A legjobb lazulós hely nyomában: Tagyon Birtok

A legjobb lazulós hely nyomában: Tagyon Birtok

Bulihelyszín volt, menő turisztikai célpont lett: a Tagyon Birtokon megtudod, milyen az igazi Balaton-felvidék.

Az egész úgy kezdődött, hogy néhány barát spontán bulikat tartott a Hegyestű lábánál, a Zánka közelében található birtokon. Az azóta már felújított régi parasztház éppen a kéktúra nyomvonalára esik, így előfordult, hogy néhány kiránduló is csatlakozott a partizáshoz. A hely azóta rengeteget fejlődött, a szolgáltatások szervezett programokkal és alapszintű vendéglátással bővültek, és kitűnő borok készülnek a pincében. A baráti hangulat pedig megmaradt.

004_tagyonbirtok.jpg

Itt bekerülsz a Balaton-felvidéki flow-ba. Van welcome drink, bringatúra, gyalogtúra, vagy csak heverészés a fűben és gyönyörködés a kilátásban. És vannak finom ételek, de ez nem étterem, ahol a hagyományos vendég-vendéglátós viszonyra számíthatsz, itt minden sokkal közvetlenebb.

11070957_908019789262793_1259492520393983120_n.jpg

Azok az idők viszont már elmúltak, amikor csak úgy beestek a "vendégek". Mivel vannak komolyabb rendezvények is, esküvők, csapatépítők, plusz lassan hagyományosnak mondható események - mint pl. a májusi Grand opening vagy a Pünkösdi borünnep -, érdemes bejelentkezni, ha szeretnél bort kóstolni, vagy egy jót enni. Kérhetsz hidegtálat vagy bográcsos, kemencés ételeket is.

168_tagyonbirtok.jpg

A négy hektáros birtokon kb. 60 gyümölcsfa és egy 600 négyzetméteres "konyhakert" terem, az ételek a birtok saját zöldségei és gyümölcsei mellett a helyi, Nivegy-völgyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készülnek. Saját termékeik is vannak, a szörpöket, a lekvárt és a lecsót meg is rendelheted a webshopban, ha ízlett a helyszínen.

11114235_908019235929515_5841738356769922735_n.jpg

041_tagyonbirtok.jpg

A pincét is felújították, és tekintélyes, kóstolható gyűjteményt tartanak a környék boraiból. Az egyszerűbb fröccsboroktól a komolyabb tételekig megtalálod a hangulatodnak megfelelőt. 2014-ben pedig Hollósy Zsombornak köszönhetően elkészült a birtok saját bora, a Bodzilla, ami valójában egy rizlingszilváni. A nevét a bodzaillatának köszönheti.

047_tagyonbirtok.jpg

029_tagyonbirtok.jpg

Talán már csak annyi a gond, hogy a Tagyon birtok nem működik szálláshelyként. Ha itt tervezed a lazulást, foglalnod kell szobát valahol a környéken - Tagyon, Szentantalfa, Zánka és a Káli-medence van a legközelebb. Viszont szerveznek kirándulásokat, biciklitúrákat, vitorlázást és csapatépítőket is. Jó választás, ha formalitásoktól mentes helyen akarsz pihenni, ugyanakkor fontos, hogy néhány kilométeres távolságban legyen a part. És csak óvatosan a Bodzillával!

fotók: Szabó Miklós

Tagyon birtok
06209247865

A legjobb lazulós hely nyomában: Tagyon Birtok Tovább
Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás"

Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás"

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa és Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa egy korábbi cikkünk miatt kerestek meg minket, nem értettek egyet ugyanis a poszt címével (Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró). Szóval felkerekedtünk és elmentünk a Kistücsökbe, hogy helyretegyük a dolgokat, és beszélgessünk a Balatoni gasztronómia helyzetéről.

 

Mi volt a baj a posztunkkal?

 

Csapody Balázs: Hasonlóan gondolkodunk a balatoni vendéglátásról, és erősíteni tudjuk egymást. Egy ilyen cikk táborra osztásra alkalmas, pedig mindig azért küzdöttem, hogy ne legyen északi part - déli part megkülönböztetés. A Balatonnál régiókban kell gondolkozni. Csak akkor tudunk sikert elérni, ha a Balatont komplett termékként adjuk el. Ha nyílik egy új étterem a Balatonnál, és az olyan színvonalat, minőséget hoz, ami előreviszi a balatoni turizmust, annak én örülök. A konkurencia nem mi vagyunk egymásnak, hanem a gagyi, a rossz, a nem minőségi vendéglátás.

 

Deli János: Balázs a mentorom, ez a kedvenc éttermem. Én arra gondoltam, hogy szeretnénk felnőni a Kistücsökhöz, nemrég nyitottunk, és még nagyon sokat kell fejlődnünk, és kb. 2 év múlva leszünk azon a szinten, amin a Balázsék.

 

unnamed_1.jpg

Csapody Balázs és Deli János. fotó: Nyul Zsuzsanna

 

El tud-e tartani több fine dining éttermet a Balaton?

 

Csapody Balázs: Először is nem vagyunk fine dining étterem, a régióban ezt csak a Chateau Visz mondhatja el magáról. Mi a minőségi helyi termékekre épülő polgári konyhát viszünk. A fine diningban gyakran nincs is étlap, ott menükből választanak az emberek, 20-30 férőhely van, és a vacsora egy több órás színielőadás. Nálunk minden évszakban van olyan étel, ami a fine diningban nincs, de hozzátartozik az évszakhoz - ilyen pl. a tojásos galuska. Egyébként meg el tud tartani több minőségi éttermet a Balaton, egyre igényesebbek a vendégek, és figyelnek arra, hogy mit kapnak, ha elmennek étterembe.

 

Deli János: Ilyen árakon, amilyenekkel dolgozunk, nagyon rossz ételeket is lehet enni.

 

Mi a helyzet a büfékkel? Azokra mindig is lesz igény.

