A hely, ahol bárki borász lehet

A hely, ahol bárki borász lehet

Az őszi Balatonnal egyszerűen nem bírunk betelni. Tömeg és sorban állás helyett nyugalom van, a levegőben mustillat terjeng, és szinte több a nyitva tartó borászat, mint élelmiszerbolt (legalábbis az északi parton biztosan.) Badacsony (vagyis közigazgatásilag most már Badacsonytomaj) és környéke ideális úti cél egy őszi hétvégére. Főleg, ha a pincéket nemcsak kívülről szeretnénk megnézni.

ib1_1.jpg

Bár a fénye kissé megfakult a kilencvenes években még jellemző kevésbé igényes borkiméréseknek köszönhetően, a borvidéken évről-évre számos csúcsbor születik, és már rég nem a kannás édes szürkebarátról és az olaszrizlingről szól. Meg fogsz lepődni, ha nem jártál itt az elmúlt évtizedben. Egyre több olyan borász van, ahol a családi tradíciók elszántsággal és komoly szakértelemmel találkoznak.

Az Istvándy Pincészet egyik legújabb ötlete, a Borműhely éppen a kannás szürkebarátok egykori Mekkája, a Római út badacsonyi részére esik. A helynek egy felújított,1900-as években épült villa pincéje ad otthont. Eredetileg csak egy borüzletet akartak nyitni, de aztán arra gondoltak, hogy legyen itt még valami egyedi, valami plusz is. Így született a műhely gondolata, ahol bárki, de tényleg bárki borász lehet egy kicsit, és elkészítheti a saját cuvée-jét, meséli Istvándy Gergő, borász, a Borműhely házigazdája.

ib9_1.jpg

ib3_1.jpg

Ehhez először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat - egy muskotályt, egy olaszrizlinget és egy félszáraz szürkebarátot. Aztán újra, egészen addig, amíg ki nem találjuk, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is nekünk kell elvégezni egy dugózó szerkezettel, és nem marad más, mint egy retró írógéppel címkét készíteni a saját borunknak.

ib5_1.jpg

ib6_1.jpg

A borászkodás persze nem kötelező program, enélkül is megér egy sétát a hely. A terasz gyönyörű, és végig lehet kóstolni a pincészet összes borát. A Hárslevelűt, a Bizsergés nevű habzóbort és a könnyű Lazát mindenképp érdemes letesztelni, és ha már itt jársz, a kéknyelűt se hagyd ki, mivel a kéknyelű szőlő az egész világon csak a Badacsony lankáin és a Balaton-felvidéken terem.

ib7_1.jpg

Az Istvándy-család több mint kétszáz éve foglalkozik borkészítéssel. Káptalantóti és Badacsonytomaj között található borászatukban már jó ideje asztalt kell foglalnia annak, aki biztosra megy. Ott vannak a káptalantóti piacon és nyáron a révfülöpi mólón is, ahol bárzongorista adja a hangulatot az iváshoz.

ib4_1.jpg

Cuvée-t készíteni ősszel és télen is lehet, de előtte ne felejts el bejelentkezni.

Istvándy Borműhely
Villa Ria, 8261 Badacsony, Római út 155.

0036702304713 

A hely, ahol bárki borász lehet Tovább
Embermagasságú hullámok a Balatonban

Embermagasságú hullámok a Balatonban

Balatoni rekordos sorozatunk első részéből többek között már megtudhattátok, hogy mekkora volt az eddigi legmagasabb és legalacsonyabb vízszint, vagy hogy hol és a felszíntől mennyire messze van a tó legmélyebb pontja. Megírtuk azt is, hogy mekkora volt az eddigi legmagasabb vízhőmérséklet, de jogosan mondhattátok magatokban: oké-oké, de mi van a levegővel?

balaton-1600x1029.jpg

Nos, megszereztük ezeket a rekordokat is, bár kellett értük futnunk egy kört a siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumnál. Az eddigi abszolút napi maximum a Balaton térségében 38,2 Celsius-fok volt, ezt nem is olyan régen, két éve (2012. 07. 01.) mérték. Csak viszonyításképpen: az abszolút országos maximum 41,9 Celsius-fok volt Kishunhalason, 2007. július 20-án.

A Balatonnál mért abszolút minimum -32,2 Celsius-fok volt, ezt viszont sokkal-sokkal régebben, 1942. január 21-én mérték. A negyvenes évekből származik az országos abszolút minimum is, ez kereken mínusz 35 volt Miskolc-Görömbölytapolcáról, 1940 februárjában.

big_lead_1343975548.jpg

Az idén annyi volt az eső, hogy a meteorológusoktól megkérdeztük azt is, van-e feljegyzés az eddigi legesősebb balatoni napról. És van hát: 1981. május 15-én, egyetlen nap alatt 74,2 milliméter eső hullott le a Balatonnál, ez négyzetméterenként 74,2 liter vagy hektáronként 740 köbméter vizet jelent. Ami nagyon sok: a Balaton környékén az éves átlagos csapadékmennyiség 650-700 mm, vagyis 365 napnyi adag tizede hullott le kevesebb mint 24 óra alatt.

big__DSC722222222228.png

Az eddig mért legerősebb szél 129,6 km/h sebességű volt, 1961. július 13-án. A Balatonnál a legszelesebb hónap az április, míg a legkevesebb szél szeptemberben van. Általában. Erről a vitorlázók tudnának amúgy a legtöbbet mesélni, de a szél gyakran produkál furcsa dolgokat a tavon, a hosszanti irányú légmozgások ráadásul szó szerint képesek eltolni az egész víztömeget.

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor kilenc óra leforgása alatt Keszthelynél 45 cm-rel csökkent a vízszint, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.

hullam.jpg

Tartós északi szél esetén keresztirányú elmozdulás is lehetséges, ennek eddigi legnagyobb mért példája 52,7 cm-es vízszintcsökkenés volt Alsóörsnél, 37,5 cm-es növekedéssel Siófoknál. És a szél az persze hullámokat is csinál, gigantikus méretűeket ritkán, de azért ilyenekre is volt már példa. Az eddigi legnagyobb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak.

Azok még nálam is magasabbak.

Embermagasságú hullámok a Balatonban Tovább
A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó

A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó

Azt igyál otthon - mondja a pincér, amikor kólát kérünk tőle, és azonnal tudtam, hogy jó helyen járunk. És ez az érzés a vacsora végére érte el a csúcspontját, nem bicsaklott meg sehol az ív.

Hévíz mellett vagyunk, az Öreg harang borozóban, amit az év kisvendéglőjének választottak a Gault&Millau-sok, tök megérdemelten: nem tudom, mikor ettem utoljára olyan jót, mint náluk, a hegyoldalban.

Az élmény egy szerethetően nyegle pincérrel kezdődik, aki tulajdonképpen visszahozta a nyegle szót az aktív szókincsembe és pozitív értékekkel ruházta fel. Képzeljétek el, ahogy a fiatal Keith Richards már erősen Sparrow kapitányosodva kitántorog a konyhából és egy táblát a kezében tartogatva Szőke András humorával motyogni kezdi maga elé az étlapot. Malacka, a malacka mangalica, megsütögetjük, van hozzá gombás, tejszínes köret, nem érdekes, viszont ezt figyeld, ez érdekelni fog: nyuszika, imádják, friss zöldségekkel adjuk, omlik szét a nyuszika, puha, szaftos, te is imádni fogod.

Dsc05286

Dsc05288

Dsc05306

Én ilyen összeszedetlenül célirányos leírást még életemben nem kaptam, mint az Öreg harang borozóban, és ebben a kontextusban az sem sértő, hogy amikor kólát kérsz, a pincér azt mondja: Azt igyál otthon. Hiteltelen is lett volna, ha bármi mást mond, így meg szimplán csak nagyon vicces. És igaza is van: csodás boraik és kiváló házi szörpjeik vannak, nem adnak műanyag vacakot. És a nyegle stílus mellett rögzítsük, hogy ilyen kedves, érdeklődő kiszolgálással kevés helyen találkoztunk eddig. Szóval ez a hely egyik erőssége.

