A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle?

A Sió-csatornáról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a patás burzsujdémon legfőbb támasza, a rendes balatoni ember antagonistája, aki a vitorlázókkal szövetkezve tesz meg mindent azért, hogy a Balatonban ne legyen víz (mert az a vitorlázóknak állítólag jó).

Pedig ennek a 120,8 kilométeres csatornának az előítéletes leegyszerűsítésnél jóval izgalmas a sztorija, Siófoknak meg az etimológiája, szóval érdemes szánni rájuk két percet.

Screen Shot 2014-09-01 at 13.39.11.png

Kezdjük a Sióval: ez sose volt természetes folyómeder. Először a rómaiaknak lett elegük abból, hogy nincs összekötve a Balaton és a Duna, ezért Galerius császár i. sz. 292-ben úgy döntött, hogy kivágat minden útba eső erdőt és kiásatja a Sió-csatorna ősét. Sokak szerint a rómaiak már bevezettek egyfajta zsiliprendszert is, hogy azzal szabályozzák a tó vízét, de az újabb kutatások bizonyították, hogy a rómaiak legfeljebb szállítmányozásra, hajózásra használták a csatornát, a vízszint beállítására nem.

Majdnem ezer évvel később a honfoglaló magyarok is találtak valamit a csatornából, a pécsi püspökség 1009-es alapítólevelében Ozoraként emlegetik, de a tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében is szóba kerül, igaz, más néven:

„Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens”,

azaz

„A kis patak, amit Fuknak neveznek, az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is”.

Szóval Fuknak hívták a csatornát, ami később aztán a torkolatnál található település neve lett. 1528-ban már Fok néven emlegették, 1790 óta meg csak Siófoknak hívják.

A honfoglalás óta eltelt évszázadokban aztán felmerült a folyó szabályozásának is az igénye, már Mária Terézia ideje alatt elkezdték lecsapolni a környező mocsarakat, az intenzívebb mezőgazdasági munkák miatt szabályozni kezdték a környékbeli folyókat, 1821 és 1835 közt magát a Siót is. Miután elkészült a csatorna, jó egy métert engedtek le az akkori vízállásból, ezzel körülbelül 90 ezer holdnyi területet sikerült lecsapolni és kiszárítani, hogy mezőgazdasági termelésre alkalmas legyen. A tó szabályozásának igénye viszont akkor erősödött fel, amikor az 1860-as években déli parton megépült a vasút és a part közelében villákat kezdtek építeni a tehetősebb birtokosok: a vasúttársaság és a tehetős polgárság összefogott, hogy rendezzék a kérdést, emiatt épült meg az azóta sokat kárhoztatott zsilip. Pedig nélküle most nagyjából elképzelhetetlen lenne a balatoni nyaralás, el lehetne felejteni a strandokat, a szállodákat, a tóparti hekkezést, mindent, ami túlmutat egy mocsaras természetes tó keretein.

A csatorna felső szakasza csak akkor hajózható, ha vizet engednek le a tóból, de erre például majd három éven keresztül nem volt lehetőség, akkora volt a vízhiány, az alsó szakasz hajózhatósága a Kapos folyótól függ.

A cikk megírásához nagyban használtuk a Wikipedia szócikkeit, a fotók az MTI-től származnak.

A Balatoni RÉME: a Sió-csatorna. Kell-e félnünk tőle? Tovább
Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt

Screen Shot 2014-10-13 at 08.55.38.png

Heti sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Negyedik áldozata a Kővirág, ahol egy remek nyárias májas fogást készített a hely tulajdonosával:

 

A korábbi receptek:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - A legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 4: szuper nyári májas étel 4 perc alatt Tovább
Itt vásárolj be: Pörc

Itt vásárolj be: Pörc

Kocsis Jenő egy másfél évszázados hentes-dinasztia tagjaként viszi delikátüzletét Balatonkenese központjában, szigorúan ingben és nyakkendőben. Kóstolni nemcsak ér, hanem kötelező.

unnamed.jpg

Olyan, mintha egy másik idősíkba kerülnél, amikor belépsz ide. Régebbi időket idéző belső tér, családi fotók a falon. Egy egész családtörténet bontakozik ki, és az üzlet tulajdonosa, Kocsis Jenő szívesen el is meséli, ki kicsoda és hányadik generációhoz tartozott. A balatonkenesei Kocsis család ugyanis 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel, igazi hentes-dinasztiáról beszélhetünk.

porc1_1.jpg

Itt senki nem siet, hanem kóstolgat és beszélget. Ha egy gyors bevásárlást terveztél, nem fog összejönni. Ha viszont van időd és kíváncsi vagy, hogy kerül Balatonkenesére egy ilyen hely, nemcsak a családról fogsz mindet megtudni, hanem az itt kapható termékekről is, meg a azokról, akik készítik őket. A kínálat nagy része ugyanis a bőven vett régióból származik, a húsok kivételével.

unnamed 2.jpg

unnamed 3.jpg

Ha esetleg bevásárlólistával érkeztél, el is felejtheted, a szarvasszalámi, a mangalicakolbász vagy a Pörc saját készítésű sült és göngyölt szalonnája elég nagy kísértést fog jelenteni az újratervezéshez. A saját termékek – sült császár, füstölt csülök, pörc, stb. - ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, és igen, egy megsárgult, régi füzetet kell elképzelni.

porc5_1.jpg

A hízósertés egy somogyi vágóhídról érkezik, a csirkét egy Budapest melletti kisvállalkozás szállítja. A többi termék - sajtok, lekvárok, borok, mézek, stb., - esetében Jenő arra törekedett, hogy 50 km-es körzetből vásároljon. Vannak itt tekeresvölgyi kézműves sajtok, bogyódombi homoktövis préslé, Csikos lekvárok, a régióban készülő teafű, és még kerámiákat is találsz. Jenő személyesen ismer minden őstermelőt, akiktől vásárol, ez máshogy nem is működhet.

porc4_1.jpg

Jenő 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről és édesapjával közösen újraéleszti a családi hagyományt. Nem hentes a szó szoros értelmében, vendéglátóipari végzettsége van. Saját bevallása szerint képtelen lenne leszúrni egy disznót, de nincs is ilyen ambíciója. Nem véletlen, hogy nem a család valamelyik húsboltjában dolgozik, hanem a delikátboltot viszi.

porc8_1.jpg

Szeret állni a pult mögött és beszélgetni az emberekkel. Ehhez a megfelelő megjelenést is fontosnak tartja: ingben, nyakkendőben dolgozik, akárcsak annak idején a „tőkelegények”, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiszolgálják a hentesüzletek vevőit.

A Pörc a téli szezonra bezár, de novemberben megnyílik Budán a fővárosi üzlet.

fotók: Szabó Balázs és ilovebalaton blog

Pörc – Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882

Ha télen-nyáron értesülni akarsz a legfontosabb balatoni hírekről, csatlakozz a facebookos oldalunkhoz.

Ha a Balatonnál vagy, egy lépést se tegyél az I love Balaton app nélkül, amely csak a legjobb helyeket ajánlja neked! Még nincs meg? Letöltés Androidra ittLetöltés iOS-re itt.

Itt vásárolj be: Pörc Tovább
Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat

Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat

Vonattal menni a Balatonra sokáig inkább romantikus volt, mint praktikus: a szerelvények szánalmas állapotban voltak (oké: retró), ha összeszedte magát, a sánta kutya hátán botorkáló hazug ember gyorsabb volt náluk, már ha mozgásban voltak egyáltalán és nem épp arra vártak, hogy az egy vágányos kiépítés miatt el tudjon menni a szembejövő vonat.

Ennek most részben vége lesz. A felújítás tavaly, a Kelenföld-Székesfehérvár vonalszakasz rekonstrukciójával kezdődött, ennek köszönhetően a Budapest és Siófok közötti utazási idő 105-114 percről 80-89 percre csökkent.

A mostani fejlesztés a Lepsény-Szántód-vonalat érinti, a munkák után a jelenlegi 60-80 helyett jövő nyáron a vonatok már 100 km/h-s sebességgel közlekedhetnek a megújult, 32 kilométeres pályaszakaszon. Ennek köszönhetően további 5 perccel rövidül a menetidő, tehát már 75 perc alatt le lehet majd érni Siófokra, és ütemessé válik a menetrend, tudtuk meg Loppert Dánieltől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetőjétől. 

Öt perc nem tűnik soknak, de két év alatt már fél órás gyorsulásról beszélünk, ami negyven százalékos különbség.

Ez itt egyébként az inkriminált szakasz:

 

Jó hír, hogy egy második vágány is épül Szabadi-Sóstó és Zamárdi között, később ezt szeretnék továbbépíteni egészen Balatonszentgyörgyig. Nemcsak a teljes vasúti pálya épül át, de megújulnak az állomások, az utasperonok, a térvilágítás, Siófokon pedig egy aluljáró építésével próbálják csökkenteni a nyári dugókat.