 

Csapody Balázs: Nem értek egyet azzal, hogy a strandbüfék gulyást, bélszínt adnak. Olyan étlapot tartanak a kis konyhákon, mint egy komoly étteremben. Ennek megvan az a veszélye, hogy a vendég eszik ott valami rosszat, és azt mondja, hogy nem is megyek el étterembe itt, mert minek. A büfék áruljanak egyszerű ételeket, igényes szendvicseket, salátákat, gyümölcsöket.

 

Deli János: A minőségi street food-ot, vagyis beach food-ot imádnák a magyar vendégek. Ez egy komoly piaci lehetőség most a Balatonnál.

 

Mi az, amin mindenképp változtatni kellene?

 

Csapody Balázs: A nyitvatartási idő. Drasztikusan beavatkoznék: annak a helynek, amelyik nem hajlandó nyitva tartani május 1-től legalább szeptember 30-ig, a nyári rövid szezonra nem adnék nyitvatartási engedélyt. Legyen inkább szűkebb választék a főszezonon kívül, legyen kevesebb asztal, de legyen nyitva a hely. Mert hiába van nagyon szép idő szezon előtt és után, hiába lehet bringázni a Balaton körül, az emberek nem jönnek le, mert nem találnak nyitva tartó üzleteket.

 

Deli János: Én azt látom, hogy az elmúlt 40 év sémái "beragadtak". Bemész egy csárdába, és ugyanaz van mindenhol. Ettől meg kellene szabadulni, vállalja be egy hely, hogy nem készít bográcsgulyást. Nálunk, a Márgában például biztosan nem lesz, és egyelőre halászlé sem. Ha meg igen, akkor egy kis csavarral.

 

A vendégek hozzáállása azért csak változott valamit az elmúlt években.

 

Csapody Balázs: A gasztrokultúra nagyon sokat változott. A vendégek sokat utaznak, nemcsak a hagyományos fogásokat várják, és imádják az extra ételeket. Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy egy olyan fogást, mint a "harcsafilé ropogós malacfüllel" a tányérra tegyünk, ma meg alig várják, hogy legyen egy kis csavar. Az, ami a budapesti vendéglátásban megindult, szépen gyűrűzik le - nemcsak a Balatonra, a vidéki városokba is.

Csapody Balázs: "A konkurencia a gyagyi vendéglátás" Tovább
Keszthely 2025 = Keszthely 1900

Keszthely 2025 = Keszthely 1900

Nemrég zárult a Balaton közeljövőjét bemutató sorozatunk, ami a következő egy-két évben megvalósuló fejlesztéseket gyűjtötte össze. Keszthely azonban elárulta hosszú távú terveit is, szóval úgy gondoltuk, a sok ötlet megér egy külön epizódot.

Lássuk a legfontosabb projekteket, amik közül néhány biztos valóra is válhat majd:

Zöld városközpont

balaton-kongresszusi-kozpont-es-szinhaz.jpg

A cél a Kossuth Lajos utcáról nyíló mellékutcák, belső udvarok átjárhatóvá tétele, zöldfelületek kialakítása, új közösségi terek létrehozása. A Kossuth Lajos utca a belváros egyik kiemelt körzete, így különösen fontos, hogy a "zöld város - nyugodt város" koncepció visszaköszönjön. Az innen nyíló utcácskák illetve hátsó udvarok hasznosítása érdekében új zöldfelületek kialakítását végeznék el, elsősorban klímatűrő növényzet telepítésével, illetve a "századfordulós" hangulatot idéző utcabútorok elhelyezésével. A Kossuth Lajos utcát a Bem József utcával részben összekötő mellékutcákat összenyitnák, így egy olyan megnövelt zöldfelülettel rendelkező közösségi térrendszer alakulna ki, ami lehetőséget biztosítana a belvárosban is a nyugodt kikapcsolódásra.

Az egykori Sörház átalakítása

12041416.jpg

A tervek közt szerepel a korábbi sörgyár területén multifunkcionális terek létrehozása. A cél az épület múltjához méltó kulturális turisztikai attrakció kialakítása, a sörkészítés múltjának és jelenének bemutatása, és a kapcsolódó vendéglátóhely (sörkóstoló) kialakítása. Mindemellett az épület kiválóan alkalmas egy Keszthely, a zalai Balaton, a kelet-zalai részeket bemutató központ kialakítására, amely önmagában is egy kulturális tér, turisztikai attrakció, és amely egyúttal szuper lokáció lehet a város és térsége örökségének, turisztikai attrakcióinak bemutatására (a hagyományos Tourinform irodától eltérő jelleggel).

A Helikon park rehabilitációja

ece7789acf27f4d1b5d46b12d0a29fd6.jpg

További terv a Helikon park zöldterületeinek teljes rehabilitációja, a Helikon emlékmű restaurálása, a sétaútvonalak burkolatcseréje. A park központi sétányának megújításával befejeződhetne a város legfőbb turisztikai csomópontjait összekötő sétányrendszer kialakítása. A Helikon Park zöldterületeit, pihenőit, utcabútorait a századfordulós hangulatúra cserélnék, mely egyrészt utal a Festetics örökség gazdagságára, másrészt reflektál Keszthely kulturális és történelmi gazdagságára, régiós szerepére. Az így kialakított park és sétány hozzájárulna a "második városközpont" koncepció kialakításához, hiszen az elsődleges városközpontból levezetné a forgalmat a Balaton partjára. Az aljnövényzet teljes rekultivációja mellett a park területén található csapadékvíz árkok kitisztítását is elvégeznék.

Békebeli Fürdőkultúra témapark a Balaton-parton

screen_shot_2015-05-15_at_09_48_49.png

A "Békebeli Fürdőkultúra" témapark megvalósításával egy olyan négy évszakos attrakciót terveznek megvalósítani, amely strandszezontól függetlenül vonzóvá teszi a keszthelyi Balaton-partot. Az elmúlt években már elindult a partszakasz századfordulós hangulatának visszahozását célzó folyamat (a sétány és a zöldfelületek fejlesztése, a Szigetfürdő felújítása, stb.), amelynek további lépését egy valódi interaktív használatra alapozó látványosság jelentheti. A témapark a Városi Strandhoz kapcsolódva jönne létre egyfajta kiegészítő attrakcióként, a korabeli fürdőzési szokásokat, vízparti életet bemutató és annak kipróbálását lehetővé tevő élményelemekkel.