Egyik. Mert a másik az étel. Figyeljetek: én ilyen jót nem tudom, mikor ettem hazai vendéglátásban utoljára. A pikáns kecskeleves konkrétan talán életem legjobb levese volt, és csak kicsit maradt le hozzá képest a fehérboros hagymaleves. Mindegyik telt, vibráló, jó alapanyagokból jó technikákkal elkészített izmos leves.

Dsc05290

Dsc05293

A főétel ugyanez a kategória: ettünk mangalicát tócsnival és gombás-zöldséges-szalonnás körettel és persze a nyuszikát és mindegyik fantasztikus volt, akárhonnan vizsgáljuk, mert az Öreg harang borozóban az étkeztetés legjobb metszetében találjuk magunkat: a hely magán viseli a házi koszt vadságát, lehengerlő erejét, de nélkülözi annak a megúszós, amatőr jellegét. Az ételek a fine diningra jellemző odafigyeléssel készülnek, jó alapanyagokra és jó technikákra törekednek, de eltekintenek a műfajra jellemző légiesedéstől, ami elvárja a befogadótól, hogy ne csak éhes, de műkedvelő is legyen. Ez bizonyos értelemben az étkeztetés kollektív csúcsa, az a fajta minőség, amit minden nap el tudnál viselni (szemben egy Michelin-csillagos menüvel), és amit meg is érdemelnél minden nap. Csak alig van ilyen hely a világon.

Dsc05302

Dsc05304

Dsc05307

És azt nem is mondtam, hogy a házi rétesük is fantasztikus. Egy főre három fogással kábé 6 ezer forinttal kell számolni, a hely tehát tökéletesen árában van az ötezer forintos, a minőséget alulról nyaldosó, de már elfogadható minőségű csárdák és a 7 ezer forintos csúcséttermek között. NAGYON ajánlott.

A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó Tovább
Kincsvadászat a középkori malomban

Kincsvadászat a középkori malomban

Lehet, hogy a Gyulakeszi határában található Csigó Malom ma már csak egy életveszélyes rom lenne, ha nem jár arra 9 évvel ezelőtt egy erdélyi iparművész, és nem szeret bele a rossz állapotú épületbe. Pusztulófélben levő ingatlan volt, amin látszott, hogy több évnyi munkát kell beleölni. Bartunek Katalin mégis ideköltözött, és a fejébe vette, hogy újjáéleszti az egykori malmot, és egy kulturális és művészeti központot hoz létre a területén.

csm8_1.jpg

Az épület már állt a 13. században, víz-, majd gőzmalomként működött. Nevét a fénykorát biztosító Csigó családról kapta, akik a 19. században bővítették egy klasszicista stílusú szárnnyal. 1929-ben leégett, és hiába nyilvánították műemléknek az 1980-as években, állapota egyre csak romlott.

csm7_1.jpg

Az első évek a romok eltakarításával teltek. Katalin egy ideig a telken található gabonatároló hasznosításából finanszírozta a munkát, aztán más bevételi forrásra is szükség volt. 2009-ben nyílt meg az antik lakáskultúra üzlet. A régiségek egy része Dániából érkezik, más részük magánszemélyektől és hagyatékokból. Kb. 3000 négyzetméteren lehet válogatni, és ahogy Katalin mondja, lehet jönni csak „gyönyörködni” is.

csm5_1.jpg

csm2_1.jpg

Itt tényleg minden van, amire egy gyűjtögető vágyik. A földszinten és az emeleten vannak az értékesebb dolgok: antik órák, porcelánok, festmények, ruhák, dísztárgyak, stb., az egykori gabonatároló csarnokban pedig a bútorok, könyvek, retró cuccok, lámpák. Akkor is érdemes beugrani a malomba, ha nem kötnek le a porcelánok és a szőnyegek, mert sok minden van, ami egy hipszterlakásban vagy egy provence-i stílusú konyhában is jól mutat.

csm3_1.jpg

csm6_1.jpg

A régiségkereskedelem csak az egyik a Csigó Malom funkciói közül. Katalin egy kulturális szalont és a művészeti galériát is létrehozott, és a hely kiállításoknak és koncerteknek is otthont ad (van egy 120 fős rendezvényterem is). Nyáron olyan előadók léptek fel, mint Varnus Xavér vagy a Budapest Bár, a téli szezonban pedig komolyzenei koncertek és sanzonestek is lesznek.

csm1_1.jpg

A tervek között szerepel egy kávéház és malomtörténeti gyűjtemény is, ezek az egyelőre üres épületszárnyban nyílnak majd meg, ha sikerül pályázati forráshoz jutni. Az öt hektáros telek kihasználatlan része szabadtéri fesztiválok helyszíne is lehet a jövőben.

csm9_1.jpg

Gyulakeszibe egyébként nemcsak a galéria miatt érdemes eljönni. A faluból megközelíthető a Csobánc hegy és a tetején a várrom, itt van a velős pirítósáról híres Autóspihenő, nyáron pedig itt rendezik a középkori végvárak legnagyobb csatáit és a környék legbalhésabb várkapitányát idéző Gyulaffy-napokat.

Stílus Galéria
Gyulakeszi, Kossuth Lajos u. 109.
Nyitva tartás: minden nap 9-17h (ősszel és télen is)
06205341333
www.stilusgaleria.com

 

Kincsvadászat a középkori malomban Tovább
Őrületes rekordok a Balatonon

Őrületes rekordok a Balatonon

Az lassan már óvodai tananyag, hogy a Balatont nagyon meg kell becsülnünk, mert egész Közép-Európa legnagyobb taváról van szó. Hogy mennyi víz van az 594 négyzetkilométeren elterülő mederben? 1,9 köbkilométer (1 900 000 000 000 liter vagy ha úgy jobban tetszik 1 900 000 000 köbméter), ami pokolian sok, de európai szinten azért messze nem rekord, mert az egész kontinenst figyelembe véve a Balaton "csak" a 22. legnagyobb tó.

big_20140922_173401.jpg

Esőből jó sok volt az idei nyáron és ősszel, úgyhogy a Balaton vízszintje köszöni szépen, jól van, most is 126 centi körül áll, pedig már időtlen idők óta nyitva van a Sió-zsilip. Hogy mennyi volt a legmagasabb vízszint? Kapaszkodjatok meg: 112-114 méter, de persze akkor, amikor az emberek még csak éppen lefelé másztak a fáról. Szakdolgozati nyelven "a periglaciális időszak lecsökkent párolgási intenzitása, valamint a földnyelvek pusztulása eredményeként jött létre az ős-Balaton egységes víztükre, aztán jött egy süllyedés és az éghajlat is csapadékosabbá vált, így 21 724 (+/- 660) évvel ezelőtt kialakult a Balaton mindenkori legnagyobb vízállása." Úgy.

6-Balaton-deli-partjan.jpg

A szabályozás bevezetése óta 1947. április 10-én mérték a Balaton legmagasabb vízszintjét, ez 155 centiméter volt, két évvel később (1949. november 2.) pedig már a legalacsonyabb szintet jegyezhették fel 22 centivel. Rejtély, hogy hova lett az a sok víz ilyen rövid idő alatt, aki esetleg tudja, kommentelje be.

foveny-lido-part.jpg

A Balaton vízhőmérsékletét Siófoknál, hivatalosan egyméteres mélységben mérik, szóval a partközeli gyerekpancsolókban akár a hivatalos rekordnál melegebb vízbe is lógathattátok már a lábatokat. A csúcs mindenesetre 31 fok, ezt kétszer, 2003. június 11-én és 2006. július 28-án jegyezték fel. 31 fok mellesleg már egy jobbféle termálmedencének is becsületére válna, de jó is egy olyan ilyenkor ősszel.

0.jpg

Tavaly nagyjából elmaradt, de ezúttal akár kemény is lehet a tél, így volt ez 1962-1963-ban is. Akkor úgy befagyott a Balaton, hogy ki sem akart olvadni, 110 napos rekordideig borította folyamatos jégpáncél a tavat. Sajnos, a pontos évet nem jegyezték fel, a legvastagabb jégpáncél mindenesetre 50 centis volt valamikor a múlt évszázadban.

