Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

A vadak és a halak a főszereplők a badacsonyi „Tilia, a Badacsonyi Borvendéglő”-ben. Van olyan, hogy reggelire füstölt muflont és vaddisznót adnak, meg persze pezsgőt.

neptun_1.jpg

A Neptun hotel hely kb. egyidős a badacsonyi turizmussal. 1902-ben rakták le az épület alapkövét, az első három badacsonyi szálloda egyike volt - ki is vette a részét a történelem viharaiból. Az I. világháború idején a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórházának adott otthont, volt szakszervezeti üdülő és szállodalánc tagja is.

neptun_2.jpg

Az épület, ahol most háromcsillagos szálloda van, Egry József festőművész életében is fontos szerepet kapott. A Neptun hadikórház volt, amikor idekerült az akkor 33 éves sérült katona, és beleszeretett az egyik önkéntes ápolónőbe, Vízkeletyné Pauler Juliskába. Nem kis botrányt kavart, amikor a jómódú, férjes asszony, aki 9 évvel volt idősebb a festőnél, úgy döntött, felbontja a házasságát és ismét férjhez megy a nincstelen közlegényhez. Még a közeli ismerőseik sem jósoltak nekik nagy jövőt, mégis együtt maradtak. Keszthelyen és Badacsonyban éltek, Egry pedig a Balaton festőjeként lett elismert művész. (A történetről bővebben itt lehet olvasni).

26230143_164948507612814_3234203702776488408_n.jpg

A hotel az utóbbi években átesett egy alapos ráncfelvarráson, az étterem pedig helyi borokkal és hal-vad hangsúlyos menüvel újult meg. Nemcsak a szállóvendégekre főznek, a téli és a kora tavaszi időszakban három fogásos vasárnapi ebédre is be lehet jönni, ami elég jó befejezése lehet egy túrázással töltött napnak. Jelenleg Vári Dávid séf főz, és mivel ő maga is vadász, rengeteget tud mesélni a kedvenc alapanyagairól.

Ez egy hideg előétel, a tokhal a keszthelyi neveldéből érkezett.

tilia_1.jpg

A hosszú hétvégeken és bizonyos alkalmakkor külsősök számára is nyitott a reggeli. A kínálat mindig változik, de a halak és a vadak mindenhol ott vannak.

Ez itt füstölt muflon és vaddisznó friss salátával, hedonistáknak pezsgővel a teraszon.

tilia_5.jpg

tilia_3.jpg

tilia_4.jpg

neptun_3.jpg

Pénteken és szombaton délután 3-6-ig pedig egy négytételes mini borkóstolóra lehet beugrani, és a borokhoz egy kis „falatka” is jár.

Ezek után senkinek ne hidd el, hogy nincs élet télen a tónál. A helyi vendéglátósok 12 hónapos nyitva tartában gondolkoznak. Csak címszavakban, hogy mit lehet ilyenkor itt csinálni: borvacsorákon részt venni a Borbarangolás keretében, borozni és pezsgőzni az Istvándy borteraszon, bort kóstolni a Pláne Borbárban (itt péntekenként meghívott borászok is tartanak bemutatót), enni és inni a Borbarátok étteremben, a Fata Pincében és a Laposa Birtokon. És ez csak Badacsony, a környékről nem is ejtettünk szót.

27459185_175150656592599_4570884341380928116_n.jpg

Szóval irány Badacsony, nem fogsz unatkozni.

Fotók: ilovebalaton és Badacsony nyitva

Hotel Neptun és Tilia, a badacsonyi Borvendéglő
Badacsony, Római u. 156.
hotel@hotelneptunbadacsony.hu
+36202786616

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán Tovább
Csokiszentély Keszthelyen

Csokiszentély Keszthelyen

A sötét, télbe hajló hideg estéken egy forró csoki új dimenzióba képes helyezni mindent. A keszthelyi ChocArt Csokizóban ehhez minden adott, a szigorúan kézműves kínálathoz pedig ragaszkodnak a tulajdonosok.

chocart5.jpg

A ChocArt Csokizó csak pár lépésre van a főutcától. Benyitsz, és máris a nagymama szalonjában találod magad, ahol a tapéta csíkos, az asztalokon fehér horgolt terítő, a sötét vitrinek pedig finomabbnál finomabb csokikat és bonbonokat rejtenek.

Itt egy kicsit az idő is megáll, senki nem siet sehová. A tulajdonosok, Szemerédy Anita és Vajai István amúgy is szívesen mesélnek a csokikról, kakaóbabokról, termőterületekről és eljárásokról. Korábban egészen más területen dolgoztak: Anita egy multi beszerzési vezetője is volt, István pedig biztosításokkal foglalkozott, és amikor egy igen magas pozíciót ajánlottak fel neki, úgy döntött, hogy belefáradt, és abbahagyja.

chocart6.jpg

chocart1.jpg

„Egyszerre jutottunk el az életünkben oda, hogy elég volt” – meséli Anita. Kiszálltak a mókuskerékből, és közösen akartak csinálni valamit. Csatlakozott hozzájuk Anita édesanyja, Babi is, aki korábban a vendéglátásban dolgozott. Művészgaléria és különféle vendéglátóhelyek is szerepeltek az ötletek között, végül a kézműves csoki győzött. Hetek alatt elkészültek a ChocArt alapításával, az üzlethelyiség átalakításával. Azt kezdettől fogva kőbe vésett szabálynak tekintették, hogy csak kézműves, és Magyarországon készülő termékeket árulnak (természetesen a csokoládé alapanyag külföldről érkezik).

Először csak partnerek csokijait és bonbonjait árulták, aztán 2016 nyarán Anita elkezdett bonbonokat készíteni. Ez az egyik legnépszerűbb termékük, Keszthelyre szállításuk azonban kockázatos vállalkozás volt, főleg nyáron (Itt augusztusban is viszik a csokit, hiába van kint közel 40 fok).

chocart2.jpg

chocart7.jpg

chocart3.jpg

A bonbon akkora siker lett, hogy most már saját táblás csokikat is kínálnak. Az egyik alapanyag mexikói kakaóbab felhasználásával készült belga csoki. Kicsit távolabbi cél, hogy nyers kakaóbabot vásároljanak, és bean to bar csokikat gyártsanak – ez azt jelenti, hogy a babtól a tábláig minden munkafolyamatot ők végeznek.

