbbi évekig. Alig akadt itt értelmezhető hely, ha valami jót akartál enni, sokáig csak a Hatlépcsős velős pirítósa volt alternatívának, ami finom, de kevéssé szofisztikált kaja. Aztán megnyílt a Karolina, meg a Kredenc, jöttek a színvonalas éttermek is, ma már egészen jó a helyzet, csak a kínálat egy kicsit átugrotta a keresletet, mert olcsó, de minőségi helyből ma is kevés akad (akad, de kevés). Pedig azokban lehetne nagy forgalom.

Lássuk akkor parttól távoli Ham & Ham Burger Bárt.

Eléri a hamburgerük a budapesti mezőny tetejét? Nem.
Kiemelkedik a balatoni mezőnyből: Onnan ki.

A fentiekből talán kiderül, hogy nem ez a legjobb hamburger a Balaton partján, de mindenképpen említésre érdemes, még akkor is, ha Füreden sem itt adják a legjobb burgert (a konkurenciáról majd később).

Mondom, mivel van gond: a zsemle semmi különös, előrecsomagolt, a zöldségek frissek, de nem egy bioangyal keltette ki őket szárnyaival egy haute cuisine-tojásból és használnak ipari alapanyagokat is, a sajtszósz például valószínűleg az a mártogatós, amit a nachoshoz adnak.

dsc06150.jpg

Viszont láthatóan sokkal több energiát öltek ebbe a burgerbe, mint a strandokon szoktak, jobban összeáll valamivé az egész, és a legfontosabb, a hús is messze maga mögött hagyja a balatoni mezőnyt: ez legalább nem ipari, hanem saját készítésű, és azt is tudják, hogy kell megsütni ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen.

dsc06153.jpg

A fűszerezése is tökéletesen rendben van, főként talán a darálást lehetne felróni neki, kisebb szigetekbe csomósodik össze a hús, szóval komoly gasztronómiai elemzésre nem alkalmas ez a burger, de arra igen, hogy valami értelmezhető kajával lakj jól. És az meg külön szimpatikus, hogy van “Mérgező Hamburger”, amiben öt húspogácsa van, összesen tehát egy kiló hússal érkezik a szörny az asztalodra (ami hatezer forintba kerül, de a sima hamburger ára 1300 körül jár).

Ham & Ham Burger Bár
Balatonfüred, Vasút utca 1.
H-V: 11-22:00

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Ham & Ham Burger Bár Tovább
Állítólag ők a legszebb csajok a Balatonon

Állítólag ők a legszebb csajok a Balatonon

Többfordulós megmérettetés után állt össze a Miss Balaton by Cosmopolitan döntős csapata. A 16 lánynak három castingon kellett helytállni, ahol különféle feladatokat kellett teljesíteni. A szépségversenyre májusban jelentkezhettek a lányok, és az utolsó castingon például egy-egy személyes interjú keretében általános műveltségi és napjaink közéleti eseményeit érintő kérdésekről beszélgettek a versenyzők a zsűrivel.

A lányok a top 100-ból kerültek a legjobb 50, majd 32 közé, és most már megvan a döntősök névsora is. Közülük kerül majd ki a Balaton királynője augusztus 15-én Balatonfüreden. Addig még egy kétnapos fotózás és egyhetes felkészítő tábor vár a mezőnyre, ahol többek között Epres Panni, Iszak Eszti, a VIVA műsorvezetője, Horváth Éva és Seres Attila készíti majd fel a szépségeket a látványos fináléra. Reméljük, akkor már nemcsak műtermi, hanem balatoni képek is készülnek róluk. 

A verseny győztesének főnyereménye egy Toyota Aygo, valamint egy éven keresztül havi 100.000 forint lesz. Az első udvarhölgy 500.000 forint értékű utazási utalvánnyal, a második udvarhölgy 300.000 forint értékű belföldi üdüléssel gazdagodik. 

De nyilván nem ezekért az infókért kattintottatok ide, szóval jöjjön a lényeg: a fotók!

Állítólag ők a legszebb csajok a Balatonon Tovább
A legjobb balatoni hamburger nyomában: Neked főztem

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Neked főztem

Vágjunk is bele a lecsóba: persze, a hamburger nem autentikus fogás a környéken, de ugye a hekket sem a Balatonból fogják. Lépjünk ezen tehát túl. Ráadásul: a minőségi hambinak már van  tök jó előképe, Budapesten az elmúlt években tucatnyi remek hely nyílt, néhány közülük az európai nagyvárosokban is megállná a helyét, és egy jól elkészített hamburger abszolút komoly étel Aki még csak gyorsétteremben meg egyszerűbb strandbüfékben evett ilyesmit, el sem tudja képzelni, milyen az, amikor egy hús szaftos, tökéletesre sütött, amikor a zsemle odafigyeléssel és nem géppel készül, amikor minden alapanyag versenyben van a tökéletes falatért.