18236697_d0942bfc24f6c10b73b61a6c032adb74_xl.jpg

A Balaton alapvetően sekélyvízű tó, az átlagos mélysége 3-4 méter, de Tihanynál (Tihanyi-kút) van benne egy akkora lyuk, hogy egy többemeletes ház is beleférne. Ez a legmélyebb pont 11,5 (más források szerint 12,5) méteres, a pontos érték nyilván attól is függ, hogy éppen mennyi víz van a mederben. Lehet, hogy nem látszik, de azért áramlatok is bőven vannak a Balatonban, a legerősebbek szintén a Tihanyi-szorosnál, itt 2 méter/másodperc is lehet a víz sebessége. Az 7,2 km/h, ha nem menne csípőből.

Ne menjetek sehova, nemsokára lesz folytatás is!

Őrületes rekordok a Balatonon Tovább
Üzletemberből biogazda

Üzletemberből biogazda

Több hektáros biogazdaság, egy sikeres bisztró és egy biopiac, hajnali ötös kelés. Járosi Tamás négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy budapesti ingatlanfejlesztőből balatonhenyei biogazda lesz.

NYL_4347.JPG

Feleségével, Líviával zöldségeket termesztenek és mangalicákat tenyésztenek, blogjukat sokan olvassák. Az egész úgy hangzik, mint a mesében, de a gazdálkodás sokkal keményebb, mint amire számítottak, ráadásul néha a természet egyszerűen hazavágja a rengeteg munkát. De nem adták fel, nyitottak egy bisztrót és egy biopiacot is. Saját kolbászt és sonkát készítenek, a farmon termelt alapanyagok pedig a tavaly megnyílt balatonfüredi bisztrójuk, a Malackrumpli konyhájára kerülnek.

Miért éppen Balatonhenye?

A feleségem mániája volt, hogy biokertész lesz, szülei parasztemberek voltak, akik bevonták gyerekeiket a munkába. Egy évtizedig készült a feladatra, kis konyhakertet csinált, tanult, könyveket olvasott, elsajátított minden olyan tudást, amit így el lehet. Még a 2008-as válság előtt vettünk egy birtokot Pécselyen, ott is laktunk egy évet, tervezgettük a gazdaságot. A válság közbeszólt, sajnos el kellett adnunk.

Két évvel később ismét nekilódultunk, módszeresen heti egy napban jártam a falvakat - polgármester, templom, kocsma, eladó ingatlanok...az összes faluba bementünk a Balaton-felvidéken, hogy megtaláljuk a helyünket. Fél év keresgélés után Balatonhenyén aztán azt mondta Lívia: „Nem kell semmit megnéznünk, mehetünk haza. Itt akarok élni”.

Meghoznád-e még egyszer ugyanezt a döntést, hogy ingatlanfejlesztőből biogazda leszel?

Nem mennénk vissza Budapestre élni (dolgozni most is feljárok). Pedig néha túl sok a probléma és a kétség, és most nem arra gondolok, hogy állatokat kell etetni, ganézni, hóban, sárban, tűző napon vagy jégesőben. Néha elfogy a szufla, elveszítjük egy kicsit a hitünket, de másnap reggel felkelünk, kimegyünk és ismét örömmel csináljuk. Csináljuk, mert szeretjük, és csináljuk, mert a gyerekeink nem lehetnének jobb helyen.

NYL_4327.JPG

Mi az, amit biztosan máshogy csinálnátok?

Ha visszanézünk arra, hogy mit gondoltunk arról, hogy mezőgazdaság, csak nevetünk. Volt sok ügyetlenkedés és önteltség is. Túl hamar nőttünk túl nagyra. A technológián javítani kell, bizonyos dolgokat a nulláról kell kezdeni. Jó dolog az elmélet, de csak a saját kárunkon tudunk igazán tanulni. A tavalyi katasztrofális időjárás (mindent elpusztító belvíz) után idén burjánzik minden, rekord minőségű és mennyiségű termésünk van, olyan erős a növényeink immunitása, hogy az állandó csapadék is csak kevés kárt tett bennük.

Minden évnek megvan a fájdalmas, de hasznos tanulsága. Az első években a helyi viszonyokat kellett megtanulni (nincs munkaerő, nehezen megy a befogadás, stb.) a harmadik év a termény elvesztéséről szól ezáltal arról, hogy milyen alázattal kell a növénytermesztéshez hozzáállni, a negyedik év arról szól, hogy ha képes vagy nagy mennyiségben kiváló minőséget előállítani, nos, ez mennyire nem érdekel szinte senkit (de ez már egy másik téma).

Mit csinálnánk másként? Meghoznánk ugyanezt a döntést, de alkalmaznánk azt a rengeteg tapasztalatot, amit az elmúlt években szereztünk. Kicsit jobban állnánk anyagilag, kisimultabbak lennének az idegeink, de ugyanitt lennénk és ugyanezt csinálnánk.

NYL_4393.JPG

Hogy képzeled el az életetek 10-20 év múlva?

A misszió, amibe belekezdtünk - a társadalomjobbító tevékenység, hogy ne gyúrjon mindent maga alá az ipari élelmiszerelőállítás, hogy valami értelmes dolog elinduljon a kistermelői világban is - jó dolog, de nehéz úttörőnek lenni. Azt szoktam mondani, hogy gerillák vagyunk, csak sajnos a gerillák általában éhen halnak a dzsungelben, vagy lelövi őket az ellenség, vagy amikor kijönnek az erdőből kiderül, hogy már vége a harcnak és a sajátjaik lövik le őket. Most mindháromra van esély.

NYL_4442.JPG

(fotó: Nyul Zsuzsanna)

Üzletemberből biogazda Tovább
Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból

Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból

Screen Shot 2014-10-17 at 10.08.43.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány izgalmas, otthon is elkészíthető ételt. Hetedik, utolsó áldozata újra a Zakar Kata, a csodás Kővirág tulajdonosa, akivel egy könnyű desszertet hoztak össze - és máris csökkentették a szintidőt kábé két percre:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - Galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Megfőztük a Balatont 7: Gyümölcsös desszert 2 perc alatt a Kővirágból Tovább
Tényleg él szörny a Balatonban?

Tényleg él szörny a Balatonban?

Ha van előtted egy bazi nagy tó, aminek nem látsz rá az aljára, elkezdesz sejteni benne dolgokat. Olyan lényeket, amiket képtelenség megmagyarázni, de szerencsére ilyesmire nincs is szükség, hiszen még soha nem másztak ki a partra, hogy boncolást kelljen végezni rajtuk, esetleg Voight-Kampff tesztet, elég elfogadni, hogy amit nem látunk, az rettenetes és máris kész a Balatoni Szörny.

Természetesen még soha, senkinek nem harapta le a lábát, nem jelent fenyegetést a környéken élőkre, de időről-időre akad valaki, aki megtalálja a maradványát (tehát megdöglött), készít róla egy fotót (feltámadt), vagy csak elmesél róla egy sztorit.

Ezek alapján megpróbáljuk felállítani a Balatoni SZÖRNY személyiségrajzát.

Itt van például ez a fosszília, amit egy tízéves fiút talált úszkálás közben még 2000-ben. A balatonakarattyai Peák István azóta se tudja, hogy mi volt ez, de 25 millió forint kér érte, ha esetleg valakinek szüksége lenne rá. Állítólag még a biológiatanárok sem tudták megmondani, hogy mit guberált ki az iszapból, de akad, aki szerint valami őskígyó vagy ősgyík maradványa lehet.

97498.jpg

Ez egyébként már csak azért sem kizárt, mert a mezozoikum idején a Balaton mostani öble felett pont a Tethys-óceán hullámzott, a vízben meg ilyen jószágok éltek:

MosasaurMaastricht080910.JPG

Mosasaur-dinosaurs-28881734-616-498.jpg

cretaceous_marine_predators2_800.jpg

A képen egy moszaszaurusz látható, a lény akár 17,5 méteresre is megnőtt, ráadásul ők voltak a kígyók legközelebbi rokonai, ami elég izgalmas, ha figyelembe vesszük, hogy a 2000-ben előkerült csontvázra is azt mondták, hogy ősgyík vagy őskígyó maradványa lehet. A moszaszaurusz meg pont ez a kettő az egyben.