A termékekhez csak természetes anyagokat használnak. A környékről szerzik be, amit lehet, például a mogyoró Balatonboglárról, a levendula Zalaszántóról érkezik. „Egyedi termékek készülnek, amik tükrözik az ízlésünket. Vannak populárisabb és egy szűkebb kör által kedvelt csokik is, de nem a népszerűség a cél” – mondja István.

Alaposabban is szemügyre vesszük a vitrineket. Van venezuelai babból készült tejcsoki és perui fehércsoki, a „Provence-i álom” egy céklaporos, sáfrányos szeklicés, levendulás kreáció, a „Toscana ízei” nevű csokira pedig tengeri só, bazsalikom és aszalt paradicsom került. A szezonalitás is fontos, a hideg estéket mangós currys, mákos almás táblákkal lehet feldobni, és tartanak glutén-, laktóz-, szójamentes és cukormentes csokikat is.

chocart4.jpg

Aki jobban el szeretne merülni a kakaóbabok és az ízpárosítások világában, pálinka-csoki kóstolókon és íztúrákon is részt vehet. 16-19 tételt lehet ilyenkor végigkóstolni.

Ha Keszthely környékén jársz, nem érdemes kihagyni a helyet!

ChocArt Csokizó
Keszthely, Kossuth Lajos u. 18. (bejárat a Fejér György u. felől)
Nyitva: minden nap

Csokiszentély Keszthelyen Tovább
Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje?

Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje?

A pusztuló, és ma már hátborzongató Ify-kápolna építőjéről számos legenda maradt fent. A helyiek sokáig nem merték megközelíteni a Szent György-hegy déli lejtőjén álló romos templomot és a hozzá tartozó épületeket, kísértetekről is beszéltek. De ki is volt a kápolna építője, és miért választotta a remete életet? És hogyan kerültek az épületbe régi hangszerek?

screen-shot-2017-08-30-at-9_55_16.jpg

Ify Lajos 1893. november 16-án született Keszthelyen. Pécsen végezte teológiai és zenei tanulmányait, 1917-es pappá szentelése után a pécsi egyházmegyében szolgált. Később Fonyódra került, ahol plébánia alapításával bízták meg, kápolnát és iskolát is létrehozott.

Egészen az 1940-es évek végéig dolgozott itt, aztán a politika viharai miatt úgy döntött, önként hagyja el a plébániát. Egy szerzetesrendházba költözött, majd miután feloszlatták a szerzetesrendeket, visszavonult családja Szent György-hegyi birtokára az ötvenes évek elején, olvasható a Zala Megyei Hírportálon. 

217291421506454602771103771509748n-864x1024.jpg

Ify Lajos (forrás: zaol.hu)

Remeteként itt élt haláláig, és önerőből felépítette az Emmaus nevet viselő kápolnát, a hozzá tartozó lakóházat és gazdasági épületet. Harmóniumokat gyűjtött és épített, néhány régi darab maradványa még ma is látható a lepusztult épületben. Az egykori plébános azonban nem szigetelődött el teljesen: egy zászlóval jelezte, amikor készen állt régi hívei és a zarándokok fogadására.

2013-02-25_11_01_16.jpg

A kísértetsztoriknak és a kápolnát övező félelemnek valószínűleg semmilyen alapja nem volt, bár az egyik történet szerint a pap itt tartotta a saját koporsóját is, és minden évben átírta rajta az évszámot. A remete 1967 szeptemberében, 74 éves korában halt meg, és a hivatalos gyászjelentéssel ellentétben nem a kisapáti temetőben, hanem a kápolna közelében helyezték örök nyugalomra. Ez volt az utolsó kívánsága. A sírt a kápolna mellett találta meg Osvald Gábor, Ify Lajos életének kutatója.

Ify Lajos halálának 50. évfordulója alkalmából kápolna emlékét őrző csoport megemlékezést is tartott. A közösség célja, hogy valahogy megmentsék a kápolnát, a megmaradt harmóniumokat. Talán egyszer sikerül helyreállítani ezt a hátborzongatóan különleges helyet.

A terület magántulajdon, és hivatalosan nem látogatható.

 

 

Ki volt a Balaton leghíresebb remetéje? Tovább
Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Hetedik alkalommal startolt el a Tapolcai Pisztráng és Bor fesztivál. Megnéztük, hányféleképpen készítik el a pisztrángot, és milyen más halakat lehet még enni.

pi1.jpg

Tapolca és a pisztráng - csaknem 5 évtizedes történet. Az 1970-es évektől egészen 1991-ig a környékbeli Ódörögdpusztán volt az ország egyik legnagyobb pisztrángtelepe. A környékbeli bauxitbányászat és az ezzel járó karsztvízkiemelés azonban egy időre véget vetett a pisztrángtenyésztésnek. Az újabb, Tapolca határában létesült telepek évi több száz tonna hallal látják el a környéket, és állítólag a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. 

Mi a helyszínt imádjuk a legjobban itt : a mediterrán hangulatú tavakat, a romos malmot, a patakot kísérő sétányt és a fényfestést. Váratlan helyeken bukkannak fel a színpadok és a boros faházikók. 

A pisztráng- és a gasztronómiai felhozatal sajnos nem változott sokat az utóbbi évekhez képest, néhány kivétellel. Pisztráng mézes-mandulás és tökmagos bundában, sült ropogós pisztráng, füstölt pisztráng, parázson sült pisztráng, vargányamártás, saláta - ahogy évekkel ezelőtt is. Egy hal 2500-2900 forintba kerül. 

