I love Balaton

">

I love Balaton

I love Balaton

I love Balaton

Megosztott hirdetés

Szállásfoglalás

Aktuális látogatószám

Friss topikok

  • Bori Balogh: A világhírű balatonfüredi csevicse források... L: ausztriaingatlan.shp.hu/hpc/web.php?a=ausztriai... (2013.11.22. 15:47) Felavatták a füredi Bujtor-szobrot
  • tazimazi: Tisztelt ilovebalaton! A képen meg lehetne jelölni a készítőt, nem venném rossz néven. Köszönettel... (2013.08.27. 12:22) Túl tiszta a Balaton vize
  • Guruljon az Élet: Kedves Mindenki! Engedjétek meg, hogy a névtelen, arctalan - így bátran alkotott - véleményetekhe... (2013.08.10. 13:07) Az egyik legjobb bringás pihenő a Balaton körül
  • ♔batyu♔: @Mécsvilág: Olívában kétszer is voltam, pedig nem olcsó, igen jó az a hely. Az tényleg az ínyenc k... (2013.08.09. 18:20) A legjobb éttermek a Balatonon
  • 230e: Vizisípálya a Kempingben Árpi bácsi rétesboltja: www.arpi-retese.hu/ Korrekt cukrászda, inkább e... (2013.08.09. 13:17) A legjobb programok Füreden

Címkék

2012 (1) alkalmazások (1) app (1) aqua bár (1) aszály (1) átúszás (2) b.icycle (1) badacsony (1) badacsonyi (1) badacsonytomaj (1) Balássy Betti (1) Balaton (28) balaton (10) Balaton-átúszás (2) Balaton-átúszás információk (2) balatonalmádi (1) balatonberény (1) Balatonboglár (2) Balatonföldvár (1) Balatonföldvári Térzene Fesztivál (1) Balatonfüred (2) balatonfüred (16) Balatonfűzfő (1) balatoni (3) balatonlelle (3) balatonman (1) Balatonszárszó (1) balatonszárszó (1) balatonvilágos (1) beruházás (1) bicikli (5) biciklitúra (1) bicikliút (1) blaha lujza étterem (1) bomba (1) borgőzös (3) Brettyó (1) bringa (1) büfé (1) Bujtor István (1) buli (1) captain morgan (1) Catherine (1) coke club (1) csípés (1) e-autó (1) elektromos autó (1) eon (1) érdekességek (1) eső (1) étterem (1) express (3) expressz (3) fejlesztés (1) felújítás (1) fesztivál (3) Fesztivál (1) fesztiválok (1) film (1) futás (1) Gallagher (1) gasztró (20) gasztronómia (2) gönci györgy (1) gránát (1) gyenesdiás (3) gyenesdiási (1) Gyermek és Családi Sportnap (1) hajó (2) halászlé (1) Halásznapok (1) helyszínek (27) hévíz (2) Hévíz (1) Hévíz Galéria (1) horgászat (1) Horváth-Panzió (1) idő (1) ingyen parkolás (1) Irish Dance Tornado (1) ironman (1) irtás (1) jókai villa (1) József Attila (1) József Attila Emlékház (1) kalandpark (1) káptalantóti (1) kéknyelű (1) kerékpár (3) kerékpártúra (1) kerékpárút (2) kertmozi (1) Keszthely (1) keszthely (12) kézigránát (1) kikapcsolódás (1) kirándulás (3) kishegy (3) koncert (1) körbetekerés (1) közlekedés (2) központ (1) külföldi szemével (1) kulturális (1) lakodalom (1) legjobb (1) lelle (3) Magyar Dal Napja (1) mapmyride (1) mobiltelefon (1) mozi (1) Múzeumok Éjszakája (1) Na-ná (1) nudista (1) nyaralás (5) okostelefon (1) pannonia (1) petőfi-sétány (1) piac (1) Platán strand (2) praktikák (1) programok (3) programsorozat (1) renegade (1) rétes (1) Rétes és Lakodalmas Fesztivál (1) retro (1) retró (2) reva (1) Révfülöp (3) rezi (1) roham libidó (1) rossz (1) runtastic (1) sétány (1) Siófok (2) siófok (12) siófoki nagystrand (1) smartphone (1) spaghetti bár (1) sportypal (1) Sport Üdülő (1) strand (6) szállás (9) Szántód (1) szerelem (1) szigliget (1) szobor (1) sztepptánc (1) szúnyog (1) tagore (1) tiszta (1) tourinform (1) triatlon (1) tűzszerészek (1) ünnepe (1) ünnepség (1) úszás (1) vaddisznó (1) Varga Feri (1) védekezés (1) veszprém (1) videó (1) virágzás (1) víz (1) vízimentők (1) vízimúzeum (1) vízirendészet (1) vonyarcvashegy (2) Zamárdi (1) zamárdi (2) Zánka (1) Zánkai Halásznapok (1) zene (1) zenekarok (1) zöldtarifa (1) zöld energia (1) Címkefelhő

Blogajánló

Bringás paradicsom Balatonfüred mellett: Guruljon az élet

2014.09.02. 16:20 Magyarósi Csaba

A Balatont körbebiciklizni remek móka, hogy mennyire, arról rövidesen cikk is lesz itt az I love Balatonon, de a negyven fokos nyári kánikulában legalább ennyire jólesik ráakadni egy hűvös kiszögellésre. Egy olyan helyre, ahol kicsit hátradőlhetsz, kimasszírozhatod a görcsöket az izmodból és a seggedből, helyreroppanthatod a csigolyáidat, és a vizeletednél hűvösebb italhoz is hozzájuthatsz. A Füred előtti Guruljon az élet pont ilyen.

Nagyon keresni nem kell, a bringaútról nyílik az apró kis fallal körbevett telek, ahol délelőtt fél 11-től este fél 11-ig várják a vendégeket. Egészen pontosan itt:


View Larger Map 

A Guruljon az élet remek helyre épült, egy magaslatra, szóval ha Almádi felől érkezel, garantáltan olyan fáradt leszel, hogy le akarsz majd pihenni, és ha lepihensz, ez a látvány fogad majd:

A falakon belül egyébként minden a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, indiai értelemben. Van azért ennek hátránya is, a hangszórókból úgy üvölt a hindusztáni zene, hogy néha úgy érzed majd, mintha Goán lennél valami lélekturistáknak kialakított ashramban, plusz a személyzet azzal köszön el, hogy "jó utat barátom", pedig esküszöm, soha életemben nem láttam őket.

Ezt leszámítva viszont kiváló hely ez a pihenő. A nyugágyak kényelmesek, az apró kis pavilonokban úgy tudsz hátradőlni a díszpárnákra, hogy közben a Balatont nézed, a limonádé finom és nagyon hideg, a mosdó kulturált, és alapvetően nagyon segítőkészek a tulajdonosok. Még ha túl sok barátjuk is van. Ha bringával jársz arra, ki ne hagyd!

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred helyszínek

A világ legszebb buszmegállója Balatonfüreden van

2014.09.02. 16:20 Magyarósi Csaba

A megállók definíció szerint rondák. Ócska bádogbódékban húzod meg magad, amíg nem jön a busz, a hirdetéseket olvasgatod, meg azt, hogy elszaladt a kutya, ötezer annak, aki visszahozza (legalább az értékes nyakörvet). Szürkeség, forróság, unalom. Na most akkor nézzétek meg ezt:

Balatonfüreden vagyunk, az 1-es busz fordulójában, ami a Vázsonyi úti kaptató végén található. Régebben még végállomás is volt itt, ma csak megfordul az egyes, aztán megy vissza a városba. De aki olyan mázlista, hogy itt lakik, és ez a megálló van hozzá a legközelebb:

az várakozás közben tényleg egy ideális világban gyönyörködhet:

Ott van előttünk a hatalmas szabad tér, velünk szemben Tihany dombjai és a dombok közt kétoldalt a Balaton. Egészen pontosan itt:


View Larger Map

Sírsz.

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred helyszínek

A balatonfüredi Tagore sétány

2014.09.02. 16:18 Magyarósi Csaba

Szombat van, kiengedhetjük kicsit a gőzt, lassíthatunk, az idő sem túl fényes, szóval művelődjünk egy kicsit. Mert mégis mi az a Tagore, és hány elem kell bele?

Egy sem. Nyaranta százezrek sétálnak a Balaton egyik legmenőbb sétányán, mégis kevesen tudják, hogy kiről nevezték el. Az illető teljes neve Rabindranath Tagore volt, az 1861-ben született indiai költő akkor lett igazán világhírű, amikor 1913-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A Tagore család ősidők óta Kalkuttában élt, hatalmas birtokuk volt fényűző palotával, a fiatal Rabindranath azonban semmilyen érdeklődést nem mutatott a családi biznisz iránt, és apja akaratával szembeszegülve ügyvéd sem akart lenni, viszont óriási lelkesedéssel vetette magát az irodalomba. Meg is lett az eredménye, irodalmi Nobel-díjat nyerni ugyanis már akkor is szenzációsan menő dolog volt. Főleg indiaiként.

Balatonfüreden azután neveztek el róla sétányt, hogy 1926. novemberében megérkezett a szanatóriumba, és gyógyulásának örömére fát ültetett. Az átnevezésre igazából csak 1957-ben került sor, de addigra Tagore kezdeményezése mozgalommá nőtte ki magát: fát ültetett itt számtalan híresség, tudós, és mára már van fája Farkas Bertalannak, Gandhinak, Mandelbrotnak, Göncz Árpádnak és még több tucat ismert vagy fontos közéleti szereplőnek. Közben meg csak szaporodtak a szobrok, amikkel úgy tele van a park, mintha Londonban mászkálnál, ahol tényleg minden kutyapiszokra jut egy nemzeti hős.

Tagore szobra és fája mégis az első. A költő verset is írt az ültetés emlékére, ami magyarul így hangzik (az angol az eredeti, Tagore angolul is írt):

Azóta eltelt már közel kilencven év, a sétány meg egyre csak szépült. Legutóbb pont két éve esett át nagyobb felújításon: főleg uniós pénzből 1,5 milliárd forintot fordítottak a környező utcák, épületek rendberakására, és ebből jutott az egy kilométer hosszú sétány lezárásaként tekinthető Vitorlás térre is: lett szökőkút, lett egy szép park, néhány kedves pad, amiken ücsörögve csodás kilátás nyílik a Balatonra és a vitorlásokra.

És emlékezzünk meg a legújabb szoborról is, Bujtor Istvánéról, amit néhány hete avattak fel a téren, és ami jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Ha a Balatonon jársz, biztosan eljutsz a sétányra augusztusban, amikor óriási élet van itt a Borhetek alatt, de amikor nincs épp esemény, akkor is érdemes végigsétálni rajta, és megnézni a 46 emléktáblát, 13 köztéri szobrot, 5 emlékművet, és rengeteg hálából ültetett fát.

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred helyszínek

A legjobb hely a balatoni borok kóstolására: Kredenc

2014.09.02. 16:17 Magyarósi Csaba

A Kredenc a menő budapesti borbárok és a személyes vidéki borospincék közös halmazában található. Ebben az a szenzációs, hogy a Kredencen kívül szerintem nincs itt senki: a füredi borbisztró saját kategóriájának egyetlen képviselője, és mint ilyen, kötelező program mindenkinek, aki Balatonfüred közelében jár.