És nyilván minden szörnymonda úgy indul, hogy élt itt régen valami őslény, ami máshol kihalt, de nálunk kibekkelte az elmúlt néhány százmillió évet, szóval a moszaszaurusszal az alapsztori adott, lássuk, hol tartunk most.

Időnként készítenek például ilyen képeket:

szornybalaton.jpg

Aztán volt 2009-ben egy vicces összeállítás a témában a Kultúrparton, eszerint “1981-ben rejtélyes módon süllyedt el a japán kultúrattasé huszonötöse, a Cseresznyevirág, az utasok egy több méter hosszú, tüskés hátú gyíkszerű lényt láttak a hajó körül. 1992-ben egy Christian McCliff nevű skót szörfös jelezte a hatóságoknak, hogy „egy óriáshal, amelynek lábai vannak, le akarta rántani.” A 2007-es kékszalag versenyzői a pálkövei öböl magasságában hosszú elnyúlt testet láttak mely csupasz nyakban végződött.”

Hogy ezek a sztorik mennyire megalapozottak, az kérdéses, viszont tény, hogy ez a fickó valamitől nagyon összeszarta magát:

 

A bizonyítékok szerint abból kell kiindulnunk, hogy a szörny feje olyan, mint egy polipé, közeli rokona a moszaszaurusznak, vannak karjai, amikkel le tud rántani a mélybe skót szörfösöket, és hosszú a nyaka. Megkértük a fantomképrajzoló részlegünket, hogy a fentiek alapján gyártsák le nekünk a Balatoni Szörnyet és nagyon úgy fest, hogy valami ilyesmi él a tóban:

szorny.jpg
De gyorsan szögezzük le, hogy ez nem baj. A szörny jó. Turisztikai szempontból haszonállatnak tekinthető, hiszen amelyik tóban szörnyet sejtenek, ott megélénkül az idegenforgalom az első kettéharapott turistacsoport felbukkanásáig. 

Tény, hogy a szörnykérdést máig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni, és viszonylag ritkán látták még józanul a lényt, de a Loch Ness-i példából kiindulva tisztán látszik, hogy további kézzelfogható bizonyítékok nélkül is érdemes lehet időben ráfeküdni az izé turisztikai hasznosítására. 

Tényleg él szörny a Balatonban? Tovább
Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Ahol még a kávéba is pálinka kerül

Egy gigantikus steampunk pálinkafőző, eszméletlenül finom pálinkák és egy filmbe illő történet – a Reneszánsz Pálinkaházban még a kávét is bodzapálinkával turbózzák fel.

rp10.jpg

A látványfőzde Badacsonyörsön (Badacsonytomaj része), egy kis mellékutcában található, így attól nem kell tartanod, hogy egy snapszra utazó beeső vendégekkel találkozol. Ez teljesen más műfaj.

A tulajdonosok - és egyben főzőmesterek -, Jakab Kati és Molnár Tamás túl voltak már az ötvenedik születésnapjukon, amikor megálmodták ezt a helyet. Az egész egy Valentin-napi mozi után kezdődött. Beültek egy kávézóba, és Tamás megemlítette, hogy mindig is szeretett volna egy saját pálinkafőzdét. Másnapra már mindketten tudták, hogy belevágnak, és az övék nem akármilyen bérfőzde lesz, hanem látványfőzde kóstolótérrel. Egyszóval nem az a „gumicsizmás” műfaj, meséli Tamás.

rp3_1.jpg

Először a Somló környékén kerestek megfelelő területet. Egyértelmű volt, hogy olyan régióban akartak pálinkát főzni, ahol szőlőművelés is van. A Szent György-hegy is szóba jött, aztán végül Badacsonyörs lett a befutó. A helyi polgármester is boldog volt, azt mondta, hogy nagyon kell a badacsonyi borászok mellé egy pálinkafőző.

rp9_1.jpg

A terv megvalósításához azonban mindenüket el kellett adni. Nemcsak az ingatlanokat, hanem a Harley Davidsont is. Képesítést szereztek, és 2012-ben már nagyban főzték a saját prémium kategóriás pálinkáikat. Az alapanyagokat őstermelőktől veszik, de szeretnének majd a kertbe ültetni olyan ritkaságokat, mint a debreceni muskotályos szilva.

rp2_1.jpg

Ha belépsz, biztos, hogy nem tudod levenni a szemed A GÉPről, ami a helyiség hátsó részét elfoglalja. Az őrült kísérletes, világuralomra törő gonosz tudósos filmeket idéző steampunk szerkezetnek kinéző gép egy 300 literes Müller márkájú aromatornyos pálinkafőző berendezés. (Az aromatorony kiemeli a cefrében rejlő ízeket és illatokat). Egyszerre 300 liter cefre fér bele, ebből kb. 30 liter pálinka lesz, ha jó a cefre. (A málna és a kökény esetében sokkal kevesebb pálinka készül ugyanennyiből.) Napi 24 órán át főznek, csak március-április az uborkaszezon.

rp4_1.jpg

34-féle saját termékük van, és olyan gyümölcsökből is készül pálinka, mint a földibodza, a galagonya vagy a madárberkenye. Bérfőzdeként is működnek, évente 20-25 ezer liter pálinkát főznek a megrendelőknek. A borászok idehordják a szüret után a törkölyt (borászati melléktermék, a szőlő feldolgozása után a présben maradó növényi részek), és csodás pálinkát visznek haza, ami jól jön a borkóstolókon is.

Amíg beszélgetünk, természetesen kóstolnom is kell. Nem iszom gyakran pálinkát, a házi, 50 plusz fokos cuccoktól pedig egyszerre kiver a víz és ráz a hideg, ez azonban mesés. Valóban gyümölcsíze van. Két íz között három szem mogyorót és egy kávészemet is kapok a víz mellé. A birs, a málna és az irsai olivér a nyerő nálam, de a tételek negyedéig sem jutok el.

rp7_1.jpg

„A pálinkakultúra szerencsére megváltozott, már nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség” - mondja Tamás. Sokan ötfélét is megkóstolnak, de csak egy-egy centet isznak. Az igazi pálinka egyébként a „száraz teszten” is átmegy: a fogyasztás után az üres pohár még fél óra után is illatos, és meg lehet mondani, milyen pálinka volt benne.

rp6_1.jpg

Mivel még hosszú a nap, indulás előtt minden reményem egy kávé. Tamás szerint úgy lesz a legfinomabb, ha kerül bele néhány csepp a híres földibodza pálinkájukból, ez Kati specialitása. Hát legyen. És tényleg feldobja a kávét, főleg, hogy cukor nélkül iszom. De megszokni nem érdemes, mivel a hétköznapokban mégsem hord az ember magánál egy üveg bodzapálinkát.

A pálinkaház ősszel és télen is nyitva van, de kóstolás előtt jelentkezz be!

Reneszánsz Pálinkaház
Badacsonyörs, Füredi út 3.
www.badacsonyipalinkahaz.hu
0036703405152

 

 

Ahol még a kávéba is pálinka kerül Tovább
Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval

Screen Shot 2014-10-17 at 10.07.31.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány izgalmas, otthon is elkészíthető ételt. Hatodik áldozata újra a Kistücsök, ahol egy fantasztikus ételt készített a sztárséffel:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - Galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 6 - Paprikáskrumpli kolbásszal és vaddisznóval Tovább
Egyre biztonságosabb a Balaton

Egyre biztonságosabb a Balaton

Már írtunk arról, hogy aki jövőre száguldozni akar az M7-esen, az kegyetlenül megszívja, mert annyi traffipaxot fognak felszerelni a környéken, hogy akár mozgóképpé is össze lehet majd állítani a Balatonra haladó autós útját a fotókból.

Nem viccelünk.