Összegyűjtöttük, milyen formában ehetsz itt pisztrángot (és más halat, ha valamiért nem jön be a tapolcaiak ikonikus hala:)

A klasszikus füstölt.

pi2.jpg

Ha csak éppen az ízét akarod érezni, de nem akarod szétszedni: langalló füstölt pisztrángos olívával.

pi3.jpg

A keszthelyi Spíz az idén is itt van a grillezett pisztrángokkal és süllőkkel.

pi4.jpg

A szigligeti food truck, a Taco truck harcsás – jalapeno szószos-ananászos tacója.

pi5.jpg

Ha unod a papírtálcát és a tömeget, nézz be a Pura Vidába, ahol négyféle pisztrángos fogással készültek erre az alkalomra. Pisztrángfilé grillezve, kuszkusszal és zöldségekkel:

puravidapisztrangfile_2.jpg

Navarrai pisztráng mangó-csicseriborsós salsával:

puravidapisztrang_2.jpg
Kitelepült a neked Főztem is,  és megtalálod a hazai fesztiválokon kötelező kürtőskalácsot és a többi tipikus fesztiválkaját. A bor, a zene és a tó elvarázsolt hangulata adott, még leérsz. Tényleg reméljük, hogy jövőre új receptek szerint készült halak is érkeznek a papírtálcán.

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon Tovább
Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz

Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz

Az augusztusi kánikulában feltűnt, hogy Tapolca főutcáján az emberek egy kapualjban ülnek, és láthatóan nagyon jól érzik magukat. Persze nem valamilyen titkos partiról van szó, annyi történt, hogy egy helyi lakos elővette a régi családi recepteket, és nyitott egy rétesező-kávézó-fröccsöző helyiséget. A kapualj pedig egy éppen átalakítás alatt levő épület része volt, és mivel sem hasznos, sem szép nem volt, kialakított benne egy borbárt.

retes1_1.jpg

A környéken nem volt olyan hely, ami kifejezetten a rétesekre szakosodott volna, ezért esett a választás a rétesező műfajára, meséli Buzás Zsolt, a hely tulajdonosa. A finomságokat Zsolt édesanyja, Kerbel Piroska készíti, régi családi receptek alapján. Az igény időközben annyira megnőtt, hogy be kellett tanítania két embert.

Ha rétestéren a klasszikus vonal rajongója vagy, választhatsz az almás, túrós, meggyes, mákos, káposztás rétesek közül. Aztán jönnek a kétféle töltelékesek: meggyes-mákos, kapros-túrós, barackos-túrós, tökös-mákos, stb.

Ha ennél is tovább akarsz menni, rendelj spenótos-feta sajtost, vagy epres-levendulás-túrósat. Persze nem biztos, hogy mindig ugyanez lesz a kínálat, a töltelék a szezon függvényében változik. Lesznek fahéjas-körtés, céklás-sütőtökös rétesek is. Az új ízek étlapra kerülés előtt mindenki végigkóstolja a kísérleti példányokat.

A hely „ikonikus fogása” a Tapolcai palacsintás rétes nevű kreáció, ami a rétesek között szerepel, de palacsinta is van benne, háromféle töltelékkel. Igen, palacsinta rétesben.

Akkor is érdemes kipróbálni a helyet,, ha nem vagy rétes rajongó. Vannak melegszendvicsek, palacsinták, a Csobánc Íze manufakturától érkezik a pesto és a szörp.

retes4.jpg
A borbár részleg fejlesztés alatt van, és a kínálat is szélesebb lesz - természetesen környékbeli borokkal bővül a választék. Ahogy hidegebbre fordul az idő, forraltborra, mini kürtőskalácsra, gőzgombócra is betérhetsz. Kávékülönlegességekre, újhullámos kávékra ugyanakkor ne számíts, ez a hely nem erről szól.

Viszont be tudsz ugrani felmelegedni, ha a Pisztráng fesztivál, a Tavasbarlang, a Pura Vida vagy a szilveszteri tóúszás miatt erre jársz. 

Rétes Bisztró és Fröccsterasz
Tapolca, Fő tér 7.

 

Palacsinta a rétesben: Rétes Bisztró és Fröccsterasz Tovább
Sörszentély Füreden: BeerBalaton

Sörszentély Füreden: BeerBalaton

Magyar és belga sörök kezdő és haladó sörfogyasztóknak a ikonikus Blaha utcában. Te innál vaníliás, vagy savanyú sört?

_vzb3199.jpg

A füredi Blaha utca a Balaton „ékszerdoboza”, és persze egyik legkedveltebb találkozóhelye is, nemcsak nyáron. Minden évszakban egy kicsit más, és mindig bővül valami szokatlannal. Meghatározó hely lett a Kredenc, a Kedves cukrászda, nyáron a Hello Tourist, az utca végén pedig a Horváth-Ház Borgaléria, csak hogy párat említsünk. A tél kellős közepén nyitott meg a Morzsa bisztró, májusban pedig egy eddig itt ismeretlen műfajjal, a pubshoppal gazdagodott a gourmet kifőzde szomszédjában az utca. 

_vzb3185.jpg

A Beer Balaton egyben kocsma és széles kínálattal rendelkező sörüzlet. Otthonra, vagy az afterpartira is feltankolhatunk, ha itt már nem bírjuk az iramot. És bizony, a magyar kisüzemi és a belga sörök közül sokkal vigyázni kell.

A tulajdonos, Márkovics Zsolt korábban belga söröket importált. Először nagyüzemi sörökkel foglalkozott, aztán sokkal izgalmasabbnak találta a kisebb főzdékben készülő tételeket. Amikor megürült a Morzsa bisztró melletti helyiség, elhatározta, hogy megnyitja a magyar és belga söröket kínáló üzletet.

A csapon a tapolcai Stari Pils söre kínálja magát, de ez természetesen a belépő kategória a kisüzemi sörök univerzumába. A polcokon közel százféle sör sorakozik. Zsolt belga partnere tanácsai és saját kóstolási tapasztalatai alapján választotta ki azokat, amelyek bekerültek a kínálatba.

Vannak itt díjnyertes belga különlegességek, a könnyedebb gyümölcsösöktől az ütősebb apátságiakig. Haladóknak kötelező kipróbálni az APÁkat és IPÁkat, a vaníliás portereket és a spontán erjedő lambic és gueuze söröket. Ez utóbbiak persze nem biztos, hogy mindenkinek elnyerik a tetszését, de mindenképp bővítik a sörkóstolásra nyitott vendégek tapasztalatait.

