A legmenőbb vár Magyarországon

A legmenőbb vár Magyarországon

A világ tele van menő várakkal, de Magyarországon csak romokat találni. Nem azért, mert a mi váraink jobban mállanak a nemzetközi átlagnál, hanem mert a szabadságharcok után divat volt ezeket felrobbantani, hogy ne legyen mit elfoglalni a csapatainknak.

Ez baj, mert várakban mászkálni amúgy szuper móka, amit kevés helyen, de azért itthon is átélhetsz. Az egyik legjobb döntés, amit meghozhatsz: ellátogatni a sümegi várba, amit a fél évszázada tartó rekonstrukció során olyan szépen kipofoztak, hogy nem hiszel a szemednek.

kep.jpg

(fotó: Peter Stehlik

Már a környék is szuper, a vár alatt faltörő kosokat, hajítógépeket és királyi sátrakat találsz, hogy legyen valami elképzelésed arról, hogyan nézett ki egy ostrom.

De ha felbaktatsz a várhoz, vagy fejenként ötszázért felmész a vártaxival, őrült izgalmas képet kapsz a másik oldalról is. Odabent ugyanis sikerült olyan jól berendezni a terepet, hogy hiteles és izgalmas képet kapj egy vár mindennapjairól.

dsc09278_1280.jpg

imgp0045_1280.jpg

Remekül sikerült ugyanis a restaurálás, minden ízléses, semmi sem olcsó, vagy kirívóan modern, az egész épület úgy néz ki, mintha korlátlan mennyiségű pénz állt volna rendelkezésre a korabeli hangulat megteremtésére, ami nyilván nem igaz. Még a várkaput is fantasztikusan állították helyre a korabeli tervek alapján, és viszonylag sűrűn bemutatót tartanak a működéséről.

És a legjobb, hogy mind apróságra figyeltek: hogy van egy kis ketrec, amibe be lehet zárni a gyerekeket: ők is örülnek, te is örülsz. Ugyanígy nagy móka nekik a lovagi torna. Hogy ki lehet próbálni a kalodát. A kínpadot. Hogy az udvarba korabeli fűszernövényeket ültettek. Hogy lehet íjazni. Hogy vannak baromfik. Hogy a kínzókamrában el tudod képzelni, mennyire nem volt jó egy középkori várban kínlódni. Hogy a kürtőskalácsot a várkonyhában készítik, történelmi díszletek közt. Hogy… még száz hasonló apróság vár odabent.

dsc02792_1280.jpg

dsc09285_1280.jpg

dsc09288_1280.jpg

dsc09292_1280.jpg

dsc09295_1280.jpg

dsc09300_1280.jpg

dsc09310_1280.jpg

dsc02829_1280.jpg

dsc02808_1280.jpg

dsc02844_1280.jpg

dsc02852_1280.jpg

Egyszóval: minden igazinak, élőnek tűnik, és ettől százszor jobb a sümegi vár, mint a legtöbb hasonló Magyarországon. Nézd meg, de akkor is, ha pár éve már láttad, mert itt folyamatos a változás és a fejlődés.

Sümegi vár
Sümeg
Jegyek: 800-1500 Ft
Ny: 9-17

A legmenőbb vár Magyarországon Tovább
A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence

Korábban írtunk már erről a helyről, és alapvetően odavoltunk érte. Egyrészt a Balaton egyik legjobb részén van, Tihanyban, annak is a szélén, ahonnan gyönyörűen látszik az egész tó és ahonnan autóval három percnyire van a szombati piac, öt percnyire a belváros, tíz perc alatt meg átérsz Füredre, aminél ugye kevés szórakoztatóbb, elegánsabb, európaibb része van a Balatonnak (konkrétan nincs).

dsc09252_1280.jpg

Szóval programok bőven akadnak, de nemcsak a nyár közepén, hanem ilyenkor, ősszel is. Sőt, bizonyos szempontból még jobb is ilyenkor menni. Ez a környék ugyanis bőven kinőtte már a napozós-pancsolós korszakát, és bár pont az Echo alatt van az egyik legjobb strand az egész tó körül, gyönyörűre nyírt gyeppel, színvonalas szolgáltatásokkal, ezek könnyen elterelik a figyelmet arról a milliónyi jóságról, amit a környék tartogat. Kezdve Füred múzeumaitól, éttermeitől, akváriumaitól Tihany számos nevezetességéig van itt egy rakás dolog, amiért bármikor érdemes idejönni és amik megérdemlik, hogy a lángosfalás ne terelje el róluk a figyelmet.

Az Echo Residence tök jó terep egy ilyen túrához, mert kevés nagyvonalúbb, szellősebb hely van a környéken. A szobák közt akadnak hatalmasok, amit mi próbáltunk, az például két hálószobás, az egyiket egy üvegfal választja le a nappaliról, amin keresztül akár a Balatont is láthatod, szóval reggel, amikor felkelsz, máris tudod, merre jársz.

dsc09255_1280.jpg

dsc09254_1280.jpg

dsc09251_1280.jpg

A nappali is tágas és van egy konyharész is, de tudni kell, hogy a helyet nem apartmannak szánják, ez inkább csak arra jó, hogy ha felhozatod az ételt a szálloda étterméből, legyen hova elpakolni a szennyest. 

dsc09245_1280.jpg

dsc09253_1280.jpg

dsc09249_1280.jpg

A fürdő nagy és jól felszerelt, sőt, annyira jól, hogy szauna is van benne.

dsc09257_1280.jpg

dsc09260_1280.jpg

dsc09259_1280.jpg

Az egyetlen negatívum ezzel a prémium lakosztállyal kapcsolatban talán az, hogy már látszanak rajta az elhasználódás jelei. Még nem öreg, még nem foszlik, pont a határán vagyunk annak, hogy fel kelljen újítani, a következő szezon után már biztosan nem lehet megúszni egy alaposabb festést. Bármennyire is új a Residence, látszik rajta, hogy sok a vendég.