Más kérdés persze, hogy ha már megérkezünk valahogy a tóhoz, mekkora biztonságban leszünk, és a 2014-es adatok alapján folyamatosan javul a helyzet. Nem kaptunk infókat arról, hogy mihez képest és mennyit, de a kérdésünkre a rendőrség azt válaszolta, hogy a statisztikák egyre szebb képet mutatnak a tó biztonságáról.

Az idei szezonban négy megye rendőrségi munkáját hangolta össze a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, a fokozottabb rendőri jelenlétet állítólag kedvezően fogadták a turisták és a térségben élők is.

big_lead_617.jpg

A kiemelt, nagy tömegeket vonzó rendezvények, fesztiválok nagyobb rendbontás nélkül zajlottak le, sőt, a rablások, a garázdaságok, a testi sértések, a személygépkocsi lopások, a betöréses lopások, a besurranásos lopások és a tulajdon elleni szabálysértések száma is csökkent. Nyilván egy pontos statisztikának még jobban örülnénk, de ez is jobb a semminél.

Mindenesetre elég komoly arzenállal üldözték idén a bűnt, az égből két rendőrségi helikopter, a partról pedig lovas és kerékpáros rendőrök őrizték a rendet. Sőt, bűnmegelőzési centrumokat is működtetett a rendőrség, ezeknek a munkájába bevonták a rendészeti pálya iránt érdeklődő középiskolás diákokat is.

Uff.

Egyre biztonságosabb a Balaton Tovább
Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is

Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is

Screen Shot 2014-10-17 at 10.06.11.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket, és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Ötödik áldozata újra a Kali Art Inn, ahol egy könnyű nyári húslevest készített a séffel:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4 - Szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 5 - galambleves akár csirkéből is Tovább
Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják

Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják

2012-2013. legnagyobb slágere az M7-esen még a kitereléses ellenőrzés volt: akadt, amikor egyetlen nap alatt négyezer autót vizsgáltak meg a rendőrök, aminek persze nem annyira örültek az utazók, hiszen egy-egy ilyen akció masszív dugókat okozott az autópályán

Két éve például 9982 autós igazoltattak ezzel a módszerrel, ami négy és fél méteres átlagos autóhosszal, egy méteres átlagos autótávolsággal és két autópályasávval számolva egy 27,5 kilométeres tömött dugót jelent, körülbelül mintha Siófoktól Balatonszemesig állna az autópálya. Szerencsére nem egyetlen időpillanatban, még csak nem is egyetlen hónapban történtek az ellenőrzések, így nem alakult ki ekkora torlódás.

Az elterelések során egyébként több mint egymillió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok, volt, akit hiányzó matrica miatt vettek elő, volt, akit ittas vezetés és akit gyorshajtás miatt, mást azért, mert nem tartotta be a kötelező pihenési időt (ez főleg a kamionosokat és a buszvezetőket érinti), egy bolgár fickónak meg azért akadt izgulni valója, mert a megengedett kilenc személy helyet tízet utaztatott a kisbuszában.

Idén aztán már stratégiát váltottak a rendőrök: mivel folyamatosak voltak az útépítések az M7-esen, ahelyett, hogy maguk idézték volna elő a dugót, odamentek egyhez és ott vizsgálták át az autókat. Az ellenőrzések során arra is keresték a választ, hogy mi lehet a leggyakoribb oka a baleseteknek, és a tapasztalatok szerint a fáradtság és a kialvatlanság jelenti a legnagyobb kockázatot.

4588292_0f6ee52d7927b390a85a657b79025365_wm.jpg

A legtöbb járművet egyénileg, félreállítással ellenőrizték, elsősorban a nagy kockázatot jelentő rakományok elhelyezését és a megengedett összsúlyt vizsgálták. Ezzel akarták megelőzi az olyan eseteket, mint amikor egy külföldi járműnél a túl nagy terhelés elnyírta a jobb hátsó kerékcsavarokat, így az autó és vontatmánya megpördült, majd a tetejére fordult, lezárva ezzel a teljes autópályát. A szezon elején egyébként viszonylag sok jogsértő járművet találtak, a végére csökkent ezeknek a száma.

A módszerek változása tehát látványos volt idén, de még drasztikusabb lesz jövőre: a KKEP-program keretében 160 mobil és 365 fix traffipaxot vásárolnak, ezek már ősszel megkezdik a működést és simán alkalmasak lesznek arra, hogy az egész országban folyamatosan mérjenek. Nyáron nyilván kiemelt figyelmet kap az M7-es autópálya, szóval aki eddig úgy számolt, hogy Budapest-Siófok negyven perc, az most jobb, ha gyorsan újraszámolja a képletet. Valószínűleg minden gyorshajtást büntetni fognak, de a nagy felbontású kamerák más szabálysértést is képesek dokumentálni, például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását.

Aki jövőre gyorsan hajt az M7-esen, azt elkapják Tovább
A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Sió-csatornáról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a patás burzsujdémon legfőbb támasza, a rendes balatoni ember antagonistája, aki a vitorlázókkal szövetkezve tesz meg mindent azért, hogy a Balatonban ne legyen víz (mert az a vitorlázóknak állítólag jó).

Pedig ennek a 120,8 kilométeres csatornának az előítéletes leegyszerűsítésnél jóval izgalmas a sztorija, Siófoknak meg az etimológiája, szóval érdemes szánni rájuk két percet.

Screen Shot 2014-09-01 at 13.39.11.png

Kezdjük a Sióval: ez sose volt természetes folyómeder. Először a rómaiaknak lett elegük abból, hogy nincs összekötve a Balaton és a Duna, ezért Galerius császár i. sz. 292-ben úgy döntött, hogy kivágat minden útba eső erdőt és kiásatja a Sió-csatorna ősét. Sokak szerint a rómaiak már bevezettek egyfajta zsiliprendszert is, hogy azzal szabályozzák a tó vízét, de az újabb kutatások bizonyították, hogy a rómaiak legfeljebb szállítmányozásra, hajózásra használták a csatornát, a vízszint beállítására nem.

Majdnem ezer évvel később a honfoglaló magyarok is találtak valamit a csatornából, a pécsi püspökség 1009-es alapítólevelében Ozoraként emlegetik, de a tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében is szóba kerül, igaz, más néven:

„Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens”,

azaz

„A kis patak, amit Fuknak neveznek, az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is”.

Szóval Fuknak hívták a csatornát, ami később aztán a torkolatnál található település neve lett. 1528-ban már Fok néven emlegették, 1790 óta meg csak Siófoknak hívják.

A honfoglalás óta eltelt évszázadokban aztán felmerült a folyó szabályozásának is az igénye, már Mária Terézia ideje alatt elkezdték lecsapolni a környező mocsarakat, az intenzívebb mezőgazdasági munkák miatt szabályozni kezdték a környékbeli folyókat, 1821 és 1835 közt magát a Siót is. Miután elkészült a csatorna, jó egy métert engedtek le az akkori vízállásból, ezzel körülbelül 90 ezer holdnyi területet sikerült lecsapolni és kiszárítani, hogy mezőgazdasági termelésre alkalmas legyen. A tó szabályozásának igénye viszont akkor erősödött fel, amikor az 1860-as években déli parton megépült a vasút és a part közelében villákat kezdtek építeni a tehetősebb birtokosok: a vasúttársaság és a tehetős polgárság összefogott, hogy rendezzék a kérdést, emiatt épült meg az azóta sokat kárhoztatott zsilip. Pedig nélküle most nagyjából elképzelhetetlen lenne a balatoni nyaralás, el lehetne felejteni a strandokat, a szállodákat, a tóparti hekkezést, mindent, ami túlmutat egy mocsaras természetes tó keretein.

A csatorna felső szakasza csak akkor hajózható, ha vizet engednek le a tóból, de erre például majd három éven keresztül nem volt lehetőség, akkora volt a vízhiány, az alsó szakasz hajózhatósága a Kapos folyótól függ.

A cikk megírásához nagyban használtuk a Wikipedia szócikkeit, a fotók az MTI-től származnak.