_vzb3197.jpg

Olyan extrákat is meg lehet itt kóstolni, mint a savanyú, vagy a tejcukorral erjesztett, vagy a borászati eljárásoknál használatos élesztővel készült sörök, és nem hiányoznak a gluténmentes és a biosörök sem a kínálatból.

A tervek szerint télen is nyitva tartanak, de ez még nem száz százalék. Mi drukkolunk, mert az őszi balatoni hangulat és egy testes sör duójára nagyon kíváncsiak vagyunk.

Fotók: Vanik Zoltán, ilovebalaton

BeerBalaton
Balatonfüred, Blaha Lujza u. 9.

Sörszentély Füreden: BeerBalaton Tovább
Sörlegenda a Balaton mellől: Stari

Sörlegenda a Balaton mellől: Stari

Apró magánfőzdeként indult, ma ötcsillagos szállodákban verik csapra az itt készülő kézműves söröket. A tervek szerint újra megnyílik a Stari kerthelyisége is, a helyiek nagy örömére.

stari_014.jpg

Tapolca, 1992. Starcsevics Lászlót, a Stari sörfőzde alapítóját arról tájékoztatta az édesapja, (a papa) hogy azt hallotta a rádióban, hogy megnyílt Magyarország első házi sörfőzdéje. László ekkoriban 24 órás szolgálatot tejesített egy űrtávközlési állomáson, és egy műszak után két szabadnapja is volt, amivel szívesen kezdett volna valamit.

Felkeresték az említett sörfőzdét, és már nem volt kérdés, mivel töltik a szabadidejüket. A házban, ahol a Stari sörfőzde helyet kapott, régen kovácsműhely működött. Egy év múlva nyílt meg a kerthelyiséges vendéglátóhely, amit a mai napig visszasírnak a helyiek. Most ugyanis nincs lehetőség arra, hogy helyben fogyasszuk a söröket.

Eleinte csak rövid ideig eltartható sörök készültek itt, aztán megvették az első pasztörizáló gépet, így a világos és a barna sör, majd a későbbi ír vörös sör az ország távolabbi pontjaiba is eljutott. Átvészelték a kilencvenes évek sörválságát, a 2010-es években pedig, amikor újra előtérbe került a minőségi sörfogyasztás és berobbant a sörforradalom, a Stari is szintet lépett.

De ezt a történetet már Starcsevics Péter és párja, Simonovics Edina mesélik – Péter vette át a családi vállalkozást édesapjától. Bár informatikus a szakmája, „belenőtt” a sörfőzésbe. Alap volt, hogy közgazdász párjával továbbviszi a főzdét.

stari_009.jpg

A kereslet növekedése lehetővé tette, hogy újabb és újabb ízeket dobjanak piacra. Minőségi sörök és csak semmi szélsőség: a pils, barna, búza- és ír vörös sörök mellett „gyümölcssöröket” is főznek, és nemcsak kávézókban és kézműves söröket áruló sörözőkben találkozhatsz a söreikkel, hanem ötcsillagos szállodák itallapján is.

A barnasör hatféle malátából készül, és 5,8 százalékos alkoholtartalommal büntet. A 25 éves jubileumot egy limitált szériás lagerrel és arculatváltással ünneplik – fontos hangsúlyozni, hogy a Stari egy balatoni sör, mondja Edina.

Bár még nincs vége a nyárnak, az ősz sörét, a szilvát kóstoljuk a kertben. 30 százalékos a gyümölcstartalma, akárcsak a meggynek és a feketeribizlinek, vagy a grapefruit-os ágyon érlelt búzasörnek. Meglepően savanykás a szilvasör íze, a legjobb értelemben, akárcsak a feketeribizlinek.

stari_011.jpg

A cél az, hogy a főzde új telephelyre költözzön, és az árnyas udvaron újra söröző nyíljon, egyszerű ételekkel, mondja Péter. Már nagyon várjuk.

Stari Sör Tapolca
Tapolca, Petőfi S. u. 12.
Nyitva: H-P 8-17h (elvitel)

 

Sörlegenda a Balaton mellől: Stari Tovább
A Balaton első szusiétterme

A Balaton első szusiétterme

Hogy kerül a krémsajt a szusiba, és hogy kerül egy szusiétterem a Balaton partjára? Kipróbáltuk a balatoni szusit, ami persze csak földrajzi értelemben viselheti a balatoni jelzőt. Hiszen egy olyan szusibárról van szó, ami a világ bármelyik felén lehetne (leszámítva a néhány magyaros ízlésre hangolt tekercset). De itt van, a szusikedvelő helyiek és a környéken nyaralók nagy örömére.

szezamsushi_016.jpg

Kiss Beáta és Balázs Péter tulajdonosok balatonfürediek, és úgy döntöttek, visszatérnek ide, hogy saját üzletükben mutassák be Péter szusikészítő tudományát. A szusiséf külföldön és a budapesti Planet Sushiban szerezte a tapasztalatait, de dolgozott a csopaki Söpteiben is, ahol szintén nem ritkák a keletiesebb ízvilágú fogások és egzotikusabb hozzávalók.

És igen, ez nem a helyi alapanyagos, helyi gasztronómiai hagyományokra építő vonal, de tény, hogy harminc fok felett nagyon is jól tud jönni néhány hideg szusitekercs, vagy egy miszóleves, ami után nem érzed azt, hogy mozdulni sem tudsz az elfogyasztott kalóriamennyiségtől.

A kínálat nagyon széles, a 4-szer érdemes visszajönni, ha tisztességesen végig akarjuk enni az étlapot. Kétféle leves, egy algasaláta, csaknem húszféle maki, tíznél valamivel több nigiri, nyolcféle gunkan és kb. ennyi sashimi közül lehet választani.