Szerencsére a budapesti vendégek az elmúlt években megtanulták, meddig juthat el ez a műfaj és ők már nyaralás közben is elvárják ugyanezt a minőséget, ami jót tesz a balatoni gasztronómiának. Minőségi étteremből ugyanis egyre több van, de legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb, hogy a strandon ácsorogva ezerötszázból is értelmezhető kaját és ne valami fagyasztott-mikrózott szemetet kapj. Sorozatunkban tehát ezeket a helyeket próbáljuk összegyűjteni.

Az első részben rögtön a zánkai Neked főztemet próbáljuk, aminek a kínálatáról már írtunk korábban, de a hamburgerre csak most ugrunk rá.

dsc06054.jpg

Kezdjük a legfontosabbal:

Eléri a budapesti mezőny tetejét? Nem
Kiemelkedik a balatoni mezőnyből? Okvetlenül

A Neked főztem kábé ott jár, ahol a budapesti high-end hamburger öt éve, ami most már csak a középmezőnyhöz elég, de attól még jó minőségről beszélünk, és ez a szint bőven elég a balatoni top-10-hez. 2015-ben legalábbis mindenképp.

Látszik, hogy a helynél odafigyeltek a koncepcióra, jópofa a brandingelt papírtálca, jó a házi krumpli, az alapanyagokkal láthatóan a minőségi irányba indultak el, és hogy mégis kapjon valami regionális ízt a hambi, a hús mangalicából készült (mondjuk Angus marha is él a tó körül, de ezen most ne akadjunk fel), és tényleg jó: nem áll össze mócsingos darabkákba, szaftos, megfelelően van sütve és karakteres is. Egyedül talán az összbenyomás nem szélsőségesen erős: ez a hamburger olyan, mintha fognák az alapreceptet és minden ipari szemetet valami jobbal helyettesítettek volnaek. A végeredmény így finom, csak nincs benne semmi csavar, amit a jó budapesti hamburgerek után már elvárna az ember.

dsc06066.jpg

dsc06062.jpg

Na de gond ez? Nem az. A menü 1290 forintba kerül, ami valószerűtlenül jó ár, a strandokon ugyanis pont ennyibe kerülnek a fagyasztott alapanyagokból készülő rettenetek, és ez a hamburger kábé úgy viszonyul azokhoz, mint egy Rolls-Royce a Tavriához: persze, mindegyikben belsőégésű motor van és egyiknek sem felfelé nyílik az ajtaja, fluxuskondenzátor sincs bennük, de mégis, össze nem hasonlítható dolgokról beszélünk.

tavr.jpg

Szóval: ha a zánkai strandon jársz, keresd a Neked főztem nevű büfét a déli bejáratnál, a strandon kívül, nem bánod meg.

Neked főztem

Zánka, strand

Nyitva: 12-20h, június 15-től minden nap 11-22h

06706764109

A legjobb balatoni hamburger nyomában: Neked főztem Tovább
A legjobb balatoni halsütő nyomában: Sió Halsütő update

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Sió Halsütő update

Nem a parton van, mégis megéri elzarándokolni a siófoki Vitorlás utcai halsütőbe. Korábbi posztunkban már bizonyított a hely a halászlével és a rántott fogassal, és kíváncsiak voltunk, maradt-e a minőség.

sio2.jpg
Kint kerestünk helyet, a kellemes, árnyékos, művirágos teraszon. A művirág valamilyen okból egyszerűen kötelező a balatoni vendéglátóhelyek nagy részénél, akárcsak a műanyag napközis tálca. De nem a dizájn miatt vagyunk itt.

sio12.jpg

sio4.jpg

Az árak minimálisan emelkedtek, vagy ugyanazok maradtak a múltkori teszteléshez képest, egyedül az egész süllő lett drágább (580 Ft/10 dkg helyett 650 Ft/10 dkg.) a keszeg, a pisztráng és a hekk ára nem változott, a harcsahalászlé 1400 Ft helyett 1500 Ft az idén.