Balaton Szálló felújítása

retro_613balatonszallo1.jpg

A keszthelyi Balaton-part emblematikus épülete az egykori Balaton szálló ingatlana, mely jelenleg nagyon leromlott állapotú. A fejlesztés helyszíne magántulajdonban van így első lépésként annak megvásárlása szükséges. Ezt követően kerülne sor az épület külső-belső felújítására, az eredeti funkciók helyreállítására és a kor követelményeinek megfelelő új funkciók, élményelemek kialakítására az épületen belül.

A Phoenix gálya kiállítótér

tn_800x600_558.jpg

A történelmi, kulturális szerep erősítéséhez alapvetően hozzájárul a város hajózási, halászati múltjának hangsúlyozása is, hiszen már a római korban is volt a településen hadikikötő és római erőd. A Phoenix gálya Keszthely város jelképe, és egyben ez a valaha volt legnagyobb vitorlás hajó, ami a Balaton hullámait szelte. A Phoenix gálya kiállítótér Keszthelynek a balatoni hajózás történelmében betöltött jelentős szerepére hívja fel a figyelmet. Egyrészt szeretnének létrehozni egy, a balatoni vitorlás hajózást és a város jelképének számító Phoenix gályát is bemutató állandó kiállítást, másrészt ugyanitt kézműves foglalkozások megtartására volna mód. A kiállítás koncepciója szerint a Phoenix gálya méretarányosan lekicsinyített félmetszeti makettje kerülne felállításra az épület belső terében. A kiállítás részeként a Festetics család balatoni és vitorlás kultúrára gyakorolt hatását is bemutatnánk. Mindezek mellett a műemlék épület udvari része is kiemelt szerepet kapna. A kiállítás kapcsán egyértelmű cél, hogy a balatoni vitorlás hajózás több évezredes történelmét bemutassák, illetve hogy a város jelképének számító Phoenix gályának méltó emléket állítva megismertethessék azt az városba látogatókkal.

Keszthely 2025 = Keszthely 1900 Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt

A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt

A 2013-as nyitásnál nagy volt a balatonfüredi Sparhelt körül a hájp, de mire felpörgött, el is tűnt a balatoni gasztroszíntérről. Az idén februárban új csapattal indult újra a hely, és már most legenda. Erről mi is meg akartunk győződni.

nyl_4076.jpg
Először is tök jó, hogy a Sparhelt nem a parton van. Néha egy kicsit sok tud lenni a nyüzsgés, főleg, ha az ember egy belazulós, beszélgetős, fröccsözős, merengős ebédre vagy vacsorára vágyik.

A start: 20 percet várunk kint, míg a társaság minden tagja megérkezik. Többször is megkérdezi a pincér, hogy mit kérünk, minden ok-e. Aztán kihoznak egy üdvözlőfalatot. Szarvasgombás házi vajas kenyér, és egy mosoly. Érezzük a törődést, tényleg.

nyl_4043.jpg
Kiderül, hogy 10-féle szörp van. Olyan ízek közül lehet választani, amilyenekkel eddig inkább a bioboltokban találkoztunk: tőzegáfonya, ribiszke, földieper. Ismeretlen vizekre evezünk, kérünk egy tőzegáfonyásat, és örülünk, hogy nem a műanyag szirupokkal felturbózott, túl édes limonádét kapjuk. A tőzegáfonyaízről összehasonlítási alap hiányában nem tudunk mit mondani.

nyl_4048.jpg
Az étlap rövid, és csak a hozzávalókat tüntetik fel. Az, hogy milyen formában és állagban kapjuk meg az ételeket, meglepetés. Az egyik főételről például csak annyit lehet tudni, hogy van benne lazac, bácshegyi kecskesajt, sümegi szalámiolaj, beluga lencse és római saláta. Meg kell előlegeznünk a bizalmat a séfnek, Elek Balázsnak - akinek egyébként minden mozdulatát figyelemmel kísérhetjük a látványkonyhában. Megjárta több Kempinski hotel, és a balatonakarattyai Spoon Lodge konyháját is.

nyl_4072.jpg
Megérkeznek a többiek, és a lovak közé csapunk. Pástétomválogatás következik. Ez egy padlizsántatárt, egy almás-sajtos olívaolajos kencét, egy pikánsan fűszeres schmalz-ot és egy áfonyás kenyeret tartalmazó összeállítás. (A schmalz egyébként a sertés hasüregében levő hófehér zsír, vagyis háj.) Minden tökéletes, és elég kalóriadús is, félig jóllakunk vele. Pedig még messze a vége, sejtjük, hogy ez nagyon durva lesz.

sp1.jpg
A főétel: "céklapüré, tokhal, sárga cékla, vaníliás piskóta". Kíváncsiak voltunk, hogy ennyire távolinak tűnő hozzávalókat hogy lehet összehozni egy tányéron. Az eredmény: tökéletes összhang. "Ízharmóniát" is írhatnánk, de ez nem az a blog. Így néz ki a kompozíció:

nyl_4053.jpg
Kérünk egy déli menüt  is - burgonyakrémleves szalonnával, karfiolos rizottó, csirkével, almás pite linzertortával, 2000 Ft körüli összegért. Ez teljesen korrekt, hiszen a csúcsgasztronómia szféráiban vagyunk. (Sajnos a déli menü már nem aktuális, szezonban csak a la carte ételek vannak.)

nyl_4050.jpg

photo_2015_04_29_13_13_33.jpg
A Sparhelt tényleg döbbenetesen jó, és csak balatoni borokat tartanak. A húsos főételek 3200-4400 forintos árkategóriában vannak, a levesek 1300-1400 forintba kerülnek. Nem olcsó, de gondoljunk bele, mennyi olyan hely van a Balatonnál, ahol ennek az árnak a 70 százalékáért sokkal rosszabb kaját lehet kapni. Jó hír, hogy bevállalják az egész éves nyitva tartást, és a tervek között szerepel egy delikátüzlet és reggelizőhely is.