A Siófok és Zamárdi-felső vasútállomások közötti szakasz átépítésénél a világ legkorszerűbb alépítmény-javítási eljárását alkalmazták, a PM 1000-es kétezer tonnás gépóriást, ami minőségben, hatékonyságban és gazdaságosságban is egyedülálló. Egyik legnagyobb előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy a meglévő vágány alatt, annak elbontása nélkül végzi el az új alépítmény megépítését. A monumentális munkagép 24 órás munkavégzés esetén átlagosan naponta 650-750 métert haladt, ami kétszerese a hagyományos technológiának. És elég keményen néz ki:

_Z8A2078.jpg

_Z8A2079.jpg

_Z8A2213.jpg

_Z8A2420.jpg

_Z8A2459.jpg

_Z8A2483.jpg

_Z8A2476.jpg

Az alapépítmény javítása október ötödikén rendben lezárult, és közben egy újabb szörny kezdte meg a munkát: az SMD-80 felépítmény cserélő géplánc szeptember 25-én érkezett Siófokra és az ütemezés szerint október 11-én fejezi be a munkát. Ez az izé 600 méter hosszú, nappali, 12 órás műszakban dolgozik, ami során 1600-1800 méter átépítését végzi el 30 ember közreműködésével.

Az összeállított és előkészített SMD-80-at egy nagy teljesítményű mozdony állítja az átépítés kezdetéhez, a maradó vágányszakasz végéhez. Ekkor az SMD-80 lánctalpas futóművére támaszkodva befűzik az új síneket és megkezdődik a csere.

Korábban az Attraktorral forgattunk egy hasonló gépről egy videót, itt láthatjátok, ahogy az épp dolgozó szörny körül szerencsétlenkedünk:

 

A 2015 nyaráig tartó fejlesztést a Déli-part 2013 Konzorcium végzi, nettó 29,99 milliárd forint értékben 85% európai uniós és 15% állami forrásból. A dél-balatoni vonal rekonstrukciós munkálatai jövő ősztől a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy szakasz átépítésével folytatódhatnak.

A szuper képek innen.

Óriásszörnyek építik újra a balatoni vasutat Tovább
Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje

Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje

Screen Shot 2014-10-08 at 10.03.25.png

Hetente jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a legjobb helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, otthon is elkészíthető ételt. Harmadik partnere a fantasztikus Kistücsök mestere, Jahni László, akivel egy szuper hallevest készítenek el.

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2 - Őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 3 - a legjobb balatoni halleves receptje Tovább
Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével?

Köszöni, remekül van. Jelenleg épp 132 centiméteren áll, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen engedni kéne belőle: a régi szabályozási szint 110 centi volt, ezt módosították nemrég 120 centire, de még ebbe a megnövelt felső határba is folyton beleütötte idén a fejét a tó. Ennél rosszabb képzavar nem lesz már a cikkben.

big_SZELES.png

Elmondjuk azt is, miért hihetetlen ez a 132 centiméter: azért, mert a szezon végén, ősz elején általában már majdnem elérjük az egész éves mélypontot. Az utóbbi hat év tapasztalatai alapján a mostaniból még kábé tíz centit veszthet a Balaton, de még akkor is 120 centi körül járunk, sokkal magasabban, mint amekkora a 2012-es éves csúcs volt (85 centi), a két évvel ezelőtti szeptemberi vízmagasságot meg tényleg ne is emlegessük (45 centi).

Akkora volt a baj, hogy annak idején egy cikksorozatot is írtunk a témáról (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész), amiben arra kerestük a választ, hogy felelőssé tehető-e a Sió-csatorna az alacsony vízszintért (nem), hogy a patásördög gazdag vitorlázók hibáztathatók-e a kialakult helyzetért (nem), hogy jelentősen csökkent-e a terület csapadékellátása az elmúlt években (igen), hogy a melegebb nyarak miatt gyorsabban párolog-e a tó (igen), hogy lesz-e még újra magas a vízszint (igen) és hogy közép-, illetve hosszútávon kell-e félni attól, hogy az átlagos vízszint tartósan alacsonyabb lesz (igen).

A folyamatokat nem lehet megállítani, egyre kevesebb eső esik a Balaton vízgyűjtő területén és egyre melegebben a nyarak, de bármikor jöhet egy olyan év, mint a csapadékos 2013-as, vagy a szintén csapadékos és a megszokottnál hidegebb 2014-es, és máris megdőlnek az évtizedes rekordok. Öröm nézni a 2014-es vízszintet a korábbi évekhez képest (2014, 2013, 2012):

vizszb.gif

vizszb13.gif

vizszb12.gif

És valami katasztrófának kéne történnie ahhoz, hogy 2015-ben megint leapadjon a tómeder.

Persze ez a katasztrófa matematikailag bekövetkezhet: 2010-ben még a jelenleginél is magasabb vízszinttel búcsúztattuk a nyarat, csapadékos volt a tél is, aztán 2011. tavaszán elindult a rohamos párolgás, az év őszére már el is értük a minimális szabályozási szintet és jött a tragikus 2012., amikor egy nagy pocsolyához mentünk le pancsolni (2010. majd 2011. a képeken)

vizszb10.gif

vizszb11.gif

Persze nem törvényszerű, hogy a következő egy évben is hasonló folyamatokra lehet számítani, de az tény, hogy a jelenlegi magas vízszint önmagában ugyanúgy nem jelent semmit, mint a 2012-es alacsony: csak a trendek és a statisztikai adatok számítanak, azok meg arra figyelmeztetnek minket, hogy óvjuk a tavat, mert a hosszú távú kilátásai nem épp javuló tendenciát mutatnak. A gond az, hogy óvással nem lehet növelni a csapadék mennyiségét a vízgyűjtő területen.

Mi a helyzet a Balaton vízszintjével? Tovább
Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

A balatonfüredi akváriumban megnézheted, mi minden úszkál néhány méterre alattad a Balatonban. 

Ismerek olyan embereket, akik azért nem mennek szívesen a Balatonba, mert nem tudják, milyen élőlények úszkálnak körülöttük és alattuk. Bár én több mint három évtized alatt csak egy meglepődött siklóval találkoztam a bóján túl, megértem a többiek félelmeit, mióta jártam a Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban.

bodorka9.jpg

A Bodorka (vagyis búzaszemű keszeg) nevet viselő „akváriumban” ugyanis élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a Balatonban és annak hatezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén élő halakkal, rákokkal, kagylókkal és csigákkal. (A Zala folyón kívül 50 vízfolyással van kapcsolatban a tó.) Összesen 17 akvárium található a 650 négyzetméteres központban, a halakat (és a többi állatot) természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nézheted meg.

bodorka3.jpg

Minden akváriumhoz tartozik egy érintőképernyő is, ahol három nyelven szerepel infó a halakról, így olyan dolgokról is tudomást szerezhetsz, hogy hol él a szélhajtó küsz vagy hogyan tud egy helyben lebegni a lápi póc. (Nekünk egyébként nem mindig működött a technika.)

bodorka7.jpg

bodorka5.jpg

És ha azt hiszed, hogy ez az egész olyan megnyugtató élmény, mint anno a halakat nézni buli után a Duna TV-n, nagyon tévedsz. A Bodorka legdrámaibb pillanata az, amikor meglátod a csúcsragadozót. Nem olyan vérfagyasztó, mint amikor aligátorokkal szemezel, mivel a harcsát a hüllőkkel ellentétben egyáltalán nem érdekli, hogy ott vagy, és nem szerepelsz az étrendjében, de azért örülsz, hogy ott van közöttetek az az edzett üveg. Főleg, hogy a tóban az itteninél sokkal nagyobb, 1-1,5 méteres példányok is vannak. (Lehet, hogy nem is olyan messze tőled.)

bodorka10.jpg

A Balatonban egyébként eddig 47 halfaj előfordulását jegyezték fel, a tudomány szerint ma 24-féle él hal él a tóban. Ha még ennél is többet akarsz megtudni a Balaton élővilágáról, nézd meg az előadóteremben vetített filmet.

bodorka4.jpg

bodorka6.jpg

A Bodorka jó kis program, főleg, ha gyerekekkel vagy. Nekik készült egy játszótér is. A pénztáros és a teremőr (?) nénik is nagyon kedvesek, ami természetesen alap kellene, hogy legyen, de sajnos nem az, ha összegezzük az eddigi tapasztalatainkat. A halak nem fogják kitölteni a napod, de szerencsére Balatonfüreden még rengeteg dolgot lehet csinálni, és gasztroprogramból sincs hiány.

bodorka8.jpg

bodorka1.jpg

És reméljük, jövőre azért belemész a vízbe.