sio10.jpg
A személyzet nagyon kedves, nem stresszelnek, vagy jól leplezik. Pedig 35 fokban (kint) nem lehet könnyű egész nap állni a forró olaj fölött. A tulajdonos, Huszár László csak néhány évvel ezelőtt nyitotta a helyet, miután sok sok évet lehúzott szakácsként. Megunta, hogy nem lehetett a maga ura, meg hogy nem mindig tudta azt a minőséget hozni, amit elvárt magától. Türelmesen válaszol minden kérdésre, és amikor azt hinnéd, hogy nagyon unja ezt az egészet, és tökre megbánta, hogy itt szív minden nap a halszagban, kacsint egyet, és rájössz, hogy a pókerarc csak egy vicc.

sio1.jpg
Mivel a fogas tavaly már megvolt, a nem balatoni keszeg meg elég necces tud lenni, a pisztrángra szavazunk. Kovászos uborkával, szigorúan, a sült krumpli és a fehér kenyér csak lerombolná a kulináris élményt. Egyébként itt vannak olyan extrák is, mint a tzatziki és a görög saláta, ha unod az uborkát. És kihozzák a kaját (hétköznap jártunk náluk, nem tudjuk, hogy telt ház esetén mi a helyzet).

A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis sóért könyörög. A panír viszont tökéletes. Ropogós, sós, ízletes, egyenletes. Látszik, hogy gondosan készítették elő a halat. Azt hittük, hogy ilyen melegben alig bírunk leküldeni pár falatot, aztán majdnem elfogy az egész, kivéve ugye a fejét.

sio3.jpg

sio6.jpg
Kipróbáljuk a halburgert is. A szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van. A panír kifogástalan, a hús puha, és sehol egy szálka.

sio7.jpg

sio8.jpg

sio9.jpg
Bár nem tipikusan a halak kísérője, nagyon megörülünk, hogy az italkínálatban hazai kézműves sörök is szerepelnek. Egyelőre nem sok siófoki hely mondhatja ezt el magáról.

A Sió halsütő tehát továbbra is a legjobbak között van, ne hagyd ki, ha Siófokon jársz! Mivel lehet kapni kolbászt, csirkeburgert és még rántott csirkét is, elhozhatod azokat a családtagokat és barátokat is, akik nem rajonganak a halakért. Ők majd isznak kézműves sört.

Sió halsütő
Siófok, Vitorlás u. 1-3.
Tel.: 06203633470

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Sió Halsütő update Tovább
Több ezren a vízben Tihany és Füred között

Több ezren a vízben Tihany és Füred között

Közel kétezren vettek részt az idei, I Love Balaton által szervezett Öbölátúszáson, ami háromszoros érdeklődést jelent a tavalyihoz képest, és egyben évtizedes rekordot is. Sokkal többen neveztek, mint a korábbi években bármikor. Nem voltunk felkészülve ekkora érdeklődésre és ennyi helyszíni nevezésre, a tavalyi indulók számának kétszeresére, 1600 főre számítottunk, és ez a regisztrációnál hosszabb várakozást okozott, ami abszolút a mi hibánk, és amit biztosan nem követünk el még egyszer. Ahogy a sajtóközleményünkben is szerepel, elnézést kérünk mindenkitől, akinek kellemetlenséget okoztunk, nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttetek, és a későbbi rendezvényeken nemcsak a kiemelt biztonsággal, de a gyors regisztrációval is igyekszünk majd meghálálni vagy újra kiérdemelni a bizalmat.

2015_07_19_obolatuszas_0494_jpg_1280.jpg

Azokat, akik kitartóan végigállták a sort, egy szuper program várta, ami leginkább egy laza hétvégi strandoláshoz hasonlított. Elképesztő volt az a türelem, amit a részvevők tanúsítottak a több órás sorban állás után, és szinte mindenki mosolyogva csobbant a vízbe.

img_1699_jpg_1280.jpg

Akik a 800, illetve az 1500 méteres távra vállalkoztak, helyben rajtoltak, az elszánt öbölátúszókat (3600 méter) buszokkal szállítottuk a rajt helyszínére, a tihanyi Hajóállomáshoz. A hőmérséklet elérte a 35 fokot, és a Balaton sem volt túl hideg, kb. 28 fokban kellett szelni a kilométereket. Ez az a verseny volt, ahol a speaker is a vízben tolta mikrofonnal együtt, és ahol tényleg nem volt érdemes elindulni egy komoly réteg naptej – és bemelegítés – nélkül.