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle? Tovább
Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Screen Shot 2014-10-13 at 08.55.38.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Negyedik áldozata a Kővirág, ahol egy remek nyárias májas fogást készített a hely tulajdonosával:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt Tovább
Itt vásárolj be: Pörc

Itt vásárolj be: Pörc

Kocsis Jenő egy másfél évszázados hentes-dinasztia tagjaként viszi delikátüzletét Balatonkenese központjában, szigorúan ingben és nyakkendőben. Kóstolni nemcsak ér, hanem kötelező.

unnamed.jpg

Olyan, mintha egy másik idősíkba kerülnél, amikor belépsz ide. Régebbi időket idéző belső tér, családi fotók a falon. Egy egész családtörténet bontakozik ki, és az üzlet tulajdonosa, Kocsis Jenő szívesen el is meséli, ki kicsoda és hányadik generációhoz tartozott. A balatonkenesei Kocsis család ugyanis 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel, igazi hentes-dinasztiáról beszélhetünk.

porc1_1.jpg

Itt senki nem siet, hanem kóstolgat és beszélget. Ha egy gyors bevásárlást terveztél, nem fog összejönni. Ha viszont van időd és kíváncsi vagy, hogy kerül Balatonkenesére egy ilyen hely, nemcsak a családról fogsz mindet megtudni, hanem az itt kapható termékekről is, meg a azokról, akik készítik őket. A kínálat nagy része ugyanis a bőven vett régióból származik, a húsok kivételével.

unnamed 2.jpg

unnamed 3.jpg

Ha esetleg bevásárlólistával érkeztél, el is felejtheted, a szarvasszalámi, a mangalicakolbász vagy a Pörc saját készítésű sült és göngyölt szalonnája elég nagy kísértést fog jelenteni az újratervezéshez. A saját termékek – sült császár, füstölt csülök, pörc, stb. - ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, és igen, egy megsárgult, régi füzetet kell elképzelni.

porc5_1.jpg

A hízósertés egy somogyi vágóhídról érkezik, a csirkét egy Budapest melletti kisvállalkozás szállítja. A többi termék - sajtok, lekvárok, borok, mézek, stb., - esetében Jenő arra törekedett, hogy 50 km-es körzetből vásároljon. Vannak itt tekeresvölgyi kézműves sajtok, bogyódombi homoktövis préslé, Csikos lekvárok, a régióban készülő teafű, és még kerámiákat is találsz. Jenő személyesen ismer minden őstermelőt, akiktől vásárol, ez máshogy nem is működhet.

porc4_1.jpg

Jenő 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről és édesapjával közösen újraéleszti a családi hagyományt. Nem hentes a szó szoros értelmében, vendéglátóipari végzettsége van. Saját bevallása szerint képtelen lenne leszúrni egy disznót, de nincs is ilyen ambíciója. Nem véletlen, hogy nem a család valamelyik húsboltjában dolgozik, hanem a delikátboltot viszi.

porc8_1.jpg

Szeret állni a pult mögött és beszélgetni az emberekkel. Ehhez a megfelelő megjelenést is fontosnak tartja: ingben, nyakkendőben dolgozik, akárcsak annak idején a „tőkelegények”, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiszolgálják a hentesüzletek vevőit.

A Pörc a téli szezonra bezár, de novemberben megnyílik Budán a fővárosi üzlet.

fotók: Szabó Balázs és ilovebalaton blog

Pörc – Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882

Ha télen-nyáron értesülni akarsz a legfontosabb balatoni hírekről, csatlakozz a facebookos oldalunkhoz.

Ha a Balatonnál vagy, egy lépést se tegyél az I love Balaton app nélkül, amely csak a legjobb helyeket ajánlja neked! Még nincs meg? Letöltés Androidra ittLetöltés iOS-re itt.

Itt vásárolj be: Pörc Tovább
Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat

Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat

Vonattal menni a Balatonra sokáig inkább romantikus volt, mint praktikus: a szerelvények szánalmas állapotban voltak (oké: retró), ha összeszedte magát, a sánta kutya hátán botorkáló hazug ember gyorsabb volt náluk, már ha mozgásban voltak egyáltalán és nem épp arra vártak, hogy az egy vágányos kiépítés miatt el tudjon menni a szembejövő vonat.

Ennek most részben vége lesz. A felújítás tavaly, a Kelenföld-Székesfehérvár vonalszakasz rekonstrukciójával kezdődött, ennek köszönhetően a Budapest és Siófok közötti utazási idő 105-114 percről 80-89 percre csökkent.

A mostani fejlesztés a Lepsény-Szántód-vonalat érinti, a munkák után a jelenlegi 60-80 helyett jövő nyáron a vonatok már 100 km/h-s sebességgel közlekedhetnek a megújult, 32 kilométeres pályaszakaszon. Ennek köszönhetően további 5 perccel rövidül a menetidő, tehát már 75 perc alatt le lehet majd érni Siófokra, és ütemessé válik a menetrend, tudtuk meg Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetőjétől. 

Öt perc nem tűnik soknak, de két év alatt már fél órás gyorsulásról beszélünk, ami negyven százalékos különbség.

Ez itt egyébként az inkriminált szakasz:

 

Jó hír, hogy egy második vágány is épül Szabadi-Sóstó és Zamárdi között, később ezt szeretnék továbbépíteni egészen Balatonszentgyörgyig. Nemcsak a teljes vasúti pálya épül át, de megújulnak az állomások, az utasperonok, a térvilágítás, Siófokon pedig egy aluljáró építésével próbálják csökkenteni a nyári dugókat.

A Siófok és Zamárdi-felső vasútállomások közötti szakasz átépítésénél a világ legkorszerűbb alépítmény-javítási eljárását alkalmazták, a PM 1000-es kétezer tonnás gépóriást, ami minőségben, hatékonyságban és gazdaságosságban is egyedülálló. Egyik legnagyobb előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy a meglévő vágány alatt, annak elbontása nélkül végzi el az új alépítmény megépítését. A monumentális munkagép 24 órás munkavégzés esetén átlagosan naponta 650-750 métert haladt, ami kétszerese a hagyományos technológiának. És elég keményen néz ki:

_Z8A2078.jpg

_Z8A2079.jpg

_Z8A2213.jpg

_Z8A2420.jpg

_Z8A2459.jpg

_Z8A2483.jpg

_Z8A2476.jpg

Az alapépítmény javítása október ötödikén rendben lezárult, és közben egy újabb szörny kezdte meg a munkát: az SMD-80 felépítmény cserélő géplánc szeptember 25-én érkezett Siófokra és az ütemezés szerint október 11-én fejezi be a munkát. Ez az izé 600 méter hosszú, nappali, 12 órás műszakban dolgozik, ami során 1600-1800 méter átépítését végzi el 30 ember közreműködésével.

Az összeállított és előkészített SMD-80-at egy nagy teljesítményű mozdony állítja az átépítés kezdetéhez, a maradó vágányszakasz végéhez. Ekkor az SMD-80 lánctalpas futóművére támaszkodva befűzik az új síneket és megkezdődik a csere.

Korábban az Attraktorral forgattunk egy hasonló gépről egy videót, itt láthatjátok, ahogy az épp dolgozó szörny körül szerencsétlenkedünk:

 

A 2015 nyaráig tartó fejlesztést a Déli-part 2013 Konzorcium végzi, nettó 29,99 milliárd forint értékben 85% európai uniós és 15% állami forrásból. A dél-balatoni vonal rekonstrukciós munkálatai jövő ősztől a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy szakasz átépítésével folytatódhatnak.

A szuper képek innen.

Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat Tovább
Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje

Screen Shot 2014-10-08 at 10.03.25.png

Hetente jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a legjobb helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, otthon is elkészíthető ételt. Harmadik partnere a fantasztikus Kistücsök mestere, Jahni László, akivel egy szuper hallevest készítenek el.

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje Tovább
A legjobb ebéd a farmról: Malackrumpli

A legjobb ebéd a farmról: Malackrumpli

Tavaly már megírtuk a Malackrumpli bisztró és az alapanyagokat biztosító balatonhenyei biofarm sikerekkel és buktatókkal teli történetét. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet az idén a mangalicákkal és a mintegy 120 fajta zöldséggel, ami miatt Járosi Tamás és felesége, Lívia fővárosi karrierjüket cserélték hajnali 4 órás kelésre.