Fotók: ilovebalaton.hu, Bodorka

Bodorka - Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüred
Tagore sétány
Nyitva tartás: 10-18h
bodorka.info.hu
Belépő: felnőtt: 1000 Ft, gyerek:14 éves korig 500 Ft, diák és nyugdíjas: 750 Ft

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban Tovább
Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből

Screen Shot 2014-10-01 at 09.17.48.png

Új, mostantól minden héten jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Második áldozata a Kali Art Inn vendégház, ahol egy remek krémet készített a helyi séffel:

Megfőztük a Balatont 1 - Fantasztikus mangalicasült 

Megfőztük a Balatont 2: őrületes krém 2 perc alatt a Kali Art Innből Tovább
Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Lejuthatsz Siófokra fogalom nélkül, és eltölthetsz ott úgy néhány napot, hogy a strandon és a Petőfi sétányon kívül nem is néztél meg semmit (mondjuk azt meg ilyenkor pont nem érdemes), de dönthetsz úgy is, hogy kifacsarsz mindent a déli part legfontosabb településéből, és emlékezetes napokkal készül az őszre. Mivel az elmúlt hónapokban végigettünk, próbáltunk, néztünk, úsztunk mindent a környéken, elég jó közelítéssel tudunk tanácsot adni arra, hogyan hozd ki a legtöbbet az itt töltött napokból. Ráadásul ősszel már a rettenetes turistaáradattal sem kell megküzdeni és a szállodák is masszívan akcióznak, miközben bőven lehet még 20 fok fölött a hőmérséklet.

Kezdjük a szállással: ezt vagy megoldod haveroknál, olcsóbb panziókban, vagy választasz egy négycsillagosat, amivel tele van a környék. A parttól távolabb, a vasút mellett van a Best Western, ami az elhelyezkedését leszámítva elég jó a hely: minden szoba más stílusban van berendezve, az étel és a wellness jó, utóbbiban este pucéran is mulathatsz, ennél jobban fogalmunk sincs, mivel lehetne csábítani egy medencés orgiára.

A Mala Gardennek nincs saját wellnesse, de a hotelek közül kábé az egész környéken itt adják a legjobb ételt, a szobák nagyon hangulatosak, és a part mellett, a Petőfi sétány közelében van a hotel, szóval ennek a helynek jár az I love Balaton-tipp.

És ott van a Prémium Panoráma, nem túl nagy szobákkal, de kellemes, tágas közösségi terekkel, figyelmes wellnessel, meg a Hotel Residence, amit pont most újítottak fel, tágasak, kellemesek, megjegyezhetők a szobák, nagy a wellness, és néhány egészen kitűnő fogás is van a vacsoránál. A Jókai Villa meg igazi nagypolgári közeg, semmi sem illik jobban az őszhöz, mint ez a hotel.

DSC05313.JPG

Ha enni akarsz, választhatod az olcsóbb árkategóriát, ebben a mezőnyben messze a legjobb választás a Széplaki lángos büfé, ahol nemcsak Siófok, hanem az egész Balaton egyik legjobb lángosát készítik, bár ilyenkor már csak elvétve vannak nyitva, érkezés előtt érdemes hívni őket, a link mögött ott van a szám is. A sztori mindenesetre frenetikus: Erzsi néni milliós tételt fizetett a titkos receptért, de megérte, mert a végeredmény fokozhatatlan (túrós-barackos palacsintát is egyetek, az Isten szerelmére!). A közelben van még a Kremánék, ami egy elég jó halsütő, főleg, ha elkerülöd a pangáziuszt, és a balatoni halakra koncentrálsz, de Siófok központjához valamivel közelebb ott van a Sió halsütő is, ami meg talán a legjobb az egész Balatonon, és ami egész évben nyitva van.

P1200475.JPG

Ha többet költenél a kajára, ott a mirelit-vonalon mozgó Öreg Halász, ami olyan távol van a csúcsgasztronómiától, mint Siófok-külső Lyontól, de aki egy rántott húst akar, mindennel megtöltve, ide menjen. Ennél valamivel feljebb pozicionálja magát a Bárka Grill, ami szintén a hagyományos fogásokra épít, de megjelenik némi mediterrán beütés is. Ez se csúcsétterem, de Gault&Millau-tesztelőnek kell lenned ahhoz, hogy igazán húzd a szád. És ott van a Mala Garden étterme is, ami már a jobb fogások felé kacsingat. Bónusz: a Kistücsökbe sokan Budapestről, vagy az északi partról is átjárnak, Siófokról viszont 15-20 perc alatt ott vagy az autópályán, ha valami igazán jót akarsz enni, irány Balatonszemes!

Ha van szállásod, jól is laktál, jöhet a szórakozás. Ott van például a Víztorony oxigénbár, ahol tiszta oxigénnel frissítheted fel magad, miközben a torony elfordul a lábaidnál heverő város felett. Vele szemben meg ott a pláza, ahol a Balaton legjobb mozijában nézheted meg az aktuális filmeket. Vagy pattanj át Szárszóra, ahol olyan ízléses és érdekes József Attila-kiállítás van egy monumentális, erős emlékművel, hogy az is élvezni fogja a látogatást, akit különben hidegen hagy a költészet.

DSC06100.JPG

Aztán, ha kicsit rosszabb az idő, vagy csak unod a napfényt, elmehetsz a térség egyik legjobban felszerelt élményfürdőjébe, a Galériusba, ahol tucatnyi medence, szauna, és egy élménycsúszda vár rád. A legnagyobb hotelek wellnesével is versenyképes, sőt, a többséggel szemben kiütéssel győzne. De ha jó az idő, menj inkább a  Zamárdi kalandparkba, ami garantáltan megizzaszt, de közben végig nagyon jól szórakozol.

P1200191.JPG

Jó pihenést kívánunk, és ha van még néhány tuti tippetek, ne hallgassátok el, pörögjenek a kommentek!

Siófok ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok Tovább
Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve

Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve

Amikor bent állsz Siófoknál a vízben, fel sem merül benned, hogy a Balaton különösebben tiszta lenne, hiába ismered a kutatásokat, amik szerint a tó közepéből szinte még inni is lehetne. Fel van verve az iszap, zavaros a víz, pedig valójában száz méternyire a strandtól már sokkal jobb a helyzet és egész kényelmesen le lehet látni a Balaton aljára.

Screen Shot 2014-09-25 at 07.01.39.png

Szekeres Dávid az északi parton merült le egyszerű vízálló kamerájával, szóval nem James Cameron teljes stábja kellett ahhoz, hogy elkészítse a lenti videót, a Balaton konkrétan így néz ki, ha egy kicsit békén hagyják. Olyan halrajok, amilyeneket eddig csak az óceánokba tudtál elképzelni, ragadozó siklók, őrület az egész.

Itt az első videó:

És itt a napokban megjelent friss, második:

 

Fantasztikus a Balaton a víz alól nézve Tovább
Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült!

Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült!

Screen Shot 2014-09-24 at 10.07.22.png

Új, mostantól minden héten jelentkező sorozatunkban Büki Dani műsorvezető végigjárja a kedvenc balatoni éttermeinket és mindenhol összedob a helyi séfek segítségével néhány pofonegyszerű, öt perc alatt otthon is elkészíthető ételt. Első áldozata a Kali Art Inn, ahol egy fantasztikus mangalicasültet készített a séffel. Az időnként előkerülő nyári alapanyagokat ÉR ősziekkel helyettesíteni:

 

Megfőztük a Balatont 1: fantasztikus mangalicasült! Tovább
Keszthely ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Keszthely ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Keszthely csodás történelmi város, Füred mellett nem is nagyon akad a Balaton partján hasonló. Éppen ezért remek célpont, ha nemcsak napozni akarsz, de kulturális programmal is megtöltenéd a nyaralásod, amire valljuk be, ősszel amúgy is nagyobb esélyed van, mint az őrjöngő fürdőzésre.

big_lead_1048453.jpg

Lássuk először a szállodákat: vicces módon ezeket pont nem Keszthelyről, hanem a környékéről ajánljuk. Az egyik Hévízen van, a Danubius Hotel Spa igazi retro-gyöngyszem, lelkes és elhivatott személyzettel, és időtálló belső kialakítással, ami már elég régi, de még mindig bőven szerethető. A másik Vonyarcvashegyen van: a Hotel Zenit nagy kedvencünk, az egész Balaton környékén ez az egyik legjobb célpont, true story. Tágas, modern, szép szobákra, nagy, színvonalas wellnessre és az átlagosnál sokkal jobb ételekre számíthatsz.