Bistro Sparhelt

Balatonfüred, Szent István tér 7.
0687950406, 06706399944
Nyitva: szerda-vasárnap, 12-22h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Bistro Sparhelt Tovább
Így néz ki a milliárdos vidéki uszoda

Így néz ki a milliárdos vidéki uszoda

Uszoda épül Balatonfüreden, ez a város egyik legjobban várt fejlesztése. Ellátogattunk az építkezésre:

nyl_3799.jpg

Négyezer négyzetméteresre nő a létesítmény:

nyl_3829.jpg

Lesz benne egy 33 méteres úszómedence, lesz tanmedence, nyolc versenypálya, valamint wellnessrészleg gőzkabinnal, szaunával és pezsgőfürdővel.

nyl_3816.jpg

A beruházás több mint egymilliárdba kerül, aminek harmadát a balatonfüredi önkormányzat, kétharmadát a Magyar Vízilabda Szövetség adja.

nyl_3880.jpg

A tervek szerint június harmincvadikán lesz a műszaki átadás, amit a hatósági engedélyek beszerzése és a próbaüzem követ majd.

nyl_3823.jpg

Itt tartják majd a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club edzéseit is.

nyl_3888.jpg

A tervek szerint szinkronúszó szakág is működik majd az épületben.

nyl_3867.jpg

A 2021-es hazai Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokságra is itt készülnek majd fel a versenyzők.

nyl_3848.jpg

Nyártól itt csobbanhatunk, ha rossz az idő.

nyl_3883.jpg

Így néz ki a milliárdos vidéki uszoda Tovább
Luxusautókkal és partikkal indul a nyár Balatonfüreden

Luxusautókkal és partikkal indul a nyár Balatonfüreden

Balatonfüreden már most zajlik az élet, így nem kell megvárnod a főszezont, ha egy kis balatoni pörgésre vágysz. És ez csak egyre durvább lesz!

Május 16-17-én lesz a Veterán autók szépségversenye (Concours d’ Elegance) a hagyományos Vitorlabontó ünnepség keretében. Kb. negyven, 1980 előtt készült, klasszikus autó érkezik a Vitorlás térre. A Concours d’Elegance egyébként a 17. századi francia arisztokraták egyik hobbijából alakult ki, miszerint a nyári hétvégéken felvonultatták lovaskocsijukat Párizs parkjaiban. A balatonfüredi rendezvényen az idén a BMW, Mini és a Rolls-Royce legújabb modelljeit is megnézheted, nemcsak nappali fényben, hanem éjszakai megvilágításban is.

auto-244.jpgfotó: /www.balatonfuredconcours.eu/

A Kredenc Borbisztróban télen sem szünetelt a partizás, de a nyár közeledtével még durvább bulisorozat veszi a kezdetét. Május 9-én például Jamaikai Reggae Party lesz a G Ras & The Chapel Jiggaz akusztikus reggae zenekar főszereplésével, karibi hangulat meg minden. Készülj úgy, hogy nem fogsz időben hazamenni, mert a koncert után afterparty következik a Riddim Colony Soundsystemmel.

g_ras_the_chapel_jiggaz_feat_ceecee_photo.jpgGRas & The Chapel Jiggaz

Az est másik vendége a Szent Donát Birtok lesz remek csopaki borokkal. Lesz elég időd, hogy kipihend magad és felkészülj a május 25-ei Csopak Demizson Allstarz Orchestra jazz nagykoncertre és a Guden Kisbirtok borbemutatójára.

10516699_778149262205888_194466653731211749_n.jpgKredenc Borbisztró (fotó: Szabó Miklós)

A Balatonfüredi Művészeti Fesztivál (május 23-25.) miatt szintén érdemes ideutazni. A zenei felhozatalt többek között az Eastwing crossover-formáció, Herczku Ágnes és a Banda és Halász Judit erősíti, a Vaszary Galériában pedig a Picasso-kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok lesznek izgalmasak, pl. a Tea Picassóval című irodalmi est. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik egy Moliére dráma a tánc nyelvén, nézd meg a Képzelt beteg c. táncszínházi előadást, Grecsó Zoltán rendezésében.

A június sem ígérkezik unalmasnak: a nyár a Könyv Bor Jazz rendezvénysorozattal indul (június 4-7), ahol felolvasások, kulturális és irodalmi programok, jazzkoncertek és természetesen borok várnak. A balatonfüredi múzeumok is beszállnak a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, a Balatoni Hal-és Borünnep pedig egy újabb alkalom a bulizásra és arra, hogy megismerd a régió borait és gasztronómiai hagyományait. A programok Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is zajlanak majd.

rajt.jpg
Ennyi nyárindító program közül biztosan találsz olyat, ami érdekes, és ha már itt vagy, csodáld meg az újjászületett Tagore-sétányt, és élvezd, hogy még nincs tömeg. Mert júliustól őrület lesz, jön a Kékszalag és az I Love Balaton Éjszakai futás, például.

Luxusautókkal és partikkal indul a nyár Balatonfüreden Tovább
A Balaton legizgalmasabb kiállításai

A Balaton legizgalmasabb kiállításai

A balatonfüredi Vaszary Villa Galéria két erős kiállítással kezdte az idei tavaszt, Robert Capa mintegy félszáz képe mellett Jean Cocteau Picassóról készült fotósorozata is látható. Nem egy könnyed délutáni program, de kihagyhatatlan.

193d0be26e6144be_large.jpgGerda Taro felvétele Robert Capáról

Robert Capa Friedmann Endre néven született Budapesten. Első képeit egy berlini fotóügynökség rendelte meg, a világhírt a 20. század hadszínterein készített fotói hozták meg. A Vaszary Villában látható kiállítás anyagát 44, 1933-1954 közötti felvétel adja, amelyek többek között a spanyol polgárháború, a második világháború és a romokban heverő Budapest szenvedéseit hozták minden addiginál közelebb az emberekhez. Bekerült a gyűjtemény anyagába a hitelességét tekintve sokat támadott, 1936-os A milicista halála is, illetve a normandiai partraszállás első hullámai közben készített fotók közül néhány.