A másik neuralgikus pont az étkeztetés volt korábban, a reggeli és a vacsora minősége egyszerűen messze elmaradt a többi szolgáltatásétól, elsősorban azért is látogattunk vissza, hogy csekkoljuk, tényleg javultak-e ebben a versenyszámban, ahogy több olvasó is jelezte.

És szerencsére igen. Azért ha a félpanziós ellátáson felül igénybe vehető, szintén az épületben berendezett Karolina fűszerkertjét választod, nyilván sokkal jobbakat eszel, de ott egy főre kifizetsz majdnem annyit, mint amennyibe ez az egész csomag kerül szobával, reggelivel, vacsorával, wellnessel, szóval felesleges az összevetés.

A korábbi, időnként hitvány kínálatot a térség legjobb péksüteményei váltották fel, szenzációs kenyereket, csigákat, kalácsokat adnak reggelente, a hazai elvárásoknak megfelelő sajt-, és felvágottkínálattal, sőt, ezeket is valamelyest az átlagos színvonal fölé pozicionálták. 

dsc06177_1280.jpg

dsc06178_1280.jpg

dsc06180_1280.jpg

dsc06181_1280.jpg

dsc06183_1280.jpg

A vacsora is jobb lett, korábban szerintem többet akart mutatni a konyha, mint amire képes volt, most javítottak valamennyit az alapanyagok minőségén és egyszerűsítettek a recepteken, szóval ez a kör is pipa.

dsc06159_1280.jpg

dsc06164_1280.jpg

dsc06161_1280.jpg

dsc06169_1280.jpg

Az ár viszont a körülményekhez képest meglepően jó. Két főnek két éjszaka 43 ezer forint, amiben benne van a reggeli és a vacsora is, ha a szaunás prémium lakosztályt kéred, 59 ezerre ugrik az ár, ami persze már nem a filléres kategória, de ezen a helyen egy ekkora szállásért ilyen ellátás mellett teljesen rendben van a személyenkénti, éjszakánkénti 15 ezer forintos ár, hiszen ez mégis a prémium kategória. Sőt, gyerekekkel érkezve tovább javul a matek, hiszen mindenféle kedvezményt kínál a hotel.

A legjobb balatoni hotelek nyomában: Echo Residence Tovább
A legfinomabb balatoni kenyér titka

A legfinomabb balatoni kenyér titka

Négy éve költözött Budapestről a Szent György-hegyre, egy szerelem miatt. A kapcsolat véget ért, Kovács Bea viszont maradt, mert otthon érzi magát a Balaton-felvidéken, és eszméletlenül finom magvas, fűszeres, gyümölcsös kenyereket süt Búzalelke nevű pékműhelyében. Ezért néha hajnali fél 3-kor kel, de megéri - mindent szenvedéllyel csinál.

Először azt hittem, rosszul olvastam: a Búzalelke nem pékség, hanem "pékesség".

Nem érzem azt, hogy pék vagyok, bár elvégeztem az ehhez szükséges tanfolyamot, nem tartom a szakmámnak a kenyérsütést. Valamiféle belső késztetésből, női minőségemben kezdtem el kenyeret sütni, gondoskodván a körülöttem lévőkről. Jó érzés volt kenyeret tenni az asztalra, így kezdődött, most is ezt szeretem benne. Mivel nem vagyok pék, csak "pékeskedek", ezért ez nem pékség, hanem pékesség. És megszerettem ezt a szót, van benne néhány áthallás is, mindenkinek az, amit szeretne.

kb_2.jpg

Mikor készült el az első kenyered?

2012-ben készítettem először saját kovásszal kenyeret. Ez döntő pillanat volt - azelőtt is sütöttem már rendszeresen, de azok élesztős kenyerek voltak. A kovász egészen másként viselkedik és az eredmény összehasonlíthatatlan.

A kenyérsütés nem egy pihentető munka. Milyen gyakran kelsz hajnalban?

Hetente négyszer sütök, a piacokhoz és a rendezvényekhez alkalmazkodom. A tihanyi piacra péntek este sülnek a kenyerek, ilyenkor későn fekszem le. A legkeményebb a vasárnapi felkészülés a káptalantóti Liliomkert piacra. Már szombat este dagasztom a kenyereket, vasárnap nyáron néha már hajnali fél 3-kor fel kell kelnem, de legkésőbb 4-kor már biztosan a pékműhelyben vagyok. Szerdán és csütörtökön napközben sütök, helyi értékesítésre, illetve az éttermeknek.

Honnan merítesz energiát a hajnali munkához? Nem lehet túl kellemes hely egy sötét, hideg pékműhely.

Abban a pillanatban, amikor hajnalban megszólal az ébresztőóra, akkor csak a kötelesség és a felelősség indít el. Tudom, hogy reggel várják a kenyeret és ehhez az kell, hogy én akkor felkeljek. Nem könnyű pillanat, addig kell erősnek lenni, amíg felkel a Nap és a szomszéd kakas megszólal. Aztán a templom harangja és így tovább. Szép lassan minden felébred.

kb7_1.jpg

tihany_1.jpg

Egy kapcsolat miatt költöztél ide, de nem mentél vissza Budapestre, amikor vége lett. Pedig magas pozícióban dolgoztál ott, és visszavártak. Mi tartott itt?