Mk3

Az étterem az idén egy szakmai befektetővel is gazdagodott, és a tavaly félbemaradt beruházások is megvalósultak. Mert az, hogy „gerillák vagyunk”, és a semmiből próbálunk meg csinálni valamit, az csak egy évig működik, mondja Tamás. Megújult a belső tér és a kert is, a konyhát pedig Vidák Zoltán viszi, aki korábban elég menő helyeken, a budai várban található Alabárdos étteremben és Etyeken, a Rókusfalvy Fogadóban főzött.

Mk1

De térjünk rá a menüre. Hideg meggylevessel kezdünk, ami tejfölhabbal készül (mi nem kértünk rá). Ez lehet, hogy a tradicionális magyar konyhahívők szemében eretnekségnek számít, és a meggyen kívül nincs is benne sok minden, de finom. Nem ez lesz az emblematikus fogás, ez egy meggyleves, ennyi.

Mk5

Sokkal több eséllyel pályázik erre a címre a házi pesztós és kecskeordás (tejsavóból készülő sajtféleség) lepény. A pesztó 17-féle fűszernövényből készült, a turbolyát, a medvehagymát és a sóskát sikerült megjegyeznünk az összetevők közül.

Mk7

A lepényre egyébként egy csomó más feltét is kerülhet, akár egy pizzára. Itt van egy kalóriadúsabb, mangalicakolbászos változat:

Mk4

A paradicsomos zöldbabbal tálalt mangalicacsászár tökéletes. Ez valószínűleg az új séf, a balatonhenyei farmon töltött rövid, de teljes élet, vagy a hozzáértés érdeme együtt.

A köretek is izgalmasak, sült krumpli és rizs helyett cukkini, sült paprika-saláta vagy sóban sült zöldségek kísérik a húsokat. A kínálat persze minden nap változik. A szezon slágere, úgy tűnik, a „Ronda és finom” nevű mangalicaszívből és – májból készült fogás, és ha szerencséd van, amikor ott jársz, mangalica- vagy bárányburgerrel is tudnak szolgálni.

Mk8

A desszerthez pedig csak annyit lehet hozzáfűzni, hogy eszméletlen finom volt.

Mk9

Ha fontos neked, hogy milyen alapanyagokból készül az étel, és szereted a közvetlen kiszolgálást, mindenképp tegyél egy próbát a Malackrumplival. Azon kevés helyek közé tartozik a régióban, ahol a vegák és a tejérzékenyek sem halnak éhen, az árakkal sem szálltak el (egy főétel kijön 2500 Ft-ból). Ha szombaton érkezel ebédre, az ökopiacon is körülnézhetsz.

Nem érdemes kihagyni.

Malackrumpli 

Balatonfüred, Széchenyi u. 28. (A kempingtől jobra Tihany felé. Térképért kattints ide!)
06 20 619 8074

A legjobb ebéd a farmról: Malackrumpli Tovább
Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Köszöni, remekül van. Jelenleg épp 132 centiméteren áll, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen engedni kéne belőle: a régi szabályozási szint 110 centi volt, ezt módosították nemrég 120 centire, de még ebbe a megnövelt felső határba is folyton beleütötte idén a fejét a tó. Ennél rosszabb képzavar nem lesz már a cikkben.

big_SZELES.png

Elmondjuk azt is, miért hihetetlen ez a 132 centiméter: azért, mert a szezon végén, ősz elején általában már majdnem elérjük az egész éves mélypontot. Az utóbbi hat év tapasztalatai alapján a mostaniból még kábé tíz centit veszthet a Balaton, de még akkor is 120 centi körül járunk, sokkal magasabban, mint amekkora a 2012-es éves csúcs volt (85 centi), a két évvel ezelőtti szeptemberi vízmagasságot meg tényleg ne is emlegessük (45 centi).

Akkora volt a baj, hogy annak idején egy cikksorozatot is írtunk a témáról (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész), amiben arra kerestük a választ, hogy felelőssé tehető-e a Sió-csatorna az alacsony vízszintért (nem), hogy a patásördög gazdag vitorlázók hibáztathatók-e a kialakult helyzetért (nem), hogy jelentősen csökkent-e a terület csapadékellátása az elmúlt években (igen), hogy a melegebb nyarak miatt gyorsabban párolog-e a tó (igen), hogy lesz-e még újra magas a vízszint (igen) és hogy közép-, illetve hosszútávon kell-e félni attól, hogy az átlagos vízszint tartósan alacsonyabb lesz (igen).

A folyamatokat nem lehet megállítani, egyre kevesebb eső esik a Balaton vízgyűjtő területén és egyre melegebben a nyarak, de bármikor jöhet egy olyan év, mint a csapadékos 2013-as, vagy a szintén csapadékos és a megszokottnál hidegebb 2014-es, és máris megdőlnek az évtizedes rekordok. Öröm nézni a 2014-es vízszintet a korábbi évekhez képest (2014, 2013, 2012):

vizszb.gif

vizszb13.gif

vizszb12.gif

És valami katasztrófának kéne történnie ahhoz, hogy 2015-ben megint leapadjon a tómeder.

Persze ez a katasztrófa matematikailag bekövetkezhet: 2010-ben még a jelenleginél is magasabb vízszinttel búcsúztattuk a nyarat, csapadékos volt a tél is, aztán 2011. tavaszán elindult a rohamos párolgás, az év őszére már el is értük a minimális szabályozási szintet és jött a tragikus 2012., amikor egy nagy pocsolyához mentünk le pancsolni (2010. majd 2011. a képeken)

vizszb10.gif

vizszb11.gif

Persze nem törvényszerű, hogy a következő egy évben is hasonló folyamatokra lehet számítani, de az tény, hogy a jelenlegi magas vízszint önmagában ugyanúgy nem jelent semmit, mint a 2012-es alacsony: csak a trendek és a statisztikai adatok számítanak, azok meg arra figyelmeztetnek minket, hogy óvjuk a tavat, mert a hosszú távú kilátásai nem épp javuló tendenciát mutatnak. A gond az, hogy óvással nem lehet növelni a csapadék mennyiségét a vízgyűjtő területen.

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével? Tovább
Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

A balatonfüredi akváriumban megnézheted, mi minden úszkál néhány méterre alattad a Balatonban. 

Ismerek olyan embereket, akik azért nem mennek szívesen a Balatonba, mert nem tudják, milyen élőlények úszkálnak körülöttük és alattuk. Bár én több mint három évtized alatt csak egy meglepődött siklóval találkoztam a bóján túl, megértem a többiek félelmeit, mióta jártam a Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban.

bodorka9.jpg

A Bodorka (vagyis búzaszemű keszeg) nevet viselő „akváriumban” ugyanis élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a Balatonban és annak hatezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén élő halakkal, rákokkal, kagylókkal és csigákkal. (A Zala folyón kívül 50 vízfolyással van kapcsolatban a tó.) Összesen 17 akvárium található a 650 négyzetméteres központban, a halakat (és a többi állatot) természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nézheted meg.

bodorka3.jpg

Minden akváriumhoz tartozik egy érintőképernyő is, ahol három nyelven szerepel infó a halakról, így olyan dolgokról is tudomást szerezhetsz, hogy hol él a szélhajtó küsz vagy hogyan tud egy helyben lebegni a lápi póc. (Nekünk egyébként nem mindig működött a technika.)

bodorka7.jpg

bodorka5.jpg

És ha azt hiszed, hogy ez az egész olyan megnyugtató élmény, mint anno a halakat nézni buli után a Duna TV-n, nagyon tévedsz. A Bodorka legdrámaibb pillanata az, amikor meglátod a csúcsragadozót. Nem olyan vérfagyasztó, mint amikor aligátorokkal szemezel, mivel a harcsát a hüllőkkel ellentétben egyáltalán nem érdekli, hogy ott vagy, és nem szerepelsz az étrendjében, de azért örülsz, hogy ott van közöttetek az az edzett üveg. Főleg, hogy a tóban az itteninél sokkal nagyobb, 1-1,5 méteres példányok is vannak. (Lehet, hogy nem is olyan messze tőled.)

bodorka10.jpg

A Balatonban egyébként eddig 47 halfaj előfordulását jegyezték fel, a tudomány szerint ma 24-féle él hal él a tóban. Ha még ennél is többet akarsz megtudni a Balaton élővilágáról, nézd meg az előadóteremben vetített filmet.

bodorka4.jpg

bodorka6.jpg

A Bodorka jó kis program, főleg, ha gyerekekkel vagy. Nekik készült egy játszótér is. A pénztáros és a teremőr (?) nénik is nagyon kedvesek, ami természetesen alap kellene, hogy legyen, de sajnos nem az, ha összegezzük az eddigi tapasztalatainkat. A halak nem fogják kitölteni a napod, de szerencsére Balatonfüreden még rengeteg dolgot lehet csinálni, és gasztroprogramból sincs hiány.

bodorka8.jpg

bodorka1.jpg

És reméljük, jövőre azért belemész a vízbe.