Capa a front jelenetein kívül a politikai vezetők beszédeit, a katonák, a menekültek, nők és gyerekek hétköznapjait is megörökítette. A tárlat nemcsak háborús képekből áll, a koncepció szerint Capa azon képeiből válogattak, amelyek dinamikus pillanatokat ragadtak meg. Így békeidőben, pl. kelet-európai, magyarországi látogatásai során készült fotókat is láthatsz.

Ne hagyd ki, ha Balatonfüreden jársz, de ez nem egy felhőtlen szórakozást ígérő program. Megrázó, elgondolkodtató, néha sokkoló a képanyag, és lehet, hogy kell egy kis idő, hogy visszarázódj a város amúgy csodás hangulatába.

vv3.jpg
Ebben sokat segíthet, ha Capa döbbenetes képei után megnézed Jean Cocteau francia filmrendező és költő sokkal vidámabb, Picassóról és az avantgárd legendás művészeiről készült fotóit, amelyeket Cocteau egy laza párizsi szombat délutánon, 1916-ban lőtt. Huszonkilenc fénykép ismert ebből a sorozatból, a szereplők pedig a montparnasse-i művésznegyed arcai, Amadeo Modigliani, Max Jacob, Moïse Kisling és egy Pâquerette nevű modell, a helyszín pedig a Café de la Rotonde.

Bár Cocteau a belga frontról tért vissza, amikor a képek készültek, ez a fotók hangulatán egyáltalán nem érezhető.

photo-picasso-cocteau.jpgJean Cocteau egyik képe a sorozatból

A fotókat Billy Klüver, a művészet határterületeit kutató elektromérnök fedezte fel 1978-ban, és a kiállításból az is kiderül, hogyan határozta meg és számította ki a képek készítésének idejét a felvételeken szereplő épületek árnyékai és a nap állása alapján.

Cocteau fotósorozata mellett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-műveket is láthatsz, többek között a korai Mutatványosok-sorozat különleges darabjait is. A Picasso-grafikák május 17-éig tekinthetők meg a galériában, ugyanis a kiállítás május 19-én megújul, és más grafikák kerülnek a régiek helyére.

vv2.jpg
És néhány szó az épületről: a Vaszary Villát Vaszary Kolos főapát építtette 1891-ben, a munkára Czigler Győző építészt kérte fel. 2010-ben állították helyre, azóta nívós kiállításoknak és koncerteknek, irodalmi esteknek ad otthont. A kávézó panorámás terasza egyébként is tökéletes hely a lazulásra, ha egy kicsit elég volt a parton a tömegből, ilyen súlyos kiállítások után pedig alap.

Kiállítások (2015. augusztus 9-ig):

Robert Capa / Mozgásban, kurátora Fisli Éva (MNM Történeti Fényképtár).

Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei és Picasso művei

Vaszary Villa
Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
0687950876

Nyitva: Sze-V: 10-18h

A Balaton legizgalmasabb kiállításai Tovább
Új a Balatonnál: Kishableány

Új a Balatonnál: Kishableány

Badacsony is felkerült, vagyis visszakerült az északi part bulihelyszínei közé. Megnyílt a Kishableány, ami egy 7. kerületi szórakozóhely és egy balatoni bár keveréke.

A Kishableány iszonyú menő hely, egy legenda volt - kb. 30 évvel ezelőtt, és az itteni bulikról inkább a szüleink tudnak mesélni (ha akarnak). Badacsonyban még 20 éve is zajlott az élet, a település azonban az utóbbi évtizedben szinte eltűnt az északi part bulitérképéről.

kh5.jpg

Új a Balatonnál: Kishableány Tovább
A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany

A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany

És akkor most következzen egy nagyágyú a balatoni szállások sorában: a tihanyi Echo Residence. Eleve: Tihany. Füreddel együtt a Balaton talán legszebb települései. És ennek a szélén van az egyik kedvenc hotelünk.

Azért szeretjük, mert:

- csodás a panoráma
- csodásak a szobák
- csodásak a szobák

Az első állítás nem szorul magyarázatra, ezt látod az ablakból:

És a szobák: ennyire jópofán modern, nagyvonalú, szellős, ötletes lakosztályokkal nem nagyon találkozunk máshol a Balaton partján. Terméskő és drapp huzat, üveg és fa tesz otthonossá a szobákat, kezdve a nappalitól a baldachinos és a hagyományos hálón át egészen az akár szaunával is felszerelt fürdőszobáig. Ez a szálloda éppen csak a legmagasabb igényeket nem elégíti ki, azokat, amik mellett az éjszakánként 100 ezer forintos szobaár sem meglepő. De az Echo Residence harmadannyiba kerül.

Oké, a konyhát nincs mire használni, hiszen hiányzik belőle a tűzhely és a mikró, de a felhasznált anyagok mindenhol annyira jók, a fény, a kilátás, a megjelenés annyira jól tervezett, hogy nem akadsz fent az apróságokon.

Mindezek mellett már nincs is nagy jelentősége, mert nem akarod elhagyni a szobád, de a wellness nem különösebben izgalmas. Semmi sem hiányzik belőle, de az Echo Residence-épületek aljában található strand, vagy a szobák opciós wellnessszolgáltatásai összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak.

A szobák mellé felhúzott étterem is szép, de az étel minősége már nem tud lépést tartani a szobákéval, legalábbis amikor legutóbb teszteltük ezt a szolgáltatást, az vegyes élményeket hagyott bennünk, de hamarosan újra nekiesünk ennek a kérdésnek, és újra beszámolunk a tapasztalatainkról. 

Az étkeztetés egyébként általános probléma a jó hazai hotelekben, ennek a szolgáltatásnak a minősége a legtöbb helyen nincs összhangban a szálloda többi szolgáltatásával. Talán mert erre van kevésbé igény, bár igazából fogalmam sincs.