A hagyományos ételek – pl. kókuszos leves csirkével, vörös tonhalas, uborkás maki, tigrisrákos nigiri, stb. – mellett egészen meglepő kompozíciók is készülnek, a magyarhoz közelebbi ízvilággal. A pirított lazacos-krémsajtos-avokádós makit vagy a krémsajtos-uborkás-szezámos, shiitake gombás verziót például egy szinten el tudnánk képzelni gyors ebédnek.

szezamsushi_015.jpg

Haladó szusievők pácolt, füstölt angolnát is kérhetnek, vagy kipróbálhatják, milyen, amikor a kaviár és az avokádó egy falatban találkozik, a tejszínes-kókuszos rizstekercs vagy a csokis-pirított mandulás maki már az extrémsport kategória. Persze kár lenne kihagyni, legalább egy kóstolás erejéig.

Ha kiráz a hideg a szusitól, legyél nyitott és próbáld ki legalább a matcha teás fagyit, a japán sört vagy a szakét.
Beáta és Péter azt tervezik, hogy bevállalják a téli nyitva tartást – ahogy több hely is a Blaha utca környékén. Ha majd az őszi, vagy a téli Balaton miatt érkezel Füredre, tartsd fejben, hogy most már szusizni is lehet itt.

Fotók: Vanik Zoltán, ilovebalaton

 

6950_02.jpg

A mai cikket a Lidlben kapható Siti grapefruit ízű üdítőital támogatja, amelyet 08. 24.-től 99 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében!

 

Szezám Bistro - Sushi
Balatonfüred, Kisfaludy u. 5.
0630216 8201

A Balaton első szusiétterme Tovább
Itt lesznek tűzijátékok a Balatonnál, mutatjuk a teljes listát

Itt lesznek tűzijátékok a Balatonnál, mutatjuk a teljes listát

Ez az a hétvége, ahol minden öt négyzetkilométerre jut egy koncert, előadás vagy boros esemény - segítünk eligazodni, és választani a rengeteg balatoni program közül. Ha megteheted, azonnal indulj le a tóhoz, itt ugyanis szombaton és vasárnap is lesz tűzijáték - több partmenti település is hagyományosan 19-én rendezi a show-t.

1512609.jpg

panoramio.com

És hogy honnan a legjobb nézni a tűzijátékot? Egy pohár borral a kézben, a strandról is tökéletes, de ajánlunk ennél izgalmasabb helyszíneket, és arra is adunk tippeket, mi legyen előtte a program.

Kilátóból: Holdfénytúra Badacsonyban

Augusztus 19-én 19.30 órától Holdfénytúra indul a Kisfaludy-kilátóhoz. A kirándulás érinti a legendás Rózsakőt, a Hertelendy-emléket, és persze a Kisfaludy-kilátót. A 2,5 órás túra ingyenes, de be kell jelentkezni. Akkor se fogsz unatkozni, ha visszaérsz a partra: Badacsonyban ezerrel pörög a Rózsakő Fesztivál, a tűzijáték után a vitorlások lampionokkal érkeznek meg a kikötőbe.

A Tagore-sétányról: Borhetek Balatonfüreden

Balatonfüreden minden egyes nap buli van egészen szeptember 3-ig, javában zajlik a Borhetek.
A borvidék harminc fajtájából készülő csaknem háromszáz-féle bort lehet megkóstolni. Az idei rendezvény középpontjába a régi magyar szőlőfajtákból származó borokat helyezik (furmint, hárslevelű, juhfark), megjelennek ugyanakkor az új nemesítésű magyar fajták is, például a zenit és a cserszegi fűszeres.

20638106_10159110462990032_1098972111837702197_n.jpg

forrás: Budapest Bár, Facebook

A színpad mellől

Balatonakaliban Ocho Macho koncerttel lehet gyúrni szombaton este 8-tól a tűzijátékra, Balatonbogláron a Tűzijáték után az Anna and the Barbies lép fel. Siófokon 20-án a Kerekes Band, Balatonalmádiban Szekeres Adrienn, később a Füred Dixieland Band lesz a sztárvendég, Balatonszemesen Pély Barna, Hévízen a 100 tagú cigányzenekar és a Blues Brothers Emlékzenekar. Bár nem Balatonnál lesz, felhívjuk a figyelmet a Budapest Bár ingyenes koncertjére, ami a veszprémi Várban lesz 20-án.

20768188_1636417046377566_8232041740556518070_n.jpg

forrás: SUPport, SUPyoga & SUPFitness Hungary, Facebook

A Balatonról

Ha az időjárás engedi, nézheted a tűzijátékot SUP-deszkáról is. A SUPport, SUPyoga & SUPFitness Hungary Zamárdiból indítja a túrát, és egy pohár pezsgőt is kapsz. A részvételi díjat (5900 Ft) deszkánként kell fizetni, két fő is szelheti a hullámokat egy eszközön. Kievezhetsz az Emocean Yoga és balatonföldvári Viharsarok Vitorlásközpont közös programján is, itt 3500 Ft-ba kerül a részvétel. Bármelyik túrához is csatlakoznál, be kell jelentkezned.

Persze nézheted hajóról is a csillaghullást, ha nem állsz még (vagy már) elég biztosan a deszkán. Rengeteg tűzijátéknéző járat indul a hétvégén.

És végül a Hajozas.hu gyűjtésében íme az összes balatoni tűzijáték és a kezdési időpontjuk:

Alsóörs – Augusztus 20., vasárnap – Sirály park (22.00)
Ábrahámhegy – Augusztus 19., szombat – Strand (21:00)
Badacsony – Augusztus 19., szombat – Hajóállomás (22:00)
Balatonakarattya – Augusztus 20., vasárnap – Bercsényi strand (21:00)
Balatonalmádi – Augusztus 20., vasárnap – Strand (21:15)
Balatonberény – Augusztus 20., vasárnap – Strand (22:00)
Balatonboglár – Augusztus 19., szombat – Boglári Szüreti Fesztivál (22:00)
Balatonfenyves – Augusztus 20., vasárnap – Kikötő (21:00)
Balatonföldvár – Augusztus 20., vasárnap – Fesztivál tér (21:00)
Balatonfüred – Augusztus 20., vasárnap – Hajóállomás / móló (22:00)
Balatonfűzfő – Augusztus 20., vasárnap – Föveny Strand (22:00)
Balatonkenese – Augusztus 20., vasárnap – Széchenyi Park (21:30)
Balatonmáriafürdő – Augusztus 20., vasárnap – Központi strand (22:30)
Balatonszárszó – Augusztus 19., szombat – Strand (22:00)
Balatonszemes – Augusztus 20., vasárnap – Strand (22:00)
Balatonszepezd – Augusztus 19., szombat – Csónakház (21:00)
Balatonudvari – Augusztus 19., szombat – Strand (21:15)
Balatonvilágos – Augusztus 20., vasárnap – Magaspart (22:00)
Csopak – Augusztus 20., vasárnap – Parkoló (21:30)
Fonyód – Augusztus 20., vasárnap – Hajóállomás / móló (22:00)
Hévíz – Augusztus 20., vasárnap – Deák tér (22:00)
Keszthely – Augusztus 20., vasárnap – Hajóállomás (21:00)
Örvényes – Augusztus 20., vasárnap – Szabadstrand (21:00)
Siófok – Augusztus 20., vasárnap – Hajóállomás / móló (22:00)
Tihany – Augusztus 20., vasárnap – Hajóállomás (21:00)
Zamárdi – Augusztus 20., vasárnap Kikötő (21:00)
Zánka – Augusztus 20., vasárnap – Strand (21:00)

Itt lesznek tűzijátékok a Balatonnál, mutatjuk a teljes listát Tovább
A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van

A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van

A Pörcben igazi időutazásban lesz részed: a Kocsis család saját termékei ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, a "tőkelegények" pedig ingben és nyakkendőben állnak a pultnál. Ugye, nem sietsz?

A hangulat, ami a békebeli hentesüzleteket idézi, ugyanaz maradt, mióta itt jártunk, a kínálat azonban bővült, és ennek megfelelően az üzlet elrendezése is változott egy kicsit. Sok minden történt az elmúlt két évben a Pörcben, de kezdjük az elején.

porc_002.jpg

Kocsis Jenő egy balatonkenesei hentesdinasztia sarja, családja 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel. Jenő csak 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről, és tovább viszi a családi hagyományt. Nem hentesként - ő képtelen lenne leszúrni egy disznót -, inkább delikátüzletet nyitott Balatonkenese főterén, ahol a kánikulában is ingben és nyakkendőben dolgoznak, mint anno a tőkelegények.

A kenesei üzlet után megnyílt a budapesti Pörc is, ezt azonban családi okok miatt 2016 januárjában bezárták, és végleg hazatértek a Balatonhoz, meséli Jenő. Egy rövid soproni kitérőn is túl vannak, most már csak Kenesére akarnak koncentrálni.

A Kocsis család saját termékei ma is a dédapa receptjei alapján készülnek. Nem is vállalkozunk arra, hogy mindent felsoroljunk, de találsz itt göngyölt szalonnát, parasztsonkát, töpörtyűt, szarvasszalámit, angolszalonnát és füstölt libamellet is. A névadó, sós páclében érlelt pörcöt hajnali 3-kor kezdik el sütni. Ha megkóstolod - márpedig meg fogod - elvesztél, és itt kezded, illetve fejezed be a balatoni nyaralást.

A sajtok, olajok, borok és más finomságok a környékbeli termelőktől érkeznek. Hankai Judit őrbottyáni műhelyében csilis parenyica, kecske camembert, gomolya és mindenféle fűszeres sajt, de a beszállítók között van a Vászolyi Sajtmanufaktúra, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely és a berhidai Szamarasház is. A szörpöket Kiss Orsitól, a csokit Kovács Emőkétől szerzik be. Már nem csak hazai termékek kaphatók itt, az antik tálalószekrény polcaira szicíliai olívaolajok, balzsamecetek, szárított paradicsom is kerültek. Erre is van igény, és ezt be kellett látni, mondja Jenő.

porc_003.jpg

A legnagyobb meleg sem tartja távol a vevőket, hétvégén pedig az utcán áll a sor. A Pörcben nemcsak a henteslegények megjelenése miatt érzed azt, hogy időutazásban van részed. Itt időt is kapsz az eladóktól, ami ma elég nagy ritkaság, és ha nem a telefonodat nyomogatod, amíg várakozol, rengeteg információ és sztori részese leszel, és persze azt is megtudod, kivel, mi történt a településen, hogy vannak a gyerekek, mi készül majd a karajból, a csülökből stb. Ha sietsz, inkább ugorj be egy hipermarketbe, itt a Pörcben le kell lassulni, itt minden vevőre annyi idő jut, amennyi kell.

A terasz nemcsak fontos kenesei találkozóhely, hanem kávézó is. Világos és sötétebb pörkölésű kávét is választhatsz.

porc_014.jpg

A Pörc télen sem zár be, egész évben óriási a forgalom. Budapesti üzlet nem lesz, de az időközben függővé vált fővárosi vevőknek ősztől hetente egyszer kiszállítják az árut. Ami persze nem ugyanaz, mint élvezni az illatokat és hallgatni a családi történeteket, de segít kihúzni a következő balatoni kiruccanásig.

Pörc Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882

A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház

Klasszikusok sok újítással és ötlettel egy olyan helyen, ahol kétszáz éve Badacsony legmenőbb párja élt, és ahol a panoráma már önmagában mindent visz.

kisfaludyhaz_001.jpg

Ha gyalogoltál már a badacsonyi Rózsakőhöz, vagy az egykori Badacsony hegyi munkatábor és bazaltbánya felé, valószínűleg ismered azt az érzést, amikor bármit megadnál egy hideg fröccsért, és egy árnyékos helyért, ahol ezt nyugodtan elfogyaszthatod.

A Kisfaludy-ház új borterasza erre tökéletes hely: a gesztenyefák alatt akkor is frissítő a szellő, amikor a napon közel 40 fok van. Elkülönítették az étteremtől, így nincs feszengés, ha nem rendelsz a fröccs mellé egy fél disznót, sőt, kifejezetten a kirándulókra is gondoltak, amikor összeállították a kencéket (rilette, padlizsánkrém és friss körözött).