Egy programmagazinokat kiadó cégnél voltam vezető beosztásban. A vidék tartott itt, már 4 éve itt éltem akkor. Sok munkája van az embernek abban, hogy otthon lesz egy helyen. És én azt éreztem, hogy kezdek itt otthon lenni. A másik ok, hogy maradtam az, az, hogy sokkal szívesebben csinálom a kenyérsütést, mint a számítógépes munkát Budapesten.

Miért olyan népszerűek a kenyereid?

Aki szereti, talán azért szereti, mert házi kenyér jellege van, hiszen tényleg én csinálom őket egytől-egyig. Természetesen a jó összetevők használata alapvetően fontos. Mások azt mondják rólam, hogy szenvedéllyel sütök. A sikerhez szenvedély kell, ez nem kérdés a számomra, bármiről és bárkiről is legyen szó. Én most olyan helyzetben vagyok, hogy megtehettem azt, hogy olyan tevékenységet válasszak, amibe bele tudom tenni magam, tudok rá igazán figyelni.

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

Két kedvenc gabonám van, a tönköly és a tritikálé (rozs és búza keresztezése), 100%-os teljes kiőrlésű kenyereket készítek, vagy 50%-ban használom ezeket fehér liszttel. Magokkal, gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítem őket. A fehér lisztet a szigetszentmiklósi Szabó Malomtól veszem, a gabona és a magok egy része saját termesztés, ebben a munkában a szüleim segítenek nekem.

kb4_1.jpg

kb3_1.jpg

 

kb6.jpg

A kézműves műhelyek egyszer eljutnak arra a pontra, ahol döntést kell hozniuk a mennyiséggel kapcsolatban.

A Sparhelt Bisztró kezdetben minden kenyeret tőlem vett, de aztán a nyári szezonban túl sokat kellett volna sütnöm, és leálltunk ezzel. Most az üdvözlő falatokhoz használt, különleges ízesítésű kenyereket készítem én, ezt a fajtát csak náluk lehet megkóstolni. Sütök a Gáblinak és Szent György-hegyi pincészetek borvacsoráihoz, borkóstolóira is, és ha minden igaz, tavasztól hamburgerzsemlét fogok szállítani az egyik környékbeli étteremnek. Nagyobb az igény, mint amit el tudok egyedül látni, különösen a szezonban, így most van itt az idő, hogy átgondoljam, hogyan tovább.

Szent György-hegy környékén is zajlik az élet, és nemcsak nyáron. Vannak terveitek az őszre és a télre?

Vagyunk itt jó páran, akik jól akarjuk csinálni, amit csinálunk. Közösen dolgozunk azon - mindenféle konkrét megállapodás nélkül - hogy az a vendég, aki idejön, az jól érezze magát. A többiek adják a bort, a jó szállást, én hozzáteszem a kenyeret. Október 23-án szerveztünk egy Street food Hamburger partit a pékség előtt, Kisapáti utcáin, amelyet közösségi programnak szántunk, és amely nyitva állt minden érdeklődő számára. Nagyon nagy sikere volt, úgyhogy a folytatás szinte elkerülhetetlen. 

kb1_1.jpg

Mi az, ami hiányzik a régiónak?

A szezonalitás még mindig probléma, de ezen sokan és régóta próbálnak javítani, nem eredménytelenül. A szezonon túl nagyon komoly feladatot jelent stabilan megfelelő minőséget nyújtani, ami elsősorban azt jelenti, hogy képesek vagyunk felkészülten rendelkezésre állni. Ez nagyon nagy kihívás, hiszen teljesen más az ide érkező vendég és az itt élő lakosság igénye, a vendégre pedig főként csak hétvégén lehet számítani, jó idő esetén. Ez alapvetően nem egyszerű, hiszen van úgy, hogy mégiscsak hétköznap jön valaki, hétvégén pedig esik az eső. Ha szép idő van, akkor a vártnál sokkal többen jönnek, nekünk pedig nincs elég kenyerünk, ágyunk, reggelink, stb. Ezt a jelenséget kellene valahogyan kezelnünk, nekünk rugalmasságban kell fejlődni, a vendégeket pedig kiszámíthatóbbá tenni.

Mi az, ami lehetne jobb?

Nekem ez lesz az első teljes évem itt a kenyérrel. Sok-sok új tapasztalatot szereztem eddig is, a télen még újabbak jönnek, jövőre pedig már ezek birtokában sok mindent másképp fogok csinálni. Azt gondolom, hogy elsőként nekem kell megoldanom és javítanom a saját gyengeségeimet, aztán lehet egy kicsit messzebbről tekinteni a vidékre. Szerencsére itt a Szent György-hegyen vannak partnerek, akikkel lehet együtt gondolkodni és tervezni. Olyanok, akiknek az a fontos, hogy a környezetünket jobbá és szebbé tegyük, megőrizve az értékeket. Szerintem a régiónak ezek az emberek a legfontosabbak.

fotók: Rick Zsófi (táblás kép), Raffay Zsófi (porték), és a Búzalelke facebook-oldala

Búzalelke Pékesség
Kisapáti
06208245682

Nyitva: csütörtök,12-15h

A legfinomabb balatoni kenyér titka Tovább
Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója

Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója

A Dőry-villát ma már legtöbben hotelként (Astoria) ismerhetitek, de nem volt mindig az. A reformkori városrészben található, műemlék jellegű épület sokáig Balatonfüred egyik ékessége volt, a Dőry család építtette 1868-ban nyaralónak.

Sokáig Füred legszebb legszebb nyaralójának tartották, de hamar kiderült a romantikus stílusú épületről, hogy egy családnak túl nagy, így 1878-tól az emeleti helyiségeket részben vagy egészben vendégeknek adták bérbe.