A berendezés otthonos, tele van olyan apróságokkal, bornyitókkal, könyvekkel, mikroszkópokkal, amikről el tudom képzelni, hogy a tulajdonos, Dobai András hozta őket otthonról. A bútorokat ide készítették, az öreg székek és a hímzett terítők sokat adnak a hangulathoz, a falra krétával írták fel a napi kínálatot, és András kedélyesen elbeszélget mindenkivel.

Márpedig ez kihívás: amikor péntek este benéztünk a borbárba, még nem volt ott senki, de fél óra alatt úgy feltelt a hely, hogy nem maradt már egyetlen szabad szék se. És a vendégkör változatos: voltak budapesti és vidéki párok, egy külföldi csapat, a helyi erők is képviselték magukat egy magában iszogató szomorkás fickóval, és András barátai is kaptak egy asztalt a Kredenc közepén. A kiszolgálás viszont telt ház mellett is folyamatos volt, és megállás nélkül pörögtek a balatoni borok az asztalunkon, kiegészítve a borkorcsolyának nevezett, friss és finom sajtos, szalonnás, salátás, ajváros tállal, aminél jobbat tényleg nem hozhattak volna az alkoholok mellé.

András egyébként hisz a balatoni borokban, amik nem különösebben megbecsültek országos szinten. De Füreden mégis mit innál, valami villányit? A Kredencben kockázatok nélkül végigkóstolhatod a térség legjobb italait, egyrészt mert segítenek megtalálni a hangulatodhoz legjobban passzoló pincét és fajtát, másrészt mert elfogadhatók az árak: a bor decije 5-600 forintba kerül, de itt minőségi palackokról beszélünk, szóval kábé kétszer annyit fizetünk értük, mintha magunknak vennénk őket a Tescóban. Más kérdés, hogy többségüket nem is tudod ott megvásárolni.

A Kredencben viszont van elviteles ár is, ha megtetszik valamelyik bor, körülbelül 40 százalékos árkedvezménnyel viheted haza, hogy otthon folytasd, amit a Kredencben elkezdtél.

De amíg Füreden vagy, ne a szállodában igyál, vagy a parton, mert a Kredencnek tényleg remek a hangulata, egyszerre szerethetően vidéki és nagyvárosiasan profi, egyszerre személyes és alapos, és akkor se bánt senki, ha egy pohár borral ücsörögsz egész este.

Kredenc
8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 7.
V-Cs: 9:00-19:00
P-Sz: 9:00-22:00
Tel: 0036205189960

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: balatonfüred gasztró

A legjobb cukrászda nyomában: Kedves cukrászda, Balatonfüred

2014.09.02. 16:17 Magyarósi Csaba

Balatonfüred igazi cukrásznagyhatalom, ezt bizonyítja, hogy a Balaton három legjobb cukrászdájából három a városban található: a két Bergmann és a Karolina. De van itt még egy versenyző, ami egyelőre nem pörög akkora fordulatszámon, mint a másik kettő, de ez is simán ott van a legjobbak közt, akár a déli, akár az északi partot nézzük: a Kedves cukrászda.

A helyet ugyanaz a Dobai András hozta létre, aki a mellette található Kredencet, a kedvenc balatoni borbárunkat is, úgyhogy némi részrehajlással kezdtük meg el tesztelni inkognitóban múlt héten a Kedvest, amikor épp Balatonfüredet érintettünk a bringatúránkon.

A hely pont olyan, mint a neve: kicsi, kellemes, kedves, belül egyszerű, de megnyugtató, kívül meg azért nagyon szerethető, mert Füred, sőt, az egész Balaton egyik leghangulatosabb utcájára néz a terasza. A kiszolgálás barátságos, de legalább ennyit nyom a latban, hogy a pincérlányok nagyon szépek.

A sütik meg! Egy helyi néni készíti őket, akinek annak idején komoly szerepe volt a Karolina felvirágoztatásában is, most meg a Kedvesnek készíti a tuti receptjeit, és tényleg csodálatos, amit csinál. Legalábbis a kánikula kocka az egyik legjobb nyári desszert, amit eddig kóstoltam, a csokis-krémes réteg édes, de kicsit sem gejl, a tészta friss, ruganyos, a citrom a tetején frissít. Tényleg jó.

Ha arra fele jártok, és nincs kedvetek elmenni a Karolináig, vagy valamelyik Bergmannig, esetleg a szomszédos Kredencben isztok, és ennétek valami édeset, nem tévedtek nagyot, ha a Kedvesben tömitek tele magatokat, főleg ha a házi sütijeik közül választotok.

Kedves Cukrászda
Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.
06202610185
Nyitva
V-Cs: 8-20
P-Sz: 8-22

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Karolina

2014.09.02. 16:15 Magyarósi Csaba

A balatonfüredi Karolina annyira legendás hely, hogy szinte esélye sincs megfelelni az elvárásoknak. Olyan, mint az Eiffel-torony, amiről a japán turisták annyit álmodoznak egész életükben, hogy amikor meglátják, depresszióba esnek (Párizs szindróma). Mert rájönnek, hogy az is csak egy torony, ami nem váltja meg őket, nem lesz tőle orgazmusuk, nem lesznek milliomos gyárigazgatók, ott állnak a hatalmas vasrúd előtt, és évente kábé húszan bele is betegednek a látványba.

A Karolinával hasonló a helyzet: rengeteg barátomtól hallottam már, hogy ennél jobb hely nincs. Néhányan közülük Győrből járnak le Balatonfüredre csak azért, hogy igyanak a saját pörkölésű kávéból, egyenek a házi sütikből, ami főleg úgy nagy szám, mert a két település közt kábé másfél órányi utazás van. Elég meredek ennyit várni egy kávéra, akármilyen jó.

És amikor életedben először eljutsz a Karolinába, rájössz, hogy nem egy barokk palota tükörtermében van a kávézó, hanem egy lakópark aljában. Hogy szó sincs bálteremről, nincsen odabent természetes szivárvány, a felszolgálók nem angyalszárnyakon lebegnek hozzád, és nincs egy falra akasztott Nap, amiből tölthetsz egy kis fényt a kulacsodba a sötét téli napokra.

Mázli, hogy a kínálat és a kiszolgálás tényleg nagyon jó, így miután visszazuhansz a földre, elég gyorsan elkezdesz újra levitálni.

Mert a figyelmesség folyton érezhető. Belépés után egyből odajön hozzád valaki megkérdezni, hogy mit kívánnál. Elég csak felnézned, mindig kiszolgál valaki. Néha csak odajönnek hozzád, ajánlani valami házi finomságot. És ha rákérdezel a kávéra, a saját márkás borokra, egyből sorolják a tudnivalókat. Ennek talán köze van ahhoz is, hogy a tulajdonosok közül szinte mindig a kávézóban van valaki, ami általában remek hatással van a munkamorálra.

Sokad ad a hangulathoz a háttérsztori is: Karolina a tulajdonosok imádott nagymamája volt, az ő emlékére építették a kávézót, az ő receptjei alapján készítik a sütiket, italokat, Karolina ott van mindenben. És azok alapján, amit kóstoltunk, a nagyi elég jól nyomta a sütögetést.

Kóstoltuk a házi baracklekváros rácsos linzert:

És a túrótortát:

Ezek 6-700 forintba kerülnek, de megéri fizetni értük, mert csodálatosak. Jó a tészta, nem tolakodóan, hanem pattogósan puha, hibátlan a sütés, egyik sem túl száraz vagy nyers, a lekvárok, töltelékek meg csodálatosak: így néz ki egy rendes desszert, ami a világon bárhol megállja a helyét.

A saját borok engem kevésbé kavartak fel, de a házi pörkölésű kávék megint nagyon jók, főleg, hogy reggel élőben nézheted végig a folyamatot:

 

Aztán kiülhetsz a székekre, és a Balatonban gyönyörködve indíthatod a napodat.

Szóval a Karolina tényleg remek hely, amit kár lenne kihagynod, ha Balatonfüreden jársz.

Karolina Kávéház
Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.
Ny: 08:00-01:00
Telefon: 003687583098

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

A legjobb balatoni cukrászda nyomában: Bergmann

2014.09.02. 16:14 Magyarósi Csaba

Óriási mázlijuk van azoknak, akire épp Balatonfüreden jön rá a cukortúladagolhatnék: miközben a legtöbb településben jó esetben közepes édességek között tudsz csak vergődni, addig Füreden két zseniális hely is nyílt az elmúlt években. Az egyik az új sztár, a Karolina, a másik a lassan évszázados múltra visszanéző Bergmann.

A teljes sztori: az első cukrászdát még 1939-ben nyitotta Győrben Bergmann Imre, és arrafelé mindig is ünnepnapnak számított a Bergmannban enni. Tudom, mert ott nőttem fel, és emlékszem, hogy mekkora szó volt, amikor a náluk vásárolt krémeseket, süteményeket raktuk a családi asztalra. A kilencvenes években aztán terjeszkedni kezdtek, ami konkrétan a füredi cukrászda és a füredi kávézó megnyitását jelentette: elvitték a Balatonra a most már lassan 75 éves recepteket, és elkezdték azokat ugyanabban a minőségben megvalósítani, mint Győrben.

És a recept bevált, a Bergmann népszerű, tele van vendégekkel és a sütemények tényleg zseniálisak, kevés jobbat találsz ezeknél Magyarországon. És van-e menőbb annál, mint az ország legjobb süteményeit összekötni az egyik legjobb nyaralócélponttal?

A környezet is kellemes, bent polgári, kint nyugodt, a választék meg óriási, és a klasszikus fogásoktól a nyírfacukorral ízesített, cukorbetegeknek is ajánlott, extra light édességekig van minden. Mi csokoládétortát kértünk:

Meg túrótortát:

És nem csalódtunk egyikben sem. Csokoládétortánál például olyan könnyű hibába esni, lehet gejl, vagy túl tömény a töltelék, száraz, unalmas a tészta, de itt vigyáznak az egyensúlyokra és a harmóniákra: a csokitorta úgy lett összetéveszthetetlenül édes, hogy közben kicsit sem émelyítő. És a túrótorta friss túrója, üdítő gyümölcsei és remek tésztája is olyan, hogy megéri miattuk elkanyarodni a parkról és beugrani a Bergmannhoz.

Ki ne hagyd, ha arra jársz!

Bergmann Cukrászda
Balatonfüred, Petőfi Sándor utca 64.
Tel: 0687341087
Szerda-V: 9:30-18:00

Bergmann Kávéház
Balatonfüred, Zsigmond utca 1.
Tel: 0687482763
Cs-H: 9:30-18:30
Sz-V: 9:30-18:00

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

A legjobb balatoni étterem nyomában: Chianti

2014.09.02. 16:13 Magyarósi Csaba

A Chianti Veszprém külvárosában, panelházak között található, de ez semmit nem vesz el az élményből. Mert onnantól, hogy belépsz a kerthelyiségbe, egy mediterrán kisvárosban érzed magad.

A Chianti konyhája egyszerre mediterrán és magyaros, nem az itthon sokszor erőltetett olasz vonalat viszi. Francia konyhai technológiákat is alkalmaznak, és a mediterrán konyha hozzávalói mellett helyi alapanyagokat is beépítenek a menübe, így jól megfér egymás mellett az étlapon a kecskesajt és a wasabi, a mangalica és a garnéla. Persze nem egyetlen fogásban.