Fotók: ilovebalaton.hu, Bodorka

Bodorka - Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüred
Tagore sétány
Nyitva tartás: 10-18h
bodorka.info.hu
Belépő: felnőtt: 1000 Ft, gyerek:14 éves korig 500 Ft, diák és nyugdíjas: 750 Ft

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban Tovább
Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Screen Shot 2014-10-01 at 09.17.48.png

Új, mostantól minden héten jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Második áldozata a Kali Art Inn vendégház, ahol egy remek krémet készített a helyi séffel:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből Tovább
Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Lejuthatsz Siófokra fogalom nélkül, és eltölthetsz ott úgy néhány napot, hogy a strandon és a Petőfi sétányon kívül nem is néztél meg semmit (mondjuk azt meg ilyenkor pont nem érdemes), de dönthetsz úgy is, hogy kifacsarsz mindent a déli part legfontosabb településéből, és emlékezetes napokkal készül az őszre. Mivel az elmúlt hónapokban végigettünk, próbáltunk, néztünk, úsztunk mindent a környéken, elég jó közelítéssel tudunk tanácsot adni arra, hogyan hozd ki a legtöbbet az itt töltött napokból. Ráadásul ősszel már a rettenetes turistaáradattal sem kell megküzdeni és a szállodák is masszívan akcióznak, miközben bőven lehet még 20 fok fölött a hőmérséklet.

Kezdjük a szállással: ezt vagy megoldod haveroknál, olcsóbb panziókban, vagy választasz egy négycsillagosat, amivel tele van a környék. A parttól távolabb, a vasút mellett van a Best Western, ami az elhelyezkedését leszámítva elég jó a hely: minden szoba más stílusban van berendezve, az étel és a wellness jó, utóbbiban este pucéran is mulathatsz, ennél jobban fogalmunk sincs, mivel lehetne csábítani egy medencés orgiára.

A Mala Gardennek nincs saját wellnesse, de a hotelek közül kábé az egész környéken itt adják a legjobb ételt, a szobák nagyon hangulatosak, és a part mellett, a Petőfi sétány közelében van a hotel, szóval ennek a helynek jár az I love Balaton-tipp.

És ott van a Prémium Panoráma, nem túl nagy szobákkal, de kellemes, tágas közösségi terekkel, figyelmes wellnessel, meg a Hotel Residence, amit pont most újítottak fel, tágasak, kellemesek, megjegyezhetők a szobák, nagy a wellness, és néhány egészen kitűnő fogás is van a vacsoránál. A Jókai Villa meg igazi nagypolgári közeg, semmi sem illik jobban az őszhöz, mint ez a hotel.

DSC05313.JPG

Ha enni akarsz, választhatod az olcsóbb árkategóriát, ebben a mezőnyben messze a legjobb választás a Széplaki lángos büfé, ahol nemcsak Siófok, hanem az egész Balaton egyik legjobb lángosát készítik, bár ilyenkor már csak elvétve vannak nyitva, érkezés előtt érdemes hívni őket, a link mögött ott van a szám is. A sztori mindenesetre frenetikus: Erzsi néni milliós tételt fizetett a titkos receptért, de megérte, mert a végeredmény fokozhatatlan (túrós-barackos palacsintát is egyetek, az Isten szerelmére!). A közelben van még a Kremánék, ami egy elég jó halsütő, főleg, ha elkerülöd a pangáziuszt, és a balatoni halakra koncentrálsz, de Siófok központjához valamivel közelebb ott van a Sió halsütő is, ami meg talán a legjobb az egész Balatonon, és ami egész évben nyitva van.

P1200475.JPG

Ha többet költenél a kajára, ott a mirelit-vonalon mozgó Öreg Halász, ami olyan távol van a csúcsgasztronómiától, mint Siófok-külső Lyontól, de aki egy rántott húst akar, mindennel megtöltve, ide menjen. Ennél valamivel feljebb pozicionálja magát a Bárka Grill, ami szintén a hagyományos fogásokra épít, de megjelenik némi mediterrán beütés is. Ez se csúcsétterem, de Gault&Millau-tesztelőnek kell lenned ahhoz, hogy igazán húzd a szád. És ott van a Mala Garden étterme is, ami már a jobb fogások felé kacsingat. Bónusz: a Kistücsökbe sokan Budapestről, vagy az északi partról is átjárnak, Siófokról viszont 15-20 perc alatt ott vagy az autópályán, ha valami igazán jót akarsz enni, irány Balatonszemes!

Ha van szállásod, jól is laktál, jöhet a szórakozás. Ott van például a Víztorony oxigénbár, ahol tiszta oxigénnel frissítheted fel magad, miközben a torony elfordul a lábaidnál heverő város felett. Vele szemben meg ott a pláza, ahol a Balaton legjobb mozijában nézheted meg az aktuális filmeket. Vagy pattanj át Szárszóra, ahol olyan ízléses és érdekes József Attila-kiállítás van egy monumentális, erős emlékművel, hogy az is élvezni fogja a látogatást, akit különben hidegen hagy a költészet.

DSC06100.JPG

Aztán, ha kicsit rosszabb az idő, vagy csak unod a napfényt, elmehetsz a térség egyik legjobban felszerelt élményfürdőjébe, a Galériusba, ahol tucatnyi medence, szauna, és egy élménycsúszda vár rád. A legnagyobb hotelek wellnesével is versenyképes, sőt, a többséggel szemben kiütéssel győzne. De ha jó az idő, menj inkább a  Zamárdi kalandparkba, ami garantáltan megizzaszt, de közben végig nagyon jól szórakozol.

P1200191.JPG

Jó pihenést kívánunk, és ha van még néhány tuti tippetek, ne hallgassátok el, pörögjenek a kommentek!

Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok Tovább
Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve

Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve

Amikor bent állsz Siófoknál a vízben, fel sem merül benned, hogy a Balaton különösebben tiszta lenne, hiába ismered a kutatásokat, amik szerint a tó közepéből szinte még inni is lehetne. Fel van verve az iszap, zavaros a víz, pedig valójában száz méternyire a strandtól már sokkal jobb a helyzet és egész kényelmesen le lehet látni a Balaton aljára.

Screen Shot 2014-09-25 at 07.01.39.png

Szekeres Dávid az északi parton merült le egyszerű vízálló kamerájával, szóval nem James Cameron teljes stábja kellett ahhoz, hogy elkészítse a lenti videót, a Balaton konkrétan így néz ki, ha egy kicsit békén hagyják. Olyan halrajok, amilyeneket eddig csak az óceánokba tudtál elképzelni, ragadozó siklók, őrület az egész.

Itt az első videó:

És itt a napokban megjelent friss, második:

 

Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve Tovább
Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült!

Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült!

Screen Shot 2014-09-24 at 10.07.22.png

Új, mostantól minden héten jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Első áldozata a Kali Art Inn, ahol egy fantasztikus mangalicasültet készített a séffel. Az időnként előkerülő nyári alapanyagokat ÉR ősziekkel helyettesíteni:

 

Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült! Tovább