Ha beérsz Keszthelyre, számos remek program közül válogathatsz. Az egyik természetesen a Festetics kastély: a park önmagában megér egy látogatást, és ingyen van, de a belső termeket is csodásan felújították, ráadásul van egy kis pálmakert is, amit még maga Eiffel tervezett.

Aki valamivel egyszerűbb szórakozásra vágyik, az a legjobb helyen van: megtalálhatod itt a Horror-múzeumot, ahol kicsit gagyi, de elég szórakoztató módon mutatják be a legkegyetlenebb kínzásokat, és persze itt van a Szexpanoptikum is, ahol kicsit sem szégyenlős viaszbábuk mutatják be a legnépszerűbb szexpózokat, történelmi kitekintéssel.

P1220015.JPG

És a városban van még a Cadillac-múzeum, amit kár lenne kihagynod, és nemcsak azért, mert van itt egy autó, ami még a Keresztapa című filmben is szerepelt. Vaaagy, és ez a legjobb kikapcsolódás a környéken, irány a Káptalantóti Liliomkert piac, ami a leghangulatosabb vásár az egész országban. Esetleg menj el a Tapolcai használtcikk piacra, az sincs nagyon messze, ahogy a dinópark sem: amilyen bénának hangzik, annyira jó szórakozás.

Ha strandolni akarsz, mert épp jó idő van, ott van a városi strand: fűthető medence, 19. századi fürdősziget és menő koktélbárok várnak – annyi minden van a parton, hogy a Balaton már nem is fog érdekelni. És egy kicsit délebbre megtalálod a Berény nudista strandot, ahol nyugodtan ledobhatod a ruhát és úszkálhatsz meztelenül a vízben, sokkal fiatalabb összetételű strandolók közt, mint az északi parti Levendulában.

De ha inkább mozognál, ott van a közelben a gyenesdiási kalandstrand: lenyűgöző panorámára, esőerdő-feelingre és trükkös akadályokra számíts. Túléled, de azért rendesen leizzadsz.

Ha jót ennél, akkor sem kell csalódnod a környékben. A Balatoni hal-, és termelői piacon csodaszép piac friss balatoni halakkal, biokajával és jó hangulattal várnak, amíg még nyitva vannak, de ha nem akarsz bíbelődni a zsákmánnyal, menj el Oszi bácsihoz, ő működteti az egyik legjobb halsütőt az egész Balaton partján. És ha valamivel összetettebb gasztronómiai élményre vágysz, keresd fel az Öreg harang borozót, ami az étterem felsőfoka az értelmezhető tartományban: hatalmas és minőségi adagok, se nem túl egyszerű, se nem túl fennkölt, ez minden, amit egy jó zabálástól el lehet várni. És a közelben van az országosan is menő Bock balatoni tagozata, azt sem érdemes kihagyni.

DSC05304.JPG

Jó pihenést kívánunk, és ha van még néhány tuti tippetek, ne hallgassátok el, pörögjenek a kommentek!

Keszthely ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok Tovább
Balatonfüred ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Balatonfüred ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok

Füred átalakítása hibátlanra sikerült: persze eleve ez volt a Balaton talán legszebb nagy települése Keszthely mellett, tele hatalmas, klasszicista épülettel, ami kijelölte a város pozícióját, de a felújításokkal sikerült hűnek maradni a nagypolgári hangulathoz, így Füred az egész part talán legmenőbb települése lett. Ráadásul ősszel sem veszít a fényéből, úgyhogy többszörösen ajánlott felkeresni az akciós szállodai szobák szezonjában (alliteráció!).

Ez még nem feltétlenül jelenti, hogy van mit ott csinálni, de szerencsére az utóbbi években sokat javult a helyzet.

Nézzük a szállásokat, mi hármat ajánlunk: vagy elmentek a belvároshoz nagyon közel található kempingbe, ahol nemcsak sátorhelyet, de faházat is bérelhetsz (a kemping egy indiai szélerőműpark támogatásával, és a terület fejlesztésével zéró szén-dioxid-kibocsátású lett, amit mindenképp érdemes értékelni), vagy kivesztek egy szobát a Margarétában, ami egy végtelenül kedves, családi hangulatú szálloda, esetleg az Anna Grand Hotelben, ami kívülről nézve a legimpozánsabb szálloda a Balatonon, és a közepes ételkínálatot leszámítva a szolgáltatásokban is erős.

anna-grand-1.jpg

Enni néhány évvel ezelőtt még tényleg nem nagyon volt hol, most viszont kezd egy kis gasztronómiai sziget kialakulni Füreden. Az olcsóbb mezőnyben mindenképp a Hatlépcsős velős pirítósát ajánljuk, piacvezető a Balatonon. Nemrég nyílt a Malackrumpli nevű hely, ami egyszerűen csodálatos: tökéletes alapanyagok jó minőségben elkészítve, tökéletesen megfizethető áron, szombatonként piaccal körbevéve.

Ne. Hagyd. Ki.

És ha valaki a csúcsgasztronómiára vágyna, végre arra is van válasza Fürednek: a Baricska csárdát a veszprémi chiantisok építették újra az alapoktól, így a Balaton talán legszebb városának is van országszerte versenyképes étterme.

Desszertben meg mindig is erős volt a város: a hagyományos édességekből a legtöbbet kihozó Bergmannból rögtön kettő is van a településen, a Karolina süteményei olyan híresek, hogy a hely vonzáskörzete kábé száz kilométeres lehet, a Kedves cukrászda meg szuper házi süteményeket ad. És ha már Kedves: ott van mellette a Kredenc, a Balaton egyik legjobb borbárja, aminél jobb esti programot nem is tudunk Füreden ajánlani. És megkóstolhatod Árpi bácsi rétesét is, hogy újraértelmezd a rétes fogalmát.

retes1.jpg

És a bónuszok: itt van a Tagore sétány izgalmas történelmi háttérrel és egy Bujtor István-szoborral, a település északi végénél találsz egy buszvégállomást, ahonnan az egész Balatont beláthatod, Füred keleti csücskénél meg ott van a Guruljon az élet, az egyik kedvenc bringás pihenőnk a part közelében. És ha nem jutsz el egyik piacra sem, de meg akarod kóstolni a régió háztáji termékeit, ráadásul olyan mázlid van, hogy éppen Balatonfüred közelében vagy, nincs más dolgod, mint bedobni egy életmentő kávét a sétányon, majd átfáradni a Karolina Speizba.

IMG_6072.JPG

És ha ez sem elég, pár percnyire van Tihany, aminek a jóságairól már írtunk korábban egy cikket.

Jó pihenést, és ha van még néhány tuti tippetek, ne hallgassátok el, pörögjenek a kommentek!

Ha a Balatonnál vagy, egy lépést se tegyél az I love Balaton app nélkül, amely csak a legjobb helyeket ajánlja neked!

Még nincs meg?

Letöltés Androidra itt
Letöltés iOS-re itt. 

Balatonfüred ősszel is szuper szórakozás - A legjobb programok Tovább
Bringás paradicsom Balatonfüred mellett: Guruljon az élet

Bringás paradicsom Balatonfüred mellett: Guruljon az élet

A Balatont körbebiciklizni remek móka, hogy mennyire, arról rövidesen cikk is lesz itt az I love Balatonon, de a negyven fokos nyári kánikulában legalább ennyire jólesik ráakadni egy hűvös kiszögellésre. Egy olyan helyre, ahol kicsit hátradőlhetsz, kimasszírozhatod a görcsöket az izmodból és a seggedből, helyreroppanthatod a csigolyáidat, és a vizeletednél hűvösebb italhoz is hozzájuthatsz. A Füred előtti Guruljon az élet pont ilyen.

Nagyon keresni nem kell, a bringaútról nyílik az apró kis fallal körbevett telek, ahol délelőtt fél 11-től este fél 11-ig várják a vendégeket. Egészen pontosan itt:


View Larger Map 

A Guruljon az élet remek helyre épült, egy magaslatra, szóval ha Almádi felől érkezel, garantáltan olyan fáradt leszel, hogy le akarsz majd pihenni, és ha lepihensz, ez a látvány fogad majd:

A falakon belül egyébként minden a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, indiai értelemben. Van azért ennek hátránya is, a hangszórókból úgy üvölt a hindusztáni zene, hogy néha úgy érzed majd, mintha Goán lennél valami lélekturistáknak kialakított ashramban, plusz a személyzet azzal köszön el, hogy "jó utat barátom", pedig esküszöm, soha életemben nem láttam őket.