Ez nem az a hely, ahol tányérról lelógó rántott húst és rizibizit lehet rendelni, itt kacérkodnak a csúcsgasztronómiával. A halmokban álló kalóriabombák helyett geometrikusan elrendezett, dizájnos kajákra számíts, amelyek nem a méretükkel fognak lenyűgözni, hanem a gondosan megkomponált ízekkel. Ez a te helyed, ha nem borulsz ki a téglatest alakú halaktól és a henger alakú húsoktól, és fontos neked, hogy az étel esztétikai élményt is nyújtson.

Az étlap rövid, ahogy az a friss alapanyagokkal dolgozó éttermekben alap. Három előétel, ugyanennyi saláta és leves, kb. nyolc főétel, öt tészta, hétféle pizza négy desszert közül választhatsz, ezenkívül napi ajánlat is van. A sznobok ínyencek mindig innen rendelnek, vagy a kérnek egy degusztációs menüt, ami öt fogásból áll, és az étterem ars poeticáját, illetve a konyhafőnök tehetségét hivatott bemutatni.

De térjünk a lényegre. A ház borával indítottunk, ami itt egy kifejezettem a Chiantinak készített rizlinget jelent a csopaki Jásdi pincészettől. Amíg vártuk az első fogást, üdvözlőfalatot kaptunk – ez egyébként mindenkinek jár, aki itt asztalt foglal itt. Fogadjunk, nem fogod kitalálni, hogy a képen egy kacsamájterrine szerepel feketekagylóval, mellette egy nyúlkolbász friss turbolyával, a harmadik kupac pedig kecskesajt. Olyan alapanyagok randevúznak itt egyetlen tányéron, amelyekről soha nem gondoltad volna, hogy együtt is meg lehet őket enni. Szokatlan, de élvezhető ízélményt adtak.

Ezennel befejezzük a fentiekhez hasonló gasztrosznob szöveget, ha ilyet akarsz olvasni, veszel majd magadnak valamilyen drága magazint vagy nekiállsz étteremkritikákat böngészni. Azt viszont meg kell említeni, hogy a medvehagyma-krémleves csodás volt, leszámítva a habszerűséget a tetején. Ez utóbbinak is inkább a látványa, mint az íze volt zavaró egy kicsit. Kora nyári erdő, friss illatok, stb. jutottak eszünkbe róla, de nem fejtjük ki részletesen, mert az előbb tettünk egy ígéretet.

A másik előételt, a tőkehal-mignont édesburgonya-salátával a napi ajánlatból választottuk. A mennyisége szinte főételnek is beillett volna, és eszméletlenül finom volt. A vargányarizottó, annak ellenére, hogy nincs benne hús, szintén nagyon laktató volt. Mi itt feladtuk, de ha te ezek után be tudsz nyomni egy válogatást a Bakony legjobb sajtjaiból, vagy egy stíriai metéltet tárkonyos tejfölöntettel és málna fagylalttal, te vagy a király.

A felszolgálók vérprofik, pontosan tudják, mikor kell megjelenni az asztalnál és mikor kell lelépni, milyen hangulatban vagy és mennyi udvarias poént engedhetnek meg maguknak. A sommelier egy két lábon járó lexikon, mindenhez tud bort ajánlani neked, és még a borászokról is sztorizik, ha van rá igény.

És ha már a boroknál tartunk, itt megkóstolhatod a balatoni borok színe-javát, de más borvidékek palackjaiból is válogathatsz. Az étterem mellett delikátbolt is működik, ha ízlett a bor, itt megveheted sok más különleges hozzávalóval együtt.

A Chinati abszolút a régió élmezőnyében van. Nem tartozik az olcsó helyek közé (egy főétel 3-6 ezer forintba kerül), de ezért olyan kulináris élményt kapsz, amire szívesen emlékezel vissza a nyaralás után is. Egyébként a Chianti csapata viszi a korábban letesztelt Baricska csárdát Balatonfüreden. Teljesen más a koncepció, de az közös, hogy a minőségből nem hajlandóak engedni.

Trattoria Chianti
Veszprém, Csermák Antal utca 13.
0688410385

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém gasztró

A legjobb balatoni étterem nyomában: Baricska csárda

2014.09.02. 16:12 Magyarósi Csaba

A Baricska csárdát néhány hónappal ezelőtt vásárolták meg a veszprémi Chianti étterem tulajdonosai, a honlapon is ott virít a "powered by Chianti Team" pecsét. (A veszprémi étteremről tudni kell, hogy az elmúlt években a régió egyik legjobb vendéglátóhelye lett, olaszos és magyaros fogásokkal, valamint elképesztően jó borválasztékkal.) Akárcsak a Chiantiban, itt is Ruprecht László kreatív séf a gasztronómiai tanácsadó, márpedig ahová ő beteszi a lábát, ott nagyon jó dolgok születnek a konyhában. (Csak néhány példa: az egri Imola Udvarház, a perbáli Walter étterem, vagy az etyeki Hernyák-birtokon a Manga.)


Nem kis bátorság kellett egy csárda megvételéhez. Az utóbbi években a csárdák a turisták egy jelentős részénél feketelistára kerültek, a műfajt sajnos lejáratták azok a rossz minőségű alapanyagokkal dolgozó, zsíros és nagyjából ehetetlen ételeket kínáló vendéglátóhelyek, amelyekből országszerte elég sok van ahhoz, hogy mindenkinek legyen valamilyen rossz élménye, vagy emlékezetes emésztési problémája egy csárdalátogatás után. Természetesen léteznek korrekt helyek is ebben a kategóriában, de én még senkitől nem hallottam olyat, hogy "ma ne pizzériába vagy bisztróba menjünk, hanem ugorjunk el egy csárdába."


A Baricskában hegedűszón kívül minden megvan, ami egy csárdában alap: faasztalok, boroshordók, fehér abrosz, muskátli, szekér és talicska a bejáratnál. Az összkép mégsem giccses, főleg, hogy a kétszáz éves épületet szőlőbirtokok veszik körül. Az egész terasz fölé árnyékot vetnek a mennyezetre futtatott évszázados szőlőtőkék, ősszel szőlőfürtök fognak lógni a fejünk felett, állítólag nem kis mennyiségben. Kitűnő hely lesz a regenerálódáshoz a füredi éjszakák után, szinte már látom, ahogy a partik hősei hideg szörpöket szürcsölve hűsölnek a muskátlis ládák mellett, miközben elmerengenek az élet nagy kérdésein.


Az étlap rövid, öt előétel (1700-2300 Ft), három leves (800-1600 Ft), két saláta (1700 Ft), kb. tíz főétel (2300-4900 Ft) és öt desszert (800-1500 Ft) közül lehet választani. A "hideg kacsamáj zsírjában bodzás hagymasalátával" signature dish-gyanús, és valószínűleg a legtöbb blogger erre utazik majd, ezért inkább egy hideg kovászosuborka-krémlevessel kezdtem. A legjobb választás azokra a bizonyos regenerálódós napokra, egyszerre lenyugtat és feltölt, ráadásul legális. Fokhagymából egy kicsit sok jutott a levesbe, ami engem egyáltalán nem zavart, de ezek után nem biztos, hogy sikeresen lehet a parton ismerkedni.


Bár sokáig szemeztem a bélszín-, kacsa- nyúl- és szarvasételekkel, végül egy fogasfilét kértem vajas krumplipürével és petrezselyemszósszal. A balatoni hal az egyik mániám, ezen szocializálódtam és egyszerűen muszáj tudnom, hogyan készítik ebben a 21. századi csárdában. A merészen fűszeres uborkaleveshez képest ez a fogás visszafogottnak, bátortalannak tűnt. A ropogós bőr viszont annyira finom volt, hogy megmentette a helyzetet, és biztos vagyok benne, több van ebben a fogásban, mint amit az első tesztnapon kihoztak belőle, és idővel ki fog bontakozni.


Helyet szorítottam még egy almás pitének vaníliafagylalttal. Telitalálat volt, egyszerűségében nagyszerű, már csak ezért megéri megtenni a Tagore sétánytól a nem túl hosszú utat. (Bevallom, nem versenyezhet a nagymamám almás pitéjével, de azzal semmi sem.)


A borlapon a balatoni és a Balaton-felvidéki borok a főszereplők, és akárcsak a Chiantiban, itt is igaz, hogy gyakorlatilag nem választhatsz rosszul. Persze, nem kell meginnod egy palackkal, sok bort adnak decinként is, a fehéreket 460-750, a vöröseket 560-800 forintért.


Bár az egyik tulajdonos szerint "a konyha még nem 100 százalékos" az első nyitási napon, már látszik, hogy a Baricska csárda sokat fog hozzátenni a környék gasztronómiai kínálatához, és komoly kihívás elé állítja a turisták lehúzására utazó vendéglátóhelyeket. Ez egy olyan hely, ahová szívesen hozod majd el a szüleidet és a külföldi haverodat is, ha valamilyen magyaros kajára vágyik, ugyanakkor savlekötő nélkül szeretné megúszni a vacsorát.

Baricska csárda
Balatonfüred, Baricska dűlő
06 87 950 738
Nyitva tartás:
12-23h, kedd szünnap

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

Remek bisztró Balatonfüreden: Malackrumpli

2014.09.02. 16:11 Magyarósi Csaba

Az egész azzal indult, hogy egy Járosi Tamás nevű budapesti ingatlanfejlesztő úgy döntött, hogy inkább egy Járosi Tamás nevű vidéki biogazda lesz. Vett egy birtokot Balatonhenyén, elkezdett kertészkedni, majd zöldséget termelni, állatokat tenyészteni, hogy mostanra már 120 fajta zöldséggel és félszáz mangalicával kezdjék meg a szezont. Az egész olyan, mint az álmokban, tiszta Egy év Provence-ban, leszámítva, hogy az életben sokkal nagyobb szívás egy ilyen váltás, mint a filmekben. Nemrég például elvitte a termény nyolcvan százalékát a belvíz, meg néhány rossz döntés. Akármennyire elszánt vagy, akkor sem lesz belőled született földműves egy-két év alatt, és ha mégis, a természet akkor is kiszúrhat vele.

Ettől függetlenül amit Járosiék csinálnak az több, mint szerethető: az jó. Nemcsak növénytermeléssel, és állattenyésztéssel foglalkoznak, de ezeket fel is dolgozzák, többféleképp: vannak saját kolbászaik, sonkáik, és van egy kis bisztrójuk Balatonfüred mellett, a Malackrumpli, ahol ezekből a remek alapanyagokból készítik a Balatonon ritkaságszámba menő, friss, finom, de megfizethető fogásokat.

Sőt, egy egész piacot is szerveztek az apró kis étterem köré, ahol komoly előválogatás után árulhatják a minőségi portékát az őstermelők. Szóval hittel csinálják, amibe bőven bele lehet bukni, de akár elindíthatnak egy gasztronómiai miniforradalmat is a környéken. Budapesten is hasonló emberekkel indult a sztori néhány éve, és akkor még senki sem gondolta, hogy 2013. közepére micsoda kínálat lesz a fővárosban.

Járosiék tehát belekezdtek, és amíg bírják, csinálják. Reméljük, hogy minél hosszabban, mert amikor náluk jártunk, kóstoltunk sonkát, kolbászt, házi lekvárt, és nem tudtunk egyikbe se belekötni. Csodálatosak voltak.