2015_07_19_obolatuszas_0311_jpg_1280.jpg

2015_07_19_obolatuszas_0034_jpg_1280.jpg

2015_07_19_obolatuszas_0135_jpg_1280.jpg

Az öreg rókák akár 10 percet is tornásztak az úszás előtt. Kokó, aki előző nap iramfutóként vett részt az I Love Balaton Éjszakai Futáson, és lenyomott egy félmaratont (és eleve bringával érkezett Füredre Budapestről), kora délelőtt leúszta a 3600 métert, hogy aztán letekerjen még 90 kilométert. Az Ironmanre való felkészülés nem vicc. De legalább ekkora főhajtás azoknak a 9-12 éves gyerekeknek, akik simán átúszták az öblöt, és ez volt az első nyílt vízi megmérettetésük (Karina és Csaba, illetve Dorina és Viki, nagy gratula) és a senior korosztály képviselőinek, akik közül a hetvenes éveiben járó Dezső bácsi korábban már 11 aranyérmet szerzett az Öbölátúszáson.

2015_07_19_obolatuszas_0459_jpg_1280.jpg

2015_07_19_obolatuszas_0471_jpg_1280.jpg

Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid Európa-bajnok úszók fogadták a beérkezőket a célvonalnál. Az abszolút győztes 3600 km-en Orosz Ádám lett, aki a tavalyi I Love Balaton 2x versenyen is tarolt. A Kőbánya SK profi úszója napi 7-8 km-t edz, igazán nem volt kihívás neki a mai táv – bár a nyílt vízen nehezebb tájékozódni, mesélte.

Ha belejöttél, lemaradtál, vagy nem tudtad végigállni a sort, 25-én pótolhatod/folytathatod a nyár egyik legjobb élményét a Zamárdi-Tihany-Zamárdi távot úszhatod le az I Love Balaton 2x versenyén. Ez is nagy buli lesz, és ígérjük, ezen és az összes későbbi rendezvényünkön még nagyobb hangsúlyt fektetünk az orvosi vizsgálat és a regisztráció felgyorsítására, melynek bevezetéséhez azért ragaszkodtunk, mert versenyeinken semmi sem fontosabb a biztonságnál.

Több ezren a vízben Tihany és Füred között Tovább
Para helyett bulizás az I Love Balaton Éjszakai Futáson

Para helyett bulizás az I Love Balaton Éjszakai Futáson

Már tavaly is meglepett minket a hatalmas lelkesedés, de az idei futásra egyszerűen nem találunk szavakat. Az, hogy imádjátok a balatonfüredi I love Balaton Éjszakai Futást, már a nevezésnél kiderült: annyira sokan jelentkeztetek, hogy a tervezett 1500 helyett közel 2000-re kellett emelni a helyek számát, a helyszínen viszont már nem volt mód a nevezésre. Ráadásul a félmaratoni táv volt a legnépszerűbb.

_van5367.jpg

_van5469.jpg

A gyerekek este 7-kor indultak (600 m-es táv), 21:05-kor pedig elrajtolt az év legbulisabb futóversenye, amit nem csak a közönség élvezett, hanem a résztvevők is. Kivéve talán a hosszú, alattomos emelkedőket, amelyekből inkább a 10 km-es távot és a félmaratont teljesítőknek jutottak az igazi csemegék – nekik többször is meg kellett küzdeni a pályával. Ehhez jött még a hőmérséklet – ez az év egyik legmelegebb napja volt, szóval nagy tisztelet mindenkinek, aki bevállalta a versenyzést.

mark2.jpg

_van6066.jpg

mark1.jpg

A táv legfélelmetesebb része az volt, amikor az erdőn kellett átfutni a Park utcából a Séta utcába. Parázni egyáltalán nem kellett, az útvonalat szalaggal jelöltük meg és kivilágítottuk, hogy még véletlenül se tévesszétek el az útvonalat.

A 10 km-es távot teljesítőket már igazi partihangulat fogadta a célban, akik pedig végignyomták a 21 km-t, egy komolyabb buliba érkeztek. Cittel Julcsi, régi motorosnak számító futó (és újabban triatlonos) szerint az idén a közönség is sokkal aktívabb volt.

mark3.jpg

Az idén iramfutók is segítették a versenyzőket, aki rájuk tapadt, garantáltan hozta a 90, 105, 120, illetve a 140 perces időket. A rutinos atléták között Kokó is feltűnt, és két lábon járó doppingszerként lendítette át a versenyzőket a holtponton. Neki ez a jövő heti Ironmanre való felkészülés utolsó fejezete volt, reggel már letekert 90 km-t, itt megvolt a félmaraton, vasárnap pedig az Öbölátúszás a terv. „Ennek a versenynek elsősorban a hangulata az, ami magával ragadja az embert” - mondta a célba érés után. „Az, hogy 2 ezer ember, együtt egy jót sportolt, nagyon jó dolog, csodálatos. Végig nagyon élveztem”.