Kisfaludy Sándor költő egykori barokk stílusú présháza már önmagában is kötelező nevezetesség. Kisfaludy és Szegedy Róza románcának a 19. századi road trip, Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül című könyve több fejezetet is szentel. A lényeg, hogy nem indult könnyen a dolog: Róza először kikosarazta, a bécsi testőrségben szolgáló Kisfaludy szerelmi kalandjainak híre ugyanis Badacsonyba is eljutott. Később mégis megvalósult a házasság, és Badacsony talán leghíresebb párosát alkották, akik a legmenőbb, gyönyörű panorámával rendelkező helyen éltek.

De térjünk vissza a 21. századba. Az étterem borlapja a helyi borászokra alapoz, és van két fröccskoktél is: „Misi” muskotályból, bodzaszörpből és szódából készült, „Róza” pedig egy könnyedebb, rozé alapú ital, levendulaszörppel és szódával. 

A Kisfaludy-ház étterme nem ragad bele a mesés panorámával megáldott helyek csapdájába, nem gondolja azt, hogy a kilátás elég a boldogsághoz. Újít, de óvatosan - nem engedi el a klasszikusokat, és nem vállal komoly kockázatot. Nagy a hangsúly a helyi alapanyagokon és a régió tradícióin, és természetesen a borok és a szőlő is megjelennek az ételekben - desszert-összetevőként, mártásként stb.

Az étlapon első ránézésre a szokásos, hagyományos fogások szerepelnek, ugyanakkor szinte mindegyikben van egy kis újítás, kellemes meglepetés. A Cordon Bleu például füstölt mangalicasonkából és „kézműves tehénsajtból” készül, a gulyásleves szürkemarhából.

kisfaludyhaz_011.jpg

Nem értjük, miért ragaszkodnak a rántott camembert-hez, és miért nem kap a süllő a petrezselymes burgonyánál egy fokkal izgalmasabb köretet, amikor találunk olyan fogásokat is, mint a kacsacomb szőlőmézes káposztasalátával, vagy az Ürmöske nevű desszert, ami tényleg pályázhat az ikonikus címre. A helyi fűszeres (és nagyon erős) ürmös borból készül csokival, mascarponéval, pálinkakrémmel. (Az ürmöst érdemes megkóstolni a szomszédban, a Szegedy Róza ház Ürmösház Borozójában, ahol több száz éves receptek alapján készül a jóság).

A libamájterrine nagyon erős kezdés volt, és az említett kacsacombot is nagyon ajánljuk.

kisfaludyhaz_010.jpg

A roston fogast rizlingmártással tálalták. Egy árnyalatnyit markáns volt az íze a halhoz, de kötelező megkóstolni.

kisfaludyhaz_012.jpg

Így néz ki az Ürmöske:

kisfaludyhaz_013.jpg

A Kisfaludy-házban a régi és az új Badacsony találkozik. Hagyományos ízekre számíts, sok kreativitással. Azt pedig, hogy milyen a panoráma, egy drónfotóval próbáljuk meg bemutatni. Feltétlenül kattints a galériára!

Fotók: Vanik Zoltán, ilovebalaton

 

6800190.jpg

A mai cikket a Lidlben kapható Argus világos sör támogatja, amelyet 08. 17-től 449 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében!

Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz
Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 28.
Nyitva tartás:
Étterem: Hétfő - Vasárnap: 11:30 - 22:00
Borterasz: Hétfő - Vasárnap: 11:00 - 18:00

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kisfaludy-ház Tovább
Budapest egyik legmenőbb delikátboltja a Balatonra költözött

Budapest egyik legmenőbb delikátboltja a Balatonra költözött

A Wekerle híres delikátüzlete, A Másik Bolt Örvényesen nyitotta meg a balatoni kirendeltségét. Sajtok, borok, szörpök, kenyerek, és természetesen jó kávék is várnak itt, ha véletlenül, vagy nem annyira véletlenül erre jársz.

masikbolt_002.jpg

Willmann Fábián még véletlenül sem a felkapott helyekre utazik, ahol sok a véletlenül betérő vendég. Évekkel ezelőtt a Wekerlén nyitotta meg a híres A Másik Boltot. Eleinte csak a helyi törzsvendégekre alapozó borkereskedése volt, de rájött, hogy érdemes jó termékeket árulnia a bor mellé, hogy az itt lakóknak ne kelljen tíz kilométereket autózniuk egy-egy bevásárlásért. Inkább volt „gondosan összeválogatott kulináris kiállítás”, ahogy az Egy nap a városban blog megírta.

Ezen a nyáron pedig megnyílt a balatoni kirendeltség is (pánikra semmi ok, a budapesti bolt is marad). Mert a Balaton szerelem, indokolja röviden Fábián a döntést. Természetesen most is egy olyan helyet választott, ami könnyen elérhető, mégsem felkapott: A Másik Bolt Balaton otthona az egykori örvényesi Rozéterasz lett, a 71-es út mellett.

Viszont a terasz és a bolt két különböző egység. A teraszon lehet fröccsözni, szörpöt inni, gyönyörködni a Balaton nyugodtabb arcában, van mini játszótér, és sok-sok árnyék. A szigorú értelemben vett bolt egy buszban kap majd helyet, ami sajnos a tervezettnél később érkezett meg Fábiánhoz, így lehet, hogy még várnunk kell a buszos vásárlás élményére.

unnamed_2.jpg

Az áru 70 százaléka érkezik a Balatonról. Fábián szerint hiányzik innen a jó pékáru, a nem nagybani piacról érkező zöldség és gyümölcs. Olyan beszállítókkal dolgozik, mint a Vászolyi Sajtmanufaktúra, a tapolcai Csupaszörp, vagy a keszthelyi Spájz, és borokból és más szörpökből is nagy a választék.

A pékárut Fábián Budapestről hozza, többek között a Pipacs pékségtől és a PanelPéktől. Ezt logisztikailag úgy lehet megoldani, hogy Fábián minden második este felvezet Budapestre, és kora reggel a friss pékáruval tér vissza, és útba ejti a wekerlei anyaboltot is.

masikbolt_001.jpg

A nyitás óta sok a törzsvendég, sokan a pesti boltba is járnak, és ide is lenéznek. Bringások is felfedezték a helyet, és persze azok is, akik képesek több kilométert megtenni reggel egy jó kávéért. Mert itt az is van, háromféle.