De megkóstoltuk a mángold levest is érett sajttal, ami olyan remekül sikerült, hogy Magyarországon akárhol versenyképes lenne, nemhogy a sokszor lehúzós, és a minőségre keveset adó Balaton környékén (persze mi már felfedeztük, hogy ez a régió is tele van remek helyekkel, de elég kemény meló volt ezeket megtalálni).

Aztán kóstoltuk a sóska pesztós salátát is házi sajtokkal, és ilyen friss, ropogós, jó zöldségekkel eddig csak a Kali Art Innben találkoztunk, többért (persze ott más a körítés, ami magyarázza az árkülönbséget). De aki a komolyabb kajákra bukna, annak van halászlé, kolbász bőséggel, kacsamáj, szóval minden, amit fel lehet dolgozni egy háznál, és finom, ráadásul az ügyes, Írországból hazaköltözött séf minden nap új ételeket talál ki, attól függően, hogy miből van épp friss, jó alapanyag. Ebben a régióban még ritka ez a fajta igényesség (Budapesten is csak négy-öt éve kezdődött az Olimpiával).

Szóval ha Balatonfüreden jártok, és egy jót akartok enni, de nincs pénzetek az újraépített Baricskára, menjetek el a BioBalatonhoz, ahol szombatonként piac van, a hét minden napján meg egy rakás jobbnál-jobb étel a Malackrumpliban. Megfizethető áron. Kötelező.

A helyet Balatonfüred szélénél, a kemping és a görög falu közelében keressétek, de mivel nincs normális cím, és így megtalálni is esélytelen, itt egy beágyazott Google Maps-kép, amiről kiderül, miről is beszélünk.


View Larger Map 

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

A Hatlépcsős velős pirítós

2014.09.02. 16:10 Magyarósi Csaba

Vannak legendák Füreden. Ezek közé tartoznak a csodálatos gyógyulások a szívkórházban, az Anna bál varázslatos szépségű nyertesei, elképesztő vitorlás sztorik, és persze a Hatlépcsős büfé velős lángosa, amit annyira szeretnek a helyiek, hogy azt még Budapesten is emlegetik az emberek.

Naná, hogy kipróbáltuk.

Az egyébként Muskátli néven is futó hely a belváros mellett van, közel a Tagore sétányhoz, vagy a környék legjobb borbárjához, a Kredenchez. Nem találnád ki: az utcaszintről hat lépcső vezet fel az étteremig és a fedett kertig, mi ide vetettük be magunkat, és már rendeltük is a pirítóst. Nem is olyan sokkal később megérkezett Őnagysága:

Gyerekek, ez olyan, amilyennek tűnik.

Ha ezt odaadod egy külföldi haverodnak, egyből rosszul lesz, annyira fűszeres. Ha el is mondod neki, hogy mit eszik, ott menten lehányja a cipődet. De kit érdekelnek a külföldiek? Mi bírjuk a fűszerezést, úgyhogy az sem jelent nagy gondot, hogy a bors meg a paprikaíz kissé túl intenzív, alig hagy helyet a velőnek. De azért hagy neki, szóval a pirítós íze semmivel össze nem téveszthető, ez minden porcikájában velős.

De nemcsak a massza jó, jó itt minden. A kenyér kivételes darab, ropogós a héja, tömött, finom a belseje, alig találsz ma már ilyet. És remek a sütés is, semmi sem túl száraz, vagy nyers, látszik, hogy rutinosan készítik ezt a fogást már több mint húsz éve.

Ha Balatonfüreden jársz, és 650 forintból akarsz jóllakni, ne gondolkozz, hova mész, irány a Hatlépcsős, és tömd tele magad a külföldieknek felfoghatatlan zseniális kajával!

Hatlépcsős borozó
Balatonfüred, Jókai út 30
H-Cs: 9:00-22:00
P-V: 9:00-3:00
0687340885

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

A legjobb balatoni hotel nyomában: Anna Grand Hotel

2014.09.02. 16:09 Magyarósi Csaba

Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni.

Lássuk, miért:

- A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van
- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül
- Itt rendezik az Anna bált, aminél nincs arisztokratikusabb parti a Balaton partján, mégis szereti a munkásosztálytól a császárig mindenki
- 2011-ben és 2012-ben is ezt választották az ország legjobb wellness hotelének

Ilyen körülmények közt nyilván sanszos a csalódás, de a hotel szerencsére tényleg hozza a legtöbb versenyszámban, amit elvársz tőle.

Az épület és az előtte található park tényleg pont olyan gyönyörű, mint a képeken, ilyen urbánus, 19. századi nagyvárosi környezetet alig néhány helyen látsz a Balaton partján (A keszthelyi Festetics kastély még befér a mezőnybe, annak ellenére, hogy az se nem 19. századi, se nem klasszicista).

A szobák mérete változó, de tudsz olyan nagyot is kérni, hogy egy bálteremben érzed magad. A miénkben például nagyobb volt a fürdő, mint az otthoni, hasonló helyzetbe magyar hotelbe még nem keveredtem, volt külön vécé, egy hatalmas nappali-háló-kombó és egy külön gardróbszoba, ami már tényleg a vicces, de szórakoztató luxus kategóriája.

Talán csak azt lehet felróni a szobának, hogy ingerszegény, de a vendégek többsége ezeket a nyugodt pasztellszíneket inkább értékelni fogja, illetve ilyen hotel mellé járna a wifi, de csak vezetékes net volt, ami főként a szép szoba közepén csúfoskodó lan-kábel miatt jelentett problémát (de legalább rendben volt a sávszélesség).

És jó hír, hogy a kisebb szobák sem igazán kicsik:

Meg hogy vannak élménydúsabb, modernebb szobák is:

A wellness tényleg világbajnok, hatalmas fedett területen van a medence pezsgőfürdő-funkcióval, sakkal, és van még egy ekkora medence, amiben úszkálhatsz, ha épp ahhoz van kedved. Remek, hogy ezeket elválasztják egymástól, így a sportolók nem zavarják a pihenőket és fordítva. De van itt minden más is: több infraszauna, gőzfürdő, egy hagyományos szauna, ahol időnként felbukkannak idősebb pucér németek.

De a legmenőbb akkor is a borterápia, amiről most vagy elhiszem, hogy jó a testnek és kiváló antioxidáns, vagy nem, de hogy ennél szórakoztatóbb fürdő a világon nincs, és már csak a véletlenül lenyelt kortyok miatt is kár lenne kihagyni (a fényképen látható lány NEM része a szolgáltatásnak):

Ha meg kell említeni olyan pontot, ahol a hotel nem hozza a vártat, akkor az a vacsora. Az étterem szép, jó, hogy vannak sajttálak, gyümölcsök, de az ételek nem különösebben izgalmasak vagy felsőkategóriásak: ebben a kategóriában az átlagos négycsillagosok szintjét hozza a szálloda, semmivel sem többet, ami igaz többé-kevésbé a reggelire is, ami azért a vacsoránál mindenképp erősebb.

Ezzel együtt az Anna Grand Hotel szuper nyaralóhely igényes, tágas szobákkal, ritka jó wellnessel és azzal az egyedülálló adottsággal, hogy a Balaton egyik legszebb tere mellett van, egy köpésre a Tagore sétánytól, vagy az olyan színvonalas helyektől, mint a Kredenc vagy a Karolina. Szóval: ajánlott.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás balatonfüred helyszínek

Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

2014.09.02. 16:05 Magyarósi Csaba

A Bock Bisztró a két budapesti és a koppenhágai étterem után most a Balatonnál terjeszkedik. A Bock József villányi borász és Bíró Lajos séf által fémjelzett étteremhálózat a magyaros konyha fogásait értelmezi újra.

A Bock Bisztró konyhájának egyik küldetése, hogy be- illetve visszahozza a köztudatba a külföldön elismert, itthon viszont kevésbé népszerű belsőségeket és nem mainstream húsrészeket, mint pl. a vesevelő, a kakashere vagy az ökörpofa. (Ez utóbbi amúgy "Ökörpofa retró" néven fut, és évek óta nem lehet levenni a fővárosi éttermek étlapjáról.) Persze, ez nem jelenti azt, hogy a szárnyasok és a halak kedvelői, valamint a vegák nagy ívben kerüljék a helyet. Az étlapra mindjárt visszatérünk.

Bock_3

A legújabb Bock Bisztrónak az általunk is tesztelt vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton ad otthont. A Bock Bisztró Balaton a szállodához tartozó Helikon Tavernában nyílt meg, ez volt a keszthelyi Festetics család szőlőbirtokának a központja a 19. század elejétől a II. világháborúig.

 Bock_2

Az étterem franchise-rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kínálat jelentős része egyezik meg a budapesti Bock Bisztrókéval, hanem azt is, hogy Bíró Lajos ragaszkodik a Bock-színvonalhoz. A személyzetet a budapesti éttermekben képezték ki, és Varjú Viktor executive séf a Zenit konyháján tanította be a helyi szakácsokat. Bíró Lajos azt is elárulta, hogy a színvonalat folyamatosan ellenőrizni fogják: sokat tapasztalt törzsvendégeik és a fővárosi személyzet tagjai rendszeresen tesztelik majd a helyet.

Img_0411_jav_tott

Img_0414_jav_tott

A Bock Bisztró Balaton kínálatának kb. 70 százaléka egyezik meg a Bock Bisztrókéval, a többi 30 százalékot a régió hagyományos fogásai teszik ki, természetesen "Bock bisztrós" stílusban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Festetics halászléből egy fokkal előkelőbb halleves lett süllővel és rákfarokkal, a "Zalai totyogós palacsinta reloaded" pedig egy eredetileg túrókrémes, vaníliasodós palacsinta reinkarnációja vargabéles töltelékkel és angolkrémmel.

Img_0342_jav_tott

A "Tasziló" hagymás rostélyos egy sous vide technológiával készült bélszín. A névadója II. Festetics Tasziló gróf, aki miatt a monacói hercegné, Mary Hamilton képes volt elválni és lemondani a rangjáról és a vagyonáról. Bíró Lajosék belenyúltak a göcseji gombalevesbe is, de sajnos nem tudtuk meg, hogyan született újjá ez a fogás. A február 20-i hivatalos megnyitón rendezett borvacsorán sajnos az egyik emblematikus fogás sem szerepelt.

Bock1

Volt viszont több meglepő fordulat és fricska, a Bock Bisztrótól megszokott stílusban. A levest például az ötfogásos menü közepén szolgálták fel, a Bock pincészet egyik "nagy vöröse", a Cabernet Franc Selection után pedig egy könnyű rajnai rizlinget dobtak be. (Bíró Lajos a szerzője a Sok vagyok - Pofátlan ínyencségek, botrányos finomságok című szakácskönyvnek, rabul ejtő személyisége természetesen a borvacsorán is nyomot hagyott.)

Az előétel amúgy szajmóka (füstölt nyers szalámi) volt Szent Jakab kagylóval, ezt a Kocsonyázott bélszíntatár "érdekesen" nevű fogás követte. Szerencsére az étel fantáziadúsabb volt, mint az elnevezése:

Img_0426_jav_tott

A céklagombóccal tálalt tormakrémleves volt nálunk a befutó, aztán a negyedik fogásnál elkezdődött a durvulás. A "Vajas borjúszegy velős csonttal" méretéből és kalóriatartalmából adódóan viszont az öreg motorosokkal is kiszúrt. Hiába, a Bock Bisztró sose volt egy fogyókúrás műfaj.