Akárhogy is, az Echo Residence szobái egyedülállóak, ilyen nagyvonalúságba nem nagyon futsz bele máshol a Balaton partján, aminek persze megvan az ára, és az étteremben kisebb kompromisszumokra is kényszerülsz, mégis ez az a hely, ahová bármikor szívesen visszamennénk.

A legjobb balatoni szálloda nyomában: Echo Residence, Tihany Tovább
Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra

Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra

Itt írjuk meg először, hogy pénteken reggel 10-től lehet nevezni az idei nyár egyik legszórakoztatóbb programjára, az I love Balaton Öbölátúszásra, amit a tervek szerint július 19-én rendezünk meg: óriási buli, alapos szervezés, kiemelkedő biztonság, kényelmesebb közlekedés, sok egyéb mellett ezekkel készülünk a rendezvényre.

Meg kedvezményes és extra-extra kedvezményes nevezéssel: a helyszínen hétezer forintot kell fizetned, ha részt akarsz venni a kalandban, de a holnap induló előnevezési kedvezménnyel már csak 5 ezer forint a díj. Sőt: az első száz nevező további 50 százalékos kedvezményt kap, szóval érdemes sietni és nézni az oldalunkat, ahová holnap 10-kor kerül ki a link.

obolatuszas_holnap_nevezes.jpg

A versenyt kizárólag szélcsendben, vagy enyhe szélben fogjuk megrendezni, hogy senkit ne érjen kellemetlenség és mindenki át tudja úszni a kiválasztott távot!

A biztonságról: összesen tíz orvos áll majd rendelkezésetekre, hogy megvizsgálja az egészségügyi állapototokat, de garantáljuk, hogy 15 percnél nem kell többet várnod a vizsgálatra. Ha szükséges, hat vízimentő hajó gondoskodik majd a testi épségetekről, de alapvetően arra készülünk, hogy nem lesz rájuk szükség. Ezzel együtt az idei szervezés egyik fő fókusza a kényelem mellett a biztonság.

A zavartalan versenyt öt vízirendész hajó biztosítja majd, hogy rajtatok kívül, és a biztosítást nyújtó személyzeten kívül senki más ne lehessen a pályán, továbbá három BYC motorcsónak vigyáz rátok! Sőt, egy kórházhajó is lesz a vízen, biztos, ami biztos.

További izgalmas tények:

- 4 rendezői motorcsónakkal követjük az eseményeket
- 36 vitorlásról szintén figyeljük a versenyt, hogy ha bármi problémát látunk, azonnal segíteni tudjunk
- 36 bója mutatja majd az irányt

És akkor az irányról: igen, idén megfordítottuk, de a kilátás most is gyönyörű lesz, és bár vannak, akik szerint így a szélirány akadályozza majd a versenyt, valójában ezek a légköri jelenségek kevéssé érezhetők az öbölben, ráadásul úgyis csak akkor indul az Öbölátúszás, ha szélcsendes az idő. A lényeg, hogy így sokkal egyszerűbb lesz az utazás: Balatonfüredről öt csuklós busszal fogjuk átvinni a versenyzőket Tihanyba. Biztosítunk egy összehúzható hátizsákot, amibe belerakhatod a ruhádat és amit mi visszaviszünk a cél helyszínére. A célban fognak várni a családtagok és a hátizsák.

Lesz rajtcsomag is, benne alma, banán, kürtős kalács, cocomax és szőlőcukor!

Szóval: a nevezés holnap 10-től indul, érdemes az elsők közt lenni, nézzétek az oldalunkat!

Jelentős kedvezménnyel indul az előnevezés az I love Balaton Öbölátúszásra Tovább
Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró

Panorámában verhetetlen a hely, ami az "új Kistücsök" szeretne lenni. Leteszteltük.

A Szent Donát pince panorámájáról már megírtuk, hogy valószínűleg az egyik legszebb a Balatonon, és azt is, hogy milyen ember az, aki innen küldözget munkaidőben szelfiket. A pincészetben eddig is működött egy prémium kategóriás étterem, de tavaly decemberben a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a bisztró borászattól különválva, önálló brandként kezdi a 2015-ös szezont. Az éttermet a MÁK bisztróból átigazolt Deli János vezeti, és nem titkolja, hogy a cél az, hogy a Márga legyen az "új Kistücsök". A séf Endrédi Zoltán, aki korábban a veszprémi Chiantiban főzött. Szóval a csapat elég erős.

139_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A tulajdonosok nem akartak feszengős helyet. Lekerültek az asztalról az abroszok, a cél, hogy magas legyen a színvonal, de közben nyugodtan lazulhass egy rizlinggel a teraszon. Az alapanyagokkal kapcsolatban azt vallják, hogy abból kell összeszedni a hozzávalókat, ami van. A birtokon termő gyümölcsöket a mandulát is feldolgozzák, a pisztráng a tapolcai telepről, a mangalica és a sajt a szentgáli Élőbolgyó biodinamikus gazdaságból érkezik. A termelők felkutatása még folyamatban van, ahogy az új gasztronómiai koncepció is folyamatosan alakul, változik.

p1000239_j.jpgfotó: ilovebalaton

Az étlap rövid: három előétel, két leves, négy főétel (csirke, pisztráng, tarja, vaddisznó), három desszert és egy sajttál. Előételnek a "laskagomba carpaccio citrusos mascarponehabbal" nevű fogást kérjük. A gomba és a mascarpone elképesztően finom volt, viszont a csilit egy kicsit túltolta a szakács. Gyakorlott csípőskaja-fogyasztóként is megkönnyeztük egy kicsit.

073_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

A "bőrén sült pisztráng házi mandulával és brokkolival" egyetlen hibája talán az volt, hogy a halhús egy kicsit lehetett volna sósabb, egy kicsit izgalmasabb. A hal bőre viszont tökéletesre sült.  