A Dőry család végül 1910-ig tartotta meg az épületet, akkor a Baradlay és Szlávi család vásárolták meg. Rögtön ettől az évtől szállodaként hasznosították, kezdetben Dőry Villa néven. 1926-tól Sacher Panzió elnevezéssel működött, majd 1936-ban az akkori tulajdonosa engedélyt kapott az átalakításra. Ekkor kaphatta új nevét, mivel 1936 májusától már Astoria Panzióként üzemelt.

03_10.jpg

Az épületegyüttest 1950-ben államosították, többféle célra használták, míg állaga annyira leromlott, hogy életveszélyessé nyilvánították, és bezárták. Az 1990-es évek elején újra magánkézbe került, s új tulajdonosa teljesen felújította a szállodát, amelyet 2004 nyarán nyitottak meg a régi nevén.

Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója Tovább
Street food parti a Szent György-hegy lábánál

Street food parti a Szent György-hegy lábánál

Ötféle hamburger, szabadtéri sütés, és persze borok: a szombati Búzalelke Street Food igazi alternatív program volt a Süllőfesztivál helyett, afféle gasztro-goa buli, ahol igazi bennfentesnek érezhette magát, aki ott volt.

bls6.jpg

Az ötletgazda Kovács Bea volt, aki ellenállhatatlanul finom kenyereket süt a kisapáti "központjában" található pékműhelyében, amit Búzalelke Pékességnek nevezett el. (Nem elírás, így hívják a helyet, nemsokára el is olvashatjátok a Beával készült interjúnkban, hogy miért választotta ezt a nevet). Borász, vendéglátós és zenész barátaival együtt szervezett egy jó kis street food bulit, ahol helyi alapanyagokból, frissen készült burgerekkel várták a vendégeiket, barátaikat, és mindenkit, aki arra járt. A zsemlékről és a helyszínről Bea gondoskodott.

12063431_1649925061959506_19812447516573353_n.jpg

fotó: Pettenkoffer Viktória, Búzalelke facebook-oldala

bls5.jpg

Gilvesy Róbert, a Kanadából hazaköltözött Szent György-hegyi borász egy őz-sertésburgert készített, amihez természetesen a saját pincéjéből hozott borokat. Rohini Berry és Kovács Gábor, a káptalantóti Sárgaház tulajdonosai egy pulykaburgerrel készültek, feta sajttal és harisszával turbózták fel. Ezeken kívül minden hozzávaló a saját kertjükből érkezett.

bls2.jpg

bls9.jpg

Papa Aron (Molnár Áron) vegaburgerébe egy babos-céklás, illetve a saját chutney-ával felturbózott pogácsa került, amiből meggondolatlanul csípőset kértünk. Indiai street food kreációit egyébként a Szent György-hegyi Killer pincénél is meg lehet kóstolni időnként.

bls11.jpg

bls3.jpg

Bence von Puttkamer kacsaburgere házi ketchuppal és Ódor Dezsőék házi kecskesajtjával készült, a kacsa pedig a szomszéd faluból érkezett, pár napja még futkározott. A marhaburgert egy karmester, Cser Ádám sütötte, saját készítésű pikáns paradicsomszósszal és hagymalekvárral.

bls10.jpg

bls4.jpg

A hamburgerek "versenyeztek" is egymással, mindenki kapott egy szórólapot, amin osztályozhatta a burgereket, a lakoma végén pedig belátása szerint járulhatott hozzá a buli költségeihez.

Az egészben az a legjobb, hogy Csopak-Balatonfüred-Tihany és a badacsonyi régió mellett végre a Szent György-hegy is életjelet ad. Gilvesy Róbert borvacsorákat és gasztroprogramokat szervez neves séfekkel, Szászi Endre megnyitotta hegymagasi pincészetében a Viridarium nevű éttermet, a 2HA ütős toszkánai vörösboráról pedig már írtunk korábban.

Street food parti a Szent György-hegy lábánál Tovább
A Süllőfesztivál az őszi Balaton legnagyobb bulija

A Süllőfesztivál az őszi Balaton legnagyobb bulija

Az első Süllőfesztivált kilenc évvel ezelőtt rendezték meg. Népszerűsége azóta is töretlen, évről-évre többen jönnek lazulni a Balatonhoz. Pedig:

  • Nem találsz a közelben parkolóhelyet
  • Hosszú sorban állásra számíthatsz
  • Sokan vannak
  • A legtöbb süllő külföldről érkezik

Ha a fentieken túl tudod tenni magad, tök jó buli lesz.

sullofeszt10_1.jpg

A fesztivál főszereplője, a süllő mázsaszámra fogy, pedig meg kell küzdeni érte, egyre hosszabbak a sorok. Oszi bácsi is beizzította a sütőket, és az egész strand egy hatalmas büfévé változott. Aki nyáron volt már itt, az tudja, milyen ez a viszonylag kicsi strand vasárnap délután. Most még annál is többen vannak.

sullofeszt7.jpg

sullofeszt6.jpg

Régi mániám, hogy az árusokat a halak származási helyéről faggatom. Volt olyan pult, ahol azt a választ kaptam egy csúnya nézéssel együtt, hogy "nem tudom, a főnököm szerzi be", de volt, ahol egyből elmondták, hogy Kazahsztánból érkezik Szigligetre a süllő. Ez azonban ne vegye a kedvét senkinek, ez akkor is így volt, amikor még a balatoni halászat létezett.