Az étteremben egyébként kb. 70-féle bort tartanak, ebből 20 palack bontott. A balatoni borok mellett a Bock Pincészet borait is meg lehet kóstolni, akit pedig komolyabban érdekelnek a régió borai, menjen le a Taverna alatt található, októberben megnyílt interaktív borászati kiállítótérbe.

A Bock Bisztró Balaton izgalmas és hiánypótló kulináris célpont, reméljük, beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Az élesben üzemelő étterem teljesítményét majd egy másik alkalommal teszteljük.

A képek forrása: bockbisztrobalaton.hu és Zenit Hotel Balaton.

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely gasztró vonyarcvashegy

Igazi Jurassic Park a Balatonnál: Dinópark Rezi

2014.09.02. 16:02 Magyarósi Csaba

Állítólag ugyanaz készítette a dinókat a reziben található dinóparkba, mint a Jurassic Parkba. A hely facebookos oldalán aztán elég intenzív vita indult a kérdésről, de alapvetően tök mindegy: ott álltam a Spinosaurus és a T-Rex között és én bizony féltem.

 

Nem remegtem, de féltem.

Mert tényleg hatalmas dögök ezek, ordítanak egymásra, vicsorognak, és az ember perspektívájából, szóval a tányérról nézegetve őket tökéletesen hihető, hogy miután kiveszekedték magukat, elfogyasztanak némi polenta és idényzöldség társaságában. És ezek nem úgy mozognak, mint a múzeumokból ismert dinók, és most nem leharcolt kelet-európai wannabe múzeumokról, hanem például a londoni Natural History Museumról beszélek, hogy inkább néznéd robottáncnak, mint valódi mozdulatsornak a koreográfiát: nem darabosan forog a fejük, a karjuk, a farkuk, hanem természetesen, ami kiegészítve a hangokkal és légzés során kitáguló bordákkal, egészen élethű hatást kelt.

Dsc05248

Dsc05251

Ami hatméteres ragadozók esetén bizony félelmetes. És hatásos: a kétéves lányom három napig csak a dinoszauruszokról tudott beszélni a park után, ilyen fixációt az elmúlt 26 hónapban még nem sikerült összeszednie.

A dinók egyébként csak látványelemek itt, és bár van belőlük bőven, ez egy kalandpark, ahol négyezerért megsimogathatod a raptorokat, izzadhatsz a többszintes kalandpályán, felmászhatsz a spéci falra, a gyereked játszhat a medencében a minivizibiciklikkel, és némi zsetonért használhatod a markológépet (vicces), és a táncoló bikára is felpattanhatsz (sokkal nehezebb, mint vártam).

Dsc05266

Dsc05270

A Reziben található Dinópark nem tartozik a Balaton környékének legolcsóbb vagy legautentikusabb szórakozásai közé, de kevés viccesebb vagy félelmetesebb program van errefelé. Ajánlott.

Szólj hozzá!

Címkék: rezi keszthely helyszínek

Speiz a parton

2014.09.02. 15:57 Magyarósi Csaba

Termelői piacra járni menő, de van az a buli, ami után egyszerűen nem veszi rá magát az ember, hogy a délelőtti órákban talpon legyen, és megküzdjön az élelemért. Ha nem jutsz el egyik piacra sem, de meg akarod kóstolni a régió kézműves termékeit, ráadásul olyan mázlid van, hogy éppen Balatonfüred közelében vagy, nincs más dolgod, mint bedobni egy életmentő kávét a sétányon, majd átfáradni a Karolina Speizba.

Karsp5

A Karolinát már ismered – már csaknem olyan fontos balatoni nevezetesség, mint a Tagore sétány, a tihanyi apátság vagy a Kistücsök. Most menj át a szomszédba, és készülj fel a legdurvább gasztronómiai kísértésekre. Úgy érzed itt magad, mintha Karolina nagymama (a Kávéház névadója, a tulajdonosok nagymamája) spájzából válogatnád össze a menüt – főleg, ha megtalálod az itt-ott lapuló régi fényképeket.

Karsp4

Karolina1

Karsp7

Ha már kellően nosztalgikus hangulatba kerültél, fedezd fel a kínálatot! A bevásárlólistát el is felejtheted, sokkal több dolgot fogsz hazavinni annál, amit elterveztél. A termékek nagy része kifejezetten a Karolina részére készül. A polcokon többek között szörpök, lekvárok, mustárok, dió- és egyéb különleges krémek, ecetek sorakoznak. Olyan tételek közül válogathatsz, mint a rózsaszörp, a feketeszeder-lekvár, a zsályás rizlingecet, a csipkebogyó- wasabi- vagy a sörmustár.

Karsp3

Karsp2

A házi bazsalikomos, snidlinges, csilis és fokhagymás sajtok a Sümeg melletti Káptalanfáról érkeznek, Saját készítésű a „Karolina füstölt sajt”, akárcsak a szárított paradicsomos rozslisztkenyér és a májas. A mangalicasonka már kötelezőnek számít ebben a régióban, de ha esetleg nem a kedvenced, találsz szarvaskolbászt is. A hozzávalókból kérhetsz szendvicset, elvitelre is.

Karsp9

Ha innál is valamit a spontán piknikhez, kipróbálhatod Karolina Borait (kékfrankos rozé, rizling, prémium rizling, merlot, gyöngyözőbor és chardonnay), ha pedig a nyaralás jegyében nem tagadsz meg magadtól semmi jót, válassz valamit a pálinkák közül (eperfa hordóban érlelt szőlő, birskörte, stb.) És ha már a hedonizmusnál tartunk, bekerültek a kínálatba egy helyi csokoládékészítő, Kovács Emőke bonbonjai is.

Karsp8

A Karolina Speiz akkor is nagy segítség, ha hazaindulás előtt jut eszedbe, hogy elfelejtettél ajándékot vinni. Mi biztos valamilyen ehető, illetve iható ajándékot választanánk, de van egy csomó levendulás dísztárgy, szappan, stb. is, aminek a nagymamád biztosan nagyon fog örülni.

Karsp10

Az egy dolog, hogy nyaralsz, és nem számolod a kalóriákat, de ha van rá lehetőség, egyél minőségi, termelői kaját. Elérhető, korán kelni sem kell érte, és a régió termelőit is segíted ezzel.

Karolina Speiz

Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.
Nyitva tartás: 08:00-01:00
Telefon: 003687583098
Email: info@karolina.hu
http://www.karolina.hu

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró

Árpi bácsi, a réteskirály

2014.09.02. 15:55 Magyarósi Csaba

Nem ismered igazán Balatonfüredet, amíg nem mozdulsz ki a Tagore sétány – reformkori városrész – Karolina háromszögből. Egy nagy sétával elérsz pl. a Malackrumplihoz, vagy a Baricska Csárdához, de ha átmész a vasúti síneken, az ország egyik legjobb réteskészítőjének mesterműveit kóstolhatod végig. Komolyan.

Retes4

Retes5

Árpi bácsi rétesboltja elsőre talán szerény üzletnek tűnik a parti vendéglátóhelyekhez képest, de bent olyan ízélményekre számíthatsz, hogy azt is elfelejted, melyik földrészen vagy. A klasszikus káposztás, túrós, almás és tökös-mákos rétesen kívül olyan variációkkal találkozhatsz, mint a kapros-túrós, a málnás-túrós, a rizses-csokis, a rumos szilvás vagy a zöldséges-füstölt sajtos, 290-350 forintért.

Retes8

Minden frissen készül, ezért előfordulhat, hogy várnod kell egy kicsit, és az is, hogy aznap már nem lesz mindegyik ízből, de a meleg, ropogós tészta és a mesés töltelék kárpótolni fog. (A “vászolyi meggyes” töltelékébe például pirított dara is kerül.) Az egészben az a legrosszabb, hogy lehet, hogy ezentúl nem akarsz majd máshol rétest enni, ha pedig igen, állandóan összehasonlításokat fogsz végezni.

Retes6

Retes2

Árpi bácsinál a hatlapos is egészen más értelmet nyer, köszönőviszonyban sincs a nem minőségi cukrászdák fűrészpor ízű sütijével. Ha óriási önuralommal rendelkezel, és egyszerre csak három rétest kérsz, és megelégszel egy hatlapossal, a pogácsáknál biztosan el fogsz vérezni. Ha esetleg rosszul érzed magad a szénhidrátbevitel miatt, választhatsz teljes kiőrlésűt is. Találsz itt saját sütésű bio tönkölycipót és finom szörpöket is, ha pedig télen jársz erre, bejglit is rendelhetsz.

Retes1

Retes3

Árpi “bácsi” egyébként egyáltalán nem öreg, még ahhoz is kell pár év, hogy alulról karcolja a negyvenet. 2009-ben nyitotta ezt az üzletet, és a “bácsi” elnevezést azért vette fel, mert nem rövid távra tervez, és így legalább nem kell 20 év múlva lecserélni a logót meg a táblákat.

Retes10

A lényeg: legalább egy pár órára szakadj el a parttól és zarándokolj el ide. Akkor is, ha eddig nem rajongtál különösebben a rétesekért. Úgyis vissza fogsz jönni, lehet, hogy már másnap reggel nyitáskor itt kaparod a küszöböt. Mi szóltunk.

Árpi Bácsi Házi Rétese
Balatonfüred, Ady E. u. 41.
Nyitva tartás: K-P: 9-17h, Szo: 9-13h. Hétfőn zárva!
http://www.arpi-retese.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred gasztró helyszínek

A legjobb balatoni hotel nyomában: Hotel Margaréta, Balatonfüred

2014.09.02. 15:53 Magyarósi Csaba

Több okból is jó szívvel tudjuk ajánlani ezt a szállodát, a legjobb, ha végigfutunk rajtuk. Egyrészt Balatonfüreden van, aminél kevés menőbb pontja van a Balatonnak. Hátrány, hogy nem a belvárosban, ahol az élet zajlik, előny, hogy nem túl távol tőle, hogy a felújított Széchenyi úton kellemes a séta a Karolina-Kredenc-Kedves-alliterációig, hogy a közelben van a Tesco, ha gyorsan kéne valami, és hogy egy köpésre van a csúszdapark is.

A hotel főépülete régi, de ezt is szépen karbantartják, az új szárny viszont annyira új, hogy igazából még csak most készült el: tavasszal nyitották az egyébként elég jó árú szobákat, füredi viszonylatban legalábbis több mint rendben vannak az árak, főleg, hogy ezért cserébe a Balaton legújabb szobáit kapod. Amelyek a szokásosnál tágasabbak, kellemesen berendezettek, és bár némi susnyás intermezzóval, de mindegyikből látod a Balatont.

Dsc04910

Dsc04912

Dsc04915

Dsc04918

A wellnessrészleg is okés: csak egy nagy úszómedence hiányzik belőle, de a szabadtéren van ilyen is, odabent meg többféle szauna, pezsgőfürdő, sőt, van gyerekmedence és egy játszósarok is, hogy tök egyértelmű legyen: ez egy családbarát szálloda.