Ezt leszámítva viszont kiváló hely ez a pihenő. A nyugágyak kényelmesek, az apró kis pavilonokban úgy tudsz hátradőlni a díszpárnákra, hogy közben a Balatont nézed, a limonádé finom és nagyon hideg, a mosdó kulturált, és alapvetően nagyon segítőkészek a tulajdonosok. Még ha túl sok barátjuk is van. Ha bringával jársz arra, ki ne hagyd!

Bringás paradicsom Balatonfüred mellett: Guruljon az élet Tovább
A világ legszebb buszmegállója Balatonfüreden van

A világ legszebb buszmegállója Balatonfüreden van

A megállók definíció szerint rondák. Ócska bádogbódékban húzod meg magad, amíg nem jön a busz, a hirdetéseket olvasgatod, meg azt, hogy elszaladt a kutya, ötezer annak, aki visszahozza (legalább az értékes nyakörvet). Szürkeség, forróság, unalom. Na most akkor nézzétek meg ezt:

Balatonfüreden vagyunk, az 1-es busz fordulójában, ami a Vázsonyi úti kaptató végén található. Régebben még végállomás is volt itt, ma csak megfordul az egyes, aztán megy vissza a városba. De aki olyan mázlista, hogy itt lakik, és ez a megálló van hozzá a legközelebb:

az várakozás közben tényleg egy ideális világban gyönyörködhet:

Ott van előttünk a hatalmas szabad tér, velünk szemben Tihany dombjai és a dombok közt kétoldalt a Balaton. Egészen pontosan itt:


View Larger Map

Sírsz.

A világ legszebb buszmegállója Balatonfüreden van Tovább
A balatonfüredi Tagore sétány

A balatonfüredi Tagore sétány

Szombat van, kiengedhetjük kicsit a gőzt, lassíthatunk, az idő sem túl fényes, szóval művelődjünk egy kicsit. Mert mégis mi az a Tagore, és hány elem kell bele?

Egy sem. Nyaranta százezrek sétálnak a Balaton egyik legmenőbb sétányán, mégis kevesen tudják, hogy kiről nevezték el. Az illető teljes neve Rabindranath Tagore volt, az 1861-ben született indiai költő akkor lett igazán világhírű, amikor 1913-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A Tagore család ősidők óta Kalkuttában élt, hatalmas birtokuk volt fényűző palotával, a fiatal Rabindranath azonban semmilyen érdeklődést nem mutatott a családi biznisz iránt, és apja akaratával szembeszegülve ügyvéd sem akart lenni, viszont óriási lelkesedéssel vetette magát az irodalomba. Meg is lett az eredménye, irodalmi Nobel-díjat nyerni ugyanis már akkor is szenzációsan menő dolog volt. Főleg indiaiként.

Balatonfüreden azután neveztek el róla sétányt, hogy 1926. novemberében megérkezett a szanatóriumba, és gyógyulásának örömére fát ültetett. Az átnevezésre igazából csak 1957-ben került sor, de addigra Tagore kezdeményezése mozgalommá nőtte ki magát: fát ültetett itt számtalan híresség, tudós, és mára már van fája Farkas Bertalannak, Gandhinak, Mandelbrotnak, Göncz Árpádnak és még több tucat ismert vagy fontos közéleti szereplőnek. Közben meg csak szaporodtak a szobrok, amikkel úgy tele van a park, mintha Londonban mászkálnál, ahol tényleg minden kutyapiszokra jut egy nemzeti hős.

Tagore szobra és fája mégis az első. A költő verset is írt az ültetés emlékére, ami magyarul így hangzik (az angol az eredeti, Tagore angolul is írt):

Azóta eltelt már közel kilencven év, a sétány meg egyre csak szépült. Legutóbb pont két éve esett át nagyobb felújításon: főleg uniós pénzből 1,5 milliárd forintot fordítottak a környező utcák, épületek rendberakására, és ebből jutott az egy kilométer hosszú sétány lezárásaként tekinthető Vitorlás térre is: lett szökőkút, lett egy szép park, néhány kedves pad, amiken ücsörögve csodás kilátás nyílik a Balatonra és a vitorlásokra.

És emlékezzünk meg a legújabb szoborról is, Bujtor Istvánéról, amit néhány hete avattak fel a téren, és ami jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Ha a Balatonon jársz, biztosan eljutsz a sétányra augusztusban, amikor óriási élet van itt a Borhetek alatt, de amikor nincs épp esemény, akkor is érdemes végigsétálni rajta, és megnézni a 46 emléktáblát, 13 köztéri szobrot, 5 emlékművet, és rengeteg hálából ültetett fát.

A balatonfüredi Tagore sétány Tovább
A legjobb hely a balatoni borok kóstolására: Kredenc

A legjobb hely a balatoni borok kóstolására: Kredenc

A Kredenc a menő budapesti borbárok és a személyes vidéki borospincék közös halmazában található. Ebben az a szenzációs, hogy a Kredencen kívül szerintem nincs itt senki: a füredi borbisztró saját kategóriájának egyetlen képviselője, és mint ilyen, kötelező program mindenkinek, aki Balatonfüred közelében jár.

A berendezés otthonos, tele van olyan apróságokkal, bornyitókkal, könyvekkel, mikroszkópokkal, amikről el tudom képzelni, hogy a tulajdonos, Dobai András hozta őket otthonról. A bútorokat ide készítették, az öreg székek és a hímzett terítők sokat adnak a hangulathoz, a falra krétával írták fel a napi kínálatot, és András kedélyesen elbeszélget mindenkivel.

Márpedig ez kihívás: amikor péntek este benéztünk a borbárba, még nem volt ott senki, de fél óra alatt úgy feltelt a hely, hogy nem maradt már egyetlen szabad szék se. És a vendégkör változatos: voltak budapesti és vidéki párok, egy külföldi csapat, a helyi erők is képviselték magukat egy magában iszogató szomorkás fickóval, és András barátai is kaptak egy asztalt a Kredenc közepén. A kiszolgálás viszont telt ház mellett is folyamatos volt, és megállás nélkül pörögtek a balatoni borok az asztalunkon, kiegészítve a borkorcsolyának nevezett, friss és finom sajtos, szalonnás, salátás, ajváros tállal, aminél jobbat tényleg nem hozhattak volna az alkoholok mellé.

András egyébként hisz a balatoni borokban, amik nem különösebben megbecsültek országos szinten. De Füreden mégis mit innál, valami villányit? A Kredencben kockázatok nélkül végigkóstolhatod a térség legjobb italait, egyrészt mert segítenek megtalálni a hangulatodhoz legjobban passzoló pincét és fajtát, másrészt mert elfogadhatók az árak: a bor decije 5-600 forintba kerül, de itt minőségi palackokról beszélünk, szóval kábé kétszer annyit fizetünk értük, mintha magunknak vennénk őket a Tescóban. Más kérdés, hogy többségüket nem is tudod ott megvásárolni.

A Kredencben viszont van elviteles ár is, ha megtetszik valamelyik bor, körülbelül 40 százalékos árkedvezménnyel viheted haza, hogy otthon folytasd, amit a Kredencben elkezdtél.

De amíg Füreden vagy, ne a szállodában igyál, vagy a parton, mert a Kredencnek tényleg remek a hangulata, egyszerre szerethetően vidéki és nagyvárosiasan profi, egyszerre személyes és alapos, és akkor se bánt senki, ha egy pohár borral ücsörögsz egész este.

Kredenc
8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 7.
V-Cs: 9:00-19:00
P-Sz: 9:00-22:00
Tel: 0036205189960

A legjobb hely a balatoni borok kóstolására: Kredenc Tovább
A legjobb cukrászda nyomában: Kedves cukrászda, Balatonfüred

A legjobb cukrászda nyomában: Kedves cukrászda, Balatonfüred

Balatonfüred igazi cukrásznagyhatalom, ezt bizonyítja, hogy a Balaton három legjobb cukrászdájából három a városban található: a két Bergmann és a Karolina. De van itt még egy versenyző, ami egyelőre nem pörög akkora fordulatszámon, mint a másik kettő, de ez is simán ott van a legjobbak közt, akár a déli, akár az északi partot nézzük: a Kedves cukrászda.

A helyet ugyanaz a Dobai András hozta létre, aki a mellette található Kredencet, a kedvenc balatoni borbárunkat is, úgyhogy némi részrehajlással kezdtük meg el tesztelni inkognitóban múlt héten a Kedvest, amikor épp Balatonfüredet érintettünk a bringatúránkon.

A hely pont olyan, mint a neve: kicsi, kellemes, kedves, belül egyszerű, de megnyugtató, kívül meg azért nagyon szerethető, mert Füred, sőt, az egész Balaton egyik leghangulatosabb utcájára néz a terasza. A kiszolgálás barátságos, de legalább ennyit nyom a latban, hogy a pincérlányok nagyon szépek.