_van5729.jpg

_van5999.jpg

Aki kihagyta az idén az I Love Balaton Éjszakai Futást, de úgy dönt, jövőre itt lesz, az oldalunkon rengeteg, profiktól származó tippet talál a felkészüléshez, az edzéstervtől a legtáplálóbb reggelik receptjén át a nyújtásokig. Persze az is tök izgalmas lesz, ha nézőnek jöttök!

És persze nem elfelejteni, hogy nemsokára indul az Öbölátúszás, ha Balatonfüred környékén vagy, gyere, még nem késő nevezni.

Az I Love Balaton Éjszakai Futás 2015-ös győztesei:

5 km: Berényi Marcell
10 km: Koszár Zsolt
21 km: Medovárszky Zoltán

Gratulálunk!

fotók: Korecz Márk és Vanik Zoltán

Para helyett bulizás az I Love Balaton Éjszakai Futáson Tovább
Európa-bajnokok fogadnak a célba érkezéskor az öbölátúszáson

Európa-bajnokok fogadnak a célba érkezéskor az öbölátúszáson

Van okunk a mosolygásra, egészen pontosan ez:

screen_shot_2015-07-17_at_10_19_45.png

Igen, vasárnap, az átúszás napján gyönyörű idő lesz, pontosabban elég meleg ahhoz, hogy egy jó kis csobbanásnál ne is találhass jobb programot magadnak. Mivel nálunk első a biztonság, a verseny elmaradt volna, ha az időjárás nem tökéletesen alkalmas az úszásra, ennél jobb időt viszont nem is találhatnánk a rendezvényre.

Amire rengeteg előnevezés érkezett, szóval óriási buli lesz, és már a verseny egyik legismertebb résztvevője, Koko is megmondta, hogy úszni akkor jó, ha sokan vannak körülötted.

koko-ilb-20150709_101.jpg 

És ha mindez nem lenne elég: Európa-bajnok úszók fogadnak majd a célban és ők adják át neked az átúszásért járó pólót is. Egészen pontosan Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid gratulálnak majd, ami elég menő dolog:

img_1881.jpg

Megkérdeztük Evelynt a rendezvényről, aki elmondta, hogy nagyon szeretne indulni az öbölátúszáson, de két hét múlva utazik a világbajnokságra, és ilyenkor már olyan precíz és szigorú az edzésterv, hogy azon kívül semmilyen versenyszerű rendezvényen nem indulhat.

"Pedig imádok a Balatonban úszni, korábban indultam is már versenyen és csodálatos volt. Jó, igazából eleinte féltünk, de ezzel nagyon sok úszó van így: nem látni a Balaton alját, és mi máshoz szoktunk a medencében. De amint túltettük magunkat ezen, nagyon jól mulattunk, és biztos hatalmas élmény lesz ez a most vasárnapi rendezvény is. És biztonságos, legalábbis én azt láttam, hogy nagyon komoly erőfeszítéseket tettek ebben az ügyben a szervezők".

img_1819.jpg

Evelyn szerint az úszás nagyon fontos, egyrészt, mert egészséges, másrészt meg mert ilyen melegben "tök jó a vízben lenni, én még ennyi év után is imádok csobbanni, tömeggel együtt szórakozni a Balatonban, mindenképp gyertek úszni" - üzente az Európa-bajnok.

És ha csak a száraz tények érdekelnek: Július 19-én vasárnap 11:30-tól indulnak a rajtidőpontok attól függően, hogy mennyit úszol: választhatsz 800 méteres szupermini távot, és lesz 3600 méter is (meg a kettő közt egy 1500 méteres). A rajt a Tihany Hajóállomási strandon, a Napsugár Beachen lesz (ide buszokkal szállítjuk a versenyzőket a célállomáson létesített versenyközpontból), a cél Balatonfüreden, a Marina Hotelnél.

A verseny honlapjáról minden infót megtudhatsz, ha még nem tetted, jelentkezz most, a három táv közül biztos találsz olyan, amelyik megfelel, hogy elmondhasd magadról, megcsináltad, átúsztad az öblöt.

Európa-bajnokok fogadnak a célba érkezéskor az öbölátúszáson Tovább