Dsc04874

Dsc04875

Dsc04877

Dsc04878

Dsc04879

Dsc04881

Az ételek minősége meg sokkal jobb, mint az ebben a kategóriában általános. Csak hogy helyre tegyük a dolgokat: a hazai négycsillagosok ételei annyira izgalmasak és korszerűek, mint a Szomszédok első évadjának valamelyik mélypontja. Béna alapanyagok, unalmas felvágottak és tökéletesen érdektelen, silány meleg ételek sorakoznak a svédasztalon. Persze a Margaréta sem kínál Michelin-csillagos fogásokat, de legalább arra rájöttek az üzemeltetők, hogy ha már hibátlan ételeket nem tudnak adni, adjanak legalább valamilyent: éppen ezért van itt egy rakás erősen fűszerezett, szaftos és szerethetően zsíros étel a sok konfekció száraz unalom helyett. És bár a látszat ellene szól, ezek csak finomabb, de semmiképp sem egészségtelenebb ételek a szokásos kartonpapírnál.

Dsc04883

Dsc04892

Dsc04907

Szóval: a Margaréta tágas, szép szobákat ad a Balaton egyik legjobb városának a határában, az ételek sokkal izgalmasabbak a szokásosnál és a wellnessrészleg is rendben van. Magyarul: ajánlott.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás balatonfüred helyszínek

A legjobb balatoni csárda nyomában: Öreg harang borozó

2014.09.02. 15:21 Magyarósi Csaba

Azt igyál otthon - mondja a pincér, amikor kólát kérünk tőle, és azonnal tudtam, hogy jó helyen járunk. És ez az érzés a vacsora végére érte el a csúcspontját, nem bicsaklott meg sehol az ív.

Hévíz mellett vagyunk, az Öreg harang borozóban, amit az év kisvendéglőjének választottak a Gault&Millau-sok, tök megérdemelten: nem tudom, mikor ettem utoljára olyan jót, mint náluk, a hegyoldalban.

Az élmény egy szerethetően nyegle pincérrel kezdődik, aki tulajdonképpen visszahozta a nyegle szót az aktív szókincsembe és pozitív értékekkel ruházta fel. Képzeljétek el, ahogy a fiatal Keith Richards már erősen Sparrow kapitányosodva kitántorog a konyhából és egy táblát a kezében tartogatva Szőke András humorával motyogni kezdi maga elé az étlapot. Malacka, a malacka mangalica, megsütögetjük, van hozzá gombás, tejszínes köret, nem érdekes, viszont ezt figyeld, ez érdekelni fog: nyuszika, imádják, friss zöldségekkel adjuk, omlik szét a nyuszika, puha, szaftos, te is imádni fogod.

Dsc05286

Dsc05288

Dsc05306

Én ilyen összeszedetlenül célirányos leírást még életemben nem kaptam, mint az Öreg harang borozóban, és ebben a kontextusban az sem sértő, hogy amikor kólát kérsz, a pincér azt mondja: Azt igyál otthon. Hiteltelen is lett volna, ha bármi mást mond, így meg szimplán csak nagyon vicces. És igaza is van: csodás boraik és kiváló házi szörpjeik vannak, nem adnak műanyag vacakot. És a nyegle stílus mellett rögzítsük, hogy ilyen kedves, érdeklődő kiszolgálással kevés helyen találkoztunk eddig. Szóval ez a hely egyik erőssége.

Egyik. Mert a másik az étel. Figyeljetek: én ilyen jót nem tudom, mikor ettem hazai vendéglátásban utoljára. A pikáns kecskeleves konkrétan talán életem legjobb levese volt, és csak kicsit maradt le hozzá képest a fehérboros hagymaleves. Mindegyik telt, vibráló, jó alapanyagokból jó technikákkal elkészített izmos leves.

Dsc05290

Dsc05293

A főétel ugyanez a kategória: ettünk mangalicát tócsnival és gombás-zöldséges-szalonnás körettel és persze a nyuszikát és mindegyik fantasztikus volt, akárhonnan vizsgáljuk, mert az Öreg harang borozóban az étkeztetés legjobb metszetében találjuk magunkat: a hely magán viseli a házi koszt vadságát, lehengerlő erejét, de nélkülözi annak a megúszós, amatőr jellegét. Az ételek a fine diningra jellemző odafigyeléssel készülnek, jó alapanyagokra és jó technikákra törekednek, de eltekintenek a műfajra jellemző légiesedéstől, ami elvárja a befogadótól, hogy ne csak éhes, de műkedvelő is legyen. Ez bizonyos értelemben az étkeztetés kollektív csúcsa, az a fajta minőség, amit minden nap el tudnál viselni (szemben egy Michelin-csillagos menüvel), és amit meg is érdemelnél minden nap. Csak alig van ilyen hely a világon.

Dsc05302

Dsc05304

Dsc05307

És azt nem is mondtam, hogy a házi rétesük is fantasztikus. Egy főre három fogással kábé 6 ezer forinttal kell számolni, a hely tehát tökéletesen árában van az ötezer forintos, a minőséget alulról nyaldosó, de már elfogadható minőségű csárdák és a 7 ezer forintos csúcséttermek között. NAGYON ajánlott.

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely gasztró hévíz

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Oszi bácsi keszegsütödéje

2014.09.02. 15:16 Magyarósi Csaba

Sok évvel ezelőtt történt, és sok mindent megváltoztatott, amikor Csiszár Jenő azt mondta a szigligeti strandon a hekket és más strandkaját áruló Oszi bácsinak, hogy "süssél inkább keszeget." A szigligeti keszegsütöde azóta kötelező állomás lett a vár és a többi nevezetesség mellett, a vendégek pedig a friss halak mellé a legtöbbször néhány jó sztorit is kapnak.

Ha Oszi bácsinál akarsz enni, be kell menned a szigligeti strandra. Nem fogod megbánni, kellemes, panorámás és gyerekbarát hely, ahogy ezt már korábban megírtuk. A bejáratnál balra fordulsz, sétálsz egy kicsit a rózsák mellett, és ha szerencséd van, meglátod Őt, ahogy éppen halat süt, cigizik vagy beszélget.


Oszi bácsi egy jelenség. Soha nem stresszel, soha nem kapkod, minden egyes hal annyi ideig sül, ameddig kell, akkor is, ha hosszú a sor. Ez pedig gyakran előfordul. Ha pedig nem hosszú, és van egy kis ideje, szívesen beszélget a vendégekkel. Szeret sztorizni, nemcsak a halakról, bármiről. Az életről. Az idén nyáron lesz 70 éves, és nagyon jól bírja a gyűrődést. Hetente többször jár Keszthelyre, hogy beszerezze a friss halat. Megtisztítja, előkészíti őket, aztán kis szünetekkel késő délelőttől estig talpon van, süt, kiszolgál.


Eredetileg ajkai lakos, és Juha Gyula az igazi neve. A hetvenes évek elején került a szigligeti Várvendéglőbe, azelőtt technikusként dolgozott. Hogy miért kapta az Oszi becenevet az akkori főnökétől, titok. A szigligeti büfét, amelynek most már a keszegsütöde is a része, 15 éve vette meg. Eleinte itt is a hekk volt a sztár, aztán Oszi bácsi megfogadta a fent említett tanácsot.

Az aznap előkészített - vagyis megtisztított, beirdalt, besózott - halakat te választhatod ki a pultból. Oszi bácsi paprikás lisztbe forgatja őket, aztán olajban kisüti. Ennyi az egész, nem kell változtatni a hagyományokon. A köret fehér kenyér és kovászos uborka, a sült krumplit meg a ketchupot felejtsd el. (Ha ragaszkodsz hozzá, hogy tönkretedd az Oszi bácsi-élményt ezekkel, a halsütőhöz tartozó büfésoron megkapsz mindent.) Ha a kockahasad megőrzése miatt lemondanál a fehér kenyérről, a kovászos uborkát akkor se hagyd ki, és még jobb, ha kérsz egy fröccsöt is a halhoz valamilyen száraz fehér borból.


Ha idegenkedsz a szálkás halaktól, ideje, hogy átlépd a határaidat és rendelj egy keszeget – a legjobb helyen vagy, ha megvan az elhatározás. A keszeg ugyanis csak bizonyos helyeken szálkás, igaz, ott nagyon, de ha egyből lecsavarod a fejét és kitéped a gerincét, egy csapásra megszabadulsz a legtöbbtől. A képen látható módon nekünk nem sikerült teljesen szabályosan szétmarcangolni a halat, de ettől függetlenül isteni volt. Kívül ropogós, belül puha, és pont elég sós.


Akkor is érdemes elzarándokolnod ide, ha jártál már itt korábban. Oszi bácsi már nemcsak keszeget árul, hanem süllőt is, és még egy sütőt beüzemelt, hogy kevesebbet kelljen várni a főszezonban a vendégeknek.


Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, inkább hétköznap gyere. Készülj fel arra is, hogy a friss balatoni hal nem olcsó - a süllőből pl. 10 dkg 750 forintba kerül, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb példányért egy többfogásos ebéd árát is kifizetheted. A friss keszeget 400 Ft/10 dkg áron kapod meg itt – ez kb. ugyanannyi, amennyiért a hekket kínálják a Balaton-parti büfékben. Oszi bácsi halait az októberi Süllőfesztiválon is megkóstolhatod, ha esetleg elköveted azt a hibát, hogy kihagyod ezt az élményt a nyári szezonban.

Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, strand (Soponyai út)
06 30 969 1695

Nyitva: Május 1 - szeptember 15. 10-20h

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely gasztró szigliget

Itt vásárolj be: gyenesdiási hal- és termelői piac

2014.09.02. 15:15 Magyarósi Csaba

Friss balatoni halat enni menő és egészséges, beszerezni azonban nem egyszerű, hacsak nem horgászfelszereléssel jársz nyaralni. Ahogy már korábban is megírtuk, tényleg szégyen, hogy a Balatonnál alig lehet balatoni halhoz jutni. Volt egy időszak, amikor csak a halsütőknél és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. siófoki halpiacán lehetett friss helyi halakat venni, legalábbis legálisan, ami azért elég abszurd. A 2011-ben megnyílt gyenesdiási hal- és termelői piacnak köszönhetően egy fokkal jobb lett a helyzet, de még így is kevés a Balatonnál a friss halat árusító hely.


A gyenesdiási piac persze nem egy hagyományos értelemben vett halpiac. Nem az a gumicsizmás, halbelezős és valószínűleg elég bűzös hely, amilyet a klasszik kungfufilmek díszleteként láthatsz. Itt összesen két bódéban lehet halat kapni, igaz, a kínálat lefedi az egész balatoni felhozatalt. Szóval ide nyugodtan jöhetsz a szombat esti buli előtt is, nem fogsz halszagot árasztani (de azért egy rágó legyen nálad.)

A két halas teljesen más koncepciót képvisel. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nemcsak helyben sütött halakat árul, hanem az elviteles vevőkre is gyúr, egész és tisztított halakat – többek között busát, süllőt, balint, harcsát, pontyot, kárászt, angolnát (nyúzva is) és keszeget kínál. Az eladó hölgyek felkészültek, kedvesek, és félelmetesen magabiztosan kezelik a kést. Mögöttük az akváriumban élő halak úszkálnak, a halpultba pedig csak az nézzen be, aki tényleg szeretné tudni, milyen lények élnek még a tóban, amiben fürdik. Aki még nem látott egészben angolnát vagy busát, annak sokkoló lehet a látvány, ez utóbbi egészen ijesztő méreteket tud ölteni.