A sütik meg! Egy helyi néni készíti őket, akinek annak idején komoly szerepe volt a Karolina felvirágoztatásában is, most meg a Kedvesnek készíti a tuti receptjeit, és tényleg csodálatos, amit csinál. Legalábbis a kánikula kocka az egyik legjobb nyári desszert, amit eddig kóstoltam, a csokis-krémes réteg édes, de kicsit sem gejl, a tészta friss, ruganyos, a citrom a tetején frissít. Tényleg jó.

Ha arra fele jártok, és nincs kedvetek elmenni a Karolináig, vagy valamelyik Bergmannig, esetleg a szomszédos Kredencben isztok, és ennétek valami édeset, nem tévedtek nagyot, ha a Kedvesben tömitek tele magatokat, főleg ha a házi sütijeik közül választotok.

Kedves Cukrászda
Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.
06202610185
Nyitva
V-Cs: 8-20
P-Sz: 8-22

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb cukrászda nyomában: Kedves cukrászda, Balatonfüred Tovább
A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Karolina

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Karolina

A balatonfüredi Karolina annyira legendás hely, hogy szinte esélye sincs megfelelni az elvárásoknak. Olyan, mint az Eiffel-torony, amiről a japán turisták annyit álmodoznak egész életükben, hogy amikor meglátják, depresszióba esnek (Párizs szindróma). Mert rájönnek, hogy az is csak egy torony, ami nem váltja meg őket, nem lesz tőle orgazmusuk, nem lesznek milliomos gyárigazgatók, ott állnak a hatalmas vasrúd előtt, és évente kábé húszan bele is betegednek a látványba.

A Karolinával hasonló a helyzet: rengeteg barátomtól hallottam már, hogy ennél jobb hely nincs. Néhányan közülük Győrből járnak le Balatonfüredre csak azért, hogy igyanak a saját pörkölésű kávéból, egyenek a házi sütikből, ami főleg úgy nagy szám, mert a két település közt kábé másfél órányi utazás van. Elég meredek ennyit várni egy kávéra, akármilyen jó.

És amikor életedben először eljutsz a Karolinába, rájössz, hogy nem egy barokk palota tükörtermében van a kávézó, hanem egy lakópark aljában. Hogy szó sincs bálteremről, nincsen odabent természetes szivárvány, a felszolgálók nem angyalszárnyakon lebegnek hozzád, és nincs egy falra akasztott Nap, amiből tölthetsz egy kis fényt a kulacsodba a sötét téli napokra.

Mázli, hogy a kínálat és a kiszolgálás tényleg nagyon jó, így miután visszazuhansz a földre, elég gyorsan elkezdesz újra levitálni.

Mert a figyelmesség folyton érezhető. Belépés után egyből odajön hozzád valaki megkérdezni, hogy mit kívánnál. Elég csak felnézned, mindig kiszolgál valaki. Néha csak odajönnek hozzád, ajánlani valami házi finomságot. És ha rákérdezel a kávéra, a saját márkás borokra, egyből sorolják a tudnivalókat. Ennek talán köze van ahhoz is, hogy a tulajdonosok közül szinte mindig a kávézóban van valaki, ami általában remek hatással van a munkamorálra.

Sokad ad a hangulathoz a háttérsztori is: Karolina a tulajdonosok imádott nagymamája volt, az ő emlékére építették a kávézót, az ő receptjei alapján készítik a sütiket, italokat, Karolina ott van mindenben. És azok alapján, amit kóstoltunk, a nagyi elég jól nyomta a sütögetést.

Kóstoltuk a házi baracklekváros rácsos linzert:

És a túrótortát:

Ezek 6-700 forintba kerülnek, de megéri fizetni értük, mert csodálatosak. Jó a tészta, nem tolakodóan, hanem pattogósan puha, hibátlan a sütés, egyik sem túl száraz vagy nyers, a lekvárok, töltelékek meg csodálatosak: így néz ki egy rendes desszert, ami a világon bárhol megállja a helyét.

A saját borok engem kevésbé kavartak fel, de a házi pörkölésű kávék megint nagyon jók, főleg, hogy reggel élőben nézheted végig a folyamatot:

 

Aztán kiülhetsz a székekre, és a Balatonban gyönyörködve indíthatod a napodat.

Szóval a Karolina tényleg remek hely, amit kár lenne kihagynod, ha Balatonfüreden jársz.

Karolina Kávéház
Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.
Ny: 08:00-01:00
Telefon: 003687583098

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Karolina Tovább
A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Bergmann

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Bergmann

Óriási mázlijuk van azoknak, akire épp Balatonfüreden jön rá a cukortúladagolhatnék: miközben a legtöbb településben jó esetben közepes édességek között tudsz csak vergődni, addig Füreden két zseniális hely is nyílt az elmúlt években. Az egyik az új sztár, a Karolina, a másik a lassan évszázados múltra visszanéző Bergmann.

A teljes sztori: az első cukrászdát még 1939-ben nyitotta Győrben Bergmann Imre, és arrafelé mindig is ünnepnapnak számított a Bergmannban enni. Tudom, mert ott nőttem fel, és emlékszem, hogy mekkora szó volt, amikor a náluk vásárolt krémeseket, süteményeket raktuk a családi asztalra. A kilencvenes években aztán terjeszkedni kezdtek, ami konkrétan a füredi cukrászda és a füredi kávézó megnyitását jelentette: elvitték a Balatonra a most már lassan 75 éves recepteket, és elkezdték azokat ugyanabban a minőségben megvalósítani, mint Győrben.

És a recept bevált, a Bergmann népszerű, tele van vendégekkel és a sütemények tényleg zseniálisak, kevés jobbat találsz ezeknél Magyarországon. És van-e menőbb annál, mint az ország legjobb süteményeit összekötni az egyik legjobb nyaralócélponttal?

A környezet is kellemes, bent polgári, kint nyugodt, a választék meg óriási, és a klasszikus fogásoktól a nyírfacukorral ízesített, cukorbetegeknek is ajánlott, extra light édességekig van minden. Mi csokoládétortát kértünk:

Meg túrótortát:

És nem csalódtunk egyikben sem. Csokoládétortánál például olyan könnyű hibába esni, lehet gejl, vagy túl tömény a töltelék, száraz, unalmas a tészta, de itt vigyáznak az egyensúlyokra és a harmóniákra: a csokitorta úgy lett összetéveszthetetlenül édes, hogy közben kicsit sem émelyítő. És a túrótorta friss túrója, üdítő gyümölcsei és remek tésztája is olyan, hogy megéri miattuk elkanyarodni a parkról és beugrani a Bergmannhoz.

Ki ne hagyd, ha arra jársz!

Bergmann Cukrászda
Balatonfüred, Petőfi Sándor utca 64.
Tel: 0687341087
Szerda-V: 9:30-18:00

Bergmann Kávéház
Balatonfüred, Zsigmond utca 1.
Tel: 0687482763
Cs-H: 9:30-18:30
Sz-V: 9:30-18:00

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Bergmann Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti

A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti

A Chianti Veszprém külvárosában, panelházak között található, de ez semmit nem vesz el az élményből. Mert onnantól, hogy belépsz a kerthelyiségbe, egy mediterrán kisvárosban érzed magad.

A Chianti konyhája egyszerre mediterrán és magyaros, nem az itthon sokszor erőltetett olasz vonalat viszi. Francia konyhai technológiákat is alkalmaznak, és a mediterrán konyha hozzávalói mellett helyi alapanyagokat is beépítenek a menübe, így jól megfér egymás mellett az étlapon a kecskesajt és a wasabi, a mangalica és a garnéla. Persze nem egyetlen fogásban.

Ez nem az a hely, ahol tányérról lelógó rántott húst és rizibizit lehet rendelni, itt kacérkodnak a csúcsgasztronómiával. A halmokban álló kalóriabombák helyett geometrikusan elrendezett, dizájnos kajákra számíts, amelyek nem a méretükkel fognak lenyűgözni, hanem a gondosan megkomponált ízekkel. Ez a te helyed, ha nem borulsz ki a téglatest alakú halaktól és a henger alakú húsoktól, és fontos neked, hogy az étel esztétikai élményt is nyújtson.

Az étlap rövid, ahogy az a friss alapanyagokkal dolgozó éttermekben alap. Három előétel, ugyanennyi saláta és leves, kb. nyolc főétel, öt tészta, hétféle pizza négy desszert közül választhatsz, ezenkívül napi ajánlat is van. A sznobok ínyencek mindig innen rendelnek, vagy a kérnek egy degusztációs menüt, ami öt fogásból áll, és az étterem ars poeticáját, illetve a konyhafőnök tehetségét hivatott bemutatni.