085_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

"Vaddisznószűz feketegyökérrel és laskagombával": igazi műalkotás, az ember alig mer belepiszkálni, annyira egyben van a kompozíció. Emblematikus fogás gyanús, és nemcsak a dizájn miatt.

087_marga_presstour.jpgfotó: Szabó Miklós

És akkor jöjjenek a desszertek: a mákos gubát alkotóelemire szedték és újra összerakták, az eredmény pedig nagyon finom, bár a megjelenést még egy kicsit lehetne fejleszteni.

131_marga_food_resize.jpgfotó: Szabó Miklós

A bazsalikomfagyival tálalt csokitorta egy leheletnyit volt szárazabb annál, hogy nosztalgiával gondoljunk rá, a fagyi viszont annyira jó volt, hogy attól félünk, akárhányszor kóstolunk fagyit a nyáron, mindig szembejön majd az élmény, és emiatt nem tudunk majd örülni annak, ami van. A desszertek közül nálunk a citromtorta (legfelső kép) kapta az aranyérmet, egyszerűen mesés volt.

p1000246_jo.jpgfotó: ilovebalaton

Az ételekhez csak Szent Donát, Figula- és Jásdi-borokat választhatsz. A helyi borokat pohárral is kérheted, kicsit húzós, 560-1280 Ft/dl áron. Ha az olaszrizlinget eddig egy unalmas fajtának tartottad, akkor érdemes összehasonlítani a különféle (vörös anyagos, agyagos-meszes, szürkemészköves-löszös) talajokon termett helyi olaszrizlingeket. A csopaki borvidéken ugyanis a talaj összetétele szinte pár száz méterenként változik.

nyl_6572.jpgfotó: Nyul Zsuzsanna

A Márga Bisztróban több olyan fogás is van, ami előrevetíti, mire képes a konyha. Van még néhány apróság, amin érdemes javítani, de ahogy írtuk, néhány hetes projektről van szó, és még minden alakul, változik. Majd kiderül, hogy lesz-e újabb Kistücsök az északi parton.

Ja, és a márga egy üledékes kőzet, a csopaki borvidék talajának egyik meghatározó kőzete.

Márga Bisztró
Csopak
Szitahegyi út 28.
06209281181

Nyitva:

áprilisban: P-V, 12.00–22.00
májusban: Sze-V, 12.00–22.00
júniustól minden nap, 12.00–23.00

update: péntek reggel 10 órától lehet nevezni az I love Balaton Öbölátúszásra, ami ötezer forintba kerül (a helyszínen hétezerbe). Az első száz jelentkező féláron úszhat, érdemes nézni a facebookos oldalunkat, ahová holnap 10-kor kerül ki az előnevezés linkje.

15522_881113791955931_3015398279597034461_n.jpg

Konkurenciát kap a Kistücsök? Megnyílt a Márga bisztró Tovább
Itt van a Balaton igazi slágere

Itt van a Balaton igazi slágere

Most, hogy jön a szezon, egyetlen másodpercre se feledkezzünk meg a tavaly felfedezett VZolikáról, aki még 2013-ban készítette el kedvenc tavunk himnuszát, de csak 2014-ben lett virális.

 

A dal és a klip tele van erős pillanatokkal:

- a drámai szünetek, amikor azt hiszed, minden véget ért
- az a furcsa, szőrös sapka
- a toposzok: lángos, földút, soproni
- az autós táska!
- 1:19-1:27-ig a Mielőtt lemegy a nap sorsfordító csodálatos dalának, a Waltz for a Night-nak a csodálatos megidézése:

 

- a Pet Shop Boys-szintű, szótlan háttéremberek, akik folyton ott vannak:

dalocska.jpg

Amikor idén nyáron mentek nyaralni, a Balaton szóljon az autóban!

Update: szemét koincidencia, épp, amikor a nyár közeledtének örülve kiraktuk a tavalyi remekművet, jött a hír, hogy VZolika nemrég elhunyt.

Itt van a Balaton igazi slágere Tovább
A Balaton jövője: Tihany

A Balaton jövője: Tihany

Sorozatunk első felében azt vizsgáltuk meg, hogy milyen fejlesztéseket eszközöltek az elmúlt években a Balatoni települések, most meg azt csekkoljuk, hogy milyen beruházásokat terveznek: milyen lesz néhány éven belül a tó környéke.

Folytassuk Tihannyal!

levendula_1132172_1942.jpg

2015. egyik legfontosabb ügye a várossá nyilvánítási pályázat benyújtása, a nyár közepén várható eredményhirdetés. A várossá nyilvánítás kezdeményezésének több oka is volt, mondta el az I love Balatonnak Tósoki Imre polgármester, de a legfontosabb, hogy a városi státuszú települések nagyobb lehetőséggel tudnak pályázni településrehabilitációs programok megvalósítására. Tihany célja, hogy olyan imázsváros pozíciót vívjon ki magának, mint Villány, vagy Visegrád.

tihany.jpg

2016-tól aztán felpörögnek a fejlesztések turbinái. Az egyik legfontosabb a tihanyi rév, és környezetének megújítása lesz, ahol a hajóállomáshoz hasonlóan a 60-as évek közepe óta átfogó fejlesztés nem valósult meg. Ez a program nemcsak Tihany, hanem a Balaton számára is fontos, hiszen a komppal érkező vendégek több mint fele kizárólag tranzitra használja a Tihanyi-félszigetet.

Hosszútávon újra szeretnék fellendíteni a 20. század elején elindított levendulatermesztést, ennek megfelelően három projekt előkészítésébe is belekezdtek. Mintegy 30 hektár területen szeretnének levendulaültetvényeket létrehozni a Tihanyi-félszigeten, szeretnénk alapítani egy levendulamanufaktúrát, amely a levendulaolaj lepárlásán kívül egyéb levendulatermékek előállításában is fontos szerepet játszhat, támogatják továbbá a Tihanyi Bencés Apátság levendulalepárló és látványgazdaság létesítésének programját.