Busát enni amúgy kifejezetten jó fejség, ugyanis nem őshonos a Balatonban, és annyira elszaporodott, hogy eleszi a táplálékot a többi hal elől. (Az 1970-es és 80-as években telepítették a tóba, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, miszerint csökkenti majd az algásodást.) A kampány szerint azzal, hogy kiesszük a busát a Balatonból, mindenkinek jó lesz: nekünk azért, mert a busafogyasztás egészséges, a többi halnak pedig azért, mert így több kaja marad nekik.


Kánya Zoli halsütödéjében mindenképp kóstoljatok meg valamilyen füstölt halat, ugyanis ez a specialitása. Ezenkívül van harcsagyros, harcsával készült fish and chips, ponty, keszeg és pisztráng is. Bár ez utóbbi nem balatoni hal, füstölve nagyon finom, de utána szükséged lesz arra a bizonyos rágóra, ha nem egy szőlőhegyen, elvonultan, a civilizációtól távol töltöd a vakációt.


Természetesen nemcsak a halak miatt érdemes idejönni. Ha nem szereted a halat, ehetsz langallót, rétest, zsíros kenyeret, kürtőskalácsot, kolbászt és elvileg tócsnit is (amikor ott jártunk, éppen nem volt), és sokféle kézműves termékkel töltheted fel a spájzot. Olyan kincseket találtunk, mint a csilis-fokhagymás tehénsajt, a hagymalekvár, a mangalica disznósajt vagy a gyömbérzselé.

Ha megszomjazol, bio gyümölcs- és zöldséglevek, szörpök, tapolcai kézműves sörök és rengeteg pálinka közül választhatsz, bár ez már ugye nem annyira a folyadékpótlásról szól. És az egészben az a legjobb, hogy nem kell hajnalok hajnalán felkelni ehhez, a fő vásárnapon, szombatonként a piac délután 2-kor nyit.


A lényeg, hogy van hangulata helynek. Más, mint a Liliomkert, de azt fogod érezni, hogy ide vissza akarsz jönni, ha legközelebb erre jársz. És még valami: amit ezen a piacon soha, de soha ne kérj, az a hekk. Az import tengeri halat itt olyan mély megvetés övezi, hogy jobb, ha meg sem említed a nevét. Amúgy nem is árulnak.

I. Balatoni hal- és termelői piac
Gyenesdiás, Kárpáti korzó
(83) 511 790
Fő vásárnap: szombatonként 14 órától.
Nyitott piactér faházakkal keddtől vasárnapig 16 órától.
Hétfő szünnap.
Fogásnap: kedden és pénteken.

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához
, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely piac gyenesdiás helyszínek

Gyenesdiási Kalandstrand: nagy volt az arcunk és leizzadtunk

2014.09.02. 15:14 Magyarósi Csaba

Ismét egy kitűnő példa arra, hogy az ilovebalaton.hu bloggereinek élete nem csupa játék és kacagás. Akkor is tesztelünk, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, és az utóbbi hetekben egyáltalán nem volt az. Dacolva az esővel, a széllel és a 15 fokkal, bevállaltuk, hogy megküzdünk a gyenesdiási Kalandstrand akadálypályáival.

A hely közvetlenül a Lidó strand mellett, ez pedig a vasútállomás és a bicikliút mellett található. Strand mellé kalandparkot építeni egyébként a legjobb ötlet. Ha hirtelen elromlik az idő, vagy megunjuk a napozást, csak néhány lépés, és függőhidakon kelhetünk át, köteleken lóghatunk, és ha nem is kíméletesen, de gyorsan ledolgozhatjuk az elfogyasztott lángosokat.

A kalandpark bejáratnál három rackajuh bámul ránk a villanypásztor mögül, valahol a közelben felnyerít egy ló. A táblák szerint jó helyen járunk (utólag kiderül, hogy egy állatfarm van a szomszédban.) Egy gyerekpálya, két junior – vagyis 130 centiméternél alacsonyabb gyerekeknek való pálya - és két felnőttpálya várja, hogy bizonyítsunk, ezenkívül több csúszópálya is van.

A junior pályák nem okoznak nehézséget, bár a tarzanköteles mutatvány előtt megfordul a fejemben, hogy hazamegyek. Az igazi móka a felnőttpályákon kezdődik. A kötélhidakon még viszonylag simán átegyensúlyozzuk magunkat, viszont az "orgonasípok" és a gólyalábszerű függőoszlopok rendesen leizzasztanak. És ez nemcsak fizikailag kihívás, vannak részek, ahol agyban is meg kell tervezni, mi legyen a következő lépés.

Az esős idő miatt a platformok csúsznak, és ehhez jönnek még a szúnyogok, amiket ugye nem lehet elhajtani, ha az ember összes végtagja foglalt. A "Vietnami híd" nevű akadály előtt már meggyötört tengerészgyalogosnak érezzük magunkat, a dzsungelhangulatra a szomszédos madárpark lakói is ráerősítenek. Napsütéses, száraz időben nyilván sokkal kellemesebb a kapaszkodás. (Tanulság: ha esik, és valamiért mégis fákra erősített akadálypályákon akarsz kikapcsolódni, nem árt, ha viszel magaddal egy váltás ruhát.)

A kedvencünk természetesen a leghosszabb csúszópálya, legalább fél perc lebegés a fák lombkoronájával egy szinten. A tarzanüvöltés nem ciki, egy idő után önkéntelenül kitör majd belőled. A látvány pedig páratlan: olyan érzésed lesz, mintha egyenesen a Balatonba csúsznál bele.

A Kalandstrand rossz időben is bevállalható program, és nem olyan kemény, mint a korábban letesztelt akadálypályák. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem izzaszt le, és nem fogod utána megrohamozni a közeli büfét valamilyen kalóriapótlékért.

Gyenesdiási Kalandstrand
Gyenesdiás, a Lidó strand mellett
Belépőjegy: 1500-2500 Ft
20/425-3344

Nyitva:

márciusban: hétvégeken és ünnepnapokon 10:00-16:30-ig. Előzetes bejelentkezés alapján a hét más napjain is fogadnak vendégeket.

áprilisban: hétvégén 10:00-17:30-ig.

május 1.-október 15. minden nap 10.00-19.00 óráig (okt. 15. után előzetes bejelentkezéssel)

A Kalandpark csak vihar- és fagymentes időben üzemképes! A belépő megváltása után 2 órát lehet a parkban tartózkodni. 

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely gyenesdiás kalandpark helyszínek

Meztelenkedés a Balatonnál - Berény Naturista Strand

2014.09.02. 15:13 Magyarósi Csaba

Múlt héten már bemutattunk egy nudista strandot, a Balaton északi oldalán található Levendulát, most ugorjunk át a déli part nyugati csücskébe, Balatonberénybe, és vessük be magunkat a helyi naturista kempingbe. Ami 900 forintért strand. Egy része.

Bár a part közös, a bejárat külön van, és egy kavicsos út ketté is választja a két funkciót. Külön fel is hívják a figyelmed arra, hogy ha napozni jöttél, ne bóklássz át a kempingbe, ne zavard a szállóvendégek nyugalmát. Egyébként nincs is sok okod elcsatangolni: kulturált, de persze koedukált mosdóból (nincs mit takargatni), meg pucér emberből és gondozott, zöld pázsitból akad a strandon is, a Balatonra épített mesterséges kis stégszigetet, ahol a legjobban esik a napozás, meg mindkét irányból megközelítheted, ahogy a körülbelül átlagos árakkal dolgozó büfét is.

A Berény Naturista Strand a meztelenséget leszámítva szinte mindenben különbözik az északi társától: az egy csöndes, már-már elhagyatott hely, ez tele van élettel. Az olyan, mint egy baráti összejövetel, ez inkább hagyományos strand, ruhák nélkül. Ott főleg külföldi nyugdíjasok vannak, és bár itt szintén erős a németek és a hollandok jelenléte, a vendégek főleg magyar fiatalok, vagy jó karban lévő negyvenesek-ötvenesek. Konkrétabban: a berényi strandon lenne mit nézned, ha nem lenne határtalan bunkóság egy naturista strandon az ilyesmi.

Éppen ezért inkább maradj a napozásnál, amire a stég vagy a gondozott pázsit is alkalmas, vagy úszkálj a Balatonban, jó, homokos az alja, és remek a kilátás.

Berény Naturista Strand
Balatonberény, Hétvezér u. 2.
Telefon: +36 85 377-299
E-mail: bereny@balatontourist.hu
Nyitva tartás: 2013.05.10-09.15

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely strand balatonberény helyszínek

A legjobb balatoni strand nyomában: Keszthelyi Városi strand

2014.09.02. 15:11 Magyarósi Csaba

Évtizedekkel ezelőtt a keszthelyi strandok olyan rosszak voltak, hogy a helyiek inkább Gyenesdiásra vagy még messzebb mentek, ha viszonylag tiszta vízre vágytak. Ezek az idők elmúltak, és Keszthely Városi strandja a Balaton egyik legjobb strandja lett. 


Bármivel is érkezel, el kell menned Keszthely egyik fő nevezetessége, a pavilonsor, vagyis a "pavcsi" mellett, ahol a lángostól a fürdőruháig, a fröccstől a mojitóig szinte minden kapható, amire egy balatoni turistának szüksége lehet. Fél napokra is le lehet itt ragadni, úgyhogy ha a strandolás a cél, legyél erős és gyere vissza este arra fröccsre.

A bringákat a strand területén kívül lehet elhelyezni egy elég kis kapacitású, de árnyékos helyen levő tárolóban. Főszezonban ez biztosan nem lesz elég, viszont ha félted a gépet, 300 Ft-ért a strand őrzött bringaparkolójában is hagyhatod. A két kassza közül csak az egyik üzemelt, így majdnem 10 percet vártunk, hogy megvegyük a 890 forintos belépőt. Ez elég húzós az északi part 400-700 forintos jegyeihez képest, ezért nézzük, mit kapunk ennyi pénzért. (A belépőjegy elvileg egy alkalomra szól, de ha csak a boltba akarsz kifutni, visszaengednek.)


Az utóbbi években gyönyörűen felújították a strandot, rengeteg virág és szinte süppedős gyep fogadott minket. A víz tiszta, és csak egy kicsit iszapos, az alját viszont jobban ki lehetett volna tisztítani, ha már ennyi pénzt szántak a part kicsinosítására. Ez a strand inkább a szárazföldi szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, itt még akkor is tartalmasan el lehet tölteni az időt, ha egy kicsit rosszabb az idő, és még bele sem lógatjuk a lábunkat a vízbe. A tágas homokozók, játszóterek és a hatalmas játszóvár miatt készülj fel, hogy a gyerekeket nem is fogja érdekelni a Balaton.


Van ugrálóvár, minigolf, röplabda-, foci-, tollaslabdapálya és óriás csúszda is. Ez utóbbi sajnos még nem üzemelt, amikor ott jártunk, pedig a jegy árában a korlátlan számú lecsúszás is benne van. Ezt még valahogy feldolgoztuk, de azon, hogy a híres, Balaton alakú, fűthető vizű medence is üzemen kívül van, tényleg kiakadtunk. Nemcsak azért, mert nem tudtunk tök jó fotókat készíteni, ahogy koktélozunk, hanem azért is, mert ez azért valahol nem korrekt. Ilyen esetben illik tájékoztatást adni a szituációról a pénztárnál, hogy a két létesítmény közül egyik sem üzemképes, mert így eldöntheti a vendég, hogy így is kifizeti a belépőt, vagy elmegy egy másik strandra néhány km-rel messzebb és jól érzi magát 500 forintért. Később kiderítettük, hogy "technikai problémák" állnak a háttérben, és a csúszda a napokban megnyit. A medencéről ezt nem tudták biztosan kijelenteni.