A süllő egyáltalán nem olcsó - 85 Ft/dkg, egy nagyobb példány 6000 forintba kerül, ami akárhogy is nézzük, egy többfogásos vacsora ára. Bár eszméletlenül finom, kicsit unalmas, hogy majdnem mindenhol ugyanúgy készítik el. Paprikás lisztbe forgatják és kisütik, nincsenek variációk, mint pl. a tapolcai Pisztrángfesztiválon.

sullofeszt3.jpg

sullofeszt4_1.jpg

sullofeszt5.jpg

Persze nemcsak süllőt ehetsz, van halászlé, szürkemarha-pörkölt, harcsapaprikás túrós csuszával, és láttunk kissé szürreális halkolbászt is. Az egészben az a legjobb, hogy a sorok ellenére senki nem stresszel, mindenki mosolyog, lazul és élvezi az őszi napsütést.

sullofeszt2.jpg

A színpadon néptánc- és gyerekprogramok vannak többségben, de többször is fellép a Babos-Piller Jazz Duo, szombat este 6-kor pedig a PASO csinál hatalmas bulit. Még odaérsz, ha nem akarod kihagyni az északi part legnagyobb őszi eseményét!

sullofeszt8.jpg

Ha nem akarod az egész hosszú hétvégét a süllőkkel tölteni, túrázz, nézd meg a Szigligeti várból a Balaton-felvidék legszebb panorámáját, vagy foglalj asztalt valamelyik környékbeli étteremben. Ha pedig eleged van a tömegből, ülj ki a boroddal a partra, és gyönyörködj az őszi Balatonban. 

A Süllőfesztivál az őszi Balaton legnagyobb bulija Tovább
Nincs többé szezon a Balatonnál

Nincs többé szezon a Balatonnál

Alig telt el pár hét azóta, hogy a Balatoni Kör jelenlévő tagjai esernyőkkel és gumicsizmában partiztak a 13 fokos Balatonban, október 17-én Tihany – Balatonfüred – Csopak – Paloznak – Alsóörs legjobb vendéglátósai és borászai is megnyitották az őszi-téli szezont (illetve a fotózást eleve ők kezdték meg még szeptemberben, és a képkészítést most követték a tettek). Pontosabban fogalmazunk inkább úgy, hogy nyitva maradnak és gyakorlatilag megszüntetik a szezon fogalmát, vagyis egész évre kiterjesztik azt. 

szny2.jpg

Ahogy már megírtuk, ehhez a projekthez készítettek még egy menő, ingyenes gasztrotérképet is, amely amin minden fontos információ megtalálható a nyitva tartó és az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyekről. A térképen szereplő éttermek és pincészetek egy napra a csopaki strandra költöztek, és egy kis ízelítőt adtak az őszi-téli kínálatukból.

szny5.jpg

Szerencsére aznapra alábbhagyott az őszi monszun, és még a nap is előbújt néha. Nagyon örültünk, hogy a Márga bisztró egy forró hallevessel is készült, és hogy a Karolina pedig termoszos forralt borral érkezett, többek között.

szny9.jpg

szny7.jpg

A Baricska csárda és a Chianti közös standjánál egyértelműen az almás pite volt a sláger, erről annak idején mi is ódákat zengtünk. A Bistro Sparhelt nem hagyta otthon a smalzot (akit érdekel, mi ez, kattintson az étterem nevére) és a padlizsánkrémjét sem, a Kredenc Borbisztrót képviselő Dobai András pedig természetesen bevállalta a dj-zést.

szny1.jpg

szny12.jpg

A Söptei Pincészet tüzet rakott a strandon (ez egyébként nem volt rossz ötlet a hidegben), és nyársra tűzött egy malacot, aminek óriási sikere volt, amikor már mindenki kezdett átfagyni.

Aznapra esett egyébként a Csopaki Rizling Ünnep is, ahol a Csopaki Dűlőbor Bírálaton és Termőhelyi Mustrán résztvevő borok legjobbjait lehetett megismerni. A ritkán kóstolható borokért a Szt. Donát Birtokra kellett elzarándokolni, és aki már ott volt, a Márga Bisztró őszi ételeit is kipróbálhatta. 

szny6.jpg

szny8.jpg

Miután ismét megcsodáltuk a kilátást a Szent Donát birtokról, majd a Homola borteraszról, megnéztük, milyen Csopak új menő szálláshelye, a Manor House. Egy ilyen fárasztó nap után már nem jutottunk el a Kredencbe, ahol a szezonnyitó még kötetlenebb formában folytatódott.

Az élet tehát nem állt meg, ha tehetitek, próbáljátok ki az őszi balatoni feelinget. Meglepően izgalmas lesz.

Nincs többé szezon a Balatonnál Tovább
Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák

Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák

A Balaton miniatűr lényei (szakszerű nevén: zooplankton) közé tartozik az ágascsápú rákok között hatalmas méretűnek számító Leptodora kindtii, amelyet magyarul egyszerűen csak üvegrákként szokás emlegetni. Főleg a nyári Balaton jellegzetes szervezete, szóval bármikor összefuthatsz vele a szezonban.

02_11.jpg

Az üvegrák általában a nyílt vízben él, de előfordul sekélyebb részeken, sőt hínárosokban is. A faj különlegessége, hogy a testét nem védi héj, és dacára annak, hogy az általában békés ágascsápú rákokhoz tartozik, ragadozó.

Főleg a melegebb időszakban fordul elő nagyobb egyedszámban, de a Balatonban néha egészen decemberig kihúzza. Táplálékául kerekesférgek, más planktonikus rákok vagy lárvák szolgálnak, de ha nincs más, az ikrából kibújó hallárvára is ráfanyalodik.

01_11.jpg

Áldozatait teljesen áttetsző, üvegszerű teste miatt könnyen megközelíti, elkapja, majd kiszívja. A nőstények hossza 15-16 milliméter is lehet, a hímek kisebbek, jellemzően 6,5-9 milliméteresek.