Régóta dédelgetett cél, hogy Tihanyban egy helytörténeti múzeumot hozzanak létre, ebben a múzeumban Tihany település bemutatása mellett szeretnének emléket állítani a 20. században itt élt művészeknek is, például Illyés Gyulának, Borsos Miklósnak, Németh Lászlónak, mondta el a polgármester.

5942_b0dd033cbe58aa5ea27747271bfd84e3.jpg

“Terveink között szerepel egy új művelődési ház létesítése a tihanyi Belső-tó partján, hiszen a település centrumának megépítésével megszűntek a parkolási lehetőségek a jelenlegi művelődési ház környékén, és a régi apátsági magtár sem igazán alkalmas a helyi közösség kiszolgálására művelődési házként” - mondta el Tósoki Imre.

A központban lévő régi művelődési házból egy turisztikai fogadóépületet szeretnének kialakítani, és további terv, hogy a település központjából kerékpáron a nemzeti parki területeken keresztül is megközelíthető legyen a sajkodi öböl, ezáltal teljes egészében körbekerékpározható lenne a Tihanyi-félsziget.

A Balaton jövője: Tihany Tovább
A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar

Találtunk egy második Toszkánát a Balaton környékén. A Balaton-felvidék belehúzhat, Sümeg is felzárkózott az élvonalhoz az új séffel erősítő mediterrán éttermével.

b4.jpg
Nem túlzás, hogy a Balaton környékének egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, amíg a borodat kortyolgatod, és azon gondolkozol, hogy kacsamellet vagy sertéspofát rendelj, miután elfogyasztottad a szarvasgombás vajas házi kenyeret. Az étterem ugyanis a város legszélén, egy emelkedő tetején van. Kiadós séta a központból, vagy taxit is foghatsz a vár alatti parkolóban.

b12.jpg
b11.jpg
A Terazza Bistro Bar fine dining étterem, ahol a már említett szarvasgombás vajjal várnak, és amikor túl vagy az első meghatódáson, eléd tesznek még 4 apró üdvözlőfalatot, amiből az egyik folyékony. És ez a különleges nevű és szokatlan ételek étterme is, ahol minden fogás egy komoly kompozíció, 4-5-féle hozzávalóval. Rákényszerítenek, hogy bevállalj valami olyat, amiről fogalmad sincs, hogy mi. De ez jó.

b1.jpg

b5.jpg

Elkezdődött a limonádé-szezon, ezért ezzel kezdtünk. Csiliset kértünk, mert bátrak vagyunk, de nem volt semmi komoly, az enyhén pikáns íz inkább a pohár aljára koncentrálódott. Az étlap rövid, és nincs lefűzve, hanem cserélhető lapokból áll. Ez ugye jó hír, friss alapanyagokra és improvizációra utal.

b2.jpg

Van napi menü is, mérsékeltebb árakkal, de végül az étlapon szereplő aktuális levessel folytattuk a tesztet, ami a puccos "zöldborsó-jégsaláta cappuccino krémleves" néven szerepelt. Narancssárga fémbögrében hozták ki, csaknem fél liter egy adag. Az íze döbbenetesen jó volt, és képtelenség meghatározni, hogy mihez hasonlít. Salátacsíkok úsztak benne, és egy tavaszi tekercshez hasonló ropogós étel kísérte.

b15.jpg
A kiszolgálás, ami ugye sokat ronthat vagy javíthat az emlékeken, profi. Igaz, mi voltunk az egyetlen vendégek április közepén, hétköznap, szóval arról nem tudunk beszámolni, milyen az, amikor pörgés van. A pincér megkérdezte, van-e ételallergiánk, és nem jelent meg a szokásos lefagyás az arcán, amikor mondtuk, hogy igen, van. Szó nélkül elkészíttette a krémlevest tejtermék nélkül, és a továbbiakban is megoldotta, hogy ne legyen tej a kajában. Mindezt úgy, hogy nem kellett hisztis, nehéz vendégnek érezni magunkat, mint a legtöbb helyen, ahol rákérdeztünk, hogy mégis miből van az étel.

A pisztrángfilét ilyen pszichedelikusan, piros karfiollal, polentával, káposztával és ezzel a szürreális tésztával tálalták. Járt hozzá rizlinghab is, de ezt csak a kedvünkért külön szolgálták fel, mert tartalmaz tejterméket. A hal bőre pont annyira volt sós és ropogós, amennyire kell, az ízek a helyükön voltak, a látvánnyal meg próbáltunk barátkozni.

b8.jpg

A következő fogásban a sertés és a házi burgonya voltak a főszereplők: omlós hús, krumplipüré, házi burgonyagombóc, sertéspofa. Hibátlan volt. Aki mindezt elkövette, egy Klaus Deutschmann nevű osztrák séf.

b10.jpg
Ezek után nem bírtunk már desszertet kérni. Inkább a borlapot tanulmányoztuk - balatoni borok 50 százalékban, kb. 600 Ft-ért pohárral is adnak. Közben megtudtuk, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől és Olaszországból hozzák, ezért sorakoznak kissé kaotikusan a pultban és a hűtőben a különféle sajtok és sonkák. A fűszerek a lépcsős teraszokon teremnek. Ha jó az idő, mindenképp az egyik szeparált, panorámás asztalt válaszd az étterem alatti lejtős teraszon. Tökéletes választás, ha randizol, ha ki akarsz békülni, vagy ha olyan a helyzet, hogy a virágcsokor már kevés.

b3.jpg
Összességében: ez nem olcsó hely, a levesek 1200 forintba kerülnek, a főételek közül a komolyabb húsételek ára 3500 Ft körül mozog. De ezt a minőséget a fővárosban sokkal drágábban kapod meg, és itt nem kell nagyítóval vadászni az adagot a tányér közepén. A Balaton-felvidék tényleg belehúzhat, megjelent a konkurencia.

A helyre nem jelentkeztünk be, és kifizettük a számlát.

Terazza Bistro - Bar
Sümeg, Csalogány u. 7.
http://www.terazza.hu/
Nyitva: K-V, 12-21h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Terazza Bistro Bar Tovább