Fábián megnyugtat minket, hogy a Másik Bolt Balaton nem fog augusztus 20-án bezárni, az őszi hétvégén is nyitva lesz. 

És ha már itt vagytok, nézzetek be a szomszédba, a helyi művészek munkáit kiállító Art Balaton Galériába is!

Fotók: Vanik Zoltán, Szántó Áron, ilovebalaton

A Másik Bolt Balaton
8242 Örvényes, Új utca 2.
+36 70 327 7580

Budapest egyik legmenőbb delikátboltja a Balatonra költözött Tovább
Minden változik az Albaparkban, de a menő fahéjas csiga marad!

Minden változik az Albaparkban, de a menő fahéjas csiga marad!

Többször írtunk már nektek a Budapest és a Balaton között pont félúton található Albaparkról, egyrészt mert tök mindegy, milyen messze megy az ember, egy megállót mindig útba kell ejteni pont félúton, másrészt mert tetszik nekünk a sztori: több évtizedes családi vállalkozásról van szó, ami a szemünk előtt alakul, újul meg, sőt, sokszor nemcsak a szemünk előtt, hanem az akaratunknak engedve.

A legújabb update előtt például itt, ezen az oldalon is lehetett szavazni arról, hogy melyik terv mentén újítsák fel a helyet, és most szóltak, hogy a munka kipipálva, szóval meglestük magunk is: tényleg teljesen átalakult az Albapark.

Korábban két pult volt, az egyik csak ebédkor működött, a másik meg csak reggel és délután, most ennek vége: egy központi pultról zajlik a kiszolgálás, méghozzá az étterem közepén - mindegy, hogy mikor érkezel. A pult közepén ráadásul egy séf asztala kapott helyet, ahol a látványosabb kaják frissen, az orrod előtt készülnek.

dsc08259.jpg

dsc08256.JPG

dsc08258.jpg

A régi, kávézós pult helyére meg fotelek kerültek, meg egy tök menő növényfal, méghozzá igazi növényekkel. Egyébként pont ezt szavaztátok meg ti is:

További újítások: még menőbb séf érkezett, Bokor Péter székesfehérvári séf tíz évig dolgozott Ausztriában, az utolsó másfél évben egy két szakácssipkás-Michelin Bib Gourmand, szóval nagyon menő helyen volt sous-chef.

Az ő feladata, hogy az M7 Bistróra keresztelt Albapark megújulása ne álljon meg a berendezésnél, de legyen egy olyan menü is, ami izgalomba hozza a régi vendégeket (csülökpörkölt + babgulyás-kombó, nyami), ugyanakkor belepasszol a kávézós, bisztrós, látványpékséges koncepcióba is a kínálat.

Péternek nem merül ki a főzésben a munkája, hanem a beszerzéstől kezdve a séf asztalaként működő látványkonyháig a teljes folyamatot felügyeli, egyúttal a pultban állva beszélget a vendégekkel, és felhívja a figyelmüket a magasabb szintű kajákra.

De persze Erzsi néni is aktív, aki továbbra is itt süti az ország egyik legjobb fahéjas csigáját.

dsc08260.JPG

dsc08262.JPG

És van elektromos autótöltő is:

dsc08271.jpg

És hogy kerek legyen a megújulás, az Albapark régi-új nevet is kapott: ahogy fentebb utaltunk rá, ezentúl M7 Bistro néven fut - ebből legalább egyértelműen kiderül, hogy hol van, és mi is ez: egy autópálya-étterem az M7-es fehérvári pihenőjében.

Disclaimer: az M7 Bistro az I love Balaton hirdetője

Minden változik az Albaparkban, de a menő fahéjas csiga marad! Tovább
Megvan az év balatoni strandétele, és eszement finom

Megvan az év balatoni strandétele, és eszement finom

Kihirdették az Év Strandétele-díj idei nyertesét, nagyon örülünk, hogy így választott a zsűri.

Merthogy a győztes a füstölt pontyból készült pulled ponty fantázianevű bagel szendvics lett, és ha elolvasod, mit írtunk róla, könnyen rájöhetsz, hogy nagyon szerettük.

Bezerics Dániel specialitása a keszthelyi és balatonboglári Palettában, valamint az idén indult Pavilon fonyódi strandbüfében kapható, egy igazán különleges és minden alkotóelemében kiváló balatoni alapanyagokra épülő strandétel: bagelbe, pontosabban vajas körkiflibe töltött ponty hasaalja ordával, bébispenóttal és fokhagymakompóttal.

ponty2_1.jpg

Bezerics Dániel rendkívül sokat foglalkozik a balatoni régió értékeinek, legjobb alapanyagainak megismertetésével, így nem lehet véletlen, hogy tavaly is az ő étele nyert, amire nagyon büszke, de jövőre már nem kíván indulni a versenyen, inkább a zsűrizésben segítene.

Kiosztottak Év Felfedezettje különdíjat is, amit egy fenyvesi strandbisztró, A Konyhám kapott. Ők tortizza névre keresztelt tortilla-pizzával neveztek. Pár hete megnyílt és nagyon szerethető helyről van szó, amely rövid idő alatt a Balaton egyik legjobb strandbüféjévé vált. A pizza és a burger műfajában egyszerre tudnak újat mutatni, de vegetáriánus ételkínálatuk is kiváló.

ponty4_1.jpg
A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint az idei verseny szorosabb volt, gyakorlatilag mindegyik döntős megérdemelte volna az országos elismerést. Jól szerepelt a keszthelyi városi strandon tavaly nyílt Vitorlás büfé túrógombócos eperlevese és a korábban díjazott badacsonyi Kishableány Mekk Málna nevű gluténmentes ciroklisztes bagettben tálalt grillezett kecskesajtos szendvicse is.

Gratulálunk a győzteseknek, ti meg kóstoljátok meg bátran az összes nevezett ételt!

Megvan az év balatoni strandétele, és eszement finom Tovább