Még több fura balatoni lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák Tovább
Összefogtak a legmenőbb helyek a Balaton északi partján

Összefogtak a legmenőbb helyek a Balaton északi partján

Dolgok, amikre nagy szükség van már egy ideje:

  • világbéke
  • fluxuskondenzátor
  • egész évben nyitva tartó menő balatoni helyek

Aki legkésőbb augusztus végén elhagyja a Balatont, annak fogalma sincs arról, hogy milyen jó hely ez ősszel vagy télen, vagyis jó hely lenne, ha nem zárna be minden. A franc se tudja, mi volt előbb, a nyár végén hazamenekülő turistaáradat, vagy az ősz előtt rajtaütésszerűen bezáró helyek, de tény, hogy ezek így együtt megbonthatatlan egységben élnek már évtizedek óta.

016_marga_szezon_resize.jpg

Jó lenne ezen változtatni, és az északi part néhány, vagyis nem is néhány, hanem nagyon sok menő helye most úgy döntött, hogy változtat a rossz beidegződéseken: nyitva  maradnak és együttes erővel megszüntetik a szezon fogalmát, vagyis egész évre kiterjesztik azt.

Nem is gondolnátok, milyen fontos ez: az északi part Magyarország egyik legszebb térsége, viszont egy kicsit te is meg akarsz halni, amikor azt látod, hogy senki sincs ott, hogy elhagyatott és hogy a céltalan poroszkáláson kívül nincs mit csinálni. Hát mostantól lesz: Tihany – Balatonfüred – Csopak – Paloznak – Alsóörs legjobb vendéglátósai és borászai ugyanis nemcsak nyitva maradnak, de egy rakás programmal is készülnek az ország egyik legfrekventáltabb gasztrorégiójában. 

A legjobb, hogy ehhez a projekthez készítettek még egy menő térképet is, amin minden információ megtalálható: az őszi-téli nyitva tartás, elérhetőségek, online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e gyerekmenü, panoráma, borospince, és, hogy magunkkal vihetjük-e kedvencünket is, azaz kutyabarát-e a adott hely. A kiadvány teljesen ingyenes. Terjesztési pontok: A résztvevő éttermek és pincészetek, valamint a Balatonfüred – Veszprém régióban található szállodák és turisztikai pontok. 

De a képeket az asztalra kihúzva a számítógépeden nagyban is ott lesz a jóság:

gasztroterkep_2015_1.jpg

gasztroterkep_2015_2.jpg

A részvevő éttermek és pincészetek: 

Összefogtak a legmenőbb helyek a Balaton északi partján Tovább
Ezért jössz ősszel is a Balatonra

Ezért jössz ősszel is a Balatonra

Mit kerestek a borászok, szállásadók és éttermesek gumicsizmában, esernyővel, vasárnap délelőtt a Balatonban? A performansz abból állt, hogy a Balatoni Kör jelenlévő tagjai esernyőkkel és gumicsizmában érkeztek, asztalt, székeket, hordókat tettek a vízbe, és lenyomtak egy laza kerti partit a 13 fokos vízben.

12108150_1024953520869918_4055390450000202485_n.jpg

De miért nyitnak szezont októberben, amikor annak már vége? Mert relatív, hogy milyen szezonról van szó. Az őszi-téli ugyanis csak most kezdődik. (A Balatoni Kör közleménye szerint szeptemberben még kifejezetten nyári idő volt a Balatonnál, ezért csak októberben tudták megnyitni az újabb, őszi-téli szezont azok a borászok, szállásadók és éttermesek, akik egész évben nyitva tartanak.)

12144915_1024953980869872_766624168025233380_n.jpg

12144855_1024953697536567_2009170141385248494_n.jpg

Kardos Gábor szerint az őszi balatoni turizmus már inkább a minőségről szól, hiszen inkább a nívósabb vendéglátó-és szálláshelyek tartanak egész évben nyitva. A hagyományteremtőnek szánt októberi szezonnyitó fő üzenete tehát: "Ha esik, ha fúj a szél vagy süt a nap, a Balatonnál minden időben várnak mindenkit az őszi-téli időszakban is azok a pincészetek, illetve borházak és éttermek, melyek étel-, ital- és programkínálata ilyenkor sem kevésbé színes és izgalmas, mint nyáron".

Ugyanezt hangsúlyozta korábbi interjúnkban Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa, ő úgy gondolja, hogy a balatoni vendéglátósoknak minimum hat hónapig kellene nyitva tartani, nem is adna engedélyt, ha ezt nem vállalják. De Dobai András Kredenc-tulajdonos, Trombitás Tamás Miakő-tulajdonos, és még sokan mások is ugyanezt vallják.

12088054_1024954270869843_3027892001654647582_n.jpg

sullo_1000.jpg

roze_1000.jpg

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy az őszi Balatont is felfedezd, kövesd az éttermeket, izgalmas helyszíneket bemutató posztjainkat. Az őszi-téli időszakban olyan helyekkel foglalkozunk, ahová ilyenkor is beülhetsz, de mielőtt útnak indulsz, érdeklődj a pontos nyitva tartásról, mert lehetnek változások (pl. vannak helyek, amelyek a hét elején bezárnak néhány napra).

Fotók: Bubics Mariann és ilovebalaton

Ezért jössz ősszel is a Balatonra Tovább
Pisztráng, fűzfa, bor és jazz

Pisztráng, fűzfa, bor és jazz

A tapolcai pisztrángfesztivál komoly gasztrofesztivállá nőtte ki magát, három színpaddal. Vasárnap estig tart, még odaérsz!

pisztrang6.jpg

Az első nap még nem kellett sorban állni semmiért, az előző évek tapasztalataiból kiindulva ez nem biztos, hogy így lesz a hétvégén. Tavaly volt olyan stand, ahol 3-4 tonna pisztrángot adtak el, és az idén még ennél is nagyobb forgalomra számítanak.