Ami viszont mindenért kárpótolt, az a felújított Szigetfürdő. Az 1860-as években épült fürdőház most nagyjából úgy néz ki, ahogy a 19. században, leszámítva a cserepes pálmafákat. Van valami arisztokratikus abban, ahogy az ember a fürdőszigeteken napozik, aztán belecsobban a vízbe. Az úszóknak egyébként ez a legjobb hely, a víz nyakig ér és tisztább, mint a strand többi részében.

 
Ami itt nem tetszett, az a szépen rendbe hozott épület korlátait és lámpáit elcsúfító madárürülék és pókháló volt. Nem nagy dolgok, de sokkal jobb lenne az összhatás ezek nélkül.


A strandon a gasztronómiai kínálat a szokásos, viszont legalább 15 büfé közül lehet választani. Sok helyen találkoztunk orosz nyelvű feliratokkal. Nyáron itt van a keszthelyi éjszakai élet egyik központja is, a strand hátsó része, a "Viviéra" bárjai éjszaka partihelyszínné alakulnak, hétvégén zenekarok és dj-k érkeznek.

A Keszthelyi Városi strandon minden korosztály fel tudja találni magát, még akkor is, ha nem túl jó az idő. Ha minden üzemelni fog, abszolút megéri megvenni a szokásosnál drágább belépőt.

Keszthelyi Városi strand

0683312241, 0683315331
Nyitva tartás: 8.30-19.00

Felnőtt belépő: 890 Ft. Gyermek, diák és nyugdíjas: 630 Ft. 17 óra után: 450, ill. 320 Ft

Árak:
0,5 l csapolt sör: 380 Ft-tól
0,5 l üveges sör: 450-600 Ft
Hamburger: 650 Ft
Lángos: 320 Ft-tól

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely strand helyszínek

Itt vásárolj be: Káptalantóti piac

2014.09.02. 15:09 Magyarósi Csaba

Van egy hely a Balaton-felvidéken, ami miatt a legelvetemültebb későn kelők is képesek vasárnap hajnali 9-kor talpon lenni. Ahol egyszerre vehetsz régi vasalót, pálinkát, házi tejet és mosdótálat, és biztos, hogy csak a kóstolófalatkáktól jóllaksz. A Liliomkert, vagyis a „tóti piac” az, ami folyamatosan küzd a hatóságokkal a fennmaradásáért.

A magassarkút és a hófehér tornacipőt most hagyjátok otthon, ez nem az a terep, ahol ezekre szükség lesz. Amit viszont mindenképp hozzatok magatokkal, az egy mosoly, nyitottság, és – akármilyen illúzióromboló lesz – pénz. Ez a piac ugyanis nem olcsó. És utólag sajnálni fogjátok, hogy nem vittetek még tíz dekát abból a fűszeres kecskesajtból, vagy nem vettetek egy palackkal abból a borból a nehezebb napokra. Ezenkívül érjetek oda legkésőbb fél 11-ig, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb kóstolófalatokról.

Logikát ne keressetek a bódék elrendezésében, mert az nincs. Régiségek, szappanok, ruhák, sajtok és zöldségek mellett haladtok el, aztán hirtelen megkínálnak pálinkával, utána pedig ki kell próbálni a szomszédban egy medvehagymás kenyeret. Érdemes többször is körbejárni a helyet, több hasonló terméket megkóstolni, mielőtt a pénztárcához nyúltok, könnyen el lehet veszni a mangalicatermékek, „kapirgálós” tojások és a helyiek által készített péksütemények, szörpök között. A piacozás itt nem egy félórás program, szánjatok egy egész délelőttöt a helyre, főleg, ha nemcsak a vásárlás miatt érkeztek, hanem mondjuk azért is, mert át akarjátok érezni a hely hangulatát.

A Liliomkerti toplista természetesen szubjektív, és minden vasárnap egy kicsit más a felhozatal. A sajtosok a piac húzónevei. Itt vannak Kalla Rolandék Sümegprágáról, Ódorék Kapolcsról, és persze Pettenkoffer Viki – tudjátok, az a belevaló csaj, aki Budapestről költözött a közeli Bácshegyre, és nagyon-nagyon finom sajtokat készít. A gyenesdiási halpiacról ismert Kánya Zoli itt is képviselteti magát füstölt pisztrángjaival és lazacaival.

A legújabb felfedezésünk a „Zsolti a konyhából” márkanév alatt futó mártáskollekció. A márka névadója lelkesen meséli, hogy a mártások borokkal készülnek, többek között villányi cabernet sauvignon, tokaji szamorodni képezi a „vázat” a csilis, áfonyás, stb. szószokhoz. Naná, hogy a legdurvábbnak tartott csilis mártást, a Bitangot is kipróbáljuk. A kísérletnek néhány könnycseppen kívül nincs különösebb következménye, de azért csak edzett csípőskaja-fogyasztóknak ajánljuk.

Gusztos Sándorék pultja valóságos vegakánaán. A termékeket ő és családja készíti a közeli Hegyesd melletti tanyájukon. A tönkölykolbász mellett izgalmas zöldségkrémeket, növényi pástétomokat és lekvárokat árulnak, húsevőknek is érdemes kipróbálni őket, ha egy kis változatosságra vágynak, vagy besokalltak a medvehagymától.

Sarah az Egyesült Királyságból, Brighton mellől költözött a környékre. Vintage ékszereket és könyveket árul, 300 forintért már hozzájuthatunk a kortárs angol ponyvairodalom gyöngyszemeihez. Aki egy kis nyugalomra vágyik, leülhet olvasgatni a Tea és Könyvesházba (könnyebb megtalálni, ha egyszerűen „Nándiékat” keresitek). A könyveket ki lehet kölcsönözni ingyen, és a feleslegessé vált példányokat is szívesen fogadják. És persze itt vannak a limlomok, értékes kacatok, régiségek. Például csak lavórból elképesztő a választék, de nem csalódunk akkor sem, ha régi vasalóra, porcelánvázára vagy egy kis giccsre utazunk.

A tóti piac egyébként nemcsak egy piac, hanem közösségi hely is. A környékbeliek itt találkoznak egymással, megbeszélik, amit meg kell, megkóstolják egymás kenyerét, sajtját, pálinkáját, aztán hazamennek, úgy délután kettő körül. Azt, hogy mennyire szeretnek itt lenni, az is bizonyítja, hogy a piac mínusz tíz fokban és hóban is nyitva van, szóval aki szeretné elkerülni a turistahadakat, megvárhatja, amíg vége lesz a szezonnak. Azt őszintén reméljük, hogy a piac még akkor is nyitva lesz.

A termelői piacot Harmathy Ildikó, a terület tulajdonosa álmodta meg 6 évvel ezelőtt. Bár a piac kötelező Balaton-felvidéki látványossággá nőtte ki magát, évek óta folyik a küzdelem a hatóságokkal. Többször is bontásra kötelezték a helyet, mert a terület szántóként szerepel a telekkönyvben, és nincs működési engedélye sem. Ildikó kitartóan harcol és minden követ megmozgat, hogy a piac fennmaradjon. Nemcsak azért, mert sok helyi családnak jelent megélhetést, hanem azért is, mert úgy véli, a termelői piacokra vonatkozó jogszabályok megváltoztatására is szükség van. Mi drukkolunk, és reméljük, jövőre is jöhetünk piacozni. Nyomjatok egy like-ot, ha ti is szeretnétek, hogy a legjobb balatonközeli piac megmaradjon!

Liliomkert 

Káptalantóti (a Zánka felé kivezető úton)
Káli-medence, Balaton-Felvidék
Badacsonytól 7 km, Tapolcától 7 km
Zánkától 13 km, Veszprémtől 49 km Keszthelytől 28 km.
30/266 07 06 (nagyon gyatra a térerő, inkább küldj mailt!)

Nyitva: minden vasárnap reggeltől kb. du 2-ig.

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: káptalantóti keszthely helyszínek

A keszthelyi Cadillac múzeum: Sonny Corleone és Elvis autói egy helyen

2014.09.02. 15:08 Magyarósi Csaba

Fogadjunk, sosem gondolnál arra, hogy Keszthelyen van egy Cadillac múzeum, pedig amennyire tudom, Magyarországon csak ott van. A belváros szélénél, a Fő tértől két percnyire vannak kiállítva az autók, amiktől garantáltan sokkos állapotba kerülsz. Mert láttad már őket ezer filmben, olvastál róluk, legendásak az arányaik, a méretük. De egyszer csak ott állsz előttük, és csorgó nyállal, teljesen elbutulva csak annyit tudsz ismételgetni, hogy ezek elvetélés nagyok. Nem, ezek RÉMISZTŐ ÓRIÁSOK.

Őszintén szólva a hatvanas-hetvenes években készül Cadillacekről mindig is tudtam, hogy túlméretezett batárok és találkoztam is néhánnyal közülük az Egyesült Államokban, ahol még mindig hatalmas divatjuk van: Kalifornia hosszú és egyenes útjain rengeteg cammog közülük, és olyat is láttam New Yorkban, hogy egy fickó mozgó irodát alakított ki az egyik régi kabrióból, és nyitott tetővel dolgozott az éjszakai város közepén a Cadillacjében ücsörögve, fax, nyomtató meg monitorok társaságában.

De teljesen más mindezt a Balatonon látni, ahol az utcán közlekedő autók harmadakkorák, mint ezek. És további sokkot okoz, amikor megnézed a húszas-harmincas-negyvenes években készült modelleket, mert ezekből is akad a múzeumban, és rájössz arra, hogy az ötvenes-hatvanas évek óriásai már a miniatürizálás jegyében készültek hozzájuk képest.

És ahogy szemlélődsz, megszereted a múzeumot, ezeket az autókat, az egyes korszakokat, és rájössz, hogy a Cadillacek fejlődéstörténetén keresztül lényegében az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb fél évszázadát is megismerheted. A motorizáció hőskorától a maffiaidőszakon és az ötvenes-hatvanas évek Rock and Rollján át (két jármú is Elvis gyűjteményéből származik) a nyolcvanas évek fantáziátlanságáig és a nyolcvanas évek olajválságáig itt van minden a szemed előtt olyan poptörténeti ikonokkal bemutatva, mint az 1959-es Cadillac Coupe, aminél menőbb autót egyszerűen lehetetlen elképzelni, vagy az 1967-es De Ville, ami szintén több filmnek volt már a főszereplője. És ha már film: ott az 1932-es La Salle Sedan, ami konkrétan ugyanaz a példány, amivel a Keresztapa első részében megérkezett az esküvőre Sonny Corleone. A tulajdonos komoly erőfeszítéseket tetta 28 ezer mérföldet futott autóért, de ha ott állsz előtte, megérted, hogy miért tette.

Gyönyörű műalkotás mindegyik, ha kicsit is érdekelnek az autók és Keszthely közelében vagy, ne hagyd ki a Cadillac múzumot.

Cadillac múzeum
Keszthely, Kossuth L. u. 77.
Nyitva H-Szo: 9:00-17.30,
Niytva Vasárnap: 10:00-17:00

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Szólj hozzá!

Címkék: keszthely helyszínek