De térjünk a lényegre. A ház borával indítottunk, ami itt egy kifejezettem a Chiantinak készített rizlinget jelent a csopaki Jásdi pincészettől. Amíg vártuk az első fogást, üdvözlőfalatot kaptunk – ez egyébként mindenkinek jár, aki itt asztalt foglal itt. Fogadjunk, nem fogod kitalálni, hogy a képen egy kacsamájterrine szerepel feketekagylóval, mellette egy nyúlkolbász friss turbolyával, a harmadik kupac pedig kecskesajt. Olyan alapanyagok randevúznak itt egyetlen tányéron, amelyekről soha nem gondoltad volna, hogy együtt is meg lehet őket enni. Szokatlan, de élvezhető ízélményt adtak.

Ezennel befejezzük a fentiekhez hasonló gasztrosznob szöveget, ha ilyet akarsz olvasni, veszel majd magadnak valamilyen drága magazint vagy nekiállsz étteremkritikákat böngészni. Azt viszont meg kell említeni, hogy a medvehagyma-krémleves csodás volt, leszámítva a habszerűséget a tetején. Ez utóbbinak is inkább a látványa, mint az íze volt zavaró egy kicsit. Kora nyári erdő, friss illatok, stb. jutottak eszünkbe róla, de nem fejtjük ki részletesen, mert az előbb tettünk egy ígéretet.

A másik előételt, a tőkehal-mignont édesburgonya-salátával a napi ajánlatból választottuk. A mennyisége szinte főételnek is beillett volna, és eszméletlenül finom volt. A vargányarizottó, annak ellenére, hogy nincs benne hús, szintén nagyon laktató volt. Mi itt feladtuk, de ha te ezek után be tudsz nyomni egy válogatást a Bakony legjobb sajtjaiból, vagy egy stíriai metéltet tárkonyos tejfölöntettel és málna fagylalttal, te vagy a király.

A felszolgálók vérprofik, pontosan tudják, mikor kell megjelenni az asztalnál és mikor kell lelépni, milyen hangulatban vagy és mennyi udvarias poént engedhetnek meg maguknak. A sommelier egy két lábon járó lexikon, mindenhez tud bort ajánlani neked, és még a borászokról is sztorizik, ha van rá igény.

És ha már a boroknál tartunk, itt megkóstolhatod a balatoni borok színe-javát, de más borvidékek palackjaiból is válogathatsz. Az étterem mellett delikátbolt is működik, ha ízlett a bor, itt megveheted sok más különleges hozzávalóval együtt.

A Chinati abszolút a régió élmezőnyében van. Nem tartozik az olcsó helyek közé (egy főétel 3-6 ezer forintba kerül), de ezért olyan kulináris élményt kapsz, amire szívesen emlékezel vissza a nyaralás után is. Egyébként a Chianti csapata viszi a korábban letesztelt Baricska csárdát Balatonfüreden. Teljesen más a koncepció, de az közös, hogy a minőségből nem hajlandóak engedni.

Trattoria Chianti
Veszprém, Csermák Antal utca 13.
0688410385

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Baricska csárda

A legjobb balatoni étterem nyomában: Baricska csárda

A Baricska csárdát néhány hónappal ezelőtt vásárolták meg a veszprémi Chianti étterem tulajdonosai, a honlapon is ott virít a "powered by Chianti Team" pecsét. (A veszprémi étteremről tudni kell, hogy az elmúlt években a régió egyik legjobb vendéglátóhelye lett, olaszos és magyaros fogásokkal, valamint elképesztően jó borválasztékkal.) Akárcsak a Chiantiban, itt is Ruprecht László kreatív séf a gasztronómiai tanácsadó, márpedig ahová ő beteszi a lábát, ott nagyon jó dolgok születnek a konyhában. (Csak néhány példa: az egri Imola Udvarház, a perbáli Walter étterem, vagy az etyeki Hernyák-birtokon a Manga.)


Nem kis bátorság kellett egy csárda megvételéhez. Az utóbbi években a csárdák a turisták egy jelentős részénél feketelistára kerültek, a műfajt sajnos lejáratták azok a rossz minőségű alapanyagokkal dolgozó, zsíros és nagyjából ehetetlen ételeket kínáló vendéglátóhelyek, amelyekből országszerte elég sok van ahhoz, hogy mindenkinek legyen valamilyen rossz élménye, vagy emlékezetes emésztési problémája egy csárdalátogatás után. Természetesen léteznek korrekt helyek is ebben a kategóriában, de én még senkitől nem hallottam olyat, hogy "ma ne pizzériába vagy bisztróba menjünk, hanem ugorjunk el egy csárdába."


A Baricskában hegedűszón kívül minden megvan, ami egy csárdában alap: faasztalok, boroshordók, fehér abrosz, muskátli, szekér és talicska a bejáratnál. Az összkép mégsem giccses, főleg, hogy a kétszáz éves épületet szőlőbirtokok veszik körül. Az egész terasz fölé árnyékot vetnek a mennyezetre futtatott évszázados szőlőtőkék, ősszel szőlőfürtök fognak lógni a fejünk felett, állítólag nem kis mennyiségben. Kitűnő hely lesz a regenerálódáshoz a füredi éjszakák után, szinte már látom, ahogy a partik hősei hideg szörpöket szürcsölve hűsölnek a muskátlis ládák mellett, miközben elmerengenek az élet nagy kérdésein.


Az étlap rövid, öt előétel (1700-2300 Ft), három leves (800-1600 Ft), két saláta (1700 Ft), kb. tíz főétel (2300-4900 Ft) és öt desszert (800-1500 Ft) közül lehet választani. A "hideg kacsamáj zsírjában bodzás hagymasalátával" signature dish-gyanús, és valószínűleg a legtöbb blogger erre utazik majd, ezért inkább egy hideg kovászosuborka-krémlevessel kezdtem. A legjobb választás azokra a bizonyos regenerálódós napokra, egyszerre lenyugtat és feltölt, ráadásul legális. Fokhagymából egy kicsit sok jutott a levesbe, ami engem egyáltalán nem zavart, de ezek után nem biztos, hogy sikeresen lehet a parton ismerkedni.


Bár sokáig szemeztem a bélszín-, kacsa- nyúl- és szarvasételekkel, végül egy fogasfilét kértem vajas krumplipürével és petrezselyemszósszal. A balatoni hal az egyik mániám, ezen szocializálódtam és egyszerűen muszáj tudnom, hogyan készítik ebben a 21. századi csárdában. A merészen fűszeres uborkaleveshez képest ez a fogás visszafogottnak, bátortalannak tűnt. A ropogós bőr viszont annyira finom volt, hogy megmentette a helyzetet, és biztos vagyok benne, több van ebben a fogásban, mint amit az első tesztnapon kihoztak belőle, és idővel ki fog bontakozni.


Helyet szorítottam még egy almás pitének vaníliafagylalttal. Telitalálat volt, egyszerűségében nagyszerű, már csak ezért megéri megtenni a Tagore sétánytól a nem túl hosszú utat. (Bevallom, nem versenyezhet a nagymamám almás pitéjével, de azzal semmi sem.)


A borlapon a balatoni és a Balaton-felvidéki borok a főszereplők, és akárcsak a Chiantiban, itt is igaz, hogy gyakorlatilag nem választhatsz rosszul. Persze, nem kell meginnod egy palackkal, sok bort adnak decinként is, a fehéreket 460-750, a vöröseket 560-800 forintért.


Bár az egyik tulajdonos szerint "a konyha még nem 100 százalékos" az első nyitási napon, már látszik, hogy a Baricska csárda sokat fog hozzátenni a környék gasztronómiai kínálatához, és komoly kihívás elé állítja a turisták lehúzására utazó vendéglátóhelyeket. Ez egy olyan hely, ahová szívesen hozod majd el a szüleidet és a külföldi haverodat is, ha valamilyen magyaros kajára vágyik, ugyanakkor savlekötő nélkül szeretné megúszni a vacsorát.

Baricska csárda
Balatonfüred, Baricska dűlő
06 87 950 738
Nyitva tartás:
12-23h, kedd szünnap

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb balatoni étterem nyomában: Baricska csárda Tovább
Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

Az egész azzal indult, hogy egy Járosi Tamás nevű budapesti ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy inkább egy Járosi Tamás nevű vidéki biogazda lesz. Vett egy birtokot Balatonhenyén, elkezdett kertészkedni, majd zöldséget termelni, állatokat tenyészteni, hogy mostanra már 120 fajta zöldséggel és félszáz mangalicával kezdjék meg a szezont. Az egész olyan, mint az álmokban, tiszta Egy év Provence-ban, leszámítva, hogy az életben sokkal nagyobb szívás egy ilyen váltás, mint a filmekben. Nemrég például elvitte a termény nyolcvan százalékát a belvíz, meg néhány rossz döntés. Akármennyire elszánt vagy, akkor sem lesz belőled született földműves egy-két év alatt, és ha mégis, a természet akkor is kiszúrhat vele.