A helyszín egyszerűen tökéletes egy gasztrofesztiválhoz, a mediterrán hangulatú Malom-tótól egészen a Déli Városkapuig sétálhatsz a tavak, majd a Balatonba tartó patak mentén. Útközben pisztrángsütők, boros standok, színpadok és egy romos malom mellett visz az út.

pisztrang8.jpg

Ami pedig igazán ritka, az az, hogy a fesztivál fő hozzávalója kb. 400 méterről érkezik a tálcádra. Egy korábbi posztban már megírtuk, hogy kerülnek ide és miért szeretnek annyira a barlangokból érkező, télen-nyáron 17 fokos karsztvízben tenyészni a pisztrángok - leszámítva az októbert, amikor sokuk számára jön el a vég.

A pisztrángkínálat egyébként nem változott sokat az utóbbi években. A mézes-mandulás, házi pesztós, kukoricadarával sült, füstölt, tökmagos bundában sült ropogós, stb. tapolcai pisztrángot már ismerheted, ha korábban is elkötelezett pisztrángfesztivál-látogató voltál. Persze az is jelenthet változatosságot, hogy vargányakrémmel vagy salátával kéred a pisztrángot.

pisztrang4.jpg

pisztrang5.jpg

pisztrang7.jpg

Az árak elég magasak, egy pisztráng 2200-2400 forintba kerül, és ugye a feje nélkül nem olyan sok a nettó fogyasztható része. A helyes bontási és evési technikáról itt találsz infókat, azt jó ha tudod, hogy nem ezzel a kajával fogsz csajozni/pasizni.

Visszatérve a változatossághoz, a keszthelyi SpÍz faszén felett grillezett pisztrángokkal érkezett. A halak így készülnek (a kép a facebook-oldalukról származik):

spiz.jpg

A Balaton legjobb burgerét sütő helyi Pura Vida Fine Dining étterem is kitelepült, ők egy egész menüt építettek a pisztrángra. Ha már unod a papírtálcás halakat, itt van sült kápapaprikás pisztrángkrém, gyömbéres-sáfrányos pisztrángleves, füstölt pisztrángos carbonara, és természetesen pisztrángburger is, pikáns szósszal, amibe sherry is került. Ez limited edition, csak erre az alkalomra készült.

pisztrang2.jpg

pisztrang1.jpg

Ha pedig ezentúl otthon is pisztrángot akarsz enni, vegyél részt Takács Lajos séf (Olimpia, Laci!Pecsenye) előadásán, aki egyébként tapolcai, és elmondja, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni a város kedvenc halát.

Akkor is érdemes ideutazni, ha nem bírod az édesvízi halak ízét, és elzárkózol attól, hogy tegyél egy próbát (a pisztrángnak egyébként nincs "pocsolyaíze", és annyi fűszert meg tökmagos bundát meg minden mást pakolnak rá, hogy ha lenne, akkor se éreznéd). A fesztiválon megtalálod a szokásos, zsíros kenyér-lángos-langalló-kürtőskalács-kézműves sajt tengelyt is, és a fél badacsonyi borvidék kivonult, hogy megmutassa, hogyan illenek a borai a pisztránghoz - vagy bármi máshoz.

pisztrang3.jpg

És a zene. Már csak ezért érdemes lenne idejönni és felvenni 5 réteg ruhát - esténként csak ez, meg az alkohol menti meg az embert a szétfagyástól a 10 fokban. Jazz, blues és dixieland a tavak, az egykori malmok és a patak mellett. Kíváncsian várjuk, hova fejlődik még ez az egész.

V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál
Tapolca, Malom-tó
október 2-4.

Pisztráng, fűzfa, bor és jazz Tovább
Ebéd Csodaországban: Nagyi kertje

Ebéd Csodaországban: Nagyi kertje

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy újra nyit a legendás teázó, ami a egyik kedvenc téli balatoni búvóhelyünk volt. A korábban Teázó az Erdő mélyén nevű helynek 10 év után kellett kiköltöznie a sajkodi mesébe illő házikóból.

nk3.jpg
De a tulajdonosok nem adták fel, hanem egy tágasabb, új teázót nyitottak Aszófőn. Ha Balatonfüredről jössz bringával, elhagyod a Halsütőt, és a falu határában az első lehetőségnél balra fordulsz, és már meg is érkeztél. A nagyi Kertje néven futó teázó Aszófő legszélső házában kapott helyet. A talicska és a félkész padok arra utalnak, hogy épül, szépül, bővül a hely.

nk2.jpg

nk7.jpg

Lehet azon siránkozni, hogy elveszett a mesés,erdő mélye feeling, de felesleges. Számos előnye van a változásnak: például az, hogy sokkal többen beférnek, kint és bent csaknem 100 hely van, és nagyobb eséllyel találunk szabad asztalt a teraszon, ahonnan ilyen a panoráma:

nk1_1.jpg

nk8.jpg
A több mint százféle, a világ különböző részeiről származó teából álló kínálat maradt, és továbbra is kérheted a ház saját, levendulás teakeverékeit. Sütitéren sincs változás, az utcai táblán láthatod az aktuális kínálatot. A ribizlilekváros mákosguba-tortát, a mascarponés-gesztenyés, vagy a túrós-mandulás tortát a tulajdonos fia, Hortobágyi Gergő készíti.

turos-mandulas_szelet_hazi_baracklekvarral.jpg

(forrás: Nagyi Kertje Facebook-oldala)

nk4.jpg
Az újranyitás további előnye, hogy meleg ételeket is főznek, és mivel erősen bringabarát a hely, a szakács kalóriadús fogásokban gondolkozik. A naponta változó kínálatban van babgulyás, mustáros csirkemell, gombás csirkeragu, szilvás gombóc és szalonnás kenyérlángos is. Ez utóbbi kisebb pizza méretű, és bár a tésztája egy árnyalatnyit lehetne puhább, nagyon ott van. Tökéletes kalória-utánpótlás, mindössze 1350 forintért.

nk5_1.jpg

nk6.jpg
Arra is van lehetőség, hogy megszállj a négy vendégszoba egyikében, ha nem tudsz elszakadni a hely varázsától. Nagyon ajánljuk stresszes, túlterhelt menedzsereknek, hogy itt töltsenek legalább egy hetet
Ja, és szúnyogok sincsenek, ami a sajkodi teázóról nem volt elmondható.

Nagyi kertje
Aszófő, Remete u. 2.
06302472260
Nyitva tartás: Sz-P .11-18h, Szo-V: 11-19h

Ebéd Csodaországban: Nagyi kertje Tovább
Fura lények a Balatonban: a gyilkos rák

Fura lények a Balatonban: a gyilkos rák

1950-ben a pontusi tanúrákkal egy időben véletlenül három Dikerogammarus faj is bekerült a Balatonba, kiszorítva az addig őshonos tüskés bolharákot (Gammarus roeseli). A jövevények között volt a kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus), vagy másik nevén gyilkos bolharák is.

01_10.jpg

Ez a ránézésre nem túl félelmetes állatka inváziós faj, ahova csak beteszi a lábát, ott kíméletlenül elszaporodik. Egész Európát meghódította már, szóval fura lett volna, ha épp a Balatonban nem talál otthonra.

A kétpúpos bolharák gyorsan szaporodó és fejlődő faj, ivarérettségét 4-8 hét alatt eléri, és már gyártja is az utódokat. Ahol megjelenik, ott kiszorítja, vagy ami még kegyetlenebb, felfalja az őshonos bolharák fajokat.

02_10.jpg

Mindenevő, fő táplálékát a gerinctelen állatok és a halivadék jelenti. És hogy miért hívják gyilkosnak (killer shrimp)? Na, ez egy nagyon szép történet: azért, mert a prédáját gyakran csak simán, mondhatni kedvtelésből megöli, de nem fogyasztja el.

És ilyenekkel kell együtt úszkálni strandolás közben!

Még több fura balatoni lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a gyilkos rák Tovább
Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén

Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén

Balatonfüred talán legszebb - és egyben a legnyugisabb - fesztiválja a Romantikus Reformkor, amit mindig a főszezon lecsengése után, szeptemberben rendeznek meg. A városban és a Tagore sétányon korhű ruhába öltözött, napernyős, kalapos dámák, frakkos urak tűnnek fel, van kézműves vásár, koncert és irodalmi előadás is.

ref4.jpg
A szeptember 17-20. között megrendezett fesztivál egyik csúcspontja, a hintós-jelmezes felvonulás szombaton délután kezdődött. Több százan sétáltak a különböző társadalmi rétegek viseletét idéző, korabeli ruhákban a Szent István térről a Tagore sétányra. Persze az érdeklődés is nagy volt, a reformkori városrészhez közeledve egyre nagyobb tömeg állt készen okostelefonokkal és fényképezőgépekkel, volt olyan helyi bácsi, aki már az esemény előtt kiköltözött az Ady Endre utcára egy kempingszékkel.

ref8.jpg

ref1.jpg
A rutinosabb nézők egy része a Kredenc borbárból nézte végig a menetet, a lovashintók ugyanis itt is elhajtottak. Bár csodaszép ruhákat is láttunk, néha sajnáltuk az abroncsos szoknyába és több réteg selyembe öltözött hölgyeket a 30 fokban. Igaz, annak idején sem jártak lengébben a füredi fürdővendégek.

kredenc.jpg
A kosztümöket egyébként a helyi művelődési házból kölcsönzik, és kb. 3000 forintba kerül a felvonulóknak. A leglelkesebbek saját ruhát varratnak, mint ezek a napernyős hölgyek, akiket a turisták is felfedeztek:

ref3.jpg
És láttunk zöld hajú, fantasy-gót stílusú lányokat is, akik feketében vonultak. Nem valószínű, hogy pont így néztek ki, de biztosan a reformkorban is voltak lázadók.

ref5.jpg
A fesztivál idején egyébként minden a reformkorról szól: az irodalmi és zenei műsorok és a különféle előadások, szombat este pedig reformkori bált is rendeztek az Anna Grand Hotelben.

Az egyértelmű, hogy annak idején Balatonfüred volt az ország legizgalmasabb helye, legalábbis nyáron. A társadalmi kötöttségeket mindenki lazábban vette, és nagyon jól lehetett ismerkedni.

ref2.jpg
Katona Csaba történész pénteki előadásán az is kiderült, hogy a fürdőváros annak idején nemcsak az úri közönséget vonzotta, hanem különféle "félvilági alakok" is előszeretettel látogatták. Bizay Mihály például nemcsak hamiskártyások áldozatait, a palimadarakat felhajtó profi kerítő volt, hanem főállású ripacs is, aki simán megengedte magának, hogy bekiabáljon a színházi előadások nagyjeleneteibe. Állítólag egyszer arra is rávett egy arisztokrata ifjút, hogy női fürdőruhába öltözve ússzon be a fürdő női részlegébe, és nézzen körül.

ref7.jpg

ref6.jpg
A fesztivál zárónapja is izgalmas: lesz népi iparművészeti vásár, sétahajózás a Jókai nosztalgiahajón, tarokkverseny és reformkori borkóstoló, és természetesen reformkori fürdővendégek, korhű ruhában.

Kétszáz éves időutazás Balatonfüreden hétvégén Tovább