Ettől függetlenül amit Járosiék csinálnak az több, mint szerethető: az jó. Nemcsak növénytermeléssel, és állattenyésztéssel foglalkoznak, de ezeket fel is dolgozzák, többféleképp: vannak saját kolbászaik, sonkáik, és van egy kis bisztrójuk Balatonfüred mellett, a Malackrumpli, ahol ezekből a remek alapanyagokból készítik a Balatonon ritkaságszámba menő, friss, finom, de megfizethető fogásokat.

Sőt, egy egész piacot is szerveztek az apró kis étterem köré, ahol komoly előválogatás után árulhatják a minőségi portékát az őstermelők. Szóval hittel csinálják, amibe bőven bele lehet bukni, de akár elindíthatnak egy gasztronómiai miniforradalmat is a környéken. Budapesten is hasonló emberekkel indult a sztori néhány éve, és akkor még senki sem gondolta, hogy 2013. közepére micsoda kínálat lesz a fővárosban.

Járosiék tehát belekezdtek, és amíg bírják, csinálják. Reméljük, hogy minél hosszabban, mert amikor náluk jártunk, kóstoltunk sonkát, kolbászt, házi lekvárt, és nem tudtunk egyikbe se belekötni. Csodálatosak voltak.

De megkóstoltuk a mángold levest is érett sajttal, ami olyan remekül sikerült, hogy Magyarországon akárhol versenyképes lenne, nemhogy a sokszor lehúzós, és a minőségre keveset adó Balaton környékén (persze mi már felfedeztük, hogy ez a régió is tele van remek helyekkel, de elég kemény meló volt ezeket megtalálni).

Aztán kóstoltuk a sóska pesztós salátát is házi sajtokkal, és ilyen friss, ropogós, jó zöldségekkel eddig csak a Kali Art Innben találkoztunk, többért (persze ott más a körítés, ami magyarázza az árkülönbséget). De aki a komolyabb kajákra bukna, annak van halászlé, kolbász bőséggel, kacsamáj, szóval minden, amit fel lehet dolgozni egy háznál, és finom, ráadásul az ügyes, Írországból hazaköltözött séf minden nap új ételeket talál ki, attól függően, hogy miből van épp friss, jó alapanyag. Ebben a régióban még ritka ez a fajta igényesség (Budapesten is csak négy-öt éve kezdődött az Olimpiával).

Szóval ha Balatonfüreden jártok, és egy jót akartok enni, de nincs pénzetek az újraépített Baricskára, menjetek el a BioBalatonhoz, ahol szombatonként piac van, a hét minden napján meg egy rakás jobbnál-jobb étel a Malackrumpliban. Megfizethető áron. Kötelező.

A helyet Balatonfüred szélénél, a kemping és a görög falu közelében keressétek, de mivel nincs normális cím, és így megtalálni is esélytelen, itt egy beágyazott Google Maps-kép, amiről kiderül, miről is beszélünk.


View Larger Map 

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli Tovább
A Hatlépcsős velős pirítós

A Hatlépcsős velős pirítós

Vannak legendák Füreden. Ezek közé tartoznak a csodálatos gyógyulások a szívkórházban, az Anna bál varázslatos szépségű nyertesei, elképesztő vitorlás sztorik, és persze a Hatlépcsős büfé velős lángosa, amit annyira szeretnek a helyiek, hogy azt még Budapesten is emlegetik az emberek.

Naná, hogy kipróbáltuk.

Az egyébként Muskátli néven is futó hely a belváros mellett van, közel a Tagore sétányhoz, vagy a környék legjobb borbárjához, a Kredenchez. Nem találnád ki: az utcaszintről hat lépcső vezet fel az étteremig és a fedett kertig, mi ide vetettük be magunkat, és már rendeltük is a pirítóst. Nem is olyan sokkal később megérkezett Őnagysága:

Gyerekek, ez olyan, amilyennek tűnik.

Ha ezt odaadod egy külföldi haverodnak, egyből rosszul lesz, annyira fűszeres. Ha el is mondod neki, hogy mit eszik, ott menten lehányja a cipődet. De kit érdekelnek a külföldiek? Mi bírjuk a fűszerezést, úgyhogy az sem jelent nagy gondot, hogy a bors meg a paprikaíz kissé túl intenzív, alig hagy helyet a velőnek. De azért hagy neki, szóval a pirítós íze semmivel össze nem téveszthető, ez minden porcikájában velős.

De nemcsak a massza jó, jó itt minden. A kenyér kivételes darab, ropogós a héja, tömött, finom a belseje, alig találsz ma már ilyet. És remek a sütés is, semmi sem túl száraz, vagy nyers, látszik, hogy rutinosan készítik ezt a fogást már több mint húsz éve.

Ha Balatonfüreden jársz, és 650 forintból akarsz jóllakni, ne gondolkozz, hova mész, irány a Hatlépcsős, és tömd tele magad a külföldieknek felfoghatatlan zseniális kajával!

Hatlépcsős borozó
Balatonfüred, Jókai út 30
H-Cs: 9:00-22:00
P-V: 9:00-3:00
0687340885

A Hatlépcsős velős pirítós Tovább
A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni.

Lássuk, miért:

- A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van
- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül
- Itt rendezik az Anna bált, aminél nincs arisztokratikusabb parti a Balaton partján, mégis szereti a munkásosztálytól a császárig mindenki
- 2011-ben és 2012-ben is ezt választották az ország legjobb wellness hotelének

Ilyen körülmények közt nyilván sanszos a csalódás, de a hotel szerencsére tényleg hozza a legtöbb versenyszámban, amit elvársz tőle.

Az épület és az előtte található park tényleg pont olyan gyönyörű, mint a képeken, ilyen urbánus, 19. századi nagyvárosi környezetet alig néhány helyen látsz a Balaton partján (A keszthelyi Festetics kastély még befér a mezőnybe, annak ellenére, hogy az se nem 19. századi, se nem klasszicista).

A szobák mérete változó, de tudsz olyan nagyot is kérni, hogy egy bálteremben érzed magad. A miénkben például nagyobb volt a fürdő, mint az otthoni, hasonló helyzetbe magyar hotelbe még nem keveredtem, volt külön vécé, egy hatalmas nappali-háló-kombó és egy külön gardróbszoba, ami már tényleg a vicces, de szórakoztató luxus kategóriája.

Talán csak azt lehet felróni a szobának, hogy ingerszegény, de a vendégek többsége ezeket a nyugodt pasztellszíneket inkább értékelni fogja, illetve ilyen hotel mellé járna a wifi, de csak vezetékes net volt, ami főként a szép szoba közepén csúfoskodó lan-kábel miatt jelentett problémát (de legalább rendben volt a sávszélesség).

És jó hír, hogy a kisebb szobák sem igazán kicsik:

Meg hogy vannak élménydúsabb, modernebb szobák is:

A wellness tényleg világbajnok, hatalmas fedett területen van a medence pezsgőfürdő-funkcióval, sakkal, és van még egy ekkora medence, amiben úszkálhatsz, ha épp ahhoz van kedved. Remek, hogy ezeket elválasztják egymástól, így a sportolók nem zavarják a pihenőket és fordítva. De van itt minden más is: több infraszauna, gőzfürdő, egy hagyományos szauna, ahol időnként felbukkannak idősebb pucér németek.

De a legmenőbb akkor is a borterápia, amiről most vagy elhiszem, hogy jó a testnek és kiváló antioxidáns, vagy nem, de hogy ennél szórakoztatóbb fürdő a világon nincs, és már csak a véletlenül lenyelt kortyok miatt is kár lenne kihagyni (a fényképen látható lány NEM része a szolgáltatásnak):

Ha meg kell említeni olyan pontot, ahol a hotel nem hozza a vártat, akkor az a vacsora. Az étterem szép, jó, hogy vannak sajttálak, gyümölcsök, de az ételek nem különösebben izgalmasak vagy felsőkategóriásak: ebben a kategóriában az átlagos négycsillagosok szintjét hozza a szálloda, semmivel sem többet, ami igaz többé-kevésbé a reggelire is, ami azért a vacsoránál mindenképp erősebb.

Ezzel együtt az Anna Grand Hotel szuper nyaralóhely igényes, tágas szobákkal, ritka jó wellnessel és azzal az egyedülálló adottsággal, hogy a Balaton egyik legszebb tere mellett van, egy köpésre a Tagore sétánytól, vagy az olyan színvonalas helyektől, mint a Kredenc vagy a Karolina. Szóval: ajánlott.

